icon

Spolubývajúca, ktorá je na intráku stále

25. mar 2023

Ahojte. Neviem ani, co by som touto diskusiou chcela dosiahnut, asi sa len vyrozpravat. Studujem na VS v inom meste, nez byvam, takze som na internate. Tento rok som dostala spolubyvajucu, ktora sa, ako je den dlhy, neodlepi z izby a je tam proste fakt stale. V zimnom semestri to bolo este znesitelne, pretoze chodievala na cvika do skoly. Teraz v lete vsak prestala chodit do skoly, pretoze sa zacala ucit na prijimacky na inu skolu a cele dni len sedi na izbe a uci sa. Ja chapem, ze je to jej izba a moze si tam byt kolko chce, ale je pre mna velmi iritujuce odist z izby a prist po par hodinach a najst ju tam opat. Alebo prist po vikende a zas je tam. Clovek si ani nemoze raz za cas priviest kamosku na izbu na chvilku pokecat, lebo by ju to rusilo, kedze je tam stale. Navyse, ma este aj prehodeny biorytmus, cize cez den spi a v noci sa uci… To ma irituje asi uplne najviac, ze cez den tam mame tmu a musim davat pozor, aby som ju nezobudila a v noci tam vysvecuje… Co robit, aby ma z nej neporazilo este tych par poslednych mesiacov, prosim vas?

Strana
z2
martina2ve
26. mar 2023

Urcite mate niekoho kto je zodpovedny za ubytovanie, skusila by som to riesit v kancelarii, mozno sa podari prestahovat aj na samostatnu izbu. Je to bezne, nie vzdy si ludia "sadnu"

lopka1313
26. mar 2023

Tie co radite samostatnu izbu na intraku, boli ste na intrakoch? Je casto mnozstvo ziadosti o akukolvek postel, takze sa nedodrzuju ani veci typu pocet osob na m2, nie to, aby si niekto mohol vybrat, ze chce byt sam (u nas boli v 9m2 izbach napchate 2 postele, jeden mini stolik a 2 malicke, uzucke skrine. V tej izbe sa cez den nedalo chodit, v noci sa realne nedalo dychat a rano som sa budila na to, ze sa dusim)... Ak intrak vobec jednotky ma, tak casto su to uplne neobsaditelne izby - obyva ich jeden a ten isty clovek cele studium. Mnoho intrakov ani jednotky nema a moznost platit za dve lozka miesto jedneho neumoznuje... Ja som mala na intraku v bunke (2+3) v tretom rocniku baby, ktore boli naj kamosky uz piaty rok. Ale ten rok sa to dosralo a 3 sli proti stvrtej... Ked sa raz v noci pobili, tak som sa zbalila a do mesiaca vypadla na privat do samostatnej izby. Ale! Ta izba stala 5x tolko co intrak. Nasi si ti nastastie mohli dovolit a umoznili mi to, ale to som bola v rocniku jedna z mala, kde to financne nerobilo problem (pri mojej skole som mala problem brigadovat, nehovoriac o tom, ze v meste, kde som studovala s tym bol celkove problem)... Takze nie vzdy sa da byt sam, ja som inak presne kvoli tomu intrak neznasala... (Inak som tiez introvert s obratenym rezimom).

gab1sol
26. mar 2023

To, že tam je nonstop (podľa teba), možno opúšťa izbu, ak tam ty nie si. 😁 To by som neriešila. Ale to, že cez deň je izba zatemnená a v noci svieti, to by som riešila… Cez deň by som odhrnula závesy, žalúzie, neviem, čo tam máte, otvorila okno, poriadne vyvetrala a normálne fungovala… V noci by som ju dôrazne požiadala, že ak sa chce učiť, iní chcú spať, nech použije študovňu na intráku, alebo aspoň nočnú lampu. Evidentne nemáte medzi sebou dobrý vzťah, tak ti môže byť jedno, čo si bude myslieť, ale ako to je jej izba, tak je to aj tvoja izba… A to, že ona má prevrátený biorytmus neznamená, že si ho musíš otočiť aj ty.

