Sliepky neznášajú
Dobrý deň, v máji som začala chovať sliepky. Doteraz som s nimi nemala skúsenosti, takže som chovateľ začiatočník. Na začiatok som si kúpila sliepky, sú také hnedé neviem akého plemena. Sliepky po 2-3 týždňoch začali znášať vajcia. Všetko bolo v poriadku, ale ja som sa rozhodla od toho istého dodávateľa dokúpiť ešte dve mladé sliepky, + známi ma presvedčili, že potrebujem aj kohúta. Takže teraz mám sliepky 7ks, vrátene toho kohúta. Nastal však problém s tými dvoma dokúpenými 2ks. Prešli 3 mesiace, a stále žiadne vajce. Tie prvé sliepky kúpené skôr dávajú vajíčka, ale tieto dve vôbec. To jedno z nich sa ťažko zapája do kolektívu, a celkovo som si všimla, že tie dve sú väčšie sliepky ako moje prvé. Chcem sa opýtať, je možné, aby boli nejakého plemena čo je na mäso? A nedávajú vajcia? Alebo kde je problém? Mám počkať alebo ich zarezať ?
Sliepky majú veľký kurín, stravujú sa pšenicou, suché krmivo pre nosnice, posekanou žihľavou, niekedy zvyšky zo stola a vždy ich počas dňa pustím von, aby sa popásli. Priložila som fotky svojich sliepočiek.

@jaga18 aj si čúpali pred tebou? Keď začali znášať?
@opica_skorica až sa dobre pamätám, tak nie. To robili len keď mali kohúta.
Toto nie je forum pre sliepky 😂
@jaga18 zaujimave. Nase sliepky nemajú kohuta, ale pokym neboli pohlavne dospele a necupali si, tak ani neznasali.
@urusla Dobrý deň, ja sa chcem opýtať, ako to dopadlo. My sme v úplne tej istej situácii a aj tie sliepky vyzerajú úplne ako vaše.. Prvé - staršie sú také ľahké s bielymi chvostami a prikúpili sme mladé, sú také bytelne a majú čierne chvosty, úplne ako u vás. Mladé nie a nie začať znášať. Ja viem s istotou povedať, že znášajú len staršie.
Dočkali ste sa od tých mladých nejakých vajec?
Vyzerajú podľa toho menšieho hrebienka že ešte musia trošku podrast..alebo podľa foto.
@jozef11111111 Téma je spred roka, takže zrejme už dávno znášajú. 🐔🥚
@h2 😆tak len čakať co bolo v tom že neniesli.
@jozef11111111 Asi boli príliš mladé, podľa toho, čo písali baby.
@jozef11111111 Pocakme ešte teda, i keď môj muž už stráca trpezlivosť.
To ono ešte väčší problém je pri väčšom množstve zistiť ktorá nenesie...tak ak si dobré pamätám z domu už sú také tichšie treba zabiť už...ale ak nezabudnem dozistujem..ale total problém sú tie malé keď sa napíšu krvi čmeliky...
Existuje jeden nechutný spôsob, ako sa dá overiť, ktorá sliepka nenosí - pár dní ich vypúšťať po jednej a každej strčiť prst do kloaky. Sliepke, ktorá v daný deň znesie vajce, sa už dá nahmatať ráno škrupina v asi 1 až 2 cm hĺbke. Dá sa to ale aj odhadnúť iba podľa veľkosti otvoru, sliepky, ktoré nenosia sú o dosť "užšie". Kontrolu prstom treba robiť veľmi opatrne, porušenie škrupiny sliepka zvyčajne nerozchodí. Sliepky majú reflex, ktorý ich donúti sa prikrčiť, trochu roztiahnuť krídla a vystrčiť kloaku, ak im niekto pritlačí chrbát a uchopí ich chvost blízko trupu. Sliepky nenosia zvyčajne ak sú mladé, staré, menia perie, majú málo svetla, nemajú vodu, alebo majú veľa tuku.
@jozef11111111 Tu je problém, že ešte nezačali niesť. Aj keď dnes som našla také menšie vajce, jedna ma naozaj taký červený veľký hrebeň a tie 2 mladé malé a ružové hrebienky. Tak možno to už dlho nepotrva. Ja som len chcela vedieť, ako to dopadlo u autorky dotazu, keďže je to už vyše roka a problém navlas rovnaký ako u nás. Snáď napíše.
Problém môže byť aj stres zo starších sliepok. Tiež som si dokupovala sliepky, pred kúpou aj znášali a tie staré ich tak šikanovali, že u mňa začali znova znášať až po 3 mesiacoch. Treba len trpezlivosť, musia si na seba zvyknúť. Najlepšie je kúpiť všetky naraz.
@mery29 Áno, chcelo to len počkať, naozaj boli tak strašne plaché a vystresovane zo všetkého, že to trvalo dlhšie, než sme čakali. Ale uz je to ok. Zistila som, že sú to aj rôzne sorty sliepok - staré a nové, tie staré sú nejaké super výkonné, tie nove sú "iba" výkonné.
Tak snád niekomu pomôže táto diskusia. Ja Vám všetkým "zapojeným" ďakujem.

Mne známy podľa farby hrebienka hovoril, že kedy budú znášať. Naše mali sotva bledo ružové Hrebienku, hovoril, že to ešte minimálne mesiac potrvá. Potom keď už bol tmavší hovoril, že do pár týždňov to bude, jed budú úplne tmavé, vtedy vraj prídu prvé vajíčka. Aj tak bolo.
Inak naše dámy jed dostanú inú potravu, tak prestanú znášať. Istý čas nebolo dostať našu zmesku, kúpili sme od iného výrobcu a kým sme nezmenili späť na pôvodnú, vajíčka veru neboli