Som v šoku z toho, že koľko ľudí má psychicke problémy
Nikdy by mi nenapadlo, dokým som nebola na tomto fóre, koľko ľudí trpí depresiami.
Denne sú tu príspevky o psychickych problémoch/ ľuďoch na liekoch. Zdá sa mi to extrémne veľa, naozaj som v šoku koľko ľudí je nešťastných a chorých.
Chore telo clovek mat moze,ale dusu nie? Prosim vysvetlite mi to niekto,lebo asi som debil 🙈
@rebekamarcusko vysvetli nam to zrejme autorka prispevku.
Vyzera, ze sa v problematike orientuje vyborne..🤦
@drzaopica ano, suhlasim.
Ale ani to, ci niekto bude psychicky vyrovnanym clovekom, alebo nie, nezalezi az tak uplne od neho.. Mnoho ludi si z detstva nesie take traumy, ze ho to stoji obrovske mnozstvo prace sa z toho vyhrabat.
A to ani nemusia byt ludia z vyslovene, na prvy pohlad, disfunkcnych rodin.. Len mali to "stastie" na patologicke vztahy a patologickych rodicov. Prip. do hry vstupuju dalsie traumy, ako zneuzivanie a pod.
Ale toto vlastne adresujem autorke prispevku ..
Chcela by som vidiet, ako to jej nadute "kazdy si je strojcom vlastneho stastia" , hovori rovno do oci takto trpiacemu cloveku..
Ci aj v takej situacii by sa citila, aka je ona skvela, lebo jej sa to nemoze stat...
@evita_g krásne, až ma prekvapuje ako vieš čítať moje myšlienky 🤣🤣🤣
@drzaopica aká som ja?
Hold v rodine ani širšej tieto problémy nemáme, preto píšem že som prekvapená.
@vlcik1 ja sa bavím o psychikych chorobách a nie o týraných ženách... A nie, v mojom okolí ani v širšej rodine tieto problémy ľudia nemajú.
Týrané ženy majú psychické poruchy často celý život.
Týraná žena môže byť aj slovne a celý život bude mať pocit neistoty, strachu, submisivnost
Ja si myslím, že ani netušíš, kto má aké psychické problémy v širšej (alebo aj bližšej) rodine. Bežne sa tým ľudia naozaj nechvalia, asi preto, že často dostanú odpoveď "stačí ísť na vzduch a byť šťastný" 😉
Ľudia vždy psychické problémy mali a aj majú, ale za socializmu a ešte aj v nedávnej minulosti bola hanba si to priznať. Nebodaj chodiť k lekárovi, alebo na terapie. Takže ľudia mali vždy depresie, utápali sa v alkohole, boli samovraždy, len nikto to neriešil. Bola to hanba pre celú rodinu. Teraz je zas opačný trend.. so všetkým ísť k psychológovi miesto toho, aby ľudia trošku zmenili svoj zivotný štýl a zmýšľanie. Voľakedy sa všetko tutalo, hlavne na dedinách, tam ťa všetci ohovorili. Teraz aspoň máš možnost riešiť svoj stav.
Autorka, úprimne? Myslím si, že si iba si to nevšimla. Ja, keď som bola v pohode nevedela som to rozlíšiť. Dnes, keď som si už čo to zažila. Vidím v okolí extrémne zničených ľudí, ktorí na prvý pohľad nič netrápi. "Len" majú úzkosti pri nejakých situáciách, ťažké myšlienky...
Veľmi veľa ľudí na môj popud vyhľadalo odbornú pomoc a okrem jednej osoby to každý vzal b dobrom. Tá jedna osoba sa urazila, že on nie je psychopat a to, že sa chcel zabiť a uvažuje o smrti je ok. 😀 A ze som ho extrémne urazila, keď som mu spomenula, že sú psychológovia a psychiatri... A pritom úspešný človek, veľa ľudí ho pozná, ale ego si nechce priznať. 😀 Jedine koho ľutujem, je jeho partnerka.
Nie je hanba mať problém, hanba je, keď to človek nechce riešiť.
To je skvele že nemáte takéto problémy a som rád. Som vlastne rad za tvoju otázku a príspevok. Umožnila si rozšíriť osvetu medzi zdravých ľudí. Neber moju včerajšiu dlhú odpoveď ako výčitku ale ako zdroj nových informácii, ktoré si vlastne hľadala.
Aj ludia, ktori trpia nespavosťou patria medzi nich.Aj prílišná upatost na deti, manzela, konfliktné povahy.Cholerickost
Nebude tvoj sok sposobeny tym, ze ludia svoje problemy bezne nevykrikuju na ulici? O mnohych nemas ani len tucha, ake maju problemy. Tu sa vedia anonymne vykecat a mozno aj najst pomoc.
