icon

Staré časy vs. nové časy

20. aug 2023

Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.

sara07
25. aug 2023

@mateson teraz ma napadlo ešte tieto dristy písali všetci
my na základnej škole sme písali povinne raz za mesiac list sovietskému dievčatu/chlapcovi v ruštine, družby , písala celá trieda a potom oni nám písali
vetší opruz o tom ako sa máme super a radi sa učíme a je dobrá žatva, máme sa dobre a písat si s niekým čo nemá s tebou nič spoločné, snád nebol a týtmo sme si prechádzali každý mesiac, samozrejem našli sa čo ich to bavilo čo som nepochopila nikdy
pridelený človek na písanie by som to nazvala
ten životopis ja chápem , neviem či všade bola družba ale v našej škole to bolo
a na op sme mávali vystrihnuté články ktore sa čitali ako je super

silvia2013
25. aug 2023

@sara07 pracovali, otec ich mal pod sebou asi 50 na zimnej udrzbe ciest pocas totáča a makali, ostatní robili kopačov a smetiarov. boli aj výnimky, ale dnes je tych vynimiek medzi "bielymi" , ktorí nechcu pracovat viac.

viestta
25. aug 2023

@silvia2013 vynimky skoncili v base za prizivnicstvo a tam makali tiez, vo fabrikach na strazenych pracoviskach alebo priamo v base sili topanky. Vtedy sa aj v base makalo, nehral sa futbal na travnicku za dvoma plotmi

silvia2013
25. aug 2023

@viestta prvýkrat s tebou musim suhlasit.

sara07
25. aug 2023

@silvia2013 zase aspon v našom meste romovia smetiar, kopač, zametač, kosič , bieleho tam nevidíš
nie je to o tom že všetci romovia pracovali, no nepracovali akože lepili topany a romske geta alebo štvrte boli aj za komančov

silvia2013
25. aug 2023

@sara07 neriešime terajšiu dobu ale socik preboha, Ved citaj s porozumenim

sara07
25. aug 2023

@silvia2013 píšeš pracovali čo je minulý čas preboha s porozumením

silvia2013
25. aug 2023

@sara07 Ved minuly cas , socik, ty si pila?

sara07
25. aug 2023

@silvia2013 nie nepila som ostatné príspevky som pochopila správne ale ano u teba mám normálne problém ako to myslíš

silvia2013
26. aug 2023

@sara07 podla mna si nepochopila nic.Skus citat este raz.😂😂

sara07
26. aug 2023

@silvia2013 ježíš nerieš blbosti v tomto teple proste .. nerob z toho kovbojku , nemusíme sa tu všetci chápať a milovať do skonania

kvetinka75
28. aug 2023

@sara07 nie, nemali sme nikoho v ŠTB ani v strane. A normálne sme žili. Vychádzam aj z toho, čo hovoria aj rodičia.

kvetinka75
28. aug 2023

@sara07 no neviem v akom meste si žila, na akú školu si chodila, u nás nebolo povinné písať každý mesiac. Zo začiatku sme písali o sebe a rodine , nie o žatve. keď došli témy, prestali sme si písať a nikto nás nekontroloval,či si píšeme alebo nie. Neskôr mala naša škola družbu s Kromerížom. Tiež sme vyfasovali ,,kamarátku,, a predstav si, tak sme sa s kamarátili, že sme počas prázdnin navštívili ich a oni nás. Spoznali sa aj naše rodiny. Boli sme spolu aj na dovolenke. Po škole sme si stále písali. Potom sme prestali, a neskôr sme sa našli cez facebook a doteraz sme v kontakte a občas sa stretneme. Takže nie všetko povinné bolo až také hrozné.

