icon

Som nonstop v strese, asi sa zbláznim

mala4
11. júl 2022

Neviem ako začať.ale asi tak,že napíšem ako sa momentálne v tejto chvíli cítim.zblaznim sa.poslednych 9 mesiacov je hrozných.neviem sa ukľudniť.som nonstop v strese.rano sa zobudím a neviem čo mám ísť robiť.ci najprv upratať kuchyňu.ci pustiť psa a sliepky.alebo sa najprv ísť umyť.vyzeram teraz ako debil ja viem.ale som totálne vystresovaná.neregistrujem čo mi kto hovorí.nepametam si.zabudnem hneď ako mi niekto niečo povie.napr.manzel sedí na terase a povie mi nech mu donesiem vodu.ja idem dnu pre ňu a nedonesiem mu ju.vojdem dnu a idem utrieť riad.a to sa mi stáva vkuse každý deň niečo.som tak na pochybách že niekedy si v hlave dávam príklady z násobilka či si ju vôbec pamätám.a mám pocit že neviem kto som.vobec si neverím.mam skončenú VŠ ale muž mi hovorí že načo som tam chodila keď vie o záhradke viac ako ja.ano.je to pravda.a nie len to.malo čo viem.nikdy som sa o nič nezaujímala to mi stále hovoril a teraz v 40tke sa cítim akokeby som priletela z inej planéty.mame dve deti.dcera 12 a syn autista 6.pracujem ako asistent v škole pri ciganoch.aj tam sa blbo cítim lebo nič neviem.desat rokov beriem AD ale vidím že to už nepomáha.bola som aj v októbri na elektrosokoch.no nič nepomohlo.u psychologičky som bola 3x ale tá mi len dávala vypracovať nejaké testy osobnosti.proste som mimo.bojim sa všetkeho.asi preto že neviem prebrať zodpovednosť za svoj život.hanbim sa.skoro nič cez deň
nespravím.par mesiacov dozadu k nám chodila svokra.navarila.upratala.vravela že to už robiť nebude.ze som si zvykla.proste mám chaos v živote.hlavne v mojej hlave.co robiť?

bluka2
11. júl 2022

@mala4 ďalšia vec, čo má silu, je ďakovať, za čo si vďačná. Lebo zober si to, aj keby si sama s 2 deťmi, v žiali, stále žiješ v bezpečí, bez strachu, čo deťom das zajtra jesť, keď sú choré, môžeš ich vziať k lekárovi a také "banálne" veci, ktoré vobec nie sú pre všetkých bežné - určite by sa našlo veľa veci, za ktoré môžeš byť v duchu vďačná a sústredit sa na nich

akvi
11. júl 2022

@mala4 opisujes stavy, ktoré su opísané uplne presne v tejto knihe https://www.peoplecomm.cz/roztekana-mysl Je to kniha o ľuďoch s poruchou pozornosti, ale ja keď ju čítam, tak vidím, že pasuje na mnoho ľudí dneška. Zamýšľam sa, či je to príčina, či dosledok, ta "roztekana mysl"

mpg
11. júl 2022

@mala4 Ja by som povedala, že toto je dôsledok dlhodobých problémov (náročné zamestnanie, nemoc muža a aj so synom, ktorý má dg. autizmus, to iste nie je jednoduché). To sú také vyčerpavajúce záležitosti, že možno by aj pomohli nejaké lieky, ktoré by boli dobre nastavené, ale na to treba aj veľkú svoju vlastnú vnútornú silu. Aj viera túto silu posilňuje ako už písali, aj napísať si zoznam prác by pomohlo.

mala4
autor
11. júl 2022

Ďakujem všetkým za rady.chcem byť v prvom rade sama sebou.

mala4
autor
11. júl 2022

@mala4 a čo mám ísť teraz robiť?🥺

mpg
11. júl 2022

@mala4 Ešte by mohlo pomôcť aj znižovať fajčenie ako sa dá a nepiť denne 3-4 kávy, niekde som čítala, že také väčšie množstvo kávy oberá organizmus o magnézium. Stačila by 1-2 kávy a magnézium doplniť.

