icon

Som tehotná a manžel sa bude starať o ľudí s koronavírusom. Mám sa separovať?

lylyjana
9. apr 2020

Som tehotna 17tt, manzel lekar a v blizkej dobe bude musiet starat o pacientov s coronavirusom.
Ochranny odev je bezpecny tak na 80%, cize je tu to riziko, ze by doniesol domov. Byvame sice v dome, tak zvazujem moznost, ze sa aspon prestahovat do inej izby. Alebo druha alternativa je, ze ja pojdem k rodine. Len otazka je, na aky dlhy cas....
Ako by ste to prosim riesili?

Strana
z2
krisbar
9. apr 2020

Ja by som sla. Je velmi velke riziko ze to chyti. Ide aj o dalsich ludi s ktorymi sa ty potom budes stretavat - dalsi lekari, rodicia atd.

evitka83
9. apr 2020

@lylyjana moj muz pracuje v nemocke, aj ked nie ako lekar. Mame doma 5r dceru a 4t syna, bol aj pri porode. Muz sa dezinfikuje, ked pride domov, oblecko od dveri, ide rovno do pracky. Inak fungujeme normalne.

lylyjana
autor
9. apr 2020

@evitka83 a je tvoj muz priamo v kontakte s nakazenymi? Lebo aj my sme fungovali doteraz normalne, ale kedze sa ma zacat starat IBA o pacietov s coronou, uz to zacina byt rizikovejsie, tak zvazujeme moznosti.

adelkaa9
9. apr 2020

@lylyjana ahoj, my sme mali skoro podobnu situaciu. Moj bol na infekcnej prijm. amb. mesiac a tyzden dozadu skoncil, ale boli sme spolu. Daval si pozor, bol chraneny. Tam to ale take hrozne ako na odd. nebolo...

adelkaa9
9. apr 2020

@lylyjana este som zabudla dodat, ze sme separaciu do inej miestnosti zvazovali, ale myslim ze by to nevyriesilo nic. Ono je asi najlepsia uplna izolacia, ale nikto nevie dokedy.Nebudu sa striedat len po urcitej dobe?

juliet86
9. apr 2020

ako by vas to ovplyvnilo psychicky fyzicky financne keby si sla k rodicom? viem ze napr v new yorku vacsina lekarov sa ore istotu k rodine nevracia. ja byt tebou tal ked zacne robit na oddeleni tak odid napr. na tri mesiace. snad vtedy to uz zacne ustupovat a najma ked uz ty budes po 30tom tyzdni tak plodik bude na tom lepsie. aj ked sa hovori ze tehotne a detusky to vcelku dobre davaju a nei su rizikova skupina. urcite to nebude lahke rozhodnutie. zvazte vsetky plusy a minusy.

kikaaa444
9. apr 2020

Ja by som to na teraz nechala tak , lebo otázka je že ak by si sa aj separovala tak do kedy ? Podľa mna by to nevyriešilo nič .. skôr by som sa od neho oddelila niekoľko týždňov pred porodom , aby si mala istotu že rodíš negatívna a tam pádom aj babo by bolo ok . Možno to vyznie hlupo ale takýmto štýlom fakt začínam verit že skôr či neskôr to dostane raz každý a tvoje babo tam kde je teraz tam mu je najlepšie ..ver mi cize aj keby to prinajhoršom dostaneš nič sa nedeje horsie by bolo keby si to dostala potom pri novorodencovi. Vyznelo to možno blbo ale ja ako tehotná som sa nastavila takto , lebo nerobilo mi dobre to neustále špekulovanie ako sa nenakazit a strach a tak ..

adelkaa9
9. apr 2020

@kikaaa444 uplne suhlasim. Ja ako tehotna si neviem predstavit ze by sme spolu neboli, rodina je rodina, ale neni to proste ono... A donekonečna izolovať sa neda a tiez som názoru (dufam samozrejme ze to tak nebude) ze to zachvilku bude vsade okolo nas a budeme si tym musiet prejst a radsej teraz ako ked sa babo narodi...

kikaaa444
9. apr 2020

@adelkaa9 presne presne to iste hovorím aj ja ( nechcem to a dúfam že ma to obíde ) ale ak len predsa to dostať mame tak radšej teraz kým je babo tam kde je . A aspon to už budem mat z krku a budem voči tomu imúnna , lebo dostať to potom pri novorodencovi ufff 😪

babyfrog
9. apr 2020

@kikaaa444 to že to dostaneš neznamená že budeš imúnna...

