Staré časy vs. nové časy
Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.
@mateson a tie JRD čo myslíš, odkiaľ sa vzali? Ako by sa ti páčilo, keby tvoj dedo, otec a súrodenci dreli doslova v Amerike 10 rokov aby si mohli kúpiť pôdu a gazdovať a potom prišli ľudia a usúdili, že tie polia a dobytok treba vložiť do spoločného družstva. Kto sa vzpriečal tomu dali také kvóty na odvody úrody, že ti ľudia hladovali! A samozrejme vyhrážky, či chcú aby sa dieťa, vynikajúci žiak, dostalo vôbec na nejakú strednú školu!
Či ty by si bola OK s tým, že dnes by ti zaklopal súdruhovia z vedenia, že však tebe stačí záhradka pred domom a zvyšok isté rada dáš do spoločnej záhradkárskej oblasti. A auto samozrejme do spoločného vozového parku a veď ti chodi bus. Práčku do spolocnej práčovne, nech si aj hen socialne slabi z lunika mozu poprať. Naša rodina toto rabovanie skutočne zažívala a teda srdce tým ľuďom pukalo.
Také násilné rušenie reholí a to mam na cirkev a náboženstva svoj názor bolo svinstvo, že doteraz by človek grcal, jak fašisti.
Mimochodom v gulagoch zomrelo viac ľudí ako v holokauste.
Česi majú skvelý seriál o tých časoch Vypravěj .ozaj odporúčam všetkým čo si chcú priblížiť vtedajšiu dobu
Ja už také kraviny nečítam, prebehnem očami a viem, co tam bude. Spomienkový optimizmus, nostalgia, plač za istotami. Aj moja babka 1911)) ospevovala prvú republiku... (bola vtedy mladá kočka, tak neviem, ci som jej to nezozrala až moc😄) 😂minule som vymazala fb ČSSR obnovíme. Aj keď v 1993 som sa cítila ako spraskany pes. Narodena v ČSSR, to bolo ako rozvod.
K tomu sociku... Inak na neho pozerali Juhosi s ich chyrnym morom, co my sme len slintat mohli po ňom... Dostali sa len prevereni súdruhovia a Cedok ponúkal týždeň za 7000kcs....3 výplaty + vybavovacky od Vianoc. Potom im mládež plachla do ITA na nafukovackach a celý zájazd mal pruser. Toto by som komancom vyčítala najviac.... Sebe dopriali a koľko generácií nevideli ani to sprosté najbližšie more o 800km ďalej....
Normálne by som ich....🔨🔨🔨 aj dnes, swine staré co berú stbacke penzie.
A aby nejaký režim krachol na rifliach a magicoch, to sa vyznamenali, mali nás s tým zasypať a nie aby sme kupovali bony od kollara na sprostu modrú handru.
A západ ku ktorému sme vzhliafali v 89.,....grc.Staci hodiť do yt zombieland▪️👽
@ahhola Ja som si vtedy kupovala rifle vo Zvolene, v ruskom obchode a dalo sa ísť aj do Maďarska, chodila som vlakom do Salgotariánu a kúpila som tam všeličo, čo u nás nebolo. Do Tuzexu som chodila menej. Pas som mala, aj na dovolenke som bola aj v Rumunsku, v Odese, na Balatone, a potom som chodila k sestre, lebo bola vydatá na Liptove, tak som to spájala aj s návštevou. V 80-tich rokoch som necítila žiadne obmedzovanie.
@janage ano, tie kvoty spominali aj moji stari rodicia, ake tazke bolo ich dodrzat, dlhu dobu vzdorovali, kym sa poddali. Ale vies co mi povedali, ze nakoniec to vobec nebolo zle, lebo si mohli dovolit ochoriet a ostat v posteli, ist do kupelov aj na dovolenku, mali aj 2 dni volno v praci…. Ze uz neboli taki narobeni ako ked boli drobni rolnici. Takze vnimanie situacie moze byt rozdielne… no oni nemali velke majetky. Asi by to vnimali inak, keby mali velky statok. Este si spominam, ako nadavali na menovu reformu, prisli o strasne vela, lebo uspory mali doma a velke.
ja si neidealizujem nic,podla mna su vsetky casy nedobre,aj tieto...do ziadnej etapy ludstva by som sa nevratila spat....ale ani pohlad dopredu ma nenaplna spokojnostou...co uz no😎...ale nejde len o 89ty rok ako prelomovy...uz teraz bezne pocujes,ze v 90tych rokoch boli skvele casy,lepsia hudba,vacsie kamaratstva,nie ako teraz....smejem sa,ked to verklikuju ludia,ktori vtedy ani nezili,pripadne boli male deti...pred 89-chemikaliami postrekovali zahrady ako besni.necudo ze po rokoch ten narast rakoviny...v 90 tych rokoch-mafiani...teraz-skoda hovorit....co sa nad tymi recami rozculujes? ved to je ako ked 100krat preplieskana zena,ktora skoncila v utulku ti povie,ze ale ved ten jej nebol az taky zly-a ked ju nechas rozpravat aspon hodinu,tak nakoniec sa dockas ospevnej ody na "dokonaleho" muza...ja dokonca nemam rada,ani ked niekto povie,ake bolo super byt detmi...fakt? chodit do skoly a pocuvat despoticke ucitelky,nemat vlastne peniaze,musiet zjest,co ti rodicia prikazali...
