Som Róm a nikto nám nechce predať pozemok
Cavte mám taký problém tak veľmi ma to trápi a neviem prečo je to takto vo svete nastavené som róm a už asi len z toho jedného slová to poniektoré ani nedočítate som slušný pracujúci nemám žiadne úvery ani nič podobné pracujem v ČR keďže na Slovensku práca pre Rómov je skoro žiadna a to najme na východe pracujem 16-20hodin dene a snažím sa si kúpiť pozemok v okrese kde býva moja rodina lenže aj keď mám peniaze nikto mi kvôli tomuto že som róm nechce predať pritom mám manželku ktorá je tiež pracujuca a dcérku ktorá chodí do školy takže finančné sme na to dobré a môžme si dovolí kúpit nejaký pozemok lenže keď si ideme vybaviť pohovor telefonicky tak to začína dobré a ešte keď poviem že zaplatím hnet keďže sme už zúfalí tak sú radi no keď nás uvida ako keby im. Oči vypadli už výhovorky že sa to nedá lebo to je lesný pozemok atď ja viem že sú rómovia ktorý nepracujú kradnú atď ale taký ľudia su aj medzi bielymi tak neviem prečo robia taký rozdiel to vážne sa nám nepodarí si zabezpečiť rodinné územie kvôli farbe
@katrinka8 moje deti mali spolužiakov Rómov a bežné s nimi chodili von. Nikdy mi to nevadilo, vedela som, že išlo o slušných. Bývam na východe, kúsok od osady, som len realista. Tento svet ešte nieje pripravený na zmenu. To sa musí začať inde. Samotná vláda to podporuje, namiesto toho, aby to riešila. A, že je to alibistické? To môže povedať, len niekto, kto do toho nieje priamo zapojený. Keď ti ti z osady ničia majetok, kradnú a decká chodia v zime polonahé a žobraju pred supermarketom, lebo rodičia to prepijú a prefajčia. Ale chýba je v tom, že oni robia len to, čo vidia doma. A ďalšia vec sú decké domovy, z ktorých vídu slušní ľudia, vychovaní ako bieli, no keď majú 18 vyhodia ich do reality, kde na nich každý pozerá ako na Roma. Chyba je v systéme, ale aj v ľuďoch a v škole, že veľké percento neprispôsobivých Rómov, robí hambu tým slušným. Je to proste risk. Lebo natrafiť na slušného je proste ťažké. Keď sme sa nasťahovali do domu, bolo tam kopu starého nábytku a chceli sme sa ho zbaviť. Tak jeden mladý to vzal, dali sme zadarmo, pritom on to asi ešte aj speňažil. Chcel ešte starší televízor a muž mu hovorí, že keď mi prinesieš vedro čučoriedok, tak ti dám. Týždeň vyvolával, že on donesie. Raz zlé počasie, druhýkrát, že nemal odvoz a vieš čo? Tv je stále v garáži a čučoriedky nikde. A to celkom slušný, len bol špekulant. Ako hovorím, je to ako v rulete. Musíš mať šťastie nájsť slušného. Nie každému sa chce ísť do rizika. A čo sa tíka segregácie, to nieje len o rómoch. My sme sa tiež odsťahovali z bytovky, pre jednu trafenú susedu. Proste múdrejší ustúpi. Načo to siliť, keď to nejde. Niektorím to nevysvetlíš. Radšej žiť v pokoji.
@keiko33 - akože chápem toto, čo hovoríš, len tak sa to naozaj nikdy nezmení. Tí "osadníci" alebo väčšina z Luníka IX (vyzerá to skrátka na väčšinu, percentuálne to odhadnúť netuším) - to sú ti neprispôsobiví - skrátka musia byť donútení sa vzdelávať, aby pochopili, že len cez vzdelanie sa dostanú k slušnému životu. To, že im niečo dáme, nič nerieši, lebo to zničia - to sú reálne skúsenosti plus ako k tomu má prísť tá slušná časť obyvateľstva, ktorá si na všetko musí zarobiť.