heidy222
9. apr 2020

@kikaaa444 uplne s tebou suhlasim, so vsetkym co si napisala. Tiez je rozumny napad sa separovat, ak uz, tesne pred porodom ak Uz lebo porod pocas infekcie moze byt nebezpecny. Aspon prvy trimester mas uz sa sebou.
Pre Nas lekarov je to teraz tazka dilemma, hlavne ak ma niekto doma inak chore dieta. Ja som sa rozhodla neseparovat sa od deti, su male a bola by to pre ne trauma,lebo tato situacia tu bude minimalne rok a pol.

heidy222
9. apr 2020

@babyfrog na odpoved na tuto otazku si musime Este pockat, ide sa to testovat v Rakusku a ceskej republike. Cinske data spochybnuju imunitu ale Vela odbornikov spochybnuje cinske data. ja v to dufam, je to nasa jedina sanca.

julia2018
9. apr 2020

Ja by som ostala. Ono to nie je na týždeň, či dva, ono to bude trvať mesiace. Ja som zástanca teórie v dobrom i v zlom.. môj chodí strážiť karantenne zariadenia a kedykoľvek sa môže niečo pokaslat a sám zostane v karanténe. Už druhý mesiac chodí a ja si teda neviem predstaviť, že by som ostala sama s deťmi a on úplne sám niekde na ubytovni

gelifil
9. apr 2020

no ja neviem...uvazujes uplne divne....dostat to, kym tam babo nie je???babo je v tebe a vo vyvoji!...ja by som sa prtala prec co najskor

kikaaa444
9. apr 2020

@gelifil a čo je podľa teba lepšie dostať to pri malom babu ktoré ešte nemá poriadne pľúca na takúto chorobu ? Počas tehotenstva je chránené , cez placentu sa virus nedostane a ver že dieťaťu je v bruchu teraz najlepšie .bezpecnejsie miesto preňho ani nemôže byt v tejto situaci

kikaaa444
9. apr 2020

@babyfrog to je druha vec ale stále lepšie to dostat prvý krát kým je dieťa v bruchu ako dostať to prvý krát pri novorodencovi . Samozrejme nechcem to vôbec ..

kikaaa444
9. apr 2020

@heidy222 a takto to idem aj urobiť . Muž keď potrebuje ide niekde atd lebo byt zavretý doma sa
Navždy nedá , takze teraz som sa nastavila tak že si nejakú koronu a situáciu vonku nepripúšťam , no zachvilu ma čaká porod a 3 týždne pred nim nechcem aby niekde isiel pretože nakazená rodiť nechcem . Jedna nakazená porodila malé hneď ho museli od nej izolovať na dva týždne ...

angelinja
9. apr 2020

@kikaaa444 kks tak toto je dobra blbost ze je najbezpecnejsie v bruchu...prepac..asi si nebola na ambulancii s razstepmi vsak...

angelinja
9. apr 2020

nechapem co brani tomu aby si odisla apson na mesiac a uvidi sa ako to bude ...akoze zas hovorit navzdy..ano navzdy..ale mozno bude tak oslabena korona ze to bude ako zimny virus..je rozdiel virus a virus , neviem neni som virolog ale stal emutuje tak sakra moze hadam aj zmutovavt na prijatelnejsiu rovinu...ale neivem byt tebou neni som pokojna..samozrejme aj ked dostat sa to da vsade

angelinja
9. apr 2020

a za dalsie nepytaj sa na konovi..myslim ze asi neni nikto tu viac kompetentnejsi kto tomu rozumie ako tvoj manzel infektolog ci nie??

zuzana76
9. apr 2020

@lylyjana asi by som sa spytala manzela a dala na jeho nazor, ved je lekar, on teda musi lepsie vediet, ake je riziko a co choroba obnasa pre teba ako tehotnu a vase dieta, kto ti poradi fundovanejsie ako tvoj manzel - lekar? pochybujem , ze zeny bez medicínskeho vzdelania

kikaaa444
9. apr 2020

@angelinja prosim ? Teraz čo tu splietas s razstepmi? My sa tu bavíme o infekcii . A o tom že cez placentu sa k dieťaťu nedostane ! Pričom po narodení už dostať môže veľmi ľahko . A teda pri novorodencovi by som nechcela ani len chrípku nie to ešte nejakú koronu ! Tak mi chceš povedať že nie je dieťatu teraz bezpečne v bruchu keďže je chránené placentou? Neviem či si tehotná ale ja som , a nie je mi jendo to čo sa teraz deje, no neviem si ani len predstaviť žeby som sa nakazila a potom aj novorodenec odomna . Radšej nech sa nakazim teraz , prechodim to a viem že babo je ok lebo je v brušku chránené . Ak si si nevšimla vačšinou so mnou súhlasila

