Skomoleniny - zdrobneniny
Ahojte, na aké slovo- skomoleninu/ zdrobneninu ste alergický ? Mne sa nožík vo vrecku otvára pri slove OLIVÁČ (olivový olej) 😖
Boli sme vonka. Dnes je von nádherne. 🤢🤮 Hocičo prehliadnem, poviem si, že asi nárečie... Ale toto sa ospravedlniť nedá.
Slovo "synátor" 🙈 nechápem kto toto vymyslel, je to hrozné slovo a u mňa ho asi nič neprevýši.
Inak mi trhá uši zlé skloňovanie... Napr. videl som troch chlapoch atď.
A tu som sa stretla s tým, že predložky sa vynechávajú, to tiež neviem čo za nová móda 😄
Idem do doktora, bol som pri doktorovi/spravne: idem k lekarovi, bol som u lekara😉
“Je toto podvod?” Ako zauzivane slovne spojenie mi strasne zacina liezt na nervy 🤣🤣🤣
Ale tak celovo neviem sa storoznit so slovom párka (párok).
Ale inac tiez velmi komolime slova moje deti nevyrastajuce na slovensku este viac 🙈🙈🙈 cize podla mna je to komolenie asi prirodzeny vyvoj jazyka…lebo moji nemali odkial to komolenie pobrat. to su take slova ze šrobovka (šrobovák), skočka (vyskok), rozbežka (rozbeh), strašidelník (strašiak), kolobeha (kolobežka), sviatočník (človek oblečeny vo sviatočnom) atd atd, bola by toho cela kniha
@0silvia0 to mi pripomenulo ked mi moja kamaratka povedala ze cez vikend idem do baby. (Idem ku babke). 😁
Keď chlapi zabúdajú byť chlapmi a používajú výrazy, ktoré podľa mňa do ich úst rozhodne nepatria. Uvediem príklad sms: Cmuciček srdienočko, už som domenka a idem buvinkať, teškam sa na Teba. Sladulinké sníčočky lásočka.
Ja neznášam slovo autoumyvárka... úplne keď to niekto povie, otvára sa mi nožík 😀😀 Veď to je autoumyváreň 😀
Muža mam síce Čecha, takže tam mi to samozrejme nevadí ale idem vždy explodovat, ked Slováci nevedia používať slovenské výrazy a všade pchaju cechizmy: mycka, kmin, kotniky, kotnikove čižmy a podobne... Ved mame vlastne funkčné výrazy, tak prečo?!
Moja mama minule môjmu synovi vraví že: Poď, ideme robiť tete (čítaj tvrdo). To znamená spať. Uši mi odpadli.
@matilda1990 ale ved nijaký ma úplne iný význam ako nejaký.. Mna skôr to irituje, že sa tu mnohí bijú do hrude ako hrdí Slováci a ani nevedia rozprávať po slovensky. Nijaký = žiadny a nejaký ma úplne iný zmysel.
Všetko nespisovné mi vadí, príde mi to sedliacke. Doma sa tak môže rozprávať každý, ale už na verejnosti by mohol prepnúť do spisovnejsej komunikácie a aj tu vo virtuálnom svete. Všetko, čo tu bolo spomenuté ma irituje, ale snažím sa s tým žiť. Nikto nie je dokonalý 🤷♀️
A ešte sa priznám, ze ma irituje, ked citam tu na konovi, ze dospelá zena miesto slova sex použije 'tutu-mutu' 😅 vtedy neviem, ci som v komunite 15rocnych alebo dospelých 😅
Napadlo MA. Toto keď počujem strašne chcem každého opraviť 😀. Tiež kratase.
