icon

Smrtiaca améba - Vadaš

20. jún 2025

Smrtiaca améba sa na kúpalisku Vadaš NEPOTVRDILA
Už sa to zrejme nezistí ,kde sa mohol chlapec nakaziť ,ale na kúpalisku Vadaš to určite nebolo.
Neviem, mnohí v našom okolí majú pocit, že niečo zamlčali a do médií nepovedali a hodili to na termálne kúpalisko Vadaš.
Je mi ľúto čo sa stalo a verím, že to bol aj bude na Slovensku jediný prípad.

portret7
21. jún 2025

Vsetko su to iba dohady, predpoklady… zial, nas UVZ nema dostatocne vybavenie a skusenosti, som sklamana, ze vzorky odoberali az po tolkych dnoch, ze sa odoberali tak, ze kupalisko vedelo, ze vzorky odoberane budu… ich monitoring je nedostatocny, nemame dotiahnute zakony v tomto smere…v USA maju velmi prisne podmienky na odber bazenovej vody kazdu hodinu!, maju stanoveny pocet plavcikov na rozlohu bazenov, prisne kontroly a postihy… napriek tomu, tiez to nie je dokonale, ale u nas, bezna prax, ze 1-2 plavcici pri velkom bazene a 1-2 odbery vody za den🙁v normalnom state, pri takejto obrovskej tragedii by sa uz riesili regule na cely segment kupalisk/plavarni,… a tu sa riesi, ci otvoria/neotvoria nejaky Vadas. Smutne🙁

amonet
21. jún 2025
@taktotedanie

Na inom mieste bola sprava od niekoho z okolia, ze boli aj v egypte 🤷🏻‍♀️ v mediach som to nepostrehla

@taktotedanie hygienici stopuju podla inkubacnej doby

ekira1
21. jún 2025
@portret7

Vsetko su to iba dohady, predpoklady… zial, nas UVZ nema dostatocne vybavenie a skusenosti, som sklamana, ze vzorky odoberali az po tolkych dnoch, ze sa odoberali tak, ze kupalisko vedelo, ze vzorky odoberane budu… ich monitoring je nedostatocny, nemame dotiahnute zakony v tomto smere…v USA maju velmi prisne podmienky na odber bazenovej vody kazdu hodinu!, maju stanoveny pocet plavcikov na rozlohu bazenov, prisne kontroly a postihy… napriek tomu, tiez to nie je dokonale, ale u nas, bezna prax, ze 1-2 plavcici pri velkom bazene a 1-2 odbery vody za den🙁v normalnom state, pri takejto obrovskej tragedii by sa uz riesili regule na cely segment kupalisk/plavarni,… a tu sa riesi, ci otvoria/neotvoria nejaky Vadas. Smutne🙁

@portret7 vo vadaši som nebola, ale v iných termalkach bežne chodí plavčík každú hodinu, odmerá teplotu, odoberie vodu. Občas cítim viac chlór, takže ak je malá hladina, zrejme doplnia. Zatiaľ z tých čo som pochodila, najhoršia bola Dunajská Streda, nikdy viac.

ekira1
21. jún 2025

Je to neskutočne nešťastná náhoda.. verím, že termalko robí všetko ako má, ale i náhoda sa môže stať. Prečo sa iné dieťa nenakazilo? Pretože práve tam na tom mieste sa nepotopilo a nevdýchlo hlboko práve tu trošku vody v ktorej baktéria plávala. Epidémia v 1962 v Československu? Od 1962 do 1965 zomrelo 16 mladých ľudí na amébu. Že to mala na svedomí práve táto mozgožravá prišli až 1977, za obložením za kachličkami mali na dne v rohu bazéna celú kapsulu plnú týchto améb. A nikto za celých 12 rokov nezomrel, kúpali sa a améby si tam žili s nimi.

taktotedanie
21. jún 2025
@amonet

@taktotedanie hygienici stopuju podla inkubacnej doby

@amonet bolo tam spomenute ze beru do uvahy aj egypt avsak odtial vzorky nemaju ako zobrat , logicky

lucyjka6
21. jún 2025
@taktotedanie

@lucyjka6 napisala som egypt.. to je krajina, vies aka velka? To nieje mesto ci jedno jedine presne konkretne miesto, ze ty si bola super snad si sa vycapkala v mori dosytosti za cele slovensko
Nastuduj si zaklady geografie a potom vobec komentuj

@taktotedanie reálne uvažovanie ti asi nič nehovorí,že....iba tliachaš do vetra

taktotedanie
21. jún 2025
@lucyjka6

@taktotedanie reálne uvažovanie ti asi nič nehovorí,že....iba tliachaš do vetra

@lucyjka6 mne?
No daleko ste teda odo mna neusli 🫶🏻

baumka
21. jún 2025

Tu sa konšpiruje o sto šesť. Možno by sa mal vyjadriť top konšpirátor, splnomocnenec vlády Dr. Kotlár, On už určite má výsledky a "názor" aj bez testov. Minule niektorí z jeho košiara neveriacich písali, že je to spojitosť vody so slintačkou, čo sme nedávno mali aj na juhu SK. V tejto krajine sa už nedá ničomu čudovať.

