icon

Skúsenosti s automatickou prevodovkou oproti manuálnej

mia2906
24. apr 2024

Ahojte, prosím o vaše skúsenosti, plusy a mínusy automatu.
Niesom skúsený vodič, pomohlo by mi to.
Ale vraj má väčšiu spotrebu?
Dakujem

Strana
z3
lakebabe
24. apr 2024

@kathhii jasne keď máš klasickú tak áno. Ja mam na SUV cku automatickú a pre mňa je to super lebo som predtým stále zabudala zatahovat rucnu😄 ja potrebujem auto co urobí všetko za mňa, lebo niekedy ho zabúdam aj zamknúť 😄

madeincssr
24. apr 2024

@kathhii ano, poloha P (Parking) na volici automatickej prevodovky nema nahradzat rucnu brzdu. V strmsom kopceku hrozi poskodenie prevodovky. Pri automatoch je rozumne poriadne si precitat manual k tomu konkretnemu autu. A potom to aj dodrziavat.

olimuc
24. apr 2024

Mame obidva … manual ma vyhodu v rychlejsom odpichu, podradeni atd Ale je menej situacii kde si to naozaj vsimnes, ako neskuseny sofer skor nie. Autòmat je prijemny na dlhe cesty a pri velkych motoroch. Manual odcenia sportovi soferi a ludia, kt soferuju ako hobby a kupia si k tomu umerne auto .. napr Lotus. Pri malom aute mi pripada manual divne. Ale ja som soferovala aj auta bez posilovaca riadenia a Skodu 120 😂

mk1111111111
24. apr 2024

Ja milujem manual, automat je pre mna nudny

kathhii
24. apr 2024

@lakebabe 😀
Nie je SUV ako SUV 😀.
Drahé ako šľak a dajú tam ručnú ako z trabanta 😀.
A do športového namontujú ručnú na tlačítko a potom sa nedá na tom poriadne robiť šmyky 😀😀😀

kathhii
24. apr 2024

@olimuc juj , ideál na rýchly odpich je hybrid. Ten elektromotor je pecka 😀.
V mojom prípade sa rýchlejšie pohnem na automate, lebo manuál by mi tak akurát skapal 😀😀😀

lakebabe
24. apr 2024

@kathhii ja už by som rada aj s autopilotom😄 vkuse sa kdesi ponahlam ušetrilo by mi to čas mohla by som robiť čosi iné zatial😄 ale za tie hodiny co som koľko krát denne za volantom v manuále by ma už drblo. A ešte v týchto kolonach , ráno, poobede, večer to už nie na to nie je cas

yanni
24. apr 2024

@olimuc vitaj v klube. Ja som v autoskole zacala na 120. Nervy moje, ked si na to spomenie. Vsetko tvrde. Uz posilnovac je vynikajuci vymysel.Ja mam za sebou vselico. 125, felicia, fabia a samozrejme uz aj automatika.

@mia2906 odporucam ti ako zaciatocnicke najskor manual na par rokov (alebo trochu viac ako par). Ked najlepsie jazdecke skusenosti ziskas na automatike a nahodou budes musiet odsoferovat manual tak si v prdeli.

betulinka1
24. apr 2024

@mia2906 za mna automat. Spotrebu nemam s cim porovnat, lebo nemam to iste auto v manuálnej prevodovke. Ale urcite je kopec testov na youtube, kde porovnajú take iste auta manuál a automat.

monro
24. apr 2024

Ja mám automat. Na manuáli som sa nikdy poriadne neodhodlala šoférovať. Je to jednoduchšie.

pralinka86
24. apr 2024

Automat, lahsie, pohodlnejsie, menej stresu pre teba, menej veci na riešenie
Nie je o čom.

