icon

Slovenčina

ivivaiveta
14. apr 2015

Baby, bud uz mam malo kysliku, alebo fakt neviem... 😀 ja dufam, ze sa mylim, ale strasne zle sa mi uci s chybami v texte...vy rozumiete tejto vete?
"Svedecká výpoveď je v Občianskom súdnom poriadku upravená v ustanovení § 126, pričom podľa ods. 1 tohto ustanovenia: "Každá fyzická osoba je povinná ustanoviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok. Musí vypovedať pravdu a nič nezamlčovať. "
Gramaticky spravne, lebo fakt to ani nevyslovim na skuske, je snad nič zamlčovať, nie nič nezamlčovať....ja som schopna sa povadit... 😀

ivivaiveta
autor
15. apr 2015

@vroni ano, ulica...
@moni73 ty mas Nadu, to je este dobre...mam bratranca Reného... 😀 ...ideš...

bubelko
15. apr 2015

@vroni ved ma skoro slahlo 😀

moni73
15. apr 2015

@ivivaiveta
@vroni
Ved baby, ja neviem... podla ulice. Lenze je z ulice a ja by som povedala z nadi? Ci? Radte, sa hanbim, ze neviem vysklonovat dceru. A koho je sveter? Nadi, snad nie nade. Bezne hovorim nadin, ked sme v zenskom rode napr. Koho je uloha? Nadina. Ja fakt neviem, a pritom je to tak jednoduche meno... 😒

ivivaiveta
autor
15. apr 2015

@moni73 ale sak Nada, od, z Nadi, Nadi, Nadu, o Nadi, s Nadou...a sveter je Nadin...teda myslim 😉
tak ked uloha Nadina, preco sveter Nadi, nie Nadin?...sveter si len obliekla Nadi, ked jej bola zima

vroni
15. apr 2015

@moni73, sveter patri nadi (ulici), nieco dostanes od nade (ulice), ved sedi.... Sveter je koho? Nadin, patri Nadi (Nadin nie je podstatne meno, takze ho do sklonovania postatnych mien proste nenatrepes)
Rene je vzor kuli (vynimka), v mnoznom cisle chlap @ivivaiveta

moni73
15. apr 2015

@ivivaiveta lebo ak by to bolo podla ulica, tak je z ulice, nasl. z nade

vroni
15. apr 2015

@moni73, ved aj je, sveter dostanes od nade, nie od nadi

moni73
15. apr 2015

@vroni ja by som prave povedala, ze kvety som dostala od nadi, nie od nade, ale mozno to hovorim blbo...

ivivaiveta
autor
15. apr 2015

@vroni ano, oprava, od Nade...ale ja by som povedala bezne od Nadi...a co je Rene, kuli? 😀

vroni
15. apr 2015

@moni73, kvety od Nadi by si mohla dostat len v tom pripade, ak ju "okradnes" o makcen na d. Hoci aj potom by to boli kvety od Nady (to vyzera desivo), inak, zial, to budu kvety od Nade 😉

vroni
15. apr 2015

@ivivaiveta, no, René je tvoj bratranec a kuli je "vynimkovy" vzor muzskeho rodu pre inak nesklonovatelne cudzie mena a slova (typickym predstavitelom sklonovanie podla vzoru kuli je pan Carl von Linné). Inak je kuli tusim pomocny robotnik v Azii...

natuska87
15. apr 2015

@vroni Môzem poprosit...? Aky je Tvoj nazor na pouzivanie vyrazu " prv" a " najprv" ? Domnievam sa, ze je to nespisovne...Malo by sa v oficial.prejave pouzivat " skôr" a "najskôr"...Alebo sa mylim? Dakujem...

