Skomoleniny - zdrobneniny
Ahojte, na aké slovo- skomoleninu/ zdrobneninu ste alergický ? Mne sa nožík vo vrecku otvára pri slove OLIVÁČ (olivový olej) 😖
Plackat namiesto plakat 😬😬😬
Potecional namiesto potenciál. A vYsačka, to je niečo strašné.
Papuškaj, spinuškaj, ukážkaj, podajkaj... (svokra)
Z toho robí aj vety typu: noo, už si napapuškaný? :D
A nemám rada sloveso "svadbovať" (svadbovali sme). Akoby bolo pridlhé písať "boli sme na svadbe" 🙂
A mňa už niekoľko rokov vytáča "koho je to vec?" namiesto "Čia je to vec?" Je to všade! V novinách, správach, dabingu... Keď to uvidím v učebnici asi explodujem!
A druhá vec - "neni". Najviac ma to vytáča u vlastných detí - u cudzích som sa naučila to ignorovať. Ale deti to všade počujú a už to používajú (privádza ma to do zúfalstva 😭)
A ešte drevenný 🤣, ale na tom sa skôr pobavím ako rozčúlim
Idem KU doktorovi, alebo idem DO babky. Boli sme vonka. Je toho urcite viac
Ešte som si spomenula na pozdravy "čaute" a "ahojte"... Už len "dobrýdeňte" mi chýba. 🤣
A ešte kedysi dávno sme si robili žarty, že na "čauko" sa odpovedá "čaupi"🙊
Vianky, do doktora, nejaký, odcudzovat niekoho, do cintorína a ideme sa budovať
Ideme vonku, ideme do lekara
No ja poznam osobu,ktora pouziva šialku,nie šálku,to je hrozneeee
A dcera ked bola mensia tak mi hlasila:
Mami idem kakať,zatrebalo mi🙈
Absolute netusim ako k tomu prišla🙂
Fiha, tak dost vela z toho pouzivam aj ja, vela je narecie, cize to pouzivam s rodinou, ale niektore teda ozaj trhaju usi, aj ked su bezne regionalne pouzivane...
Co ale fakt neznasam su patvary - nocik miesto nocnik, mleko miesto mlieko, salam, sál - salama a sala (zensky rod)... Vzdy sa pobavim na "ja som tu neni" 🙈 dva a dve opravujem vsetkych - od muza, deti, mamu... Raz som dostala otazku, ze preco ja viem rozdiel medzi dva a dve a muz nie - obaja sme vychodniari😂 tak vravim, ze mna doma oco cepoval...
Ale napr nikdy nepoviem valcek na cesto, pre mna je to proste rozvalka a bednicka zelena plastova je rekes...
Mihy a vianky. Nechapem, ako niekto dokazal vymysliet tento nezmysel
To počujem prvý krát...
“svoje dni” to je jedna katastrofa 🤦🏼♀️
mne sa nepáči, keď hovoria deťom,, detiska ,, švagrina je od Žiliny a stále deťom hovorí detiska, namiesto deti, mňa až mrazí, to už by lepšie a oveľa milšie vyznelo slovo - deťúrence, alebo kolegyňa má 17 ročného syna a povie napr. ,, idem s malým k lekárovi, alebo malý je chorý, alebo malý ma už čaká..., 😀 no proste malý a chalan s výškou viac ako 180 cm a hlasom ako chlap, no a ešte jedna - kamoška keď mala jej dcéra 3 roky, ešte ju kojila a raz bola u nás a hovorí dcére ,, chces cicek? ...malá, že,, áno daj cicinku,, chcem mliečinko.
Ja som dcére, keď bola malá hovorila na zadok ritinda ,, prebalime ritindu, riťuldu,, na pusu ,, daj mi božtek, dedko je dedulko, babka babinka, syn ma volá,, mamčik,, je už dospelý a dalo by sa písať a písať a ešte jedno ma napadlo, raz sa ma opýtal jeden kolega, že,, z kade si? a ja, že,, nie z mäsa a kostí,,😂
@mediana používa sa to na východe a je to zadok
Mňa totálne irituje materský plural, šialené zdrobneniny mien typu: Miuška, Tobinko,Markusko, špeciálne pri cudzojazycnych menách, kategória snažilka, ovulka a pod, uši trhajuce zdrobeniny typu papkame, spinkame a podobne zdrobneniny u dospelych. Nikdy nezabudnem na známu ( v tom čase cca 30ročna) ako mi hovorí, že bola kúpiť bračekovi topánočky ( asi 35ročný)🙄
My sme boli minule na návšteve u jednej starej (85) rodinnej známej a zahlásila na moju 4 ročnú: aaach, ty si taká škaredá (robia to ľudia, neviem prečo, keď nechcú "uriecť" dieťa. Že nepovedia ach ty si ale pekná ale presný opak, keď bola dcéra malá, len som prehltla a neriešila no tentokrát na mňa pozrela dosť vydesene, čo jej to tá žena akože povedala. Potom som mala čo robiť to nejak uhrať a vysvetliť. Veľmi nepríjemné... A ešte neznášam "tfuj, tfuj" a ešte povolanie "influencer" či "životný kouč".
A ešte keď niekto napíše "pondelok sme boli", "stredu ideme".... Bez PREDLOŽKY.
Manďoška (mandarinka)
@nika185 to mi pripomenulo jednu holku z porodnice,bola so mnou na izbe. Ona nazyvala prso "cicka". U mna je teda cicka uplne nieco ine😅. A ona tomu babatku: chces cicku? Daj si cicku...
"Kedy ste prišla?" "Kde ste bola?" "Povedal ste, že...."
Krája mi to uši.
Mne strašne znie výraz pre tehotenstvo - ,,iný stav, druhý stav" 🫣
Ja len otváram oči a uši,keď niekto napíše :" zožlkla mi kuchyňa..." Mám zožlknuté dvere.......to som v živote nevidela také niečo 😱
Viackrát som sa stretla so slovom " menžestraky" 🤦
A moja 6 r dcéra neustále používa slovo (ja netuším prečo,kto ju to naučil alebo kde sa stala chyba ) "ten pes hryže" 🤦
@matilda1990 nijaky = ziadny. To je v okoli Trnavy bezne slovo

meninky, meninkový dník