Šťastné maminy - úspešné tehuľky s endometriózou
Tak kocky a sme tu, huraaaaaaaaaa.........uz len aby sme boli stale zdrave a stastne aj s nasimi deturencami 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵
ahojte
vcera vecer sme dosli uz neskoro od svokrovcov a sla som lahnut k malemu tak som sem nedosla
viem ze uvodne mesiace su velmi narocne , sama som si tym presla a aj mne manzel musel na par dni odletiet hned ako sme dosli domov - to som bola doma s malym cca 4 dni ale za par dni bol spet. najhorsie boli prve dni doma ked som stale chodila ubolena a zohnuta po cisarskom ako opica a za trest bolo len zdvihnutie s posetele ku postielke..brr nerada nato spominam a vtedy som si stale vravela zvlahndem to koli malemu a bolo mi lepsie . oddychovala som ako sa dalo a manzel bol aj je stale prec.rano odide do prace a len co sa s nej vrati ide na stavbu a jke tam az do tmy- teraz muruje na dome stity a ked sme dosli s porodnice tak bol pri firmach co nam robila zase ine veci na dome.takze v podstate sa doam tak vyspi- ale musime to zvladnut ked sme sa nato uz dali a chceme aj rodinku a aj domcek. ked som chcela s manzelom byt tak som musela na stavbu aj s kocikom 😖 ale malemu sa to paci kedze veeelmi rad spinka vonku ahlavne ked sa kocik pohybuje 😉
ale ja mam dojem ze kazda maminka je s dietatkom sama doma lebo manzelia stale cosi maju na praci a potom dojdu domov pohraju sa s detmi a padnu do postele ako omacky 😒 ale s tym nic nespravime a ja som si nato uz akosi zvykla.
sice byvame u rodicov ale s nimi som na uvode malo bola lebo som nevladala vtedy ani po schodoch zist dole 🙄 takze cele dni som bola len v izbe pri malom.
maminky musite vydrzat tie prve 3 mesiace - ste citavali ako som uz nevedela co s malym maval silne koliky a reflux ale teraz po tom 3 mesiaci je ovelaaaaaa lepsie . aj sme sa vratili na to mliecko co mal lebo bolo podozrenie ze koliky a bolesti ma s neho ale nebolo to tak lebo teraz ho ma a neplace. naozaj tomu dietatku sa do 3 mesiaca vyvija traviaci system tak preto tak place a upokoji ho tak maminkine narucie.aj mi sme sem tam pouzivali sedacku ale viacej kresielko fiser price tak sa rad hojdal a bol aj vo vyvysenej polohe tak bolo cosi lepsie.
my poutzivame od 2 mnesiaca BIOGAJU aj ked je dost draha na tych 10 dni ale ked mu ma pomoct tak preco nie.
Katka ako ty vravis ja som striedala raz kolkanku, babyvak, autosedacku ci kresielko alebo narucie a ani som nevedela ako den usiel co som bola neustale s Majkom.ani navarene zozaciatku nebolo ani upratane az tak az som si nasla rezim a varit som zacala vecer a upratovat ked maly zaspal.a zehlenie tiez praktizujem len v noci .stihnem sem tam aj nejake korunky navyse zarobit ked zdobim salu na svadbu potahmi tak aj tomu som rada ale to len obcas .
mne teraz maly spinka cez den aj hodinku ci hodinku a pol a stane sa ze aj dve hodinky ked je velmi unaveny- nasiel si rezim a aj papanie je pravidelne ale to vsetko sa zmenilo po tom 3 mesiaci takze pevne nervy a vydrzte lebo mi sme ratali az dni kedy padne treti mesiac a ocakavali zmenu- klop klop
aj sa sam zahra sem tam pod hrazdickou ci v kresle takze si stihnem v pokoji aj kavu vypyt 🙂 . inak pomoc od napr maminy je neocenitelna ked idem napr do pracky dat ci vyvesat tak mama postrazi ked je doma.
dnes mi maleho strazila ked som preberala veci ohladom prace- dostala som vypoved lebo sefka predala svadobku a novy majitel ma nechcel kedze som na materskej.no nevadi mi to a uvidim co bude po materskej.