vroni
15. apr 2015

@natuska87, nie som slovencinar, ale podla mna su to synonyma, obe moznosti (prv, najprv, skor najskor) su spisovne. V oficialnom prejave by som asi "skor" pouzila skor a najskor nez prv a najprv, ale moze to byt aj vec vkusu 🙂 V kazdom pripade su vyrazy skor a najskor modernejsie a zneju dynamickejsie nez prv a najprv, ale to z nic este nerobi aj vyrazy "spisovnejsie" 😉

moni73
15. apr 2015

@vroni verit ti to mozem, cez usta mi to ale neprejde 🙂 . dobru noc

domak2
15. apr 2015

@ivivaiveta Vies ktore slovne spojenie tu vadi mne? Ustanovit sa na sud. Znie mi to hrozne, ale musim asi vypit tento kalich horkosti, a tak by si to mala spravit aj ty s dvojitym zaporom 😀 😀

moni73
16. apr 2015

@vroni ...a neda mi to ani rano 😎 . kuli som v zivote nepocula. asi som uz stara a ked som bola mlada, kuli este neexistoval 🙂 . nechcem ta uz otravovat, len otazocka. ty by si vazne dostala kvety od nade/sone/vlade/zoje? mozno je to gramaticky ok, ale povedala by si to takto? mne to trha usi!!! a aby som pravdu povedala, ani pozerat sa na to neda 😉 .

ps vcera sa zalozila tema nieco ako "mavam nisky tlak". co veta, to perla. nehovorim, ze som 100% sj, urcite nie, ale co je vela, to je moc. dala som to precitat aj 9rocnej NADI a uz aj ona je z toho zhrozena. som ju nakazila svojou citlivostou na i/y s/z a pod 😎

vroni
16. apr 2015

@moni73, ale pocula, kuli tu bol "odjakziva" (minimalne v tridsiatych rokoch minuleho storocia tu uz bol, taka stara zase nebudes 😀) a ucil sa aj v skole, ale len velmi okrajovo, fakt je to vynimka. A ano, v zivote by mi nepreslo ustami kvety od vlade (nade, zoje ci sone mozno aj ano ale aj tam by som prirodzene pchala i), takze ti rozumiem, ale nic to nemeni na fakte, ze gramaticky je to spravne s tym -e 😉
A co sa tyka pravopisu, uz som sa tu kdesi vyjadrila, ze sme narod gramatickych ignorantov. Ked niekto napise trikrat v dvojriadkovom prispevku "pysem" alebo "mislim si", tak ho za inteligentneho jedinca nebudem povazovat ani omylom. Ale kym je pochopitelne, co tym dotycna chcela povedat, tak sa nad tym nepozastavujem....

ivivaiveta
autor
16. apr 2015

@vroni tak aj ja som "vinimka" 😀 ...fakt som o kulim nepocula...ale clovek sa stale uci...
@domak2 tak ja mam denne nejake tie "kalichy horkosti" 😅 ....kazdopadne dufam, ze sa nebudes musiet ustanovit 😀

moni73
16. apr 2015

tak mi to nedalo... "Ahojte chcem sa spitat mam nisky tlak stále poslednom čase je aš moc nísky a stále mam závrate a toči sa mi hlava minuly rok som aj par krat skolabovala ale vraj sa to neda liečit ak mate niektora nike skusenosti ako si pomoct budem rada,ked sa podeli Dakujem pekne", ja som na tom zaciatku "mam nisky tlak" videla stale mníšky 🙂

@ivivaiveta ked vydim 😉 tvoju vinimku, tak mi to pripomenulo moje fb prispevky v case, ked mala dcera tak 5-6 rokov. ona prispievala pod mojim menom... dost som sa hanbila, ale snad ma vacsina priatelov pozna...

vroni
16. apr 2015

@ivivaiveta, teraz neviem, ci si chybala alebo len nedavala pozor 😀 😀 😀 A zrejme si nemala mamu slovencinarku (ako ja), ktora ti systematicky gramatikou pilila usi 😉 Ale ze si to ty, udelujem ti vinimku 😀

@moni73, toto je gramaticka nocna mora, ale este relativne zrozumitelna. Uz tu boli aj expertky, kde som mohla len skonstatovat, ze recou ich kmena nehovorim....

ivivaiveta
autor
16. apr 2015

@moni73 tak vies, net je pristupny komukolvek, aj ludom, ktori tu slovencinu jednoducho nevedia takmer vobec 😉 ..no je fakt, ze ucitelkam slovenciny sa musia panenky pretacat...co uz...
a boli dnes aj nejake kvety od Nade? 😀 ..inak, dufam, ze mas sikovnu slecnu doma, lebo moj syn ma nejake to i, y uplne na haku...je pravda, ze ked niekomu pise spravu, tak ak si nie je isty, opyta sa, ake i,y...ale diktaty sama patka 🙂 ..tak u nas aj dyslexia strasi, takze tak...

