icon

Skúsenosti s bytovými mačkami

4. mar 2022

Prosím vás, ak chovate mačky doma (v byte) a nechodia von,nestretávajú sa s inými mačkami,riešite aj nepovinné očkovanie alebo neockujete? Dali ste si automaticky kastrovat mačku alebo nie? Všetky názory vlastnej skúsenosti sú vítané.

Strana
z2
akvi
5. mar 2022

@nika523 môžeš sem dať aj x článkov, ja nie som veterinár, ale pocuvam nasu veterinárku a viem, že su na to rôzne názory, veď som to napísala aj v predošlom komente. Chápem skorú steril. vonkajšej mačky, pretože to nemusí človek zbadať, že uz ma ruju a keď nechcem množiť, tak ok. Ale príde mi rozumný argument počkať, keď nie je dôvod sa báť. U psov sa to tiež tak robí.

nika523
5. mar 2022

@akvi tak ja neviem nám veterinár aj našu fenku povedal že ju máme dať vykastrovať pred prvým háraním aby sme predyšli nádorom na mliečnych žľazách, naša fenka čo sme mali predtym to mala aj sme ju preto museli dať utratiť tak preto sme sa pytali ako sa dá tomu predísť aj mačky čo dávame kastrovať tak sa snažíme čím skôr nikdy som sa nestretla s tým že čakať do prvej ruje a preto si myslím že je to nezmysel lebo ako píšeš u vonkových mačiek alebo u tých čo chodia aj von tak sa nedá čakať do prvej ruje lebo by už boli kotné

margaretka_
5. mar 2022

@nika523 nie je to nezmysel. Ide o dospievanie, aj celkovej kostry, väzív a tak... Ale je fakt, ze su na to rozne nazory. Ja som sa stretla s tym, ze u maciek hlavne u velkych plemien pockat s kstraciou po prvej ruji

akvi
5. mar 2022

@nika523 mne to proste príde logické, ten dôvod pohlavnej zrelosti. Keď idem do extrému, ani dievčaťu by nik neodobral maternicu skôr, ako bude pohlavne zrelá, kôli vývinu a nielen reprodukcnych orgánov, ale celkovo, ako píše @margaretka_ Psa sme my brali z docasky a tiež sa cakalo ma prvé haranie, tak snáď vedia, čo robia, prejde im rukami desiatky zvierat. A pri mačkách napríklad ja som vždy čakala, lebo ja mávam väčšinou najduchov a tam je niekedy ťažké odhadnúť vek. Ale keďže ich mám vždy zavreté, tak je ok počkať. Ono je úplne jedno, čo si tu my myslíme, dôležité je dať vykastrovat, ja to robím aj preto, lebo vnímam to, ako nenormálne su preplnené útulky a docasky. Ľudia si často neuvedomujú, že macky sa mnozia geometrickym radom. A náš štát sa len prizerá. Taka Británia napríklad poskytuje bezplatnu kastraciu kocúrov a robi náležitú osvetu a veru, tam nie je taký problém, ako tu na SK.

nika523
5. mar 2022

@akvi lenže keď veterinár povie každému že čakať do prvej ruje ( čo je podľa mňa aj podľa viacerých vet. nezmysel ) tak tí čo majú mačky vonku alebo ich vonku púšťajú budú čakať na prvú ruju tak ďalšie mačiatka sú na svete a ako píšeš útúlky, dočasky aj ulice sú plné tak netreba množiť ďalšie, nie každý má mačky len vo vnútri a dakujem že zachraňuješ mačičky aj psíka že máš z dočasky

aandrea9
6. mar 2022

Kastrovať určite, kocúr znackuje močom a mačkina ruja je jednak "zážitok" a druhak trápenie pre ňu. Máme dve 🐱🐱 9 a 4 roky, staršia má čip, mladšia nemá a mat nebude. Chodia sa venčiť iba na schodište. Očkovanie proti besnote už zrejme vynecháme ale proti iným chorobám určite dáme. Človek môže priniesť všeličo domov aj na topánkach.

Strana
z2