Katka k tomu sirupu- mne hned v MT dali tento sirup nie sacky lebo na gastre mi moc neodporucili tie sacky vraj tento sirup je lespi.dnes som tam mala volat aky ma maly zdrav stav ale zabudla som cislo 😅 a moja doktorka mala dnmes volno a cislo je v zazname 😖 tak snad zajtra.
nas v oktobri caka vysternei na kardio, nefrologia a este aj 2. ockovanie tak sa vobec netesim- nemam rada behacky po nemocnici az maly cosi nechyti 😒
citam ze maly ma rad ruky. aj nas takisto ale snazim sa nebrat ho vela ked sa da lebo vazi isto cez 8 kg a ja mam uz take bicepsy ze sa manzel smeje ze asi doobeda stiham posilovnu ale najviac si to odnasa chrbtica a krcna chrbtica co dakedy som ako zbyty pes zvyknem si to ponatierat kremom a zalahnem a rano som akosi dobita energiou 😉
@dahra nezavidim a verim ze si uz v poriadku a prajem vela sil a rychle zotavenie.
pridavam foto maleho- teda uz velkeho chlapa 🙂 🙂
dala som Vam tam aj jednu fotku ako ja davam kojenecky vankus v postielke okolo maleho aby sa mi maly neotacal v postielke a velmi to pomaha len niekedy vylezie nozickami nan ale to neva.
Ahojte 🙂. Prišla som nakuknúť, a pozerám, že sme tu už dávno neboli. Asi nás tí drobci riadne zamestnávajú.
Evi, Majko je fakt zlaté dieťa. Ako krásne rastie 😵. A tiež som rada, že sa už máte lepšie.
My sa pomaličky trápime. Posledné dva večery nás trošku potrápilo bruško, tak sme si poplačkali, ale našťastie to netrvalo dlho. Dalo sa to zvládnuť. V utorok sme boli na prvej poradni. Všetko je v poriadku, máme už 4800 g, podľa váhy u doktorky, ale doma sme navážili 4600 g. Takže aj my krásne priberáme 😀. A už to cítim na chrbáte, keď ho nosím. Ale posledné dni ma drobec prekvapuje. Zaspí aj bez čičíkania, dokonca dnes v noci, som ho chcela ponosiť, zaspievať mu, nech rýchlejšie zaspí a on na mňa vypliešťal tie svoje okále. Ale potrebovala som ísť na WC, tak som ho dala do postieľky, a kým som sa vrátila, drobec už spal. Takže sa vôbec neobávam toho, že by som ho nosením rozmaznala. Niekedy sa potrebuje políškať a niekedy ho mama nezaujíma.
A už konečne aj ja cítim prílev energie. Už sa dokopem k niektorým domácim prácam a dokonca som za posledné dva dni aj varila, čo mi robilo najväčší problém 😅. Ozaj tých 6 týždňov je na regeneráciu. Tak sa teším.
Majte sa dobre a nech nás ratolesti poslúchajú 😵
baby konec.. cajiky, masaze, cvicenia, cicikanie, kojenie, a ono chce len spinkat na cicke po leziacky.. take jednoduche 😝
bola som u dokiho: najskor zhrozeny z krvneho obrazu v prepustacej sprave, ale mne nikto v nemocke nehovoril, ze mam brat zelezo.. potom ze sa neviem pozbierat.. podla utz a celkoveho vysetrenia je vraj uplne vsetko v poriadku, akokeby ziadna endoska nebola, dokonca vraj aj vajecniky maju svoju povodnu velkost - co je sice divne lebo na prvom tehotenskom ultrazvuku sa cudoval, ze ake su malicke, ale nijako neriesil, od menstruacnych bolesti mi odporuca paralen, magnezium a caj..
