icon

Smrtiaci parazit na Slovensku

15. jún 2025

Ahojte baby. Určite ste počuli o tomto prípade. Neviem sa dočítať na internete že ako to je keď si doma napustime bazén. Môže sa vyskytnúť aj v tejto vode?

michaela329
16. jún 2025

Výskyt je raritny, do bazenika kúp tablety na údržbu vody. Úroveň chlóru si meraj - čo je vlastne normálne aj keby sa žiaden parazit nevyskytoval, vodu v bazéne treba jednoducho ošetrovať.

autor
16. jún 2025
@balerina2025

@karolinakr uprimne aj mna. o tomto viem, ucili sme sa o tom, ale stale sommcitala pripady len v USA tak som neriesila. a takze, mam bobky uz aj ja.chodila som sa totizto kupat do prirodneho jazera.

@balerina2025 balerina2025

Dnes o 12:07
anonym prestan stresovat. ci chces to rozoberat este kolko dni?

balerina2025

Dnes o 12:44
tak sa trap.
balerina2025

Dnes o 18:42
@karolinakr uprimne aj mna. o tomto viem, ucili sme sa o tom, ale stale sommcitala pripady len v USA tak som neriesila. a takze, mam bobky uz aj ja.chodila som sa totizto kupat do prirodneho jazera.

Nejak mi nesedí čo si napísala dnes poobede s tým co si napísala teraz

sara07
16. jún 2025
@balerina2025

@karolinakr joj toto leto sa na slovensku nikto nebude kupat sa mi vidi

@balerina2025 uprimne tým prírodným jazerám to len prospeje, nerozumiem napr jazera kde byvaju sinice že stále sa tam kupu ludia, ked tam raz vybehnu tak sú tam stačia lepšie podmienky pre ne

jakubrianka
16. jún 2025
@balerina2025

@balerina2025 výskyt v u nás v bývalom ČSR úmrtie 16 tínedžerov za 3 roky kým neobjavili zdroj v bazéne po vypustení.

merrykondrk
17. jún 2025
@doriiis

Podľa dostupných informácií boli všetky vzorky vody odobraté na Vadaši negatívne.Kupalisko bolo iba jedno z miest,kde sa chlapec za posledné dni nachádzal.A logicky treba začať vylučovať to,čo môže ohroziť aj ostatných

@doriiis ak boli vzorky negatívne, prečo Vadaš zatvorili? 🤷🏻

mateson2004
17. jún 2025
@merrykondrk

@merrykondrk výsledky ešte nie sú, mali by byť v piatok.Davali to v TV. Zavreli preventivne

sara07
17. jún 2025
@merrykondrk

@merrykondrk máš hore dva prispevky, ja sa divim že to hned nezavreli

aalt
17. jún 2025
@soldi

autorka, ameba sa len tak nevytvori. ked bola epidemia v cr - v niekolkych vlnach, tak sa ameba do vody dostavala z pody, na jednom mieste bazen presakoval plus voda bola nedostatocne chlorovana.

napriek stovkam ludi v bazene sa nakazilo "len" 16 ludi. cize ak sa aj ameba vo vode nachadza, tak to neznamena hned, ze sa Ti dostane do mozgu a zabije Ta.

plus ano, nikde nebolo oficialne potvrdene, ze sa jedna o tohto konkretneho parazita.

a na to, aby si sa nim nakazila sa voda musi dostat hlboko do nosnej dutiny.

nakaza moze byt napr aj pri kohutikovej vode - ked nie je chlorovana a vyplachujes si nos.

@soldi epidemia v Usti v 60-tych rokoch nebola kontaminaciou zo zeme, ale zlou technickou upravou bazena. Ked ten bazen skracovali na 50m aby sa v nom mohli usporiadavat oficialne preteky, tak ho jednoduchu skratili murikom. Ale casom sa za tyn murikom spravila dutina, kde sa dostala voda a rozmnozili sa tam nebezpecne ameby. Navyse na preteky zvysovali uroven vody a po pretekoch opat znizovali. Prave pri znizovani sa kontaminovana voda dostala vo vacsom mnozstve do bazena - jednoducho z poza toho murika vtedy vytiekla a stacilo trochu podcenit chlor a bolo ... zomrelo tam postupne 16 ludi, casom aj identifikovali bazen, lebo niektori sa kupali iba v nom, ale aj tak pocas "epidemii" nezistili ani povodcu (amebu) ani zdroj kontaminacie. Ze to bolo amebou zistili az par rokov po poslednom umrti, ked to napadlo nejakeho medika a tu dutinu nasli este ovela neskor pri rekonstrukcii. Inac tam bolo vsetko v poriadku. Bazen sa napustal pitnou vodou, bola tam kvalitna filtracia, chlor ...