liliana8
24. apr 2024

@madeincssr a mozem ta poprosit aj o tip na konkretne auto v nizsej strednej cenovej kategorii? Nejake kvalitne, spolahlive. Dakujem🙏

madeincssr
24. apr 2024

@liliana8 no ked takto narychlo, tak benzinovu hybridnu Toyotu - maju hybridy roky zvladnute a maju ich vo viacerych triedach (velkostiach a cenovych urovniach) modelov. Kvalitne auta su aj Skoda, tam bude skor dvojspojkove DSG. Opat ist pokukat do predajne modely, velkosti, ceny a moznosti automatickej prevodovky (Kamiq, Scala...) Alebo aj Seat Arona resp. Leon su celkom sympaticke auta a snad sa daju objednat aj s dvojspojkovym automatom DSG.

hopsas
24. apr 2024

@mia2906 ak si neskúsený vodič chod do automatu bude to jednoduchšie..my máme jedno auto automat a jedno manuál aby sme nezabudli ako sa šoféruje ..ale ak by som si robila.vodicak teraz, idem rovno do automatu.

nicoletta98
24. apr 2024

Tiež som chcela automat zo začiatku, aj inštruktorovi som vravela, že rozmýšľam , že prejdem na automat .. povedal mi, že iní ľudia sa naučili manual … tak som spravila autoškolu manuál , kúpa auta automat vyhliadnuty samozrejme 🤣 a skončila som s manuálom aj tak a nemenila by som.. šoférovala som aj automat, ale neskutočný stres som mala.. ale to je len o zvyku 😊 jednoduchší je automat, ale manuál sa naučíš raz dva a nie je na škodu vedieť podľa mna..

duunlo
24. apr 2024

To, ze sa automaty kazia je pravda tak 50:50. Vsetko sa moze pokazit, co ma viac suciastok, tak pravdepodobnostou samozrejme urcite skor… z mojej skusenosti, zjazdil som dve firemne auta s automatom. Jedno cca 160 000km a dalsie 175 000km a automat to prezil. Vyssej spotreby by som sa neobaval, skor tazsej nohy. Na 2.0l 110kW mam spotrebu aj 5.6l/100km, vela malo? Urcite za mna a je jedno, ze som chlap odporucam automat, uz len kvoli pohodlnosti, ale nie je na skodu, si odjazdit aj manual. Co je fakt, ze je automat drahsi pri kupe.

majlo1234
24. apr 2024

Automat vsetkymi desiatimi. Manul nech si nechaju pretekari.
Zn. momentalne mam na dobu neurcitu manual, a je to pruuda😅

ma77
25. apr 2024

Automat jednoznačne 😁 mala som aj manuál ,ale už by som sa nevrátila k nemu v automate sa môžeš plne sústrediť na premávku keď si začiatočník a nie ešte rozmýšľať nad preraďovanim a ocenis aj v kolónach 😁

natiblaskova
27. apr 2024

Úprimne spotreba je to najmenej. Keď bude potrebovať servis ako je výmena prevodové ho oleja atď to bude len sranda pre tvoju peňaženku a nervy. Muž má automat a ja manuál. Je síce jednoduchšie mat automat čo sa týka jazdy ale mne osobne viac vyhovuje normálna prevodovka.
Muž prehlásil, že nikdy viac automat. Nie kvôli šoférovaniu ale kvôli servisu. Má renault laguna coupe čo je pohodlné žihadlo a ja renault scenic(kvôli deťom 🙂) miluje to auto ale len vymena oleja ho vyjde majland a nedaj bože mu pri výmene odpália niečo ako sa stalo teraz no ďakujem pekne....

lakebabe
27. apr 2024

@natiblaskova neuraz sa, ale kúpiť Renault a v automate, tak nie je možné očakávať nič iné. Keď si kupis dvoj trojročnú škodu s DSG prevodovkou alebo novší Seat, Audi tak ani nevieš ze máš doma automat co sa týka servisov

laurita285
27. apr 2024

@lakebabe tu sa tiež ukazuje tá ,, finančná gramotnosť" slovákov, kúpi si vydojený starý vrak s automatom a potom rauká, že je to drahé... :D
zoberie spotrebák na novú plazmu a potom rauká, že je všetko drahé
neopoistí si domácnosť pred požiarom a potom rauká na internete, že nech sa ľudia poskladajú na nový dom.... ... .. .. .. .. .. . ... ..