takze som skoro z kozy spadla po tejto jeho kontrole.. to by ma velmi potesil, keby som prave dnes nemala krvacavu ovulaciu.. stale nieco ☹ kde mam brat tie sily?
jedine ked ma Mariska lepsi den a krasne sa usmieva, ked sa rozprava s hrosikmi na kolotoci alebo ked sa na nich pajedi, na prechadzke jesennou prirodou a ked pridu starki, viem sa troska uvolnit a nemysliet 🙂
ahojte maminky
ja neviem co sa melemu porobilo ale ked sme sa vratili na to mliecko co sme davali tak celych 10 dni bol pokoj - pekne kakal aj prdkal a teraz 11, 12 13 den zase brusko ☹ ma zastavene vetry ☹ radila som sa v lekarni a tam mi povedali ze keby mu to mliecko vadilo tak ako pred 3 mes tak to by nebol celych 10 dni dobry..vraj adaptacia na mlieko netrva tak dlho. tak som opet kupila babycalm kvapky co sme v minulosti brali, cvicim a masirujem a uvidime co s toho bude.uz normalne uvazujem aj ci nema bacila ked tak zrazu sa zmenil- sice neplace cely den len ked ho to chyti.a nejde mi do hlavy ze nevypije ani 166ml davku co inokedy plakal co mal malo. takmer s kazdej neha a niekedy aj polovicu.dakedy trva aj polhodinku kym to do neho dostanem a to ho musim mat na rukach a prechadzat sa s nim inak zatne pusu a nedovoli ani cumliku vojst dnu...a vsimla som si ked sa napapa tak mu skvrka v brusku co nikdy nemal..dnes som bola uz s neho vecer hotova co plakal koli brusku a nevedel sa ulozit az mi zaspinkal v naruci len ta jeho vaha mi neskutocne nici chrbticu a citim sa ako starena 😒
uz som si povedala ze ak to takto pojde este par dni tak skocim k doktorke na vyter..lebo fakt neviem co sposobilo zrazu zmenu. a to som sa vytesovala ze celych 10 dni je na mliecku a bol spokojny ze mame pokoj a houby 😠
cudujem sa ze ked idem cvicit s nozickami do kriza tak sa strasne brani ze niekedy ani nemozem nozicku pokrcit a pritiahnut k rucicke, a az tak sa vzoprie ze sa len na hlavicke zdviha do vysky a robi akokeby furik ked ho za nozicky dole chytim.a aj ked ho polozim na vankus tak sa dozadu strasne prehyba az sa bojim ci si neublizi robi akokeby pismeno C ale opacne- dozadu 😕 a toto nikdy nerobil tak uvazujem ci tak vymysla alebo mu vtedy cosi je..
Livia aj tebe to robil niekedy Tomasko??
@evina0 Evi naša malá zhruba od 6 tyzdna tiez tak vyvadzala, vystierala sa, pucila, pistala, az zachripnuto skriekala, hnevala sa na cumel, mna uplne odmietala - bolo to vzdy vecer po kupani, ked sa mala napapat a spat - ak som stihla okupat o 18:00, tak to niekedy trvalo az do 22:00 kedy zaspala od unavy,
kazdy mi hovoril, ze je urcite hladna, ze ju trapim, nech jej nieco dam - vlocky v nutrilone, papinky (to sa tu bezne na Kysuciach dava miminkam po starocia).. potom som zistila, ze ona po kupani potrebuje na 15-30 min. zdriemnut, aby sa potom krasne napapala a zaspinkala, bez plačov, bez trapenia..
je pravda, ze niekedy aj tak bojujeme, cvicime, skusame hadicku, niekedy je to aj nieco ine, ale vzdycky ju necham, ci nahodou nezaspinka..
takze moze to byt uplna banalita - ked si predstavim, ze som kvoli tomu chcela prestat dojcit, tak mi je do placu. Teraz uz kazdeho odbavim tym, ze hladne su deti v Ugande, nie kojene deti na Slovensku... teda machrujem, zajtra ju pojdem odvazit a dufam, ze ma aspon tych 150 za tyzden, bojim..
a teraz mi napada, ze mne kazda kozmetika funguje tak 10-14 dni, potom si na to telo zvykne a uz to nema ten spravny ucinok, dufam, ze to nebude tak aj s UM.
caute kocky...