pleja
11. júl 2022

Ahoj, nečuduj sa, máš toho veľa - autistické dieťa, chorý muž, dcérina nastupujúca puberta. Vytvor si rutinu a zapoj aj deti. Ráno vstaneš, umyješ sa, učešeš sa, oblečieš sa a postavíš na kávu. Naraňajkuješ sa aj s deťmi a mužom. Dáte si kávu. Medzitým dcéra pustí sliepky aj psa. Syn ak to zvládne) sprace zo stola. Dáš do umývačky/umyjete spolu s deťmi riad. Variť budeš raz za 2 dni. Prať budeš napr. utorky a piatky, umývať podlahy soboty. Proste vytvor si rutinu s tým, že tam budeš zakomponovaný aj oddych a pekné chvíle...napr. po obede si zdriemnem, potom si zahrám karty s mužom a dáme si kávu a niečo sladké k tomu. Podvečer si pozrieme v telke čo nás oboch baví, alebo ideme na prechádzku. Večera o pol siedmej, atď. Nastav si to ako Ti to vyhovuje, ale rob to stále tak isto, budeš mať záchytné body. Kľudne si urob zoznam a choď podľa neho. Nemusíš ho dodržať na minútu a do bodky, drž sa ho. Oblečenie tiež zjednoduš - obliekam si kraťasy a tričko. Tričko mením raz za deň/raz za dva dni, kraťasy napr. raz za 4 dni (alebo už ako Ti to vyhovuje), príp. pondelok čierne kraťasy a červené tričko, utorok bilele kraťasy a modré tričko, streda... to isté pri deťoch - vlasy sa umývajú v stredu a nedeľu, v nedeľu sa strihajú nechty. Postupne si vytvoríš rutinu a nebudeš nad tým rozmýšľať.

mala4
autor
11. júl 2022

@mpg mne je z tých cigariet už na zvracanie.normalne má natiahne hocikedy

dagmarovita
11. júl 2022

Skús sa vyspať poriadne. A kde Ti davali elektrošoky?

mala4
autor
11. júl 2022

@dagmarovita Rožňava.spim dosť.idem ľahnúť zo synom cca o21.a spím do 7

mala4
autor
11. júl 2022

@pleja nikdy som nemala rutinu.bolo by to fajn.ja si večer neplánujem nič čo sa týka druhého dňa a potom mám vo všetkom chaos .aj v domácnosti mám chaos.stale sú veci niekde inde.

mala4
autor
11. júl 2022

@mala4 nie som vôbec zorganizovana

mala4
autor
11. júl 2022

@mala4 ale nikdy som nebola.v 40 sa to dá zmeniť?

mala4
autor
11. júl 2022

@mala4 podlahy umyjem raz za 2 týždne.a sprchovací tiež tak.

liv1
11. júl 2022

Dievcata ti uz poradili. Isla by som kus krocik po krociku. Pod najprv vyriesit psychologa a spravne lieky. Ak si v strese, docasne ti moze dat aj lieky na upokojenie.
A pokracuj s malymi cielmi. Potom tie cigarety a kava. Zacni si robit bezkofeinovu. Kava nepomaha situaciam ked si v strese, este ta nabudi.
NIC SI NEVYCITAJ. Rozumies co ti pisem??? Nic si nevycitaj! Si aka si, z roznych dovodov nejde u teba vsetko podla predstav, ale vycitat to sama sebe nema ziadny zmysel.
Potrebujes sa len trocha upratat.
Napis si zoznam veci, ktore mas urobit. Normalne si rozpis do bodov.
1. Ked vstanem umyjem sa
2. Urobim ranajky
3. Spracem po ranajkach.
4. Vysajem - obyvacka, detska, spalna atd.
5. Utriem prach.
6. Idem na nakup.

A takto si urobis zoznam, muz ti moze pomoct. Budes si odfajkavat, co si uz urobila a zorganizuje ta to trocha, co mas urobit. Drz sa stale zoznamu. Ze zabudas? Tvoj mozog je pretazeny. Treba to riesit s dr. Chces muzovi sprijemnit jeho chvile? Ihned si najdi psychologa a skuste to nejako vymysliet. Drzim ti velmi palce, nech sa polepsi✊. Aj strava urobi vela, hovori sa ze v akom stave mame creva, v takom mame aj mozog.. drz sa

nnikka
11. júl 2022

@pleja ďakujem za super návod rutiny.

mala4
autor
11. júl 2022

@liv1 na ukludnenie beriem xanax už skoro rok.ale začala som ho znižovať keďže nevidím žiadnu zmenu

andrejka19
11. júl 2022

A nechceli by ste ist na 2-3 tyzdne na liecenie?nastavili by vam lieky,dali infuzia magneziove,v Rimavskej Sobote na rezimovom su uzasni doktori,sestricky(su vynimky),nastavili by vam rezim kedze tam vam zadelia cas od rana az do vecera,su aktivity ktore sa niekedy zdaju zbytocne ako napr kreslenie ale aj to vas nauci vela veci,je tam aj terapia s hudbou.a potom sedenia s psychologmi kazdy den skupinove kde sa bud len rozpravate alebo vam daju nejaku ulohu ktoru musite spravit.napr napisat 5-6 veci na co ste hrda na sebe,co ste dokazali v zivote,co mate na sebe najradsej.niekedy sme len tak sedeli nad papierom lebo ako sa teraz vy citite nic nas nenapadlo co by sme mohli napisat.tam by vam pomohli nastartovat sa aj cigarety by ste obmedzili.a doma potom len dodrzat a pracovat na sebe.a ked sa chcete stavit ktora z nas je viac neschopna tak verte mi ze vyhravam na 200percent.ja som nenapisala na konik ze nevladzem ale som zjedla lieky,odmietala som akukolvek pomoc a chcela som len zomriet.lenze sa to nestalo a ja som dostala druhu sancu a preto bojujem kazdy den.lebo dnes piseme vam ale keby som mylela nato co bude zajtra a ake chyby som v zivote urobila,milion chyb,tak som uz zajtra naspat na psychiatrii.a to nechcem.