@thoughtfulweirdo presne tak cista pravda ani na mne nikto a ni len netusi ze mi nieco je pritom mam tazku depresiu ale nechvalim sa tym tak to nevedia takze neviem ako si pani moze byt taka ista ze ludia v jej okoli su vsetci urcite zdravi
Podľa mňa choroba 1. sveta. Čím lepšie sa ľudia majú, tým viac takých nájdeš. Zober si len koľko samovražd je v severských krajinách. Potom ides do najchudobnejsich krajín a tam ľudia predávajú banány na ulici stále s úsmevom, z pohrebu si spievajú, smrť berú ako súčasť života, žijú v prítomnosti a nekrapia sa -sorry - debilinami. Tiež to ale nechápem, každopádne beriem to tak, že sa radšej o to psychické zdravie starať treba, lebo ja sa nechcem pridať k tejto neslávnej štatistike. Keď som mala na výber dnes medzi upratať byt, ktorý to potreboval už včera či dobehnúť prácu, v ktorej už tiež čakajú istú dobu na niečo, kašľať to, išla som sa prejsť do parku a potom som si zacvicila, dnes to depresia určite nebude, je mi super 😅
Ja som si všimla, že je čoraz viac agresívnych, arogantných ľudí bez empatie.
Nepodporujem žiadnu stigmatizáciu, ale porovnanie k zlomenej ruke mi nesedí. Možno tak k diabetesu ii, cirhoze pečene a takým iným fyzickým chorobám, ktorým sa často dá predchádzať prevenciou. Rovnako ako o fyzické zdravie sa treba proste starať. To ide pomalšie, nie že ráno ok, smyknem sa na ľade a večer zlomená ruka. Keď vidím, že ide nálada dole brehom, treba to riešiť už v zárodku, niečo na svojom živote zmeniť a nenechať to zájsť moc ďaleko až do depresie napríklad
Tento argument o zmenách v mozgu. Nepopieram vedu, jasné, že dokážu u psychicky chorého človeka ukázať zmeny v mozgu. Ale zároveň veda aj hovorí, že myšlienky dokazu vyvolať zmeny v mozgu. To nie je tak, že tie zmeny v mozgu nastanú nejak same a človek z toho chytí psychickú chorobu. Preto máme z toho veľa v našich rukách, naše myšlienky v prvom rade a v druhom rade napríklad aj našu stravu (tiež je kopec vedy o vplyve cukru na mozog - napríklad spôsobuje závislosť viac než heroín) teda máme to v rukach, aspoň pokým to nenecháme zájsť priďaleko.
@vlcik1 no predstav si, jednu takú Filipincanku som mala dnes ako aj skoro každý den doma, už 3 roky nevidela svoje vlastné deti (lebo z Číny môže akurát tak odísť a už sa nevráti), myslíš, že mi tu leží v depresii? Presne naopak, pracuje pre mňa, lebo z nej srší optimizmus a niečo také spokojné a dobre, že ju moje deti úplne milujú a pýtajú sa, kedy už príde. Povedzme si jedno, majú istú schopnost aj s ťažkými vecami sa vyrovnať v dobrom psychickom zdraví.
Nie je to o Tom, že som videla fotku predajcov banánov, my sme spolu kazdy deň a rozprávame sa aj o ťažkých témach a táto je v dobrom psychickom zdraví určite (nie že by nemala svoje trapenia, že, ale má ich pod svojou kontrolou)
@bluka2 Chapem čo chceš povedať, ale neverím tomu, že pred xy rokmi kedy nebol cukor apod, všetci mali super psychické zdravie. Taktiež ako ti odpovedala vlcik, realita v iných krajinách nebýva úplne taká...
Ľahko sa povie, že veď treba to riešiť na začiatku. No sú to veci častokrát z útleho detstva. A prejavia sa neskôr a častokrát bez upozornenia. Alebo to vidíš doma, berieš to ako normálne správanie, stigma ohľadom psychiatrie a AD je tak silná, že ľudia stále to odmietajú riešiť lebo si myslia, že na psychiatrii sú len psychopati, silni alkoholici apod..
@mimka1402 to z toho detstva úplne súhlasím. Všetci takí veľkí psychopati o ktorých sa človek dočíta mali také podobne detstvo, proste bez lásky a zažili otrasné veci. Jasné, že je to komplikovanejšie, snažila som sa len dať jednu puzzlu do tejto diskusie, ktorá tu nebola spomenutá a nejaké osobné myšlienky, nie kompletne zhrnutie. A tiež si nemyslím, že za to celé môže cukor. Je to len jedna z veci v tom.
Ake je to mat depresiu nikdy nepochopi clovek,ktory ju sam nezazil. Nemyslim mat blby den, alebo tazke obdobie,ale naozajstnu depresiu. Na internete je mnoho vypovedi od ludi o ich prezivani depresie. Precitajte si, ako sa ten clovek citi. Stale o sebe pochybuje a taketo mudre vyjadrenia inych ich v tom len utvrdzuju.

Máš pravdu je ich veľa. Hovoria o tom aj v správach.