karamelkax
17. jún 2025

Ahoj autorka, presne mam tu istú otázku ako ty, my to máme podobne, ako ty s tým bazenom, na záhrade sme si minuly rok napustili novy väčší nafukovací bazén cca 700 litrov - ze na 3 dni skusime, snáď vydrží, ta voda. Bez filtrácie, so studňou vodou. Bez chémie. Lenže na už na druhý deň bolo klzke dno a ta voda bola divná, už som nedovolila potápať sa deťom, iba omočit. Na tretí deň to bola bačorina, nikto sa už nekupal. Vyliali sme to. Moze sa v takomto neudrziavanom bazene zrodiť Ameba? Podla mna ano. Potom som zistila ze sa da kúpiť tekutý chlór do takýchto menších bazénov, aby to tie 2 až 3 dní vydržala ta voda.

balerina2025
17. jún 2025

teraz hovoria ze zomrel :(

hefo
17. jún 2025
@aalt

@soldi epidemia v Usti v 60-tych rokoch nebola kontaminaciou zo zeme, ale zlou technickou upravou bazena. Ked ten bazen skracovali na 50m aby sa v nom mohli usporiadavat oficialne preteky, tak ho jednoduchu skratili murikom. Ale casom sa za tyn murikom spravila dutina, kde sa dostala voda a rozmnozili sa tam nebezpecne ameby. Navyse na preteky zvysovali uroven vody a po pretekoch opat znizovali. Prave pri znizovani sa kontaminovana voda dostala vo vacsom mnozstve do bazena - jednoducho z poza toho murika vtedy vytiekla a stacilo trochu podcenit chlor a bolo ... zomrelo tam postupne 16 ludi, casom aj identifikovali bazen, lebo niektori sa kupali iba v nom, ale aj tak pocas "epidemii" nezistili ani povodcu (amebu) ani zdroj kontaminacie. Ze to bolo amebou zistili az par rokov po poslednom umrti, ked to napadlo nejakeho medika a tu dutinu nasli este ovela neskor pri rekonstrukcii. Inac tam bolo vsetko v poriadku. Bazen sa napustal pitnou vodou, bola tam kvalitna filtracia, chlor ...

@aalt Myslím, že s tým múrikom to bolo opačne, že keď hladinu zvýšili, tak sa voda v bazéne spojila s kontaminovanou vodou, ktorá tam trvale stála v dutine za múrikom. Teda ak si to správne pamätám z tohto videa:

https://www.youtube.com/watch?v=cQR_hw_Itek
aalt
17. jún 2025
@hefo

@aalt Myslím, že s tým múrikom to bolo opačne, že keď hladinu zvýšili, tak sa voda v bazéne spojila s kontaminovanou vodou, ktorá tam trvale stála v dutine za múrikom. Teda ak si to správne pamätám z tohto videa:

belllinka
17. jún 2025
@aalt

@aalt teraz som čítala, že ten bazén sa napúšťal upravenou vodou z Labe

soldi
17. jún 2025
@aalt

@aalt ano, velmi zjednodusene som to napisala, ba priam zavadzajuco. ano, islo tam o ten murik a dutinu za nim.

nikha2809
17. jún 2025

Chlapček už zomrel

maminkadeticiek
17. jún 2025

Slzovicka zhubna.

aalt
17. jún 2025
@belllinka

@aalt teraz som čítala, že ten bazén sa napúšťal upravenou vodou z Labe

@belllinka povodne ano, ale potom uz pitnou. Vid odkaz co som dal. Bol to 25m bazen.
https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-201902-0002_1... tu je sumar aj zdroje

autor
17. jún 2025

Ja som si vedoma toho ze riziko nakazenia je veľmi male ale teraz je okolo toho také halo že človek má proste strach. Tak strašne to je medializovane ze clovek sa naozaj boji omocit co i len nohy. Ja mam 32 r ako deti sme sa kupali v kadejakych bazénoch, potápali sa, skakali a nikdy som strach nemala. Nemala som strach ani v dospelosti. Aj minulyrok sme boli s 1,5 rocnym synom na kúpalisku. Ale proste teraz po týchto info sa bojim aj bazena co mame doma. Viem ze ked to prehrmi tak aj ten strach trosku prejde.. Nam sa ten bazén nechce každý tretí den vypúšťať a napúšťať veď to sa len zohreje voda a znova môžme vypustiť. Tak sme teda objednali plavak a chlorove tablety a kúpime ešte aj filtráciu kartusovu a nejak to tam namontujeme aj ked bazen na to nema vyduchy. Ja som za svoj život o takomto parazite nepočula tak snáď nieje tak rozšírený.