@evina ... tak uz zasa bojujete s bruskom?? 😕 a vyzeralo to tak nadejne... ale neboj urcite sa to zlepsi mozno to je len nieco prechodne ked prvych 10 dni s tym mlieckom nemal ziadne problemy...
@prahaxx ... tak to co pises robi presne aj nasa mala ... my takto bojujeme spravidla od 20 do polnoci kedy sa mala puci kruti place je nervozna neda sa utisit ani na rukach stale sa tam nejako mrvi posuva stale nizsie my ju furt nejako potom natahujeme uz nevieme co s nou ona potom obcas aj grcka ale vsak ked sa tak puci tak sa ani necudujem... no a potom to nejako prejde asi tiez od unavy... no proste niekedy fakt nevieme co s nou nic nie je dobre pritom mam pocit ze ju brusko neboli len proste nevie sama co by chcela... samoska jej dam napapat v tom case sa niekedy krmi aj kazdu hodinu necham ju aj len tak pocucukat ale ked sa odtiahnem tak zasa sa zacne nervovat... ach jaj niekedy je to s tymi krpcami tazke ani vlastna mama im nerozumie... 😝
inak ale my priberame teda fest akoze mala za 3 tyzdne od poslednej poradne pribrala skoro 2 kg doktorka nechapala lebo ked mala odchadzala z porodky mala 2800g a teraz ma 5800 g vyzera ako 3 mesacne babo nie 7 tyzdnove... 🙄 takze je aj fest tazka ked ju mam hojdat na rukach tak ma boli cely clovek... no tak snad uz mala nebude az tak rychlo priberat dufam ze dohnala vsetko co chcela kedze bola taky drobcek no a teraz uz bude priberat len tak normalne...
@katie233 ... vy tiez pekne priberate 😉 tak to je fajn ze uz citis prilev energie... u nas je to tak nastriedacku podla toho ako nam mala zariadi vecer a noc... v sobotu to bolo neuveritelne ale spala 6 hodin vkuse nakrmila som ju o pol 12 v noci a rano ked pytala papat som kukla na hodiny myslela som ze budu asi 3 no a bolo pol 6 woooow som nechapala ale bolo to tym ze mala spala ockovi na hrudniku to je jej oblubena spacia poloha vtedy vydrzi spat ak 3-4 hodky vkuse ako taky maly chrobacik na pleci bud mne alebo mm...v postielke nespi skoro vobec zatial som zvedava ci sa to zmeni... ale zatial je to take krasne ked sa tak prituli jak macko a je stastna ze citi teplo a bezpecie u maminy alebo ocka... 😵 hoci my sa az tak nevyspime tak to budeme musiet pocase nejako riesit a mozno si odvykne aj sama ja sa stale utesujem ze do 18tky nam na pleci spinkat nebude urcite... 😀 😎
ahojte 🙂
@prahaxx mne to co pises robil maly pokial som nezistila ze ma reflux ale odkedy sme zacali davat sirup tak mame pokoj klop klop 😉 teraz si nasiel inu zabavku to prehybanie dozadu ale muslim si ze je to tym ze cosi ho zaujme tak sa za tym vytaca, len som sa bala ci to nema cosi spolocne s tym ze mal zase cosi s bruskom.