victoriab
26. mar 2023

a to ešte počkaj, keď začneš žiť s chlapom 🤣 aj ten tam bude furt, to bude iná ponorka 😁

rawmamka
26. mar 2023

@lopka1313 Súhlasím, ja mám syna na intráku a od druhého ročníka má "jednotku" izbu (teda v izbe býva sám, na bunke je ešte jedna jednotka a spoločnú majú chodbičku a kúpeľňu), ALE to bolo obrovské šťastie, že sa k nej dostal a drží si ju už pár rokov (na konci letného semestra má možnosť zarezervovať si ju do ďalšieho roka, čo samozrejme využíva), takže k jeho "jednotke" sa dostane nejaký iný šťastný študent až vtedy, keď ju on už nebude potrebovať a teda si ju nezarezervuje dopredu, ale prenechá ju v systéme ako voľnú. A tých jednotiek (jednoposteľových izieb) je na intrákoch ako šafranu, doslova "tuzexový, podpultový tovar". Časť študentov sa na intráky ani nedostane, sú nútení dochádzať alebo platiť si privát (teda aspoň taká situácia je v Bratislave, nepoznám detailne situáciu v iných mestách).

dada0902
26. mar 2023

Ja by som ju tiež mala a haku aby som sa cez deň obmedzovala taktiež platíš intrak ako ona

obleckodogymu
26. mar 2023

Byvala som na intraku 5rokov, 3 baby spolu na izbe. Boli to moje veľmi blízke kamošky, taktiež mali obrátený biorytmus ako ja..do rána sa učili, takže sa mi dosť ťažko zaspávalo a potom spali do obeda. Ale veľmi dôležitá skutočnosť je, že sme si boli naozaj veľmi blízke, respektovali sme sa a jednoducho sme si vykomunikovali aj tieto rozdielne návyky..áno, občas to bolo otravné, v tom ťa chápem. Ale napr s odstupom času to absolútne neľutujem, s babami sme si dodnes extrémne blízke (už sme cca 7r von zo školy, každá v inom meste)😊tým chcem povedať len toľko, že niekedy nejde o to koľko vás v izbe je, ale o to kto ti ľudia sú😊 celkovo nás na internátom byte bývalo 6 báb spolu a problém nebol naozaj že nikdy. Lebo sme proste boli kamošky a nevykušovali sme kvôli blbostiam.dodnes na to radi spomíname, ako super sme sa vyskladali a ako sme všetko vedeli vždy vyriešiť bez konfliktov😊 Držím palce nech to zvládneš🌞

hradnapani
26. mar 2023

pokial tam nebudes normalne fungovat ty, nebude ani ona. Ked si privedies navstevu, tak sa mozno zdvihne a pojde kamsi do studovne. Ja neviem, my sme presedeli hodiny a hodiny v knizniciach a studovniach - tie su prave na to, aby clovek nesedel cely den v jednej izbe a ako bonus si napravi biorytmus ;)

zuzkat1
26. mar 2023

vravela si jej ze chces spat? lebo ona tam byt moze nonstop a to jej zakazat nemozes.. ked ti vadi ze v noci svieti to uz mozes riesit s nou...no ak sa len ticho uci a svieti jej mala lampa tak to nie je zas taky problem...no ak mas problem s ludmi celkovo co asi hej tak si najdi privat...garzonku uz najdes za 600e a problem vyrieseny👍

iveta1970
26. mar 2023

Ja by som sa presunula na inú izbu. Dcéra je tiež na intri. a je už na 3 izbe.Spolubývajúce boli neznesiteľné, tak sa presťahovala.

srferreira
26. mar 2023

Bud sa prisposobite jedna druhej, alebo so najdi byvanie sama 🤷‍♀️

madeline1
26. mar 2023

v noci nech nesvieti, nech sa chodi ucit do spolocnych priestorov...a ze je tam stale, tak sa stretavaj s kamoskou inde ..to je ozaj vasa spolocna izba...pripadne sa chodievajte ucit do univerzitnych kniznic...alebo zmen spolubyvajucu, alebo si plat podnájom, kde budes mat samostatnu izbu

katuskamala1
26. mar 2023

Pokial nemate studovnu alebo nejaku miestnost kde by mala pokoj a klud,tak nezmozes nic. Plati si za izbu tak ako i ty..

