icon

Šrobárov ústav v Tatrách. Skúsenosti?

dorotaw
18. júl 2008

Srobarov Ustav detskej tuberkulozy a respiracnych chorob v Tatrach
Mate niektora skusenosti z tohto zariadenia pre deti v Tatrach?

henika81
10. sep 2023

@saskia_98 ahoj, chcem sa opytat, oni tam prestavovali tie apartmany, neviete ci uz su dokoncene? aky nadstandard mate? kde na poschodi? dakujem

henika81
10. sep 2023

ahojte, chcem sa opytat, oni tam prestavovali tie apartmany, neviete ci uz su dokoncene? aky nadstandard mate? kde na poschodi? dakujem

adriannasvk
10. sep 2023

@henika81 ano prestavali ich na nadstandard.

saskia_98
10. sep 2023

@henika81 poslem ti do spravy fotky 🙂

henika81
10. sep 2023

@adriannasvk a tie izby co boli na prizemi hned za prijimacou kancelariou tam este su.? Ci aj toto prerabali?

robin17
11. sep 2023

@henika81 tie prerábali, keď sme tam boli v máji, už nosili nabytok..

adriannasvk
11. sep 2023

@henika81 to naozaj neviem, v akom rozsahu prerabali izby. Treba si zavolat do prijimacej kancelarie ak tak

adrianna23
11. sep 2023

@henika81 mne bolo povedané ze na prízemí budú už len ambulancie tak neviem

adriannasvk
20. sep 2023

Pisem info pre tie maminky,ktorych deti maju zdravotnu poistovnu Dovera. Pani v prijimacej kancelarii mi hovorila,ze tento rok uz nebudu volat nikoho s touto poistovnou nakolko sa uz minul limit,ktory urcili....takze od januara najskor.

raduska12
21. sep 2023

@adriannasvk je to des, od januára bude vybavovať žiadosti dôvera ešte z leta čo prišli ..

adriannasvk
21. sep 2023

@raduska12 no zial, Dovera nechce platit...maju s nimi problemy, urcia si len urcitu sumu,ktoru uhradia, ked sa balicek minie,tak zvysok ma smolu...musia pockat na dalsi rok...

monikka22
22. sep 2023

@simka12594 len tak ho vziať nemôžeš tiež musíš mať na neho poukaz vypísany tiež mi obvodná písala časté chorôby a išiel ako pacient dr som povedala že je viac ako doprovod ale tiež ho vyšetrovali a brali ako pacienta

katika82
22. sep 2023

@lissiak Ak ešte dcéra doteraz nemala potvrdený reflux tak PH metriu jej robiť nebudú. Robia ju skôr už deťom ktoré majú reflux potvrdený dávnejšie. Ak už má reflux potvrdený tak by som PH metriu neodmietala. My sme sa refluxom trápili 5 rokov, lieky nezaberali, až sme sa konečne išli na pobyt a na PH metrii mu zistili, že mu skôr mu vadia plyny už so strávenej stravy ale strava sa mu nevracia. Vysadili všetky lieky, dali nám len také na cmúľanie po obede a po večery, naučili cvičiť na posilnenie hrudného svalstva, ja som nasadila ešte aj zelený jačmeň ktorý zničuje kyslosť organizmu a po roku a pol nám reflux klesol z 5 stupňa na 1-2. Takže ak dcéra už ma reflux určite by som PH metriu využila.

lissiak
22. sep 2023

@katika82 dakujem, este nam to nikto nepotvrdil, to je len moje podozrenie, na zaklade priznakov ake ma a co som sa docitala kade tade na forach, tak mi to tak vychadza, mozno ho vobec nema 😕 uvidime, ak sa tam niekedy dostaneme, prihlasky som posielala len v auguste, tak ktovie, kedy prideme na rad...

katika82
22. sep 2023

@lissiak no my tam chodíme na alergo a reflux nám zistili práve vrámci bežných vyšetrení. myslím, že aj tým, že žiadosť vypisuje priamo lekárka z ústavu tak tých aj rýchlejšie kontaktujú ako keď je žiadosť od obvodnej lekárky, ale to je len môj názor. Môj syn nemal do 3 rokov žiadne problémy nevracal nebýval chorý, až po nastupe do škôlky to začalo každú chvíľu larigitída. u nás mu chceli nasadzovať kortikoidné spreje, že astma. tak sme si vybavili lekárku v šrobárovom a žiadna astma ani alergie ale reflux. ako som písala fakt vyše 5 rokov sme boli na liekoch vkuse mu vychádzal 5 stupeň. potom som sa dala lekárkou presvedčiť na pobyt, sama chcela vedieť prečo mu to neklesá. nakoniec teda PH metria ukázala a hlavne nám určite pomohlo to cvičenie. Keď ho počas pobytu už pri vstupe do dverí na ortopedické vyšetrenie videla doktorka , hneď povedala, no ani sa nečudujem, že mu chlopka nedorastá, keďže sa dosť hrbil. Takže poctivo sme rok cvičili snažili sa vylúčiť potraviny ktoré mu vadili a po 1,5 už mal výsledky dobré.

