Smrtiaci parazit na Slovensku
Ahojte baby. Určite ste počuli o tomto prípade. Neviem sa dočítať na internete že ako to je keď si doma napustime bazén. Môže sa vyskytnúť aj v tejto vode?

Inak toto ja nechápem prečo takto píšu všade že sa nakazolna kúpalisku. Však to nieje potvrdené. A keď sa to aj vyvráti tak kúpalisko bude mať také straty že môžu tento rok rovno aj zavrieť
Štatistiky a pravdepodobnosť
V USA (kde sa to sleduje dôsledne) bolo od roku 1962 do roku 2023 hlásených len 157 prípadov infekcie.
Väčšina prípadov nastala po kúpeli v teplej sladkej vode (jazerá, rieky, termálne pramene).
Ročne sa v USA nakazia 0 až 5 ľudí, pričom milióny ľudí sa kúpu v rovnakých podmienkach.
➡️ To znamená, že pravdepodobnosť nakazenia je približne 1 ku 70 miliónom (0,0000014 %), a to iba za predpokladu vystavenia rizikovým podmienkam.
Suché utopenie je niekoľkonásobne pravdepodobnejšie než infekcia Naegleria fowleri – hoci aj to je veľmi zriedkavé.
Už len dúfať že vytrasujú odkiaľ sa nakazil. Určite trasujú viac možností len média sa chytili toho najväčšieho,
Ja si pamätám, kedysi dávno ešte za totáča, sme chodili na juh Slovenska a tam sme sa kúpali v stepných jazierkach. Ideálne miesto pre améby. Aj sme sa potápali, ale nikomu sa nikdy nič nestalo. Nakazenie touto amébou je skutočne veľmi zriedkavé a kto dodržiava pokyny počas kúpania sa v takýchto jazerách, tak je nulová šanca aby sa nakazil, to by muselo nastať veľké množstvo blbých zhôd a náhod.
Podľa mňa ten chlapec sa na kúpalisku nenakazil, teda ak by sa tam nakazil, práve u neho by muselo nastať to veľké množstvo blbých zhôd a náhod. Musel sa kúpať aj niekde inde.
Ja si pamätám, kedysi dávno ešte za totáča, sme chodili na juh Slovenska a tam sme sa kúpali v stepných jazierkach. Ideálne miesto pre améby. Aj sme sa potápali, ale nikomu sa nikdy nič nestalo. Nakazenie touto amébou je skutočne veľmi zriedkavé a kto dodržiava pokyny počas kúpania sa v takýchto jazerách, tak je nulová šanca aby sa nakazil, to by muselo nastať veľké množstvo blbých zhôd a náhod.
Podľa mňa ten chlapec sa na kúpalisku nenakazil, teda ak by sa tam nakazil, práve u neho by muselo nastať to veľké množstvo blbých zhôd a náhod. Musel sa kúpať aj niekde inde.
@sevrin aká je šanca že vodu vdýchne malý chlapec ktorý blbne vo vode, a aká je šanca dospelý muž ktorý si dáva pozor.
Autorka, robíš paniku naozaj za nic. Čítaj príspevok hore aka je šanca ze sa nakazis.
Ved ked sa tak bojíš vypustí bazen zákaz dieťaťu sa kúpať. Najlepšie ho nepúšťaj nikam tam ma väčšie šance ze sa mu stane nehoda.
A presne preto je takéto veľké haló.. lebo ľudia toto robia. Zbytočne šíria strach.
Autorka, robíš paniku naozaj za nic. Čítaj príspevok hore aka je šanca ze sa nakazis.
Ved ked sa tak bojíš vypustí bazen zákaz dieťaťu sa kúpať. Najlepšie ho nepúšťaj nikam tam ma väčšie šance ze sa mu stane nehoda.
A presne preto je takéto veľké haló.. lebo ľudia toto robia. Zbytočne šíria strach.
@slniecko66 veď som napísala ze sme to vyriešili.