basullinka
17. jún 2025
@nikha2809

Chlapček už zomrel

@nikha2809 prosím Ťa z akého zdroja máš túto informáciu?

autor
17. jún 2025
@basullinka

@nikha2809 prosím Ťa z akého zdroja máš túto informáciu?

hefo
17. jún 2025

@aalt Vďaka, z tohto článku (https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2019/02/02.pdf) to už chápem lepšie - tá voda vlastne mohla cez tie trhliny v stene prechádzať stále, ale vo väčšej miere sa to dialo len pri rozdieli hladín a teda tlakov.

leushka1574
17. jún 2025

Chlór je spoľahlivá prevencia výskytu živých mikroorganizmov vo vode na kúpanie. Takze chémia do bazéna je základ pre bezpečné kúpanie, pretože zabije všetky prvoky. Filtrácia slúži na odstránenie hrubých nečistôt ako piesok, listy, mušky a pred mikróbami neochráni. Takze savo / chlórová tableta / bazénová chémia akejkoľvek značky stačí na to, aby voda bola prostredie “nepriateľské” na prežitie nebezpečných mikroorganizmov a zároveň bezpečná na kúpanie. Skontrolovať pH či náhodou nie je chlóru priveľa tiež prospeje. Najmä ak sa kúpu malé deti a voda je teplá je nevyhnutné chlór dopĺňať.

jakubrianka
17. jún 2025

Autorka riziko nákazenia vôbec nie je malé. Proste treba chodiť na overené kúpaliská a dávať pozor na vdýchnutie vody :(. Nekúpať sa v stojatých a neoverených vodách.
Chlapca mi je veľmi ľúto, je to tragédia :(. Úprimnú sústrasť pozostalým.

veronicka1901
Autor odpoveď zmazal
aalt
17. jún 2025
@hefo

@aalt Vďaka, z tohto článku (https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2019/02/02.pdf) to už chápem lepšie - tá voda vlastne mohla cez tie trhliny v stene prechádzať stále, ale vo väčšej miere sa to dialo len pri rozdieli hladín a teda tlakov.

@hefo ano. Bezne asi tiez po troskach prechadzala, ale bolo to malo a chlor to "upratal". Ono hlavne v tej dutine bola stojata voda, takze ani dezinfekcia sa tam poriadne nikdy nedostala. Iba trochu pri napustani. Po pretekoch ale z tej dutiny, kvoli znizeniu hladiny, vytieklo viacej kontaminovanej vody a ak este nahodou poklesol aj chlor, tak casovana bomba bola na svete. Prisli na to az po vyse 10 rokoch po poslednom pripade.

jakubrianka
17. jún 2025
@soldi

tento parazit sa inak v prirode bezne vyskytuje a uz par rokov dozadu sa vedci vyjadrovali, ze vplyvom klimatickej zmeny moze jeho vyskyt rast, kedze ma rad teplo.

@soldi keď testovali vybranú skupinu ľudí, u väčšiny z nich objavili protíátky proti tejto amébe. Čiže predpokladá sa, že s ňou prídeme do kontaktu, ide len o to, aby nebola vdýchnutá nosom a neuchytila sa.

sara07
17. jún 2025

jednoducho bazen domaci musiš bud často menit vodu alebo filtrovat, tablety, testovat kvalitu vody, stojatá voda a ešte ked sa ohreje v tom bazene .. je jedno či táto bakteria alebo ina ,,

basullinka
17. jún 2025

Autorka, ďakujem :( tesne po Tom ako som odpísala, som si čítala. Ach, to je hrozne ...

michalabu
17. jún 2025

Ja mam rovnaky strach. Uz viackrat som zachytila taketo pripady aj zo zahranicia USA a mam strach ist uz aj s malou na babyplavanie, aj ked tam je slana voda ale teda no to nie je ze morska alebo tak. A uz aj z nosovych preplachov mam strach, vodu si e prevarame 5min minimalne ale tie striekacky a tak sa maju po pouziti len vyplachnut vodou beznou...ci sa to tam.nevytvori..no uz uplne psycho 😥