Som závislá od nakupovania ?
Dievčatá ako spoznám, že už som závislá od nakupovania? Nakupujem si stále nové a nové oblečenie, hlavne cez internet, niektoré veci som mala na sebe len raz, iné vôbec alebo sa mi už nepáčia. Strašne sa teším až mi to príde, chvíľu mám z toho radosť a potom znova prázdno v duši aj na účte. A tak zase snorím na internete čo by som kúpila. Som veľmi zaťažená na oblečenie. Neviem prečo, ale vadí mi, že nič nešetrím lebo všetko miniem na handry. Našťastie to nedošlo tak ďaleko, že by boli handry dôležitejšie ako inkaso alebo nájom. Ale veľmi veľmi málo jem, radšej si za peniaze, ktoré by som minula na jedlo nákupim oblečenie.
Tiez som vela nakupovala na nete, casom som uz iba hadzala do kosika a potom stranku zrusila. Uz som to oblecenie nemala ani kam ukladat doma...Myslim, ze to mas iba take obdobie. O chvilu ti to zacne byt luto, resp. budes pokukovat po kvalitnejsom obleceni, kvalitnych materialoch( lan, merino, saten, hodvab)co sa Ti nezunuje. A plus, ten dopad na zivotne prostredie, to ma zabrzdilo v nakupovani najviac.. ja som to zvladla bez psychologa. Radsej investuj do kvalitnej stravy, aby si v 60 nemala osteoporozu a ine problemy
@kofollka242 Nie som šťastná, už dlho nie. Mám 29 rokov.
@lapersefona Ja ich dávam do tých kontajnerov čo sú na ulici na to určené.
a sme doma 🙂 hladas stastie inde a sposobuje ti ho nakupovanie a tym ze ti to zacina vadit (sudim podla tejto otazky) si to cele zacinas uvedomovat...
@kofollka242 Vadí mi to, chcela by som kúpiť byt áno dobre to viem, ale keď vidím krásne šaty, tričko... neovládam sa.
skus si mesacne nieco odlozit a dopraj si ak po niecom tuzis...alebo sa rozid a najdi stastie inde
Kúp byt, peniaze pôjdu na splátku a na oblecko nezostane.
@kofollka242 Keď som bola decko, nemala s veľa oblečenia a spolužiačky sa mi smiali, že nosím stále to isté dokola, možno aj to je dôvod. A tiež mám nanič prácu, mnohí by ju nazvali podradnou, nič som v živote nedokázala tak sa chcem aspoň páčiť.
tak na psychologa je asi toto uz, ale podla mna sa da vsetko zvladnut, zalezi aka si osobnost. tak sa popozeraj po inej praci ak mas moznost, nieco mozno najdes...
Podla mna sa nemas za co hanbit keby si aj zasla za psychologom. Presne mu povedz ako to citis a urcite ma skusenosti s podobnymi pripadmi. Mozno je naozaj koren niekde v detstve. A ak ani vo vztahu nie si stastna tak duplom.
Dokazala by si od teraz najblizsi rok nic nekupit? Ak nie, si zavisla. Takto sa testuje aj zavislost od alkoholu, automatov a pod. Tvoja zavislost nastastie zatial nie je velmi pokrocila - nerobi ti financne ci rodinne problemy, no prave preto je dobre zacat to riesit hned teraz. Cim skor s tym zacnes nieco robit, tym lahsie to bude. Ak to nechas tak, mozno sa toho casom zbavis, ale je dost mozne ze sa to praveze zhorsi a zacnes sa zadlzovat, potom to uz moze mat nasledky aj na cely zivot. A snad si nechces kvoli nejakym handram pokazit cely zivot. Skus sa obratit na online poradnu napr. sem https://www.dusevnezdravie.sk/online-poradna/ tam su odbornici, oni ti lepsie pomozu.
Väčšina mužov si všíma na ženách postavu, tvár, oči, povahu, niektorí sú takí, že by ani nevedeli povedať, čo ich priateľka mala oblečené na poslednom stretnutí. Ja mám tiež rada pekné oblečenie, ale musí to byť plánované a nemať toho veľa, lebo móda, farby sa menia.