reisi
27. apr 2024

Zacinala som manualom ved vtedy nic ine ani neexistovalo v nasich koncinach.😆 Ked som menila cca 15 -17 rokov dozadu za automat vobec som nelutovala, nemala som za cim.🙉🙈🙊 Dcera dostala hned automat, nebudem ju nutit chodit so svieckou, ked je elektrina.

mirka193
27. apr 2024

Ja som sa po 11 rokoch odhodlala šoférovať na manuáli. Najprv bolo ťažké si zvyknúť opäť ale teraz už rok jazdím sama úplne v pohode. Auto mi zdochlo asi 2x ale to sa sem tam stane aj skúsenému šoférovi.

natiblaskova
27. apr 2024

@lakebabe neraz sa ale ty si fakt optimistka keď si myslíš že 2 ročne auto sa nepokazí. Muž mal aj auto úplne nové z novoty a bola tam výrobná vada. Takže keď je auto udržiavané je koľko krát lepšie ako 2 ročne auto o ktoré sa majiteľ nestará 🙂
@laurita285 ten vydojeny vrak by ta predbehol ani by si nemrkla. 😉Záleží mimochodom aj od zručnosti šoféra.. Pochybujem, že šoféruješ lepšie ako môj muž čo jazdí každý deň nie len zo školy do školy a práce. 🤔 Dom je bez hypo a sme obaja poisťovaci takže sa nemusíš báť, že dom poistený nie je😉🙄🙄🙄. Ale múdre reči bez toho aby niekto premýšľal a poznal človeka sú 🫣🫣🫣🫣

lakebabe
27. apr 2024

@natiblaskova ja nevravím o rokoch, hovorím o značke. Renault ma veľmi zle kvalitatívne prevodovky, značka sama o sebe je dosť biedna a automat v tejto značke je veľmi slabej kvality. Nie som optimista, beriem to zo skúsenosti s danými značkami a Skoda v DSG je veľmi stabilná značka a prevodovka a takisto ostatne ktoré som menovala

laurita285
27. apr 2024

@natiblaskova určite 🙂

natiblaskova
27. apr 2024

@lakebabe v našom prípade laguna ma 10 rokov a doteraz s nou problém nebol. Čo sa týka škody musím uznať, že nemám skúsenosť takže neviem posúdiť. vždy som mala renault a nebol viac menej problém.

thoughtfulweirdo
27. apr 2024

Za mňa ak sa nenaučíš šoférovať manuál, nemôžeš sa považovať za plného vodiča. Stačí, že budeš potrebovať šoférovanie využívať v práci a dostaneš do rúk firemné auto s manuálom a už máš problém 🙂
Ja som momentálne začínajúci šofér, chcela som kupovať automat, ale manžel na mňa tlačil, že ten kúpime, až keď sa rozjazdím s manuálom, lebo ak začnem na automate, už sa na manuál nenaučím a čo ak raz budem potrebovať odviezť niekoho na jeho aute? Fakt je, že máme okolo seba prevažne "chudobne" okolie s manuálnymi prevodovkami 😄

madeincssr
28. apr 2024

@thoughtfulweirdo manual, okrem toho ze nove auto je lacnejsie, je hlavne spolahlivy, takmer bezudrzbovy (raz za cca 150 tis. km je rozumne dat vymenit prevodovy olej), takze najma u jazdeniek je "bezpecnejsi na kupu". A kto je vodic entuziasta (rad jazdi), toho automat casto nebavi.

lakebabe
28. apr 2024

@natiblaskova samozrejme pokiaľ sa jedná o 10 rocne auto tak v žiadnom prípade automat by som nekupovala, hovorím len ze tie prevodovky u daných značiek sú menej kazove a kvalitnejšie prevedené ako u Renaultu
Vsetko záleží aj od jej finančných možností, pokial ma malý budget a ma v plane kupovať lacnejšiu značku a staršie auto tak jednoznačne manuál. Ak ma peniaze na nové alebo zánovne a lepšiu značku, tak v kľude siahať po automate. Na servis to ma skoro zajedno

Strana
z3