euka210
26. mar 2023

Ze tam je nonstop, to je jej vec, je to jej izba.
Ale to ze ma iny biorytmus respektovat neviem preco by si mala. Je to skor jej problem, normalny clovek spi v noci. Aj kamosku si mozes priviest...ja som k spoluziakom chodila, hoci tam boli aj spolubyvajuci, ale riesili sme len skolu, seminarky, ci vyplnit "okno" v rozvrhu a pokecat.

kassandra25
26. mar 2023

Myslim si, ze do tej vasej izby si nemas co vodit vobec niekoho ineho, cudzieho a myslim si, ze ak si to s nou nevyjasnis, ze v noci mas a mate spat a v dni sa ucit, atd, tak uplne zbytocne takto sa snazis aj fungovat. Naco sa snazis pristupit a prestupit na jej vzor, ked ti to nejde a 199 ludom z 200 by to nevyhovovalo ? Je to na tebe, co sa snazis sebe a jej dokazat.

lienka.7
26. mar 2023

Chcela by som vedieť, prečo by mala @autorka opúšťať izbu, len preto lebo jej spolubývajúca sa chce v noci učiť a cez deň spat. Akoze preco sa ma prispôsobovať práve ona a ustupovať druhej? Nie je náhodou nočný klud na oddych a spánok?
@autorka normalne jej povedz, ze v noci sa spi a uci sa cez deň. Pokojne si tam doved kamosky, ked nie, upozorni vedenie. Mas plne pravo sa normalne vyspať.

nekonecna_katastrofa
26. mar 2023

@kassandra25 Návštevy sú povolené. Môže si tam vodiť koho chce. Samozrejme v stanovenom čase.
Autorka ja som zažila rôzne spolubývajúce, niekedy som odškrtávala kalendár do konca roka. Chápem ťa, že si nesedíte, lezie ti na nervy. Avšak je to rovnako jej izba, môže tam byť kedy chce. Skús ten hnev premeniť na ľútosť, nie je smutné, že je celé dni zavretá na intráku, ani domov nejde? Ktovie aké má rodinné zázemie.
Na strane druhej, to obmedzovanie cez deň nie je v poriadku. Každá fungujete inak, fajn. Istá tolerancia áno, ale treba si dohodnúť hranice. Ona v noci lampa, ty cez deň nebudeš púšťať metal, ale zas normálne fungovať budeš.
A keď ani toto nevyhovuje, tak smer privát.

heln
26. mar 2023

ahoj, zaraza ma to, ze ti vadi je ze vzdy v izbe, nuz byva tam, moze tam byt 24 hodin denne, bez toho aby opustila izbu.
druha vec je ta, ze ma prehodeny biorytmus, uz si sa s nou o tom rozpravala? myslim, ze ked spi cez den, tak na nu nemusis brat ohlad aby sa nezobudila, spat sa ma v noci. ona tie neberie ohlad na to ze v noci chces spat. nemas moznost poziadat v internate o prestahovanie na inu izbu?

ivangeline
26. mar 2023

Vymenit izbu. Co akoze ine?

dankuk
26. mar 2023

Ked sa jej dobre uci v noci, nech ide do studovne.

nelka93
28. mar 2023

@lienka.7 na intrakoch nie je nočný kľud. Tam je kľud celý deň, majú to aj v ubytovacom poriadku. Čiže kľudne aj cez deň môže mať problém z toho ze niekoho rusi.

janka608
29. mar 2023

@nelka93 určite nie. V internátnom poriadku ne nočný kľud od 22 - 6 hod.

senan
29. mar 2023

@nelka93 tiez si myslim, ze by sa na to mohla kludne obratit. To predsa nejde, aby niekto proste celu noc svietil a sustal knihami a tak nehladel na toho druheho, ktory s nim v tej jednej izbe byval

Strana
z2