nnikka
11. júl 2022

@mala4 ahoj ako by si písala o mne. Ale ja to mám z práce. Som z nej neskutočne mimo. Je toho strašne veľa a hlavne nevidím za sebou nejaký hmatatelny výsledok. Každý odomna niečo chce a k tomu kolegyňa ktorá má neskutočne unavuje. Zabúdam, neviem sa sústrediť. A ak aj na poslednú chvíľu stihnem, tak som z toho nenormálne vyčerpaná. Veľa jem a aj fajčím, kávy tiež 4 na deň. Starostlivosť o deti a o záhradu. Vkuse upratovať prať a žehliť a nikdy to nemá koniec. Mama pomáha ako sa dá, ale niekedy to má opačný účinok, lebo mi všetko po rozkladá po dome, presadí kvety do starých crepnikoch. A ja mám z toho ešte väčšiu depku. A to nehovorím o varení, varím s takou nechuťou, len sa premaham a stojí ma to veľa síl. Toľko môj vylev.

salamistka
11. júl 2022

@nnikka keď budù deti väčšie, bude lepšie, uvidíš...a skùs niečo vynechať, keby si videla moju záhradu, je tam buriny celkom dosť, seklo ma v krížoch, musí to počkať..v zamestnaní ponorka, panuje zlá atmosféra a šéfstvu je to jedno, že panuje nevraživosť...svetlým dňom mojich dní sú rodina

mala4
autor
11. júl 2022

A nemate niekto skúsenosti s meditáciou?

dagmarovita
11. júl 2022

@andrejka19 ale ju liecili v Rimavskej Sobote a teraz autorke neni dobre, tak asi to neni az tak dobra nemocnica. Takych je na Slovensku viac. Ja by som skusila Pezinok, alebo zistit si dobreho psychiatra a ist sa k nemu ukazať, co povie. Psychiatry ako vedia pomoct, tak vedia aj cloveku liekmi ublizit, je plno inych liekov, na ini smer, ja by som skusila nech sa pozrie na nu iny doktor, co povie. To odporucala.aj fakt dobra osychiatricka z Kosic. Ze po case je to dobre, ak sa zmeni lekar. Ze iny pohlad moze nieco najst, dat ine lieky. Z AD sa ludia stali presne takyto, uplne mimo zivota.

mala4
autor
11. júl 2022

@andrejka19 bola som 2x v Rožňave.sestricky aj lekári skvelí.ale už by som sa nerada vrátila.ako myslím to tak že musím sa z toho dostať ináč.lieky beriem 10 rokov

mala4
autor
11. júl 2022

@dagmarovita psychiatričku som zmenila pred tromi rokmi.je to naozaj skvelá dr.a hlavné je to.ze je ľudská.mozte jej kedykoľvek zavolať.chce pomôcť.aj je rada keď človeku je lepšie a chce znížiť dávky.ale čo som odišla z nemocnice po tých elektrisokoch, odišla som domov s tým že som brala 6 tabletiek denne "na hlavu".a aj tak som sa necítila lepšie.momentalne beriem 2 denne.

andrejka19
11. júl 2022

@dagmarovita Ja som tak pochopila ze autorka bola v Rożnave,to som ja bola v Rimavskej a mne tam naozaj pomohli.vlastne ukazali cestu ako dalej ale to som uz musela ja sama doma dokazat ze sa to aj podari.

dagmarovita
11. júl 2022

@andrejka19 aha prepáč, ja som myslela že tú istú jej radíš.

zero1
12. júl 2022

Lukáš, 12. kapitola, 22. verš a ďalej

mala4
autor
12. júl 2022

@andrejka19 ako sa vám to doma podarilo?

pleja
12. júl 2022

A to zabúdanie si nevyčítaj - to isté mám aj ja, idem do izby že niečo urobím a urobím niečo iné. Je to "roztekanosťou" myšlienok. teraz je leto, sústreď sa na seba a svoju rodinu, užívaj si pekné chvíle. každý deň začni kľudnou úvahou, poďakovaním, krátkym povzbudzujúcim zamyslením. Skús sa vždy sústrediť na to čo robíš a nemyslieť na iné... A ak máš pocit že sa nikam neposúvaš, každý deň pol hodka - prečítaj si niečo hodnotné, vypočuj si nejaký podcast o literatúre, vede, kultúre (vyhýbaj sa balastu - bulváru a ohováraniam kto s kým, kedy - to akurát človeku zahlcuje myseľ, neovereným stránkam a nenávistným komentárom na akúkoľvek tému).

mala4
autor
12. júl 2022

@dagmarovita len nedávno som prišla na to.ze nestačí len prehltnúť tabletku a čakať že bude všetko fajn.ze musím aj niečo pre to spraviť a to má desí najviac.pomoct sama sebe