Mne skôr príde nie moc dobré riešenie, aby sa slušný Róm sťahoval do oblasti, kde žijú aj ostatní slušní Rómovia len preto, že je Róm a nežil v komunite, v akej sa mu páči - čiže napríklad medzi majoritným obyvateľstvom, vo štvrti, aká jemu vyhovuje. Ani si neviem predstaviť, či také niečo existuje. U nás v meste napríklad žijú Rómovia buď tak, že sú v okrajovej štvrti v unimobunkách a pod. stavbách na okraji mesta, majú tam komunitné centrum, deti chodia aj do školy, nie je to skrátka taká tá klasická osada. Alebo potom žijú v bytovkách v meste, ktoré sú presne také, ako sa to často vidí, čiže nie vábne na bývanie iným ľuďom. Ostatní - slušní Rómovia žijú normálne medzi ostatným obyvateľstvom. Neexistuje tu nejaká komunita alebo štvrť, kde by žili výlučne Rómovia - slušní a prispôsobiví. Proste tí žijú ako my, medzi nami.
@katrinka8 ja to všetko chápem, len hovorím, že kde je pre niekoho záruka slušnosti. Že chápem aj obavu ľudí, ktorý sa boja mať Rómov za susedov. Ako bolo už tu spomínané, navonok boli slušní a nedopadlo to dobre. Každá minca má dve strany. Ľudia nemusia byť rasisti, len sa boja, že to dopadne zle.🤷
Vaša situácia je smutná, ale väčšina ľudí či už tu alebo tí, ktorí predávajú pozemky/domy majú zle skúsenosti... U nás v dedine máme osadu na okraji, ale aj tak robia bordel po dedine, neďaleko domu máme obchod a neraz som videla ako si pekne cez bránu hodia bordel, papieriky rovno k nám a môžem po nich kričať aj sa roztrhať 😡 len 3 rodiny žijú v dedine, z toho 2 slušné rodiny a jedna rodina ktorá im len hanbu robí... Totiž vnuk predal pekný domček po babke 2 starším rómom, vyzerali byť slušní v pohode, kým sa k nim nenasťahovalo 20 príbuzných a spoločne si tam urobili hnusné smetisko... Rovnaká situácia o pár dedín ďalej vedľa tety predali do rómskej rodinke, zo začiatku všetko v poriadku a po pol roku začali chodiť príbuzní, ktorí už neodišli... Odvtedy len stávajú izbu na izbe, všade bordel, smrad, o zničených veciach ani nehovorím.... Tak by som mohla pokračovať dlho dlho, len čo sa tu deje s niektorými denno denne... A to máme podľa sociálnych pracovníčok ešte v pohode osadu a jej obyvateľov, v niektorých dedinách čo sa deje je otras
@vanda323 proste nemáme šancu v ničom ono to bude stále takto na Slovensku v iných krajinách kde žijú napríklad aj afričania indiáni Japonci sú na to zvyknutí pretože sú to vyspelejšie krajiny ale čo teraz robiť presťahovať sa do iného štátu pre to lebo na Slovensku nezískame pozemok ...dám tomu ešte čas a. Ak to nepôjde tak skusime inu vlasť
@ribar Ja osobne to už neriešim....ako jedno mi to není že každý zatvára oči pred rasizmom ale ja stým asi nič nespravím...žijem.si svoj život a každý je hlavne zodpovedný za ten svoj život pred Bohom ...
Čo ti viac mám k tomu napísať? Asi len toľko že ja som hrdá na to že som cigánka
Ja mam napríklad kamarátku takú známu v zahraničí Slovenku ciganku muž riadne pokerovany fakt vidno hneď, ale ona je klassička 4 deti ale vychováva tak prísno, nasmejeme sa vždy, ona tak strašne veľa rozpráva. Ale tam kde som žila na sk som mala tiež skúsenosti, aj keď vyznieva rasisticky príspevok vyššie neviem nick, fakt je to tak.
My sme mali školu pred getom a križovali sa deti do osobitnej školy na vrch My smer dole do školy a neraz sa riešili ztrhnute retiazky z krku ci náušnice cestou zo školy, bitky atď. Takže fakt na uváženie celé toto, nie každý ma trpezlivosť donekonečna.
A to sme mali ako dieťa susedov. V kuse chodili pýtať peniaze atď. Takže jasne, nič neni len tak
@vanda323 Stale tocis dokola o rasizme a stale nechapes, ze to nie je o tvojej alebo nasej alebo ich rase.
Nechapes to, lebo tiez si zakladas na tom, akej si rasy.
Vies co? Nie my by sme vas mali posielat na nejaky ostrov. Chces ist na ostrov, chod na ostrov. To je znova tvoja predstava, ze ina rasa ma organizovat byvanie tvojej rase.