mata391
23. sep 2023

Baby, prosím vas, mne tiež pani v príjmovej povedala keď sme boli v júli na pobyte, že s doverou majú problémy. Uvažujem teda o zmene poisťovne. Prestupovali ste? S ktorou ste spokojne? 🥰

monikka22
23. sep 2023

@mata391 neprestupovala ale my sme vo všeobecnej a spokojná nikde som nemala problém

katika82
25. sep 2023

@mata391 mne toto tvrdili už pred 4 rokmi že majú s dôverou problémy ale normálne všetko fungovalo ďalej. Ak ste nemali problém inde, asi len kvôli tomuto jednému pobytu by som nemenila, ak ste spokojná s inými benefitmi. Ja za seba dôvera ma určite viac benefitov na zuby, na preplácanie liekov a iné veci ako všeobecná. A hlavne nepodmieňuje si zubné platby vyšetrením urologa a podobne. Stačí ak máte absolvovanú základnú preventívnu prehliadku každé dva roky. Čo si myslím, že človek ktorý sa stará o svoje zdravie by mal absolvovať. Takže je to len na vás. Viem že nikde napríklad na MR objednajú skôr tých čo majú všeobecnú a nie dôveru, ale zasa pri iných vyšetreniach skôr tých čo majú dôveru. Asi záleží od vyšetrenia. Ťažko povedať.

raduska12
25. sep 2023

@mata391 ja som akurát dnes podala prihlášku na zmenu z dôvery do všeobecnej
Viacerí lekári mi povedali, že majú problém s dôverou- očná, zubárka a teraz aj liečebný pobyt. Pre nás to nieje len jedno vyšetrenie, s deťmi chodím každoročne a kvôli nejakým kvótam sa mojim deťom nedostanú vyšetrenia ktoré majú absolvovať, takže ore nás je to dôležité aby nerobila poisťovňa zmätky. Napríklad co viem tak VšZP nemá problém s liečebným pobytom 2x ročne kdezto dôvera ledva jeden...

adriannasvk
25. sep 2023

@katika82 no ja napr nemám vôbec probleém sa objednat, na MR aj do tyzdna termin. Maju lepsie benefity na okuliare ako dovera, lieky preplacaju tiez a navyse clovek nemusi byt v strese aby obratom evidoval blocek inak mu ho nepreplatia...kamaratke jednu ziadost schvalovali pol roka a zatial si nemohla dat nic ine preplatit lebo nemala schvalenu tu predoslu ziadost, vo vseobecnej si mozes tych ziadosti dat bez problemov viac...specialne vysetrenia len po urcitom veku a je na to dovod...ale ako pises tazko povedat, ja napr nemam problem v nicom s VSZP,ti co maju doveru sa stazuju castejsie

majkabambulik
26. sep 2023

Prosim vas aky rezim je na pobyte? Ideme prvy krat. Mate fotky zo 4 oddelenia prosim? Ako tam funguje vyucovanie? Vdaka za vsetky uzitocne rady... Vraj pani z recepcie dava nejake potvrdenie na zlvany vo vlaku. Cokolvek co poradite urcite pomoze.

katika82
26. sep 2023

@majkabambulik Ahojte mamičky, pridávam jednu tému o Šrobárovom ústave, nakoľko na téme skúsenosti so Šrobárovým ústavom je už 190 strán, a keď niektorá mamička ide prvý krát musí sa prelistovať niekoľkými stranami, aby zistila ako to tam funguje prípadne čo treba.
Tak prikladám základné info:

Keď vám lekár vypíše odporučenie na pobyt ozvú sa vám po schválení poisťovňou zo Šrobárovho ústavu a opýtajú sa vás o akú izbu máte záujem a ponúknu voľný termín. Po odsúhlasení s vami cca do 2-3 týždňov vám príde pozvánka spolu s pokynmi. Izby a zariadenie si môžete nájsť na ich stránke http://www.nudtarch.sk/ v záložke informácie pre pacientov - cenník. Tu sú popísané izby , ich zariadenie aj ceny. K cene izby je potrebné prirátať 10 eur za stravu, 3,3 eur za sprievod rodiča a 1,5 za pobyt dieťaťa.
Na tie nadštandardné izby sa čaká dlhšie na tie obyčajné menej. Osobná skúsenosť, tie lacné izby niesú žiadna katastrofa, akurát máte spoločné WC, kúpeľňu a kuchynku. WC je spoločné pre celé oddelenie 1 dámske 1 pánske. Sprchy sú tak že cca 3-4 izby majú jednu sprchu, pričom každá izba má svoj sprchový kút pridelený. Kuchynka je vybavená tak základne, poháre, príbory taniere, mikrovlnka, kanvica, chladnička. Variť sa tam nesmie ani na tej spoločnej kuchynke ani v tých malých čo sú na nadštandardných izbách.