To by si mal každý ustrážiť a nie chodiť k psychológovi, ktorí mu povie to isté a ešte sa tam možno bude aj platiť.
A teraz si predstav ze si vsetky tie peniaze odlozis a potom by si uz nemusela chodit po podnajmoch. Mohla by si si za to casom kupit vlastny byt. Vef rataj len keby 200 mesacne odlozis, za rok je to 2400 a za 10 rokov 24000. Mas 29, ak si nebola na VS a hned sa zamestnala, uz by si veru tych 24000 mala, ak aj nie viac. Lebo 200 eciek je minimum, podla toho co pises, minies asi na handry ovela viac.
@quaxi To by som nedokázala.
@danielinaa Ja toto všetko viem, ale to chcenie kúpiť to je väčšie.
Tiez som mala podobne detstvo, a tiez som musela celu vyplatu minut na blbiny. Lebo som to nemala a pod, zaplnit to prazdno v dusi. A vyse roka uz setrim a prestala som minat na blbiny a ked som to zacala pocitat ze by som od zaciatku ako pracujem, si tak setrila, tak dnes by som mala minimalne 50 000 nasetrene. Takze je mi z toho kvalitne na hovno ked si to predstavim, radsej na to ani nemyslim.
@danielinaa Rovnako aj ja a to som ešte bola v zahraničí kde sú tie platy iné.
@danielinaa Tých 50 000€ som už mohla mať a kúpila by som za to jedno možno dvoj izbový byt. A za vlastné, nie hypotéku. Ach jaj .
Aj ja som to tak mala, a potom som sa pred vyse rokom zamilovala, a uvedomila som si ze mam holu rit. Ani na svadbu, na spolocne byvanie, nic... Potom som ho sice po pol roku pustila k vode, lebo sa z neho vyklul psychopat, ale aspon mi to pomohlo uvedomit si, ze si musim davat na to minanie pozor
A ti som 2 tretiny nakupenych veci vyhodila do kontajnera. :( Na nic uplne
@danielinaa A ako si to dokázala skrotiť?
Ahoj, som v rovnakom veku ako ty, a okrem oblečenia mám aj nesmiernu slabost na make-up. Jasne, že mám všetkého prebytok ale zial možnosti na to mám, pretoze robím od rana do noci a proste chcem vidieť výsledky. Napisala si ale zaujímavú vec, že ako mala si toho moc nemala. Vtedy si nemohla ale teraz môžeš. Pomôcť. Stačí sa rozhliadnuť a zbadať v okoli dievčatko, ktoré chodí celu zimu v tej istej vetrovke, aj to ledva zimnej. Ja som tak začala prispievať susede, je to matka samozivitelka a ma pubertalnu dcéru a kopec veci som sa zbavila tak, že som ich odniesla do deckeho domova, dievčatám, ktoré chodia na strednú školu a kabelky boli ich splenenym snom. Ja nehovorím, ze už si nič nekupujem ale pomohla som sebe a možno trochu aj iným.
Jednoducho prisiel ten zlom vo mne, ze uz takto nechcem viac zit, ze nic nemam a to uz 12 rokov pracujem. Velmi ma to trapilo.
@kofollka242 podľa mňa to teda už zúfalé je. Veď píše, že keby zarábala viac, minie na handry viac. ...
@danielinaa Mňa to tiež trápi, ale neviem to ovládnuť. Nemám moc sebavedomia, nič som nedokázala a asi si takto niečo vynahradzam. Rada sa páčim.
@jaroe videla si film spoved nakupnej maniacky? ci dennik ci co to bolo..to je zufalstvo, kym nema dlhy a nebere detom od ust tak nech si kupi....zarobi si, nekradne
tak zacni studovat, mozes aj ked mas 29 rokov, aby si sa posunula, zacni chodit napr do jazykovky, investuje do jazykového kurzu v zahranici
zacni dobrovolnicit, vypln si cas niecim zmysluplnym a nebudes mat tolko casu chodit po obchodoch a brazdit stranky

asi nemas ziadny ciel a nie si stastna, podla mna, nemas za cim ist, dolezite je asi zmenit vnutorne nastavenie, anpr. povedat si, ze chcem vlastne byvanie, neviem ci mas, alebo auto, alebo nejaku inu investiciu do buducnosti.