Nemusíš nic riesit v bazéne sa nenakazis
@merrykondrk máš hore dva prispevky, ja sa divim že to hned nezavreli
@sara07 pani sa pýtala, či sa môže vyskytnúť v tejto vode, moje odpoveď bola, že ak by boli vzorky negatívne, tak Vadaš nezatvoria 🙂
@sara07 pani sa pýtala, či sa môže vyskytnúť v tejto vode, moje odpoveď bola, že ak by boli vzorky negatívne, tak Vadaš nezatvoria 🙂
@merrykondrk a nezatvorili ho hned, aj ked este neboli vysledky odberov? Ako prevenciu?
@merrykondrk a nezatvorili ho hned, aj ked este neboli vysledky odberov? Ako prevenciu?
@zuzuliatko18 zatvorené je
@merrykondrk vyhodnotenie vzoriek trva 5-7 dni. Je zatvorene preventivne. Podla poslednych informacii
@zuzuliatko18 zatvorené je
@catherinah ja viem, Len som reagovala na Tu poznamku, ze tam urcite nieco.nasli, ked je zatvorene. Zatvorili ho preventivne, nakolko bolo v tom case pravdepodobne ze sa tam chlapec nakazil.
No v každom prípade, o vodu v bazéne sa treba vedieť poriadne starať, nebáť sa chlóru a sledovať aka voda v bazéne je, každý deň púšťať filtráciu, čistiť a používať testy.. chlapca mi je nesmierne ľúto, je strašné čo sa stalo..
Autorka, aj ja mám strach.. Nie si sama. 😵💫
Na Úrade verejného zdravotníctva SR predbežne potvrdili prítomnosť viacerých druhov améb v 8 vzorkách z 10, ktoré boli odobraté u prevádzkovateľa v sobotu 14.6.2025,"
Vážení návštevníci!
Podľa predbežných informácií ÚVZ SR prítomnosť parazitu Naegleria fowleri v bazénoch Vadaš Thermal Resort NEBOLA preukázaná.
V týchto chvíľach očakávame oficiálne stanovisko RÚVZ NZ k znovuotvoreniu bazénového areálu.
https://www.facebook.com/vadas.thermal/posts/pf...
Na Úrade verejného zdravotníctva SR predbežne potvrdili prítomnosť viacerých druhov améb v 8 vzorkách z 10, ktoré boli odobraté u prevádzkovateľa v sobotu 14.6.2025,"
@jakubrianka preco to nenapises cele:
Podľa vyjadrenia Lívie Németh z termálneho kúpaliska Vadaš prítomnosť parazita Naegleria fowleri v bazénoch kúpaliska nebola preukázaná. „Laboratórne výsledky vzoriek vody z bazénov nepotvrdili žiadne toxické améby,“ skonštatovala.
ameby sa vo vode bezne nachadzaju, len niektore su problemove pre cloveka.
Podľa vyjadrenia Lívie Németh z termálneho kúpaliska Vadaš prítomnosť parazita Naegleria fowleri v bazénoch kúpaliska nebola preukázaná. „Laboratórne výsledky vzoriek vody z bazénov nepotvrdili žiadne toxické améby,“ skonštatovala.
@soldi lebo píšem čo uverejnil úrad verejného zdravotníctva SR a nie vyhlásenie vyjadrenia Lívie Németh z termálneho kúpaliska?
Ináč sprvu som si myslel, že táto téma je o ficovi.
@soldi Otázka je, či sa bežne nachádzajú ameby v chlorovanej vode
Podľa dostupných informácií boli všetky vzorky vody odobraté na Vadaši negatívne.Kupalisko bolo iba jedno z miest,kde sa chlapec za posledné dni nachádzal.A logicky treba začať vylučovať to,čo môže ohroziť aj ostatných
@doriiis Ja som este v piatok citala clanok, ze v 8 vzorkach z 10 z toho kupaliska, boli vzorky pozitivne. A vcera som citala vyhlasenie kupaliska, ze u nich sa ta bakteria nepotvrdila. Tak kto vie, co je pravda.
@jakubrianka Necitala som tu celu konverzaciu, ale ja som v piatok citala to iste, co ty.
@doriiis Ja som este v piatok citala clanok, ze v 8 vzorkach z 10 z toho kupaliska, boli vzorky pozitivne. A vcera som citala vyhlasenie kupaliska, ze u nich sa ta bakteria nepotvrdila. Tak kto vie, co je pravda.
@majoranka24 boli pozitívne na iné ameby. Konkrétne tu, či zabila chlapca nepotvrdili.