Som tehotná. Máme kúpiť byt, v ktorom žila mačka?
Hľadáme si nové bývanie a dnes sme s mužom pozerali byt, ktorý sa nám celkom páčil, no mňa odrádzalo, že v ňom bývala mačka. Byt je v dobrom stave, takže nejaké veľké úpravy (ak vôbec nejaké) nepotrebuje.Teraz som síce tehotná, ale bývať by sme tam išli pravdepodobne až po mojom pôrode, no keď si predstavím kde všade tá mačka chodila, čo by tam mohla zanechať..Bojím sa toxoplazmózy, a vôbec vzbudzuje to vo mne nedôveru voči čistote a hygiene bytu kvôli tej mačke (neviem čo všetko okrem toxo by ešte mohla spôsobovať). No otázka znie: môže to mať vplyv aj na malé bábätko? Dá sa s tým vôbec niečo robiť? (nejaká tá deratizácia alebo svojpomocné čistenie a dezinfekcia?). A potom neskôr, keď budem plánovať ďalšie tehotenstvo, hoci tam tá mačka už dlhší čas nebude..Čo by ste robili?
@katy1979 savo som dala na podlahu az teraz, ked k nam mala prist na kontrolu hygiena 😉 A druha vec, maly sa mi zacal batolit po celom byte.
Beriem v pohode, teraz mohli mat decka slabsiu imunitu aj z toho , ze sme pred ochorenim vela cestovali - 6hodinove jazdy autom, prespavanie na 3miestach, aj po gaucoch. Zvykam si na to, ze deti su chore. Najlepsie, ked si preskacu co najviac, kym som na rodicovskej.
S dobrou imunitou sa da prezit hocico - napriklad, ze sme v praci na akcii som pila frtana z poharika po sefovi, co uz vtedy roznasal zltacku. Ja som ostala zdrava, kolega ochorel. O vtacich chripkach co ti a
Aziati vozili z lietadiel do prace 😉 To by som nikdy v zivote ani nepracovala 😉 - prve tehotenstvo som este bola v praci 😉
Toto je hadam daky vtip, nie? No ja by som ti tak od srdca daco povedala, ale potom tu budu vsetky, ze co neodpovedam priamo na otazku a hned urazam, ako je to tu zvykom, ze hned som premudrela a bla, bla. Takze takto, macka je jedno z najcistotnejsich zvierat ktore poznam, taketo kraviny, by si nemala vypustat medzi ludi, mozno by si mala pouvazovat, nad psychologom, ktory ti pomoze prekonat strach z bakterii, evidentne mas problem 😝
V prvom rade si treba precitat, ze co je to toxoplazmoza a ako sa prenasa..ten mytus,ze tehotna zena sa nemoze priblizit macke by som najradsej zniesla zo sveta. Toxoplazmozu prenasaju hlavne vtaci a niektore mamicky zadebnene nejakou teoriou ani nevedia,ze si ju mozu domov priniest aj na topanke..Ak by si mala dostat toxoplazmozu od macky tak by si si prinajmensom musela robit z ich hovienok plasteliny a to ty urcite ako citam nerobis 🙂
A ta macka by musela byt v prvom rade zanedbana a infikovana,co asi teraz urazas velmi predchadzajucu majitelku 🙂presne @gaby21 ludia ani nevedia,ze macka sa cisti 60 percent dna,co mam pocit ze uz ani ludia nerobia,len citaju sprostosti :(
Skor ma zaraza,ze v Benatkach na namesti,sa nechaju doslova mamicky z dietatkami a s rozkom v ruke aj holubom pos*at a ti urcite toxoplazmozu nemaju,vsak???.. 😖 😠
Nezvyknem komentovať takéto otázky ale toto mi nedá 😀 neskutočné ako niekto môže položiť takto primitívnu otázku 🙂 😀 😀 😀
no baby... ste sa tu činili včera 😀 😀 😀 ak toto tu nepomažú, tak už neviem 😝 😝 😝
chudina zakladateľka.. myslím, že si druhý krát rozmyslí, či sa tu ešte niečo opýta 😅
ja som sa na tejto teme dokonale pobavila..dakujem dievcata za super naladu na dnesny den 😀 ...btw. mame macku doma odjakziva /perzsku/ a mam dve zdrave deti 😉 ..tehotenstva boli ukazkove a to mi MACKA spala pomaly aj na hlave 😎 wwwwrrrraaaauuuu 😝
Baby 😀 , viem, že tie moje obavy môžu byť prehnané aj na smiech, ale zabijem sa, že som tak trafená? 😀
A nie je pravda, že neznášam mačky. Ako dieťa som s mačkami vyrastala, bolo mi ľúto každého novonarodeného mačaťa, čo nám naša mačka porodila rovno pred dverami bytu a muselo ísť preč, lebo ako mamina hovorila: mali sme doma „mačinec“. Mám ich dokonca radšej ako psov. Keby ste videli aké som mala doškriabané ruky od mačky, a vôbec mi to vtedy nevadilo, bozkávala som ju na papuľku a absolútne neriešila také veci ako dnes. Aj s tou čistotnosťou je to pravda. Mačky sme chovali na dvore, nebol po nich smrad a nešlo mi do hlavy, kam tá mačka chodí vykonávať svoje potreby.
