Stále si myslím, ze ma ľudia posudzuju
Ahojte, som relatívne racionálny človek a viem, že mi to môže byť u zadku, kto si čo myslí..
Ale žiaľ nie je.
Mam pocit, že mňa, môjho manžela a deti ľudia hodnotia, sledujú, posudzujú.
Akí sme, akí nie sme, ako sa správame, ako žijeme, ako sa obliekame, neobliekame,..
Dosť mi to komplikuje život, lebo co i len navsteva ihriska mi obcas príde náročná.
Budú tam matky ktoré budú vyzerať lepšie, budú tam deti, kotre budú jesť zdravšie svacinky, budu krajšie oblečené..?
Neviem ako z toho von.
Mam nadváhu značnú a tiež sa považujem za nemoderné sa obliekajúcu.
Dosť rodinu izolujem, čo ma trápi.
Neviem z to von.
@januska12323 Dovolím si ťa poopraviť, na ihrisku nebude zaujímavá 5 minút, kým príde iná, ale vôbec. Ľudia si nevšímajú a neriešia iných. Aspoň teda ani zďaleka nie tak, ako si to autorka myslí. Pokiaľ tam nepríde napríklad holá, nikto si ju ani nevšimne.
@nikuska83 tebe môže byť úplne jedno kto a ako oblieka svoje deti,aj keby prišli mamky v pozlatku, teba to trápiť nemusí. Neviem prečo si nad tým lames hlavu, že deti prídu v pekných veciach na ihrisko - to je akurát problém tej mamky,že obliekla dieťaťu drahu/peknú vec, ktorú zanedlho zničí. A prečo sa musia hneď povysovat? Na to si ako prišla? Každý oblieka svoje deti ako sa mu páči, zbytočne ťa to zožiera.
To som sa bála.
Že sa to tu zvrhne na obliekanie.
Ale ihrisko bol len príklad.
Ja mam aj problém, čo si pomyslia učiteľky mojich detí (skola/škôlka) keď to a ono.
Pripadne aj predavačka atď..
@darius_a hlavne by som ta chcela povzbudit to skutocne zacat riesit lebo takto to odovzdavas svojim deťom.. Drzim palce
Áno, som racionálna, ale zároveň trpím týmito pocitmi, myšlienkami.
Viem, že to nemám robiť, že to nemá význam a ze to nikam nevedie.
Ale zbaviť sa toho nie je lahke
@darius_a tebou skôr plieska iracionalita, racionalita rozhodne nie. Mnoho žien to tu pochopilo tak, že tebe len záleží na názore ľudí a blabla "vždy ťa niekto bude súdiť". Ale o tomto to vôbec nie je, ty sa bojíš odsúdenia na základe tvojich nedostatkov. Naozaj nemusíš hovoriť, že to nie je ľahké, pretože zvýšiť si sebavedomie napr. tou úpravou nadváhy je veľmi jednoduché riešenie a dostane ťa z tohto kruhu.Je na čase prestať sa ľutovať a začať formovať svoj život k lepšiemu, hneď budeš mať iný obraz. Spokojní a vyrovnaní ľudia sa na ostatných pozerajú racionálne ale ty nie si ani spokojná a ani vyrovnaná a to sama so sebou a kvôli tomu brzdíš ľudí okolo seba.
Ty nie, že trpíš týmito pocitmi a myšlienkami, ty si ich spôsobuješ tým, že si so sebou nespokojná a myslíš, že ťa za to budú odsudzovať všetci. Takže je najvyšší čas so sebou niečo urobiť a prestať sa vyhovárať na to, že to tí ľudia sú naozaj takí.
Tu môžete vidieť ako nízke sebavedomie a nespokojnosť sama so sebou môže ovplyvňovať psychiku. A ty dobre vieš s čím si nespokojná, takže to, že to nechceš zmeniť je tvoja ľahostajnosť a ty to veľmi dobre vieš. Neprenášaj svoje problémy a ich dôsledky na iných ľudí a skús byť aspoň trošku racionálna. A reagovať nie je potreba, aj bezomňa vieš kde je pravda len neviem čo tu vymýšľaš, ty vieš čo máš zmeniť.