Mám na to názor, že netrpím spomienkovým optimizmom. Nemyslím si, že to boli úžasné časy. Bolo to proste moje detstvo. Nemala som žiadne povinnosti, trápenia a zdravotné problémy. Veľa ľudí si to automaticky vztiahne, ako bolo vtedy úžasne. No - nebolo. Len jednoducho isté veci a povinnosti prichádzajú vekom, bez ohľadu na to, čo bolo a nebolo v detstve...
@petronelag mala si teda plachnut do USA,
alebo sa aspoň prepadnúť do západního nemecka 😄
@petronelag zabudla si napísať že na nákup do šalgatorianu ano ale forinty si pašovala ako sa dalo
šla si tam v starých veciah , preliekla na zachodoch, stare veci do koša
nemohla si si nakupovat v madarsku ako si chcela teda pokial si nemala tatika vysoko v strane
a nevybavovala si si na to cestovanie náhodou doložky ??? to si nepamätáš či to si neriešila , to bolo dost ponižujuce si pytat suhlas, no niekto ani nemusel že jo bud nemohol alebo si to proste nemohol dovolit
@sara07 Chodilo tam nakupovať viacero známych a som sa pýtala, čo majú a tak - staré nohavice som tam hodila do koša a v nových som došla domov.
@petronelag chceš povedat že si si ráno povedala idem k moru a utorok si bez mihnutia oka cestovala ? lebo tak to píšeš,
a ten drôt na hraniciach stražne veže psy to bolo len na okrasu. divadelná kulisa. však čo s tým ked to tam už bolo
len tolko k tomu že si nebola obmedzovana
@petronelag neboj ja tiež a ešte som sa klepala aby ma na hranici nevyzliekli aj to sa stávalo ked boli moc nové alebo mal colnik zly den , tak som ich schválne sa snažila zašpiniť mi srdce trhalo
@daniela2202 nesúhlasím. Boli kasty - stačilo byť predavačkou, pani doktorkou, policajtom, nedajbože štbákom a zrazu bolo aj mäsko pod pultom, aj banániky sa našli... Ostatní? Smola... Ak ste mali rodinu na západe, tak každý debilný list, čo ste si vymenili, čítalo okrem vás 5 iných ľudí, v horšom prípade sa k vám ani nedostal. Kvalita výrobkov žalostná, mohli sme len snívať o západniarskej kvalite (čo žiaľ sčasti platí stále, lebo väčšinová Slovač hľadí hlavne na cenu, kvalita je už druhoradá). Jogurt jeden, chlieb jeden, jeden a ten istý rožok každé ráno. Chémia v potravinách, to sa do tlače ani nedostalo, preto si mnoho ľudí myslí, ale kvalitné výrobky boli hahaha, no všetko postrekované sračkami, ale páni súdruhovia tlačili kaleráby o Tom, ako to rastie všetko utešene samo a červíky enigrovali asi na západ 🤷🤷🤷. Hygiena vo výrobných fabrikách smutný príbeh. Oblečenie jedno, účes jeden povolený, ak si na vás niekto zasadol, mohli ste byť ten najčestnejší človek na svete, smola, detičky mohli ísť tak max na učňovku. Alebo ak si niekto z vašej rodiny dovolil emigrovať na západ, to už bola červená stopka. Ploštice všade, donášači všade, v tv len to, čo súdruhovia povolili, knihy len tie, ktoré súdruhovia povolili, hudba len tá, ktorú súdruhovia povolili, krásna doba... Fakt. Zasľúbená zem. Asi preto museli toľkých pozabíjať, ktorí chceli emigrovať do tohto hnusného imperialistického sveta. Aby sa nedajbože západ nedozvedel, ako je nám za ostnatým drôtom dobre... 🙄
@mk1111111111 Autorka niekde píše, že v tej dobe nežila? (Normálne sa pýtam, lebo toto som nezachytila a nechce sa mi znovu všetko čítať.) Ale keby aj. Človek nemusí nutne žiť v nejakej dobe, aby mohol mať názor, že bola zlá. Ja som síce nikdy nežila v stredoveku, ale aj tak viem, že by som vtedy žiť nechcela. A tých čias, v ktorých by som nechcela žiť, hoci som ich nezažila, je oveľa viac.
@walentina7 Tvoje komentáre si v poslednej dobe všímam vo viacerých diskusiách a neviem sa zbaviť pocitu, že tvoj dojem, že dnes ľudia nie sú normálni, vychádza z pozorovania vlastnej osoby.