@vanesska vcera dalo brusko pokoj, lebo len co som zistila ze je nevrly a snazi si poprdkat tak dam babycalm a je pokoj- verim ze sa to nevrati a ze to bolo len prechodne.malo to cosi spolocne s tym ze kakal len za pomoci rurky lebo som mu chcela pomoct ked bol taky nafuknuty ale vcera som mu ju nedala a aj ked mu trvalo ale vykakal sa sam 🙂 takze ani rurka neni vzdy dobra 😒 zacala som kakanie skor riesit kamilkovym cajikom a ten mu stolicu zriedi, takze len rano mu ho dam, lebo keby pil len ten tak mi ho s neho prehana. to mam uz odskusane.
pisete ze su deturence tazke- uplne vas chapem lebo Majko ma isto cez 8 kg ked pred mesiacom mal 7720g a ked ho krmim tak ze sa prechadzam a pohupujem ho tak mi ide ruka odpadnut a vcera musel aj manzel tak krmit co som nemohla s rukou uz hybat.neviem preco polovicu mliecka vypije v klude aj ked sedime a zrazu druhu polovicu davky odmieta a vypije ju len pri prechadzani a stale musi nieco obzerat 😖 je to betar maly ale co uz narobime ked chcem aby sa napapal inak dlho nevydrzi syty ked vsetko nespapa.
a ked sa nevie vecer ulozit a place a nosim ho a hojdam aby zaspal tak ma boli cely clovek, nastastie taketo veceri nemava stale a vcera zaspal ani neviem ako medzi nami 😵 len musi byt zakutrany cely pod perinou a este aj cez ocka musi mat prehodeny roh periny a vtedy si ho chyti pritlaci cez ocka robi gaj gaj gaj a zaspi 😵
kazdy sa ma pyta kde sa chodim dobijat energiou 😀 😀 neviem mne staci si pospat v noci a vzdy rano som fit aj ruky nebolia a naljepsie citim prival energie ked si maly pri mne spokojne spinka robi sa GAJ GAJ a dudle cumlik a drzi ma za ruku.
mi sa teraz krmime uz tak 6x za den- na noc nakrmim zhruba okolo 21:30 a spi do tej 4.30 ked sa nahodou medzitym zobudi staci mu troska cajiku a potom zase krmim okolo 9.30 takze noc je super len keby nespaval casto medzi nami a ja musim neustale davat pozor aby ho manzel neprivalil alebo nahodou ja lebo uz sa to stalo ze nam ruka na neho padla 😅 😀 ale hned dal vediet ze sa mu to nepaci .
inak to pocasie je otrasneee 😠 😠 😠 😠 ked nemozem ist kocikovat aj na malom to je vidiet ze nebol vonku ale mam dojem ze to uz ani nebude lepsie a musime si zvykat ze ide jesen len kedy aspon neprsalo 🙄
ja som si dnes rano povedala ze je to nieco uzasne budit sa vedla drobceka, neist do prace a nevymenila by som to za nic na svete aj ked tie prve 3 mesiace sme si poriadne s nim uzili ale stoji to zato.
inak som chcela povedat ze lekar mi uz dal HAK Cerazette na tu endometriozu je vraj tato najlepsia..no neviem pretoze pri 18 tabletke som zase dostala mrchu a zase bolestivu..presne 2 tyzdne od skoncenia prve tak pevne verim ze si len telo musi zvyknut inak ju musim zmenit ved takto casto mat mrchu - tak to teda nie!
Caute,
dnes sme prisli z poradne - vazime 4960g. Od minuleho pondelka pribral z 4790, takze nejakych 150g. Od narodenia je to 1,2 kg. Brali mu aj krv, takze si poplakal. Dostali sme kvapky do nosa, lebo pravdepodobne maly ma nadchu podla zdurenej sliznice, ale ked mu odsavam, tak skoro nic nejde von.
Doktorka vravela, ze prikrmovat netreba, kym pribera. Takze som nechala celu davku velkeho nutrilonu pri nej, nech dakomu daruje. Manzel minul len 2 davky, kym som bola po operacii. Stalo to dost, ale treba to spotrebovat do 2 tyzdnov a maly to papat nebude, aj tak by som to vyhodila.