@0silvia0 waaaa neznášam to 😆
@barbie2023 v at by ta porazilo, lebo tu, podotykam SVOJ, dialekt pouziva kazdy a je jedno ci je to banka alebo iny urad... Spustia na teba a az ked vidia, ze im 💩 rozumies, tak ti to povedia pomalsie alebo, ak mas stastie, tak jednoduchsie a pochopis.. ale poniektori radsej zahlasia, ze nechaj tak... A tie dialekty mam pocit, ze nie kazda dedina ma, ale kazda rodina... Este ani niektore ucitelky v skole nehovoria spisovne🙈 a nie nadarmo sa hovori, ze prvy cudzi jazyk pre rakusanov je spisovna nemcina😂😂😂
Mihi 😒 (mihalnice)
Domovka namiesto domov. Hlavne keď to chalani začnú opakovať po manželovi. Ďalšie také je, keď povie, že ideme taci namiesto von.
vadia mi všetky zdrobneliny, hlavne v CZ skracovanie mien (Janča, Pavča, Regča🙈), manža, benál...
Okrem spomínaných mne ešte prekážajú tieto: "trebalo" namiesto bolo by treba, a "rozumieš ma" namiesto rozumieš mi.
Najzábavnejší rodičovský plurál: "Vyrástli sme z toho." Už aj pri väčších číslach oblečenia som videla. Na to sa vždy usmejem.
Slovenčinárka na strednej: "Šialok, čiašnik, modzg".
Na spoločenskej komunikáciu tieto slová použila.
@tamta žijem na Záhorí kusok od hraníc tak aj my používame na varenie kmin, mam kotniky a veeela dalsich co tu citam…. Je to nase nárečie 🤷🏻♀️ samozrejme ked som niekde kde treba spisovne sa prisposobim ale inak nie… na vysokej na mna spolužiačky pozerali ako teľa na nove vráta ked som miesto hovorím povedala ríčem😂😂😂 príklad: Ríčem ti, kukaj sa na cestu lebo si rozbiješ hubu😂
Straasne som neznasala ked ex kolegyna použila slovo KONTIŠ (kontajner), ale asi je to nejaka kliatba lebo odkedy odisla tak som uz parkrat pristihla sama seba ze ho používam 🙊
@lucuskaaa ja tiež nie som odporcom nárečových slov. Niekedy je to nárečové slovo jednoducho výstižnejšie. Ale je pravda, že ich používam len v prostredí, kde viem, že mi ľudia budú rozumieť. Na koňa by som to asi len tak nedala - nanajvýš v úvodzovkách. A celkovo mi v takýchto nezáväzných pokecoch nevadí ani slang, ani nárečia, ani nejaké bohemizmy a anglikanizmy (niekedy na to fakt vhodné slovenské slovo nie je, a obkecávať to sa človeku nechce)... ale v médiách a formálnom styku mi to už prekáža.
Inak na východe máme "kminok", "kotniky", "poper" atď.
Ako najspoľahlivejšie spoznáš východniara? Ta, na začiatku každej vety je TA, chodí do doktora, všetko je DVA (alebo, ak sa chce maskovať, tak všetko je DVE 😅) a samozrejme prízvuk.
(PS: Záhoráci sú vraj Východniari, ktorí nedošli do Ameriky 😂 )
Inac vo vela skomoleninachg som sa nasla 🤣🤣🤣
Kontiš, dovča, kamka, mandoška, myčka 😅
@lindus_esterka niet horšieho, ako keď začneš robiť veci, ktoré ťa na druhých iritujú... napr. používať divné slová, spievať si otravnú pesničku 😂 Veľmi dobre to poznám.
@alienkami jasné média sú iná vec, aj úradné veci ale inak mi to akosi nevadí a niekedy aj rada počúvam takéto rozhovory a dumám o čo ide😂 inak raz mi preradili do triedy malú východňárku…. Milovala som to dievča😂 TA bolo všade, a ten krásny prízvuk do toho a keď som na ňu pozerala pri rozhovore sa vždy spýtala: Ta Lucka, ty mi ňerozumješ čo? 🥰 😂

Mne je protivne - "to das"(myslene ako zvladnes)