zuzana76
9. apr 2020

@kikaaa444 angelina asi narazala na to, ze aj obycajny virus, nieto este corona, moze sposobit poskodenie plodu, o bezpecnosti by som naozaj nevravela a takisto nie, ze to "prechodis"

kikaaa444
9. apr 2020

@zuzana76 ja netvrdím že nie ani nehovorím že to chcem dostať !! Hovorim že ak to aj mám dostať tak radšej teraz , lebo stále je väčšia šanca že babo bude ok v bruchu ako po narodení .. kedy je čo i len chrípka preňho nebezpečná . A zas o tej chrípke v tehu skôr je nebezpečná v prvom trimestri keď už tak

angelinja
9. apr 2020

@kikaaa444 to je JEDNO CO TO JE PROSTE SI POVEDALA BLBOST!!! ZE MOMENTALNE JE NAJLEPSIE V BRUCHU JE CHRANENE!! TO TY NEMOHZES VEDET TO JE JEDNO JEDNA MOZE CHODIT OKOLO CHORYCH A NEBJUDE MAT NIC DRUHA MOZE PREJST DESAT METROV A DOSTANE BARSCO.TAK ZAS NEROZPRAVAJ BLBOTINY

angelinja
9. apr 2020

@kikaaa444 neviem ved mas muza ten by ti mal dat odpoveda na toto nie?? o nemozes vedet ako to bude... je to len o stasti a mozno smole..to clovek nidky nevie ako to bude..a ze radsej teraz ktovie..uz sa vyliecili babatka ale este nikto nepovedal ako ma toto vplyv na vyvin.../aspon ja som to necitala/ale hovorim ja som neni lekar..kto je lekar je tvoj manzel..tak asi by simumala verit co povie ON A AKO TO CITIS TY A NIE CO TU BUDEME MY LAJCKY PISAT..

zuzzqa
9. apr 2020

Ja suhlasim @kikaaa444, od manzela by som neodisla a ked uz tak v poslednom stadiu,resp skor by som odizolovala jeho aby si ty mala svoj klid doma. Ja rodim kazdym dnom, muz chodi normalne do roboty a hoci nie je je medicinsky pracovnik tak sa zial musi stretavat so znacnym poctom (tych istych) ludi, a ani na sekundu mi nenapadlo odstahovat seba alebo jeho prec. Taktiez je pravda ze babatko je v bruchu chtanene, cez placentu sa k nemu ziaden virus nedostane. Apropo 90%populacie je nocisom herpesoveho virusu, cca 70% virusu HPV ktore sa tiez tehotenstvom na babatko neprenesu, ale ak dojde k nakaze pri porode moze to mat fatalne nasledky. Rovnako virus HIV. existuje ten dost vaznejsich a pravdepodobnejsich nastrah pre novordenca ako je korona, ale tak nad tymi uz malokto pozastavi....

kikaaa444
9. apr 2020

@angelinja prepac si tehotná že máš takýto názor ? Zrejme nie . My tehotné si ani nevieš predstaviť čo za stres zažívame . A sto krát sme už čítali články typu korona a tehotenstvo . Takze mám to zrejme preštudované viac ako ty . Doteraz neboli zaznamenane žiadne prípady , keby by sa virus dostal cez placentu k plodu ! Skôr ako sa budeš do mna navazat prečítaj si niečo o tom . Opakujem DOTERAJSiE VÝSKUMY POTVRDILI, ŽE PLOD JE V MATERNICI CHRÁNENÝ !! Tak mi chceš prosím tvrdiť že bezpečnejšie mu bude v postieľke kde naňho budeme kychat ????! Ja keby nie som tehotná mám cely virus u prdele , neprajem ani jednej to s akým strachom si my tehotné “ užívame “ tehotenstvo . Ale , opakujem sa a naposledy , stále lepši scenar A ako scenar B !!...

kikaaa444
9. apr 2020

@angelinja a čo ma moj muž s tým ? Moj muž nie je lekár ..... 🤦🏽‍♀️

emmi101
9. apr 2020

Možno by bolo fajn minimálne teda spávať v inej miestnosti, snažiť sa držať si odstup. V dome by vám to malo ísť ľahšie ako napríklad v byte

Strana
z2