A tú otázku som naozaj myslela vážne, ja už niekedy neviem čo je prehnané a čo nie. Tak sa pýtam, no.
Tak aby som to ešte zabila, pridám pokračovanie: môj muž chytil tú mačku letmo za chvost, tak som ho potom ani nechcela chytiť za ruku 😀 . Len som si potom nepamätala, za ktorú ho to nemám chytať, tak som mu povedala, aby si ju v ďalšom obhliadanom byte umyl. Stretli sme sa s realitnou mladou tetuškou, tak mi pošepkal: podám jej ruku a utriem tú mačku do nej 😀
@melinduska baby sa tu pýtajú kadejaké veci, nad ktorými sa aj mne rozum pozastavuje, tiež sa mi zdajú prehnané, tak potom samozrejme aj ja riešim, či to čo trápi mňa je opodstatnené alebo nie. Ale poznámku o primitívnosti si si mohla odpustiť. Niektorí sme úzkostlivejší, tak sa pýtame...
super otázka....si zabila 🙂 ničoho sa neboj a byt si kľudne kúp, mačky sú čistotné....milujem mačky...🙂
@maca_p reálne v mojom ponímaní: face to face 😝
Ale veď detstvo je jedna vec, to bolo dáávno. Keď mám v tehu knižke napísané IgG - negat., to znamená čo? Že som ju prekonala? Neprekonala? Nikdy ju nemala?
Mne sa toxo spája vždy s tehotenstvom, čiže niečo čo je aktuálne. Plus mi potom ešte napadlo aj to, ako dlho môže trvať, kým mačka po sebe zanechá nejaké tie pozostatky, ktoré by mohli byť nebezpečné pre novorodeniatko. Ale nekameňujte ma tu! Ja sa len pýtam a chcem to vážne vedieť🙂
ma pobavila tato otazka,normalne niekedy nechapem niektorych ludi aj ked sa velmi snazim.
Stravou
Ide o najčastejší spôsob infikovania človeka parazitom toxoplazmy. Parazit sa do tela človeka dostane konzumáciou nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, vajec, nepasterizovaného mlieka, či nedostatočne umytej a očistenej zeleniny.
Je to síce paradox, ale v tomto prípade nám môže viac uškodiť napríklad zle očistená mrkva z našej vlastnej záhradky, alebo zdravé domáce kravské mlieko /ak si ho neprevaríme/, ako najobávanejší prenášač – mačka.
v zemi ci v piesku moze parazit prezit aj rok.
ale
Rozmnožovanie parazita toxoplazmy prebieha v črevnej sliznici mačky, ktorá následne vylučuje stolicou nebezpečné oocysty, ktoré sú zdrojom nákazy. Tieto oocysty však mačka vylučuje iba v krátkom časovom úseku a to 2 – 3 týždne po prvom nakazení. Potom už mačka získava imunitu a pri ďalšom nakazení sa už prenášačom tohto ochorenia nestáva. Takže človek, aby sa nakazil parazitom priamo z trusu mačky by s ním musel prísť do kontaktu práve v tomto období a zároveň nedodržať hygienické návyky.
pocuj, nez vyhananie diabla, nebolo by lepsie sa majitelov opytat ci je macka odcervena?
myslim ze sa bojis veci ktore su ovela menej pravdepodobne, nez ine. to by si sa mala bat plesni, su nebezpecne a v starsom byte mozu byt spory kdekolvek. alebo roztoce v starom koberci ? 😀
🤐 🙄 🙄
@klemente nemusiš sa obávať ked si byt vymalujete a nastahujete sa so svojim nábytkom je to v pohode, ak mala všetky očkovania a odčervenia a nechodila po vonku ale bývala v byte je touplne v pohode.
toxoplazmoza sa prenesie aj so šupania zeleniny, takže sa nestresuj a gratulujemk tehotenstvu🙂
Nevidim ziadny iracionalny dovod kvoli tomu byt nevyberat a to z nasledujucich dovodov -
- skor ako od macky, sa infikujes masom, alebo zle umytou zeleninou, na pieskovisku..