ivivaiveta
autor
16. apr 2015

@vroni ze recou ich kmena 😅 prave som si precitala alicu v jej oblubenej teme... 😀 ..to uz neviem, ci je o slovencine, ci je tak rozrusena, alebo nacelnicka kmena 😀 😀

moni73
16. apr 2015

@ivivaiveta kvetov od nade sa asi nedockam... 😒 dieta je asperger, ale to je na inu temu... ako stareho mas syna? mne zacala mala pisat mozno v styroch, a este druhacke diktaty boli strasidelne. rozhodla sa ypsilon ignorovat. neviem co sa prihodilo teraz, ale konecne teraz v 3tej zobrala na milost aj y a diktaty vyzeraju zrazu takmer dokonalo. davam jej na mk citat "pikoskove" prispevky, ze nech mi povie co je zle a to ju celkom bavi.

ja osobne neznasam slovo material (myslene ako sprava/informacia) a velmi sa mu snazim vyhnut. za ten svet si neviem zapamatat v kom? v com? asi sa s tym neviem stotoznit a tak si ani nepamatam...

ps normalne si davam teraz sakra pozor co pisem, aby som sa nezhovadila 😀 lakalo ma prepisat "neznasam" na nenavidim 😀 😎

absurdum
16. apr 2015

tak vyuzijem aj ja tuto temu a trosku si ponadavam. presne ako @vroni pise, neznasam, ked niekto velmi aktivne prispieva do for, alebo akychkolvek inych diskusii a neovlada gramatiku. v poslednom case ma rozculuje, ze takmer kazdy jeden pise "krat" zvlast. jedenkrat, miliontykrat, vsetko sa to pise spolu na rozdiel jeden raz, milionty raz, co je zvlast. proste som tiez na gramatiku vo verejnom styku zaujata 😉.
ale: ak vie niekto narychlo poradit, mam problem, kedy pisat spolu a zvlast slova ako: za to - zato, na to - nato, pred tym - predtym a pod..

ivivaiveta
autor
16. apr 2015

@moni73 aka nahoda..u nas cakame na potvrdenie, ci vyvratenie podozrenia diagnozy, syn uz konci zakladku..
a co by si sa nedockala, neboj, pridu 😉
tieto deti su velmi zaujimave tym, ze fakt to y,i ignoruju..uz som z toho niekedy taka unavena 😝
tak material? 😀....musim porozmyslat, ale urcite mam aj ja slovo, ktore "mylujem" 😅

moni73
16. apr 2015

@absurdum idem dat rychlo tip, nech @vroni opravi... na to, za to by som asi spolu nenapisala nikdy a predtym by som zase ani nikdy nerozdelila. ruku do ohna za to nedam.
minule bol v SME sj test a tam pre mna novinka ja by som pisala 200 tisic eur, vraj spravne je len 200-tisic eur. clovek sa stale uci...

moni73
16. apr 2015

@ivivaiveta sranda 🙂 odkial ste? mne malu testovali pred cca 2 rokmi v andrease v ba, po 5tich sedeniach ani nepotvrdili ani nevyvratili. snad pred 3 mesiacmi jej dg dala dr. janosikova s tym, ze jej stacilo prvych 10 min 😒

bubelko
16. apr 2015

@absurdum spolu pises ak je to prislovka; predtym som bola v obchode. nato (potom) som sla do cistiarne.
oddelene pises ak je to spojenie predlozky a zamena . napr.: na to miesto som polozila vazu. pred tym obchodom stalo auto.

absurdum
16. apr 2015

@bubelko moc dik, uz na to len pamatat!

ivivaiveta
autor
16. apr 2015

@absurdum ja to riesim tak, ze sa vzdy opytam, ze je to kde, ako, kedy?...tak je to spolu...ostatne je predlozka...
teda ak ti to pomoze...