@walentina7 v tomto bolo komunisti fakt super
nehrozilo že by si niekde mohla písať slovo satanizumus a duchovno
nehrozilo niekde v byte zalezené
od tohto sme bola spoločnost chranená, žiadne sekty , pochody, vnucovanie viery
jedine čo mi chýba
mne sa zdajú nenormálni ludia čo riešia satanizmus a duchovno a podobne zase
@simsalabim moja babička v živote nebola v kúpeľoch, muža zastrelili na konci vojny,ona bola dobra duša, odpustila. Ale v dnešnej dobe by som to prirovnala asi k tomu, keď niekto išiel na 10rokov vonku robiť nekvalifikovanu prácu, drel, odkladal každú korunu a potom sa vrátil, kúpil si pozemok, postavil domček. Rozbehol tu firmu a za 10 rokov by mu to vzali. Mohol by bývať v jednej izbe a chodiť do komunitnej záhrady plus pracovať do firmy, ktorú dovtedy vlastnil.
Moja babička sa narobila rovnako, ja sa ako dieťa pamätám, že ešte prali koberce na potoku. Tam ale boli perzekucie aj kvôli náboženstvu, boli to veľmi veriaca žena.
A aby som teda nesklamala niektoré pozemky od nich odkúpili za cenu 2haliere za m2!. Na tie už potom samozrejme nebol nárok v restitucii.
Keby im aspoň spravodlivú náhradu dali. Ale oni ich vlastne okradli.
No ja myslim,ze je to ako s porodom, casom aj zabudnes" ake to bolo zle a tazke"
@janage ano, viem sa do jej situacie vcitit. Moji stari rodicia nakoniec prisli aj o dom, so zahradou a hosp budovou kvoli priehrade. Dostali za to dvojizbovy byt (!!) a nikdy sa z toho nespamatali. No to sa bude diat vzdy…
@walentina7 smutno za duchovnom? Akurát že iná viera ako v socializmus bola kruto trestaná. Preto asi tie hodiny náboženstva boli tajné po bytoch, kňazi robili kotolnikov alebo pracovné sily v uranovych baniach. Pravoslavnu cirkev takmer zlikvidovali.
Precitaj si niečo o tzv. Barbarskej noci.
Bohužiaľ to si už ľudia nevedia ani predstaviť, že za omnoho menšie reči ako teraz vedú ohľadom vlády, by skončili na dlhé roky v base. Občas uranove doly, občas poprava. Rodina roky nevedela či žijete.
Alebo vašu rodinu čoby nepriateľa štátu vysťahovali kdesi do tramtarie na kraj sveta. Do otrasných podmienok.
@walentina7 Aj teraz sú normální ľudia, pomaly sa prispôsobujú zmenám a vývoju a už každý si musí prispôsobiť prácu alebo bývanie, náboženstvo tak, aby sa cítil lepšie.
@mircalla 😊👍👍👍👍
Nemyslim si ze je to o konkretnych veciach. Je to iba o spomienkach. Ja ked si predstavim ake som mala detstvo. Mam pocit ze sme si ho uzili viac nez dnesne deti-aj moje.
Ludia sa stretavali. Komunikovali. Teraz kazdy sam-povacsine. Kazdy vysoke ploty-lebo sukromie.
Stretavam sa len ked mi to vyhovuje. Niekedy mam pocit akoby ani vyhovorky neboli. Takze ja co pocuvam starsie generacie je to skor o tomto. Ludia sa viac stretavali a bavili.
Teraz je rychla doba. Ludia sa nahanaju za pracou. Konickami… a vztahy idu bokom.
@janage Ale aj teraz, keď je demokracia, by mali ľudia rozprávať a písať veci, ktoré neprekračujú rámec slušnosti, aj demokracia je odtiaľ-potiaľ. Minule mi známa hovorila, že už nebude čítať Denník N, lebo to, čo tam píšu je otrasné, že to nie sú správy o skutočnostiach ale o pocitoch (nenávisti) novinára, že vraj politik chce osloviť sviňu v nás. Ja ten denník už dávnejšie nečítam, tak neviem presne, čo to bolo.
O tom zdravom vzduchu za socializmu by mohli porozpravat vtedajsi obyvatelia Ziaru n Hronom (hlinikaren), Serede (niklova hut), Kosic, Lubenika, Jelsavy (magnezitky), Velkej Idy (zeleziarne), Vrakune (Dymitrovka a Slovnaft), Strazskeho (Chemko) a to by sme mohli pokracovat po celom Slovensku. Limity prachu a skodlivin boli prekracovane mnohonasobne, ale riesilo sa to povinnymi skolami v prirode a nie zachytavanim skodlivin... Polnohospodarska vyroba je samostatna kapitola. Preco asi mame tolko vodnych zdrojov znecistenych dusicnanmi a dusitanmi. Lebo sa desatrocia hnojilo priemyselnymi hnojivami uplne do bezvedomia. Postreky, ktore su dnes zakazane sa bezne pouzivali a niektori dnes budu tvrdit, ze vtedy boli zdrave potraviny. Po vojne vyrastla generacia, ktora ma dodnes DDT v kostiach. Vyrastla generacia, ktora ma dodnes v kostiach olovo z benzinu. Mame generacie, ktore v telesnom tuku maju ulozene rezidua PCB z potravin osetrovanych chemiou.

@h2 Veru, ach 😂