Treba nechať pracovať vyštudovaných odborníkov, ak ešte nejakí v tých labákoch ostali.

janamoto78
21. jún 2025

Tam som bola raz. Už nikdy tam nepôjdem. Hlava na hlave, v bazénoch ľudí ako na vianočných trhoch. Otras 🤢

lucyjka6
21. jún 2025
@janamoto78

Tam som bola raz. Už nikdy tam nepôjdem. Hlava na hlave, v bazénoch ľudí ako na vianočných trhoch. Otras 🤢

@janamoto78 tam možu na tony chemie davať aj tak to nepomože...

annm81
21. jún 2025

Milý zamestnanec kúpaliska, vyšetrovanie nebolo ukončené, kúpalisko je vzhľadom na okolnosti vysoko pravdepodobný zdroj. Keďže ide o veľmi vážny prípad, preventívne opatrenia sú na mieste. Áno, spôsobuje vám to finančné straty. Jedni rodičia stratili dieťa. Vaša morálka vám káže, že je lepšie riskovať ďalšiu smrť, než prísť o peniaze? Myslíte, že si týmto postupom zabezpečíte dobrú reklamu? Uvedomujete si, že ak ste naozaj zdrojom nákazy a nedajbože umrie niekto ďalší, pravdepodobne svoj biznis budete môcť vďaka takému prístupu zavrieť nadobro?

portret7
22. jún 2025
@ekira1

@portret7 vo vadaši som nebola, ale v iných termalkach bežne chodí plavčík každú hodinu, odmerá teplotu, odoberie vodu. Občas cítim viac chlór, takže ak je malá hladina, zrejme doplnia. Zatiaľ z tých čo som pochodila, najhoršia bola Dunajská Streda, nikdy viac.

@ekira1 ja som nikde nevidela, ze odoberaju kazdu hodinu, ale ok, ak to niekde robia, tak je to iba plus. Co som si ale vsimla, tak vsetky bazeny maju pri hladine nanosy. Ako studentka som brigadovala v USA a tam okrem klasickeho cistetenia, 1-hod merania, sme museli cistit prave tieto okraje, kde sa v sparach drzi kadejaky bordel. Boli sme prisne kontrolovani a hlavne kontroly boli caste a namatkove. Nase UVZ je velmi slabe, cela republika mala moznost sa presvedcit o tom pocas pandemie. Pracuju tam ludia, ktori sa nechcu posuvat vpred, vyuzivaju 20rocne technologie, a preto aj tie ich kontroly tak vyzeraju.

portret7
22. jún 2025
@baumka

Tu sa konšpiruje o sto šesť. Možno by sa mal vyjadriť top konšpirátor, splnomocnenec vlády Dr. Kotlár, On už určite má výsledky a "názor" aj bez testov. Minule niektorí z jeho košiara neveriacich písali, že je to spojitosť vody so slintačkou, čo sme nedávno mali aj na juhu SK. V tejto krajine sa už nedá ničomu čudovať.

Treba nechať pracovať vyštudovaných odborníkov, ak ešte nejakí v tých labákoch ostali.

@baumka na UVZ zial nezostali. Je to skostnatena organizacia, ktora vyuziva zastarale metody.

julish
22. jún 2025
@balerina2025

@hiro .... ktovie kde sa predtym kupal...mna vzdy skor uputalo ze aj v jazere ked sa kupali ludia vzdy nakazeny bol max 1 clovek , nikde som necitala ze sa nakazila skupina ludi. toto je divne preco vzdy je to o jedincoch....

