Som prehnane úzkostliva?

lili2233
27. okt 2019

Ahojte , mám 3 mesačného chlapca no už pd narodenia riešim jeden problém a to že všetci mi chytajú dieťa za ručičky . Už odkedy sme prišli z pôrodnice každý ma potrebu chytať maleho práve za ruky . Nevadí mi keď ho chce niekto pozrieť prihovorit sa ale to chytanie za ruky mi strašne vadí . V poslednej dobe je to ešte horšie maly ma skoro stále prsty v ústach ... mojej rodine som to slušne vysvetlila a pochopili rešpektujú , chytia maleho za nožičku pohladkaju na brusko . Čo sa týka rodiny mm je to katastrofa hlavne svokor , slušne ho poprpsim nech maleho nechytá za ruky že prišiel práve z obchodu bol kŕmiť psa fajčil , ruky si neumyl ale absolútne ma nerešpektuje vraj veď dnes nič nerobil ruky špinavé nemá . Som z toho už na nervy lebo mi to príde že už mi to robí nashval . Preto ma zaujma otázka . Preháňam to ? To vážne ľudia bežne chytajú malé bábätka za ruky neumytymi rukami ? Ďakujem

laila22
27. okt 2019

@lili2233 ja by som z toho mala tiež nervy a asi by si nedal za klobúk co by som mu povedala. Svokor si potrebuje asi niečo dokazovať..

slavuska1506
27. okt 2019

@lili2233 neprehanas ! Tiez by mi to vadilo. Taketo veci robil svokor svagrinej, az sa pohadali. Jak by som to videla, uz by som maleho brala. Proste ked nerespektujete, nebudete pri nom. A nech si myslia, co chcu. Riesila by som to cez muza, ked je to svokor.

janinah
27. okt 2019

Nie si,v tomto trvaj na svojom...a tiež každú návštevu najprv požiadaj ísť do kúpelne umyť ruky,ak na to sami neprídu....u nás je to samozrejmosťou prísť zvonka a prvá vec umyť ruky poriadne mydlom.

laila22
27. okt 2019

@janinah presne prvé čo urobíme, keď prídeme domov, umyjeme si ruky. Je jedno ci z obchodu, z prace, alebo z návštevy..

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
27. okt 2019

@laila22 toto ak nenaučíš deti odmalička /príp. aj frajera čo k tebe príde a chce na teba siahať neumytými rukami/ tak potom je- môže byť zbytočný zdrav. problém....napr. o žltačke A sa nie náhodou vraví,že je to choroba špinavých rúk...

juliet86
27. okt 2019

umyt si ruky pred tym nez chytim babo je zaklad. a vseobecne vzdy ked od niekial pridem umyjem si ruky . aj v praci ak obieham ine ppschodia a kancelarie chytam klucky atd tak ked sa vratin k sebe skor nez sadnem k pocitacu si ruky umyjem. plus sa snazim klucky dezinfikovat a tiez sa snazim najma v chripkovom obdobi nedotykat sa rukami tvare.

tosaneda
27. okt 2019

.. nemám síce dieťa ešte, ale toto by som ani ja nedovolila.. a už vôbec si to nedovolím urobiť ani ja niekomu.. stretla som jednu známu a kukla som na malú do kočíka (a to som sa ešte aj opýtala či sa vôbec môžem pozrieť).. ako samozrejme mala som taký "chtíč" ju pohladiť, ale zas viem sa kontrolovať (max. by som ju za bruško alebo nožičku pohladila, bolo leto takže malá nebola zakrytá) a už vôbec by som si ju nedovolila za ručičky chytať presne kvôli tomuto dôvodu, že deti si proste vkladajú ruky do úst.. takže za mňa tiež neprehánaš.. ja by som to tiež zakázala..

nerya
27. okt 2019

Daj mu rukavičky

nikpa
27. okt 2019

Konkrétne svokrovi ak by mi s hentakymi paprcami chytal 3mesacne dieťa by som veľmi jasne a rázne povedala, že som ho na niečo upozornila a je to moje dieťa, takže buď to bude rešpektovať alebo sa na malého bude pozerať len z mojich rúk. Zobrala by som ho na ruky a viac by som nedebatovala. Takéto veci treba vysvetliť hneď na začiatku a presvedčit ich o tom že to myslíš vážne. Nerieš ci si úzkostliva alebo čo kto dovolí pri svojich deťoch, tvoje hranice sú ine, každý človek znesie niečo iné. To čo vadí tebe nemusí inému alebo opačne. Ale ty si jeho matka a si za svoje deti zodpovedna, máš právo rozhodnúť o takýchto veciach.

nefertiti5843
27. okt 2019

@nerya Tak tak...aj ponožtičky 🙂

siska53
27. okt 2019

@lili2233 neprehanas. Oni su nevychovani. Je vseobecnne normalne si ruky umyt, ked pridem odniekial zvonku. A tiez normalne, ze nebudem.male babeno chytat za ruky.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
27. okt 2019

Nepreháňaš.... Moja keď mala 3 mesiace, tak ju prišli pozrieť, maximálne vzali v perinke na ruky. Žiadne chytanie rúk tam nebolo. A ani by mi to nebolo po vôli. Dieťa ešte nemá vybudovanú imunitu, očkovanie takisto mnoho detí nemá za sebou ešte ani len to prvé.... Skrátka by som sa obávala, vôbec sa Ti nečudujem. A ja by som nedovolila, ani keby si vydrhli ruky. Akože fakt nie. A nech si myslí o mne kto chce, čo chce...