@cocolino234 dobre
Pozri, základ je zacat v sebe a od seba. Keď máš potrebu sa stále porovnávať, hodnotit a vobec, myslis na to, čo si kto pomyslí alebo posúdi, treba si upratať v hlave, prečo to tak je a čo stalo na začiatku týchto pocitov. U mna to bolo detstvo - neustále porovnávanie, kto bol lepší ako ja, neustále napomínanie, ako sa mam chovať, lebo čo si pomyslia susedia, neustále očakávania, ako by som čo mala robiť, povedať či vyzerat. bolo toho veľa a hoci som z toho vyrastla, v hlave to ostalo. Je ťažké si sadnut sama so sebou, prejst si to celé v mysli a uznať, že problém s porovnávaním mam ja, nie okolie. Ale pomoze ti to urobiť prvý krok a ver mi, že raz ti to bude celkom jedno 🙂 ak to u teba nie je v tomto, ale napr vo váhe - je to jednoduchšia cesta, lebo s tým vieš pracovať takmer hneď. Upratať hlavu je narocnejsie, ale v oboch prípadoch musis s tým pracovať v prvom rade ty.
@darius_a Odporucam sedenia u psychologa.Je to vsetko v hlave Musis zacat mysliet pozitivne.Vzdy si hovor,,nikto z tychto ludi ma nezivi,,a kazde rano do zrkadla,,som pekna,sebavedoma mam uzasnu rodinu a nic nam nechyba,,.Co vysielas to prijmas
@darius_a ľudia vo všeobecnosti pozerajú len na seba (ty si žiarivý príklad) tak ako sa ty sama zaoberas sebou, svojou rodinou tým čo máte nemáte oblečené atd. rovnako sa sami sebou zaoberajú aj ostatní a posudzovať iných nestíhajú. A ak niekto ma cas ohovárať je to jeho cas a asi nema na viac ako na toto.
Prestaň sa porovnávať a budeš mat ľahší zivot
@darius_a ak toto vsetko teda naozaj vies, uvedomujes si problem, vies ho definovat, si racionalna len s tym nevies bojovat tak tiez odporucam nejakeho kouca alebo psychologa. na to nie je vobec nic zle. prave naopak. zvysilo by ti to kvalitu zivota. toto je fakt trapenie seba aj blizkych lebo sa to nezaklada na realnom zaklade. teba ludia okolo neposudzuju naozaj a ani neodsudzuju. je to len v tvojej hlave a tvojom preveceni a to musis odstranit zo seba. a nemyslim si ze mas mechanizmy ako to docielit sama
vies toto co popisujes uz hranici so socialnou fobiou. logiku to samozrejme nema, vedoma si si toho tiez ale napriek tomu to ovplyvnuje znacne tvoj zivot...lebo? strach z hodnotenia zo strany ostatnych ludi...hlavne z toho negativneho hodnotenia...taketo veci sa bezne riesia kognitivnou alebo behavioralnou psychoterapiou. je pekne ze to chces riesit a mala by si ale asi u odbornika...lebo taketo komentare ako proste sa na to vykasli co hovoria ostatni aj tak si vsetkym ukradnuta ti asi velmi nepomahaju
asi rada, ze vykasli sa co si kto pomysli u Teba nebude riesenim, skus vyhladat psychologa, tiez mi to pride ako socialna fobia,...... komplikuje Ti zivot obycajna navsteva ihriska, to znam. ze uzkostlivo sa spravas.... rada vyhladat odbornika
Mám takú silnejšiu kolegyňku s 2deťmi,veľmi ju mám rád,je taký citlivý,milý človek.Oblečenie je najlepšie pohodlné,tak to nerieš.
@darius_a Rozmýšľam kde majú tvoje pocity základ. Mala si v rodine alebo v blízkom okolí narcistu, človeka ktorý ťa stále zhadzoval, porovnával s ostatnými tak aby si vyšla horšia? Vyrastala si v malej dedine/meste kde si každá tetka myslí že je jej povinnosťou nahlas komentovať všetko a všetkých? Skús hľadať príčinu a vnútorne sa s ňou vyrovnať.