@balerina2025 prrpac, ale ma to vela vysvetleni, staci vediet nieco o imunite (nie blaboly nejakeho Kotlara). Nestaci sa ponurit do svojho rozumu, ak chces pochopit svet. Perlicka na zaver: V 60. rokoch umrelo 16 ludi, ktorych spajal jeden bazen…

balerina2025
22. jún 2025
@julish

@balerina2025 prrpac, ale ma to vela vysvetleni, staci vediet nieco o imunite (nie blaboly nejakeho Kotlara). Nestaci sa ponurit do svojho rozumu, ak chces pochopit svet. Perlicka na zaver: V 60. rokoch umrelo 16 ludi, ktorych spajal jeden bazen…

@julish ja viem nieco o imunite, v pohode. co pocujem skoro kazde leto, ej pripad v amerike ale vacsinou pisu o jedincovi, a ano ako pri vsetkych ochoreniach a rakovine, ze vzdy ide hlavne o imunitu/genetiku

majoranka24
Autor odpoveď zmazal
ekira1
22. jún 2025
@julish

@julish a až za 12 rokov sa jeden lekár, či kto to bol, rozhol zistiť prečo. A ejha ameba si tam veselo žila 12 rokov a nikto sa nenakazil..

ekira1
22. jún 2025
@portret7

@ekira1 ja som nikde nevidela, ze odoberaju kazdu hodinu, ale ok, ak to niekde robia, tak je to iba plus. Co som si ale vsimla, tak vsetky bazeny maju pri hladine nanosy. Ako studentka som brigadovala v USA a tam okrem klasickeho cistetenia, 1-hod merania, sme museli cistit prave tieto okraje, kde sa v sparach drzi kadejaky bordel. Boli sme prisne kontrolovani a hlavne kontroly boli caste a namatkove. Nase UVZ je velmi slabe, cela republika mala moznost sa presvedcit o tom pocas pandemie. Pracuju tam ludia, ktori sa nechcu posuvat vpred, vyuzivaju 20rocne technologie, a preto aj tie ich kontroly tak vyzeraju.

@portret7 možno to majú nejako inak ako ručne kontrolovať, ale videla som I plavčíka, najprv teplomer, potom ponaral nádobu na šnúrke, asi meter? pod hladinu.

hefo
22. jún 2025
@ekira1

@julish a až za 12 rokov sa jeden lekár, či kto to bol, rozhol zistiť prečo. A ejha ameba si tam veselo žila 12 rokov a nikto sa nenakazil..

@ekira1 Akurát, že to bolo zložitejšie - tie améby sa vo väčšej koncentrácii dostávali do hlavnej bazénovej vody len výnimočne, pri znižovaní hladiny. V inom diskusnom vlákne bol odkaz na český článok, ktorý to vysvetľoval...

deti95060810
22. jún 2025
@taktotedanie

Na inom mieste bola sprava od niekoho z okolia, ze boli aj v egypte 🤷🏻‍♀️ v mediach som to nepostrehla

@taktotedanie na českých stránkach je tiež táto info...

ekira1
22. jún 2025
@hefo

@ekira1 Akurát, že to bolo zložitejšie - tie améby sa vo väčšej koncentrácii dostávali do hlavnej bazénovej vody len výnimočne, pri znižovaní hladiny. V inom diskusnom vlákne bol odkaz na český článok, ktorý to vysvetľoval...

@hefo ja som čítala článok dávnejšie o tom, čo prišiel na to, ktorý druh ameby to bol, že sa to uzatvorilo ako niečo iné. Bolo to dávno, preto mám už zrejme inak zapamätané informácie. Ale v podstate stačí vdýchnuť len jednu, je to veľká náhoda a veľká smola. Iste, treba byť opatrný, ale šírenie paniky tiež ničomu nepomôže.

jana_eyre_2
22. jún 2025

Bože ľudia vám už úplne *ebe?! Normálne ma už sere čo tu čítam!!! Chápete že rodičom zomrel malý syn? Že stratili dieťa?!!! Že ho už nikdy nebudú mať doma?!! Viete si to predstaviť že by sa to.stalo vám?! Akože fakt si niekto dokáže myslieť, že rodičia ktorým zomrelo dieťa budú zamlcovat nieco? Z akého dôvodu?! Im môže byť celý Vadaš vieš kde, nemajú najmenší dôvod niečo zamlcovat, čo by akože z toho mali?! Zomrelo im dieťa halooooo ľudia, fakt už prestávate byť ľudski len preto, že Vadaš je niekoho obľúbené kúpalisko?! Normálne mi je už zle čo tu čítam..

hefo
22. jún 2025
@jana_eyre_2

Bože ľudia vám už úplne *ebe?! Normálne ma už sere čo tu čítam!!! Chápete že rodičom zomrel malý syn? Že stratili dieťa?!!! Že ho už nikdy nebudú mať doma?!! Viete si to predstaviť že by sa to.stalo vám?! Akože fakt si niekto dokáže myslieť, že rodičia ktorým zomrelo dieťa budú zamlcovat nieco? Z akého dôvodu?! Im môže byť celý Vadaš vieš kde, nemajú najmenší dôvod niečo zamlcovat, čo by akože z toho mali?! Zomrelo im dieťa halooooo ľudia, fakt už prestávate byť ľudski len preto, že Vadaš je niekoho obľúbené kúpalisko?! Normálne mi je už zle čo tu čítam..