Strava: no asi ako je kto náročný, niekto povie ako nemocničná niekto že v pohode. Samozrejme nečakajte stravu ako v reštaurácii, ale ani nie ako v nemocnici. Varia myslím si celkom dobre. Veľa rodičov sa pýta či si dať stravu či nie. Ak máte menšie deti a viete, že vám celkovo jedia menej, treba zvážiť možno Vám naozaj stačí podojedať po deťom. Staršie deti zvyknú zjesť všetko takže vám moc nezostane.

Nástup:
býva ráno do 11:00, v prijímacej kancelárii na prízemí. Tu vás zaregistrujú a prihlásia na stravu. Deti začínajú stravu olovrantom, rodičia večerou.
Stravu je možné odhlásiť iba celodenne, nie samostatne jednotlivé chody.
Ak chcete stravu odhlásiť , je potrebné deň vopred na prijímacej kancelárii.
Následne idete na oddelenie, ktoré vám bolo pridelené.
Sestrička si vás prevezme urobia príjem u lekára na oddelení a idete na izbu ubytovať sa, prípadne ak má lekár veľa príjmov naraz ubytujete sa, a potom vás na príjem zavolajú.
Prvý deň zväčša nie sú žiadne vyšetrenia iba vstupné.
Nasledujúci deň začínate už s vyšetreniami, ako vám povedala prijímajúca lekárka.

Režim cez deň je cca takýto:
Ráno od 7:00 sa začínajú vyšetrenia, na ktorých sa dohodnete vždy deň vopred so slúžiacou sestrou.
8:30-9:00 Raňajky
po raňajkách nasledujú rôzne vyšetrenia, procedúry a podobne. Väčšie deti majú od 8:30-12:00 školu, počas ktorej si ich vyzdvihujete ak má dieťa nejakú procedúru.
12:00 obed a od obeda máte svoj program.
Vždy o 17-17:30 sa rodič hlási u sestričky, ktorá dá deťom lieky ak nejakú užívajú, a povie čo váš čaká na ďalší deň.
Večera je o 17:15
Pondelky, stredy a piatku sú aj vizity.

Cez víkendy sa žiadne vyšetrenia ani procedúry nekonajú, takže niektoré sestričky to robia tak, že im papier s liekmi podpíšete už ráno a máte celý deň voľný ak chcete niekam odísť.

Čo je dobré vedieť:
V prijímacej kancelárii vám dajú na požiadanie potvrdenie o pobyte, toto je vhodné použiť na kúpu električenky na stanici "Pod lesom" na mesiac za 10 eur, inak je električka zbytočne drahšia. Ak máte deti nad 6 rokov majú nárok na cestovanie zadarmo, ale je potrebné mať zo ŽSR preukážku ako na klasický vlak. Inak im budete musieť kúpiť klasicky detský lístok.

Ak vás chce prísť pozrieť manžel a ubytovať sa: dá sa priamo v šrobárovom na hosťovskej izbe, ale vraj býva vždy dosť plná. Treba sa na ňu pýtať už keď vám volajú ohľadom termínu na pobyt.
Inak je možné sa ubytovať niekde v okolí, v sezóne ťažšie nájsť ubytovanie mimo sezóny sa dá. Lacné ubytko, nie však nič luxusné naozaj tak vyspať sa je na charitatatry.sk, inak sa dá nájsť nejaké aj na megaubytovanie, prípadne iné ubytovacie portaly.

Niektorí rodičia sa pýtajú či pustia z pobytu skôr. No je to o dohode ale hodne záleží aj od poisťovne. Niektorá nechce preplatiť pobyt ak trvá kratšie ako má.

adriannasvk
26. sep 2023

@katika82 uvadzas vela nepresnych informacii

majkabambulik
26. sep 2023

@adriannasvk prosim napis nam ktore z toho su nepresne informacie @katika82 dakujeme za zhrnutie

adrianna23
26. sep 2023

@katika82 toto sú staré informácie. Napríklad v deň príchodu sa začína už obedom a v deň odchodu sa končí raňajkami. Cena za stravu na deň pre doprovod je 15 eur, nie 10 atď.

monikka22
26. sep 2023

@majkabambulik kedy nastupujete?

majkabambulik
26. sep 2023

@monikka22 uz tento tyzden... tak sa radsej pytam co mam zbalit a kolko toho zbalit, vraj susicka pradla je pokazena, tak aby som aj stojanovy susiak zbalila 😕 alebo im tam nataham snure po chodbach 😝

adriannasvk
26. sep 2023

@majkabambulik susicka este pred tyzdnom sla 🤪 ale susiaky na pradlo su tam k dispozicii

monikka22
26. sep 2023

@majkabambulik my máme nástup zajtra sušiaky sú na každom oddelení operies a vyvesis v pohode je tam teraz teplo no cez víkend sa má trochu pokaziť stačí jesenné oblečenie zima tam nie je v ústave sa už kúria takže tam je fajn ostatné cca ako baby písali

majkabambulik
Autor odpoveď zmazal