@darius_a vieš ze aj mňa občas trápilo, že čo si pomyslí predavacka, že prečo kupujem takú chuj...inu a pod? Vieš čo, ona nemá čas o tom dumat a ma možno aj v osobnom živote kopu starostí. Nevníma ta. Všimne si ta, ak budeš milá, slušne pozdravís, poďakujes a poprajes pekný deň. Lebo je človek, nie pokladňa. Matky na ihrisku? Ich účesy, oblečenie, kabelky,.... Neriešim. Mam dosť na to, aby som sa tam dovalila na svojom "mam ta pre radosť" auticku nahodená lepšie ako ony, ale chodím v botaskach a rifliach a dnes dokonca so zablatenym bicyklom, adekvátne dosvinena, rovno z lesa. Áno, pozerali, ale prečo by som si mala myslieť, že ich myšlienky boli negatívne? Nosím dokola tie isté veci, kupujem malo a ver, že to nie je hanba. Dnes si človek musí uvedomiť, že nadspotreba ničí planétu. Ja keď vidím obeznu, povedzme ze na dnešné požiadavky neupravené ženu, matku, OK, som blbá a priemerná, mam sklon povedať si, že nič nerobí a nestará sa o seba, zdravie a pod. A potom si poviem, že možno je vedec, možno daruje krv, robí úžasné divadlo pre deti, alebo opatruje nevládneho človeka a je tak úžasná bytosť, že by ma mala hanba fackovat za potrebu posúdiť niekoho podľa vizaze. Ber to tak. Kto ťa chce súdiť, ten je pravdepodobne príliš zaujatý sam sebou a ma ta na háku. Normálny, slušný človek ta súdiť nebude. Každý sme iný, musí to tak byt, inak by sme zakapali. Takže musíš byť iná ako ostatné ženy. Ja som sa dlhé roky zaoberala tým, čo si o mne ľudia myslia. Mala som smútok z toho, že ma posudzujú. Nedalo mi spať, čo by som ešte mohla vylepšiť. Po zrelej úvahe som sa rozhodla, že táto kapitola môjho života má jedine riešenie : "osral pes" co si kto mysli.
@darius_ , nechodila by som niekde, kde sa necitim dobre, kde neni to čo tam má byť, chodievaj tam kde sa citiš dobre, kde je vo vzduchu dobrý duch, dobrota, pokoj
Od mala ti mama hovorila "Čo si ľudia pomyslia, keď ťa uvidia?"... "Čo to máš na sebe?, Ako vyzeráš? Ako to rozprávaš? Kde si takto bola?.... Čo si ľudia pomyslia!?"
Tak ti to pekne nakodovala do hlavy.
Tak to len odhadujem. Na koreň musíš prísť sama. Uvedomiť si to a prijať to, že to tak bolo a že ťa to ovplyvňuje celý život. Prijať seba samú aká si. A potom to zlé odhodiť a hľadať nové krajšie lepšie. Odpustiť ak treba a urobiť krok dopredu. Neurob toto isté svojim deťom. Vylieč seba a skús sa oslobodiť. Niekedy si to budeš musieť pripomínať každý deň. Je veľa spôsobov.ked treba, choď na konzultáciu k psychológovi. Odvážni sú to ľudia, ktorí svoje problémy riešia a nie tí, čo ich popierajú.
Ďakujem za množstvo rád, postrehov a názorov.
Niektoré mi pomohli..
Pokusim sa nájsť svoju sebahodnotu a keď to nepôjde skúsim psychoterapiu.
Áno, korene sú v detstve a dospievaní.
Pekny den

@darius_a úplne ťa viem pochopiť pretože som si prechádzala úplne tým istým... Terajšie mamičky na ihrisku sú bohužiaľ také... Radi sa predbiehajú s novými vecičkami hračkami.. nie raz som si povedala že takéto nohavice by som vzala malému skôr do mesta ako len tak na zničenie tu na ihrisko... Ale poviem ti toľko.. to tie mamičky majú problém si stále niečo dokazovať a hladkať si ego s povyšovanim sa a to učia aj svoje deti..ty sa ale neznižuj na ich úroveň a nepodceňuj sa..Ty predsa vieš že dávaš dieťatku všetko čo potrebuje a ĎAKUJ za to že máš zdravé dieťa a uvedom si že niektoré deti/mamky nemajú ani TO čo máš TY. A čo sa týka váhy, tak po pôrode (nie počas tehotenstva)som nabrala na 96kg dnes mám 74kg, a pritom stačí mať okolo seba tých správnych ľudí ktorí ti s radosťou pomôžu...