- macka narozdiel od inych zvierat nie je nosic toxoplazmozy, ale u nej ta toxo. vypukne s tym, ze ju ma do 2 az 3 tyzdnoch prekonanu
- infikacia je z macacieho trusu, po dokladnom umyti bytu nemas mat z coho strach
- macka zila v byte, ak s nou aj nahodou chodili na prechadzky tak je velmi velmi nepravdepodobne, ze by sa nakazila toxo. Tato nakaza hrozi iba volne zijucicm mackam, napriklad na dedine - take ktore lovia hlodavce a vtakov od ktorych sa nasledne nakazia.
Ak este zoberies do uvahy, ze tam planujete byvat az po narodeni, tak nie je vobec co riesit..
U ludia sa toxo. bud ani neprejavi, alebo ju neorozoznas od chripky, ci podobne. Vacsina ju prekona bez vedomia, alebo navstevy lekara. V takom pripade sa moze stat, ze matka ma test pozitivny, pritom nie je aktualne chora na toxo. ale ju v minulosti prekonala. To je ok, pretoze mamicka aj babatko v nej su tak proti toxo. chranene a nemozu ju uz dostat. Nemas sa coho bat..je ovela viac pravdepodobnejsich problemov..samozrejme ta nechcem lakat hehe..len ti tym hovorim, ze sa nemusis strachovat 😉
Taketro nazory na macky a toxoplazmozu vznikaju z nedostatku vedomosti o danej problematike. Odporucam si prestudovat aspo jeden clanok alebo nejaku literaturu na temu macka a toxoplazmoza a potom robit nejake zavery. 😉
@klemente 😀 joj Ty si exemplar. 😀 😀 Tak co, teta maklerka s votretou mackou do koze prezila obhliadku? Ziadne pupaky nenaskakali? Ani macacie chlpy nevyrasili? To mi pripomina Harryho Pottera a jeho experiment s Hermionou na zachode. Slahla si do nejakeho drijaku omylom prave macacie chlpy no...tak pozor. 😀 Najma pri woo doo praktikach, radsej dva krat skontrolovat ci chumac cpem do vosku. 😀
Snim, ci bdim? Tato otazka bol vtip, ze? :-O
Určite taký byt nekupuj!!!!!! Je to velmi nebezpečné a bacha, aby si vonku nestúpila na miesto na chodníku, cez ktoré prešla mačka.. Prinesieš si ju vlastne aj do terajšieho bytu a infikuješ si aj ten.. Radím, vyzúvať sa pred dverami a poriadne topánky dezinfikovať skôr, než sa dotknú podlahy v predsieni. A ešte velké pozor.. dieťaťko nikdy a za žiadnych okolností nepusti do piesku.. ani ho radšej nevoď nikdy do parku, lebo všade sú mačky.
Aaaaach joooo, dneska tu nemám čo robiť, lebo čo otázka, to ma obchádzajú mdloby..
@klemente prepáč, naozaj sa mi nedalo toto v sebe udržať, ale teraz vážne.. skús brať život trošku lahšie a menej hystericky, lebo bez urážky, ale tvoje dieťaťko bude pri tebe trpieť. Aj pri dodržiavaní najprísnejšej hygieny nie sme 100% chránení pred ničím.. Vo vzduchu sú vírusy, okolo nás samé baktérie, už len stres môže premnožiť v organizme baktérie, ktoré sú inak prospešné.. zrazu sú nebezpečné.. Dieťa si vytvára imunitu práve pri styku s týmto okolitým "nebezpečným" svetom. Dopraj sebe aj svojej rodine úplne normálny život aj so "špinou", ktorá patrí k životu a dbaj nielen o zdravie fyzické, ale aj psychické.. Prajem všetko dobré..

@adriana7 😀 😀 😀 moja tomu po novom hovorí "gago" - rozumej Granko (tie hviezdičky). Ona si svoju misku položí, tú vyžerie jeden pes, ktorý je na sladké a ona jemu vyjedá granule. tak a majú to podelené. 😎