iva812
27. okt 2019

@lili2233 Nepreháňaš. Svokor s nulovymi hygienickým návykmi by ma tiež riadne nastval.

tiimka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikpa
27. okt 2019

@tiimka naozaj existuje niekto tak sprostý, že dá do úst prsty malého, cudzieho dieťaťa?? 🤦 Chvalabohu s týmto som sa nestretla. Vlastnému synovi som dala prvý bozk na ústa keď mal asi rok a pol a keby mi ho chcel niekto cudzí slintat, asi by mi automaticky vystrelila päsť na jeho oko.

tiimka
27. okt 2019

@nikpa no bol to clovek z rodiny, ale aj tak 🤷‍♀️

hope87
29. okt 2019

Vobec neprehanas! Take male babatko by sa nemalo ani len v okoli tvare bozkavat, kedze moze chytit nejaky herpes a to moze ohrozit aj jeho zivot. Ja som robila to iste. Hned upozornenie nech nechytaju za rucicky. Mna kazdy respektoval a keby nie, zopakujem to aj 10x aj 1000x, resp. zobrala by som maleho na ruky s tym, ze by som uz velmi dorazne povedala svokrovi, ze som prave nieco povedala a to plati. Nech si frfle kolko chce. Co sa tyka mojho dietata, platia moje pravidla. Nenechaj sa odpinkat takymi recami.

vegetarian13
29. okt 2019

absolutne neprehanas....zasada c. 1, to neplati len pri malom dietati - umyjem si ruky ked pridem domov alebo na navstevu.......zasada c. 2 pri malom dietati - ked sa chcem dotknut niekoho dietata, spytam sa, ci mozem a respektujem rozhodnutie rodicov.......zial male dieta este nevie rozpravat, ale nemyslim si, ze je DVAKRAT NADSENE, ZE HO KAZDY CHYTA, DOTYKA SA.........ani mne by sa to nepacilo ! a basta, ked sa to niekomu nepaci, tak nech sa paci a koncim..........nediskutujem, nekomentujem, je to moje dieta, moje pravidla, moje zasady.......treba byt razny, zelam vela uspechov

kotulicek
29. okt 2019

@lili2233 ahoj no ja nemám rada zasa to keď mi deti ako malinké bozkávali na ústa !!! Skoro ma vystrelo svokra jedna škaredá.mi takto liezla na nervy nakoniec potom som sa tvárila že ju nevidím ale všetko sa zmenilo keď sa jej dcéra narodil malý lebo ona si mamku cvičila iným stilom 🤣🤣🤣🤣 haha na.kazdeho raz dôjde ...

iv2719
29. okt 2019

Je úplne prirodzene a správne, že nedovolis aby ti malé dieťa chytali za ruky. Ja to tiež neznášam ešte u rodiny to predycham keď viem že si pred tým ruky umyli ale veľa krát sa mi stalo že úplne cudzí ľudia strčili celú hlavu do kocika a ochytali mu ručičky nozicky hračky mu chytajú no vsetko. Je to tvoje dieťa ty si zaňho zodpovedná tak im povedz bud ťa budú rešpektovať alebo nasilu budeš držať dieťa od nich. Každý normálny človek si takúto základnú vec necha vysvetliť.

marenkap
31. okt 2019

Ja som to vyriesila svojsky :D ked mi prisla navsteva, tak som zavrela dvere do izby a otvorila som im dvere do kupelne so slovami "biely uterak je nachystany pre vas" 🙂 prvykrat na mna hodili divne pohlady, druhykrat uz isli do kupelne hned. ;)

kvetinka75
31. okt 2019

@laila22 u nás presne tak. Dokonca dcéra tak aj kamarátky vycvičila. Vždy keď prišli k nám, tak hneď ruky umyť. Či to robia aj doma neviem, ale pred tým to u nás nerobili a zrazu všetci.
Ak by si umyli ruky nemala by som s tým problém.

jannyr
31. okt 2019

@lili2233 detto aj u nás, svokrovci bez umytych ruk (prišli rovno z vlaku), koľkokrát sa ani nevyzuli a rovno do spálne chytať malého, bozkávať ho na ruky. Napísala by som roman od narodenia malého až doteraz (18m).
Cukrik v 6 mesiacoch... a čudujú sa, že prečo ku nim nechodíme...

1mina
31. okt 2019

podla mna neprehanas ja som taka istá,,,ja osobne to nepochopim ked niekto pride zvonka/ z busu/ od doktora / od zvierat atd a ide mi rovno malu chytat za ruky vobec to ludom nepride nevhodne :D ked bola male babo upozornovala som aj svokru aj ked mi to bolo blbe teraz uz tak neriesim ale zoberiem malu umyt ruky kym si ich da do pusinky,,,ked mi muz par krat hovoril ze prehanam napr na svadbe sme boli a samozrejme vsetci hostia si navzajom ruky podavaju potom vsetci mojej malej rucky chytali tak som ju zobrala na wecka umyt,,, tak som sa ho opytala ze ty si si tiez teraz s tolkymi ludmi podal ruky mas chut si oliznut ruku sprav to :D :D tak uznal ze veru nema :D

mauzi
31. okt 2019

No ja neviem, ale keď som k niekomu prišla niekedy na návštevu (alebo niekto k nám) určite neženiem hneď do kúpelky umyť ruky 😀 ako chápem, že mať čisté ruky je základ, ale aby na návšteve niekto medzi dverami vybehol na mňa, že šup šup umyť ruky 😀 sranda ženy.... a mám dve deti, a toto som jakživ neriešila, úzkostlivá si, ale sú aj úzkostlivejšie no 😀