@jana_eyre_2 Čo si týmto výlevom chcela konkrétne povedať?

Ak si zrekapitulujeme fakty, podľa mne doteraz známych informácií sa vo vzorkách z Vadaša nenašiel žiadny výskyt Naegleria fowleri, takže či sa chlapec nakazil tam alebo inde, zatiaľ nie je nijako preukázané. To, že sa vo vzorkách našli iné druhy améb, neznamená v danej veci nič.

annm81
22. jún 2025
@hefo

Ak si zrekapitulujeme fakty, podľa mne doteraz známych informácií sa vo vzorkách z Vadaša nenašiel žiadny výskyt Naegleria fowleri, takže či sa chlapec nakazil tam alebo inde, zatiaľ nie je nijako preukázané. To, že sa vo vzorkách našli iné druhy améb, neznamená v danej veci nič.

@hefo jej výlev je o tom, že ľuďom už tak strašne hrabe z toho, ako neveria nikomu a ničomu, že vidia sprisahanie ešte aj zo strany rodičov, ktorým umrelo dieťa... o chvíľu tu obvinia rodičov, že sú platení herci a žiadne dieťa neumrelo, ako sme to videli v prípade konšpirátorov od Jonesa. A áno, je to úplne choré.

jana_eyre_2
23. jún 2025
@hefo

@annm81 ďakujem, presne to som chcela tým vylevom povedať..
@hefo nauč sa čítať s porozumením..

bubuska
23. jún 2025
@balerina2025

@julish ja viem nieco o imunite, v pohode. co pocujem skoro kazde leto, ej pripad v amerike ale vacsinou pisu o jedincovi, a ano ako pri vsetkych ochoreniach a rakovine, ze vzdy ide hlavne o imunitu/genetiku

@balerina2025 O žiadnu imunitu v tomto prípade nejde. Ide o zhodu nešťastných náhod, pri vdýchnutí smrtiacej améby do nosa ( pri skoku do vody keďže sa to dostane hlboko) a obete v CSSR boli v minulosti deti a mladi s dobrou imunitou, inštruktorka plávania. Žiadny starší ľudia, žiadny chorí ľudia, žiadna oslabená imunita- proste si vytiahli Čierneho Petra. Úmrtnosť je 97 percent, pred 10 rokmi to jedno dievča prežilo v USA ( prírodne teple jazero) a dostalo sa aj z kómy a je teraz bez následkov a je už mama. To je druhý prípad za polstoročie čo prežil nákazu. Ináč je to rozsudok smrti aj keby si bol prototyp zdravého človeka.

balerina2025
23. jún 2025
@bubuska

@balerina2025 O žiadnu imunitu v tomto prípade nejde. Ide o zhodu nešťastných náhod, pri vdýchnutí smrtiacej améby do nosa ( pri skoku do vody keďže sa to dostane hlboko) a obete v CSSR boli v minulosti deti a mladi s dobrou imunitou, inštruktorka plávania. Žiadny starší ľudia, žiadny chorí ľudia, žiadna oslabená imunita- proste si vytiahli Čierneho Petra. Úmrtnosť je 97 percent, pred 10 rokmi to jedno dievča prežilo v USA ( prírodne teple jazero) a dostalo sa aj z kómy a je teraz bez následkov a je už mama. To je druhý prípad za polstoročie čo prežil nákazu. Ináč je to rozsudok smrti aj keby si bol prototyp zdravého človeka.

@bubuska minule som pri plavani uvazovala ako sa dostane cez nos ked bezne to ide smerom dole. hej jedine pri skoku, musel tam byt tlak smerom na hor.
podla mna vo vsetkom je aj imunita, aj ked teda toto je vyslovene smrtelne ochoreniw.
a nahoda, ako pri vsetkom.
az do doby cssr som to naozaj neriesila, je to proste strasna smola co sa stalo.

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
23. jún 2025

Budete ďalej konspirovat a obviňovať zranených rodicov? 😡

amonet
23. jún 2025
@jana_eyre_2

Budete ďalej konspirovat a obviňovať zranených rodicov? 😡

@jana_eyre_2 akurat som to sem isla dat.