Necitis sa na Slovensku dobre? Chod prec. Chod ako mnozstvo inych mladych. Chod ku svojim. Chod ku ciganom vo francuzsku alebo v spanielsku. Su cistotni, temperamentni, maju a dodrziavaju svoje tradicie, vyspevuju, tancuju, kocuju aj byvaju na jednom mieste. Chod tam a uvidis, ze to nie je o rase. Aj ked ste ich, neprijmu vas medzi seba hned. Najprv sa im budete musiet prisposobit, budete musiet dodrziavat a vazit si ich pravidla, budete si musiet plnit povinnosti a nebudete moct vyrusovat. Ked tvoje styri deti budu robit hluk, tak sused pride buchat na dvere, aj ked budete rovnakej rasy. Mozete mat penazi, ale podu vam nepredaju, kym si nebudu isti, ze ste prisposobeni.
Takze este raz.... nie je to o rasach.
Keci... keci...keci... popravde....ani jedna z vás by nechcela susedov rómov...👉👉👉
@oliolijanka Okik, rešpektujem tvoj názor....
Ale ten môj mi nevezmeš...čo si myslím ja je.moja vec
@madeline1 aj to je riesenie a nie vobec zle. Ved aj tak realitka si vezme proviziu od tych, co nehnutelnost alebo pozemok predavaju, takze by to malo byt aj po tejto stranke v pohode
@daniela2202 Ja prenajímam byť rómom a nemám žiadny problém a ani susedia sa nesťažujú a to majú 5 detí
Najzaujímavejšie je ako biely najlepšie vie ako byť Rómom.
@ckocka Znova riesis rasy. Jak romovia, jak bieli??? Vsak ked sa citis byt ina, spojazni fialoveho, cierneho, bordoveho alebo cerveneho konika a tam davaj rady svojim.
Napisal autor aby mu radili iba mamicky jeho farby pleti?
Ty to naozaj necitis, nevidis, ze len vy sa tu ohanate rasami?!
@oliolijanka Môžeš my prosím objasniť koho myslíš tým "vy"?
@oliolijanka Darmo jej tu všetci vysvetľujeme....argumentujeme....ona si dookola furt ide to svoje a oháňa sa s tým zku*veným rasizmom, lebo nič iné nevie....normálne som sa na ňu už vytočila.
@vanda323 A ty už radšej nič nepíš, lebo trepeš kraviny (AD si si už vzala?)
@mandarinka555 Lebo ty si povedala aby som už nič nepísala tak ťa počuvnem, a ešte si povedala že píšem hlúposti tak to určite tak bude....ty chodiaca múdrosť
Ty si si ráno obula ponožky? Od veci otázka Nie? Asi ako tá tvoja či som si už vzala AD....
Som si myslel že tu budete písať k mojim otázkam a ne že sa tu budete hádať všetci máte pravdu každý to berie inak to nevadí každý si na to správy svoj vlastný názor a pre svoje názory sa tu nemusíte hádať každý má ten svoj a za tým si môže stať ale nemusí o tom každý vedieť keď to iní neberie dobré .....mne by ste mali na to písať ja príjmem aj negatívne aj pozitívne odpovede nemusíme sa tu predsa hádať
@zankapetro závisí od realitky, niektoré berú províziu od oboch strán
@vanda323 Otvorila si tu už aspoň desať diskusií, ako nezvládaš muža a deti a máš depresie, tak ti píšem v dobrom, aby si si vzala pilulky a netrapošila tu tým svojim rasizmom, lebo je to od veci....
@mandarinka555 Ak by si bola dostatočne empatická v živote nikdy by si nenapísala netraposila by si tu s rasizmom...
Stou pilulkou to od teba bolo nefér , aj keď niesom psych. Ok môžem mať vlastný názor a viesť slušnú konverzáciu s dievčatami...normálne diskutujeme a každá z nás môže napísať skúsenosť názor....nevidím v Tom žiadne traposenie je to diskusné fórum....tak diskutujeme.
Ak by si v živote zažila to čo ja a moja rodina neviem no....človek kým neprežije nechápe...
@vanda323 Nemáš ani potuchy o tom, čo som zažila....ale nevypisujem na sociálne siete o svojich problémoch....Ak by som nejaké mala, tak ich riešim a nevypisujem na koňa, kde ti dievčatá radili....aj poradili, ale ty si ako verklík, furt dookola omieľaš to isté, ako sa to nedá ! Kto chce...hľadá spôsoby a kto nechce....hľadá dôvody ☹
@slavkajurko pracovať 16-20h denne? Bežný deň matky na materskej 😂😂😂
zdravim, ak by ešte niekto čítal toto vlákno a má záujem kúpiť pozemok, tak mám na predaj veľký pozemok v časti Košice-okolie, smer Bidovce - Kecerovce.