Zistila som, ze mam takmer idealne dieta, ked si citam vase problemy. Aj doktorka nam povedala, ze sme sa museli zanho poriadne modlit, ze mnohe by si zelali, aby take mali 😀 😀. S kakanim nema problem, s papanim a spinkanim tiez nie. Malokedy place, v noci spi zvycajne od 19.30 do 4.15 bez zobudenia. V celom 24hodinovom cykle dna je maximalne 6x, zvycajne len 5x, aj tak pribera. To ho musim niekedy budit, bo on si kludne spi aj od 10.00 do 15.00. Ja neviem vtedy ci ho budit.
Na rukach ho velmi nenosim, ked je hore, polozim ho pred seba na vankuse a rozpravame sa spolu, aj pri prebalovani, casto byva v kociku cez den, takze sa pohojda, kazdy den s nim idem na prechadzku - to je ciste uspavadlo prenho. Vecer po okupani sa napapa a uz pri odgrgnuti zhasinam svetlo v izbe, svieti len chodba. Drzim ho sediac na posteli nejakych 15 min, sme uplne ticho a potom ho polozim do postielky. Nejakych 30 min. sa trochu mrvi, to ho necham - ani k nemu nejdem, ak place, tak mu podrzim cumel (najskor vypluva, ale ked mu ho jemne ale nasilu drzim v ustach, tak zacne cumlat a to ho uspi). Budi sa, ked sa mu zavracia mlieko, ale cumlik a pohladenie to spravia. Nakoniec vzdy zaspi. V noci sa mu nikdy neprihovaram (to je aj moja povaha, bo som prispata a zacinam rozpravat az niekedy po ranajkach 😀 😀) Nanajvys zo mna vylezie "psssst, tisko", ked maly robi na mna guuuu a aguuuu.
Takze ja si kludne mozem povedat, ze som na materskej dovolenke 🙂 Hlavne ked som u nasich a kazdy sa mu rad povenuje 😀 😀 😀
@dahra tak takéto dieťa ti úprimne závidím. my sme teraz posledné týždne v noci každú hoďku až dve hore, a malý hľadá cicík, aby sa uspal znova. včera som už zúfalá skúšala mu dať nutrilon na noc, no kde, dvakrát cucol, dvakrát vypľul, odtlačil mi fľašku a hľadkal prsko. no nedaj mu ho 😀 😀 😀
Ahojte 🙂.
Evi, dúfam, že je už malému lepšie a bruško netrápi. Danka, ideálne dieťa 😉.
Ja sa tiež síce nemám ančo sťažovať, ale my sa potrebujeme nosiť 😒. Hlavne včera a dnes. Cez víkend bol úplne krásny, prebalila som, napapal sa, čosi sme sa prehrali a spinkal. Bez donucovacích prostriedkov 😀. Ale včera a dnes je to hrozné. Ráno o pol siedmej sa zobudíme, a prvý spánok, ktorý má ako tak pokojný je od 15-tej. Dovtedy vymýšľa, aj zaspí na rukách, preložím ho do postieľky a do 5 minút je hore. Tak najprv skúsim len ho pohladkať, robím šššššššš až mi z toho šiši a on nič. Ja nechápem, kde berie toľko energie. A možno to je len tým počasím. Už dva dni sme neboli vonku a asi mu to chýba.
Náš krpec cumeľ odmieta. Toľkokrát sme mu ho už skúšali dať, aj keď som bola vždy proti 😅, ale teraz by som brala, keby chcel pocumľať. Možno by sa tak ukľudnil a sám zaspinkal. No ale čo už. Pokiaľ vládzem, tak je dobre. Aspoň v noci sa vyspím. A to je lepšie, akoby som mala spať cez deň a noci prebdieť s plačúcim dieťaťom 😀.
Vo štvrtok sa chystám k našim, tak som rada, aspoň si trošku oddýchnem. Nech sa starajú starí rodičia 😀.
@