slovakboy
28. aug 2023

@kvetinka75 áno normálne ste žili, ale neboli ste slobodní. Keby ste vystúpili z predpísaného rámca, už by ste si normálne nežili. Väčšina ľudí sa s tým zmierila a počúvali. A tvoji rodičia, ak mali robotnícky pôvod, tak tým sa žilo najlepšie. Triedy boli aj za socializmu. V Severnej Kórei to vyšperkovali do dokonalosti. Tam existuje 51 oficiálnych tried alebo kást a zapisujú ich dieťaťu do papierov už pri jeho narodení. Ak tvoj dedko urobil niečo zlé, tak niekoľko jeho generácii bude len najnižšou triedou - upratovačka smetiar. Keď bojoval v kórejskej vojne tak bude privilegovaná vrstva. Vojaci sú vlastne už novo narodené deti, pretože vojak je tiež jedna z kást.

viestta
28. aug 2023

@kvetinka75 kym ste v rodine nemali nikoho, ktory by nemal dobry kadrovy posudok, tak ste nemuseli nic neprijemne pocitit. Bolo by vam stacilo ako stryko zdrhol za kopecky, nesli by ste na dovolenku ani do Rumunska, keby sa niekto z jeho pribuznych hlasil na pravo alebo medicinu, tak mal by hned par polienok pod nohami pri primackach, ak by si bola neter takeho cloveka a bola by si ucitelkou, tak bolo celkom mozne, ze tvoj kadrovy profil bol uz navzdy poznaceny. Ked si take nezazila, tak si v podstatne stasny jedinec. Ale toto zazivali tisice rodin.

kvetinka75
28. aug 2023

@slovakboy no tak asi nie všetci mali potrebu vystupovať z predpísaného rámca. A to či sme boli slobodní alebo nie, záleží od toho, čo človek v živote vlastne chcel , s čím bol spokojný a s čím nie. moji rodičia nepotrebovali napr. cestovať. Rodina mala dosť veľké hospodárstvo, tak sa chodilo okolo toho. To bol ich život, bavilo ich to. A porovnávať to s Koreou je dosť od veci. A čo sa týka slobody, tak nejako slobodne sa necítim ani teraz. Ke´d si to rozoberieš do podrobna, všetko so všetkým je poprepájané, človek je sledovaný viacerými spôsobmi.

slovakboy
28. aug 2023

@kvetinka75 pekne si to povedala. Nepotrebovali všetci cestovať ani vystupovať z predpísaného rámca. Bolo im dobre v klietke. Veď to je práve ťa nesloboda. A čo tí ktorí chceli vystúpiť z predpísaného rámca a chceli žiť svojim spôsobom života? O tom to celé je že nebola sloboda a ekonomika nefungovala. Vždy to bol ale lepší prípad ako je to čo je v Číne, tam je tvrdý kapitalizmus kombinovaný s neslobodou. Tam keď nemáš peniaze u lekára tak končíš. Jeden môj kolega v našej Čínskej dodávateľskej fabrike inzinier šiel sa ženiť. Dostal žltačku. Vyviezli ho za rieku do inej provincie a nesmie sa vrátiť. Snúbenica ho nechala a už sme o ňom nepočuli. Neznamená to, že ho zlikvidovali, určite mu tam našli nejakú robotu a žije tam. Možno maká v inej fabrike. Ale nútene bol presídlený. Do zaostalejšej oblasti. Podobne ako to teraz robia bratia na Ukrajine.

kvetinka75
28. aug 2023

@slovakboy neviem prečo stále spomínaš Koreu, Čínu a pod. Nebudem obhajovať soc. režim, pretože každý má aj pozitíva a aj negatíva a čo vyhovuje jednému, nemusí druhému ale teraz tiež mnoho ľudí žije v klietke - dostávajú sa do neustáleho kolotoča tohto systému a nemajú ani na to, aby niekam vycestovali. Stala sa znás konzumná spoločnosť, ktorá mnohých úplne pohltila.

viestta
28. aug 2023

@kvetinka75 nemusima spominat ani Koreu ani Cinu. Staci spomenut co sa dialo za Cauceska v Rumunsku. My sme este na tom boli celkom dobre, relativne dobre ale urcite to nebolo to co clovek chce zit, bat sa co kde poviem, trpiet za rozhodnutia inych clenov rodiny, nemat moznost slobodne sa rozhodnut o svojom zivote. Ta sloboda nie je len o cestovani, ale aj o tom ako zijem, ci mozem studovat to co chcem... Sloboda je predovsetkym o pocite, ta nema ziadne definovane pravidla. A neviem ci zivot v zlatej klietke (teda ocelovej, obohnatej dvojitym plotom z ostnatych drotov), teda mas sa dobre ak dodrzavas pravidla a moc nevykrikujes, je prave to co by sa dalo nazvat slobodnym.

mateson
28. aug 2023

@slovakboy "bratia" z Ukrajiny sa nepresídlujú kvôli vojne??

mateson
28. aug 2023

@slovakboy skús nemať peniaze u zubára, či decku na okuliare. Nemusíš byť ani v číne. 🤦Syn má od 5 rokov okuliare , teraz má 18 a za to čo sme dali za tie roky za okuliare by som.mala ojeté auto. Na Slovensku sú deti, ktoré nemajú okuliare pretože rodičia si to nemožu dovoliť.

sara07
28. aug 2023

@kvetinka75 tak toto ma zaujíma čo myslíš pod pojmom velké hospodárstvo čiže ste mali kravy, kozy prase vo velkom ...

sara07
28. aug 2023

@kvetinka75 to že sa ti nechce cestovať ani teraz je normálne ale ten pocit že môžeš kludne kam len chceš je rozdiel , máš zvláštny názor na slobodu to nebolo len o cestovaní ale aj o myslení , spôsobe komunikácie atd

sara07
28. aug 2023

@mateson ale no rámik stojí od 23 € a nič im nie je , ano nie sú farebné kombinované a neviem aké ešte ............a sklá podla toho aké sú dioptrie , žiadne šialené ceny aspon u nás ale ja pravda že optik máme zo 10 v meste
a poistovna momenátlne priplaca na detské okuliare takže netrol že tu chudata nemajú deti okuliare lebo rodič si to nevie dovoliť
tak ako máš spočitane čo si dal na okuliare dufam že máš aj čo si dal na pivo alebo cigarety ..

sara07
28. aug 2023

@kvetinka75 a kto ta teraz ako sleduje , si nejak významná osoba že ta sleduje bulvár alebo sis ,
a čo sa týka konzumu nemusíš si kupiť nemusíš mať nik ta nenutí , na politikov môžeš kludne napísať čo si myslíš, v podstate neguješ tento štát teraz ver že za komančov ani takto zlahka by si nemohla

mateson
28. aug 2023

@sara07 prosím ťa , nájdi mi rámik pre 15 ročne dieťa za 23euro. Za každú úpravu skla platíš. A nerob zo mňa socku, nefajčím ja ani manžel a jediný alkohol za celý rok je u nás šampanské na Silvestra. Za každú cenu potrebuješ obhajovať tento úžasný systém čo tu máme.

mateson
28. aug 2023

@sara07 ja si.myslim, že tvoj názor je zvláštny a myslenie.

sara07
28. aug 2023

@mateson tak si daj do googla od 23-26 € najlacnejší rámik nájdeš aj sama ak potrebuješ dôkaz ,ja osobne mám rámik plastový za 20 €, otázne je aké úpravy skiel dávaš ..
je proste tento systém lepší ako za komunizmu jedna vec, druhá vec žiadny systém ked sa obzrieš do historie nebol v poriadku, každý mal svoje aktiva či pasíva ale komunizmus mal viac pasív ako aktvív, o tom tu je celá debata proste ...

sara07
28. aug 2023

@mateson ty sama robíš socku zo seba, a za komančov si tiež platila za rám aj okuliare , neboli zadarmo , tiež by si zaplatila dietatu či sebe ...

viestta
28. aug 2023

@mateson suhlasim so @sara07 , nie je az taky problem zohnat ram za 20 - 30€, skla pokial nemusia byt nijak specialne sa daju tiez zohnat do 60€ par. Ked uz ide o tie okuliare, tak v triede sme mali 3 dievcata rovnake okuliare, to bola to "sloboda vyberu". A ano, aj v tedy boli okuliare palka, pretoze na krankasu boli len najlacnejsie ramy, otrasne a na krankasu boli len obycajne skla zo skla. Kto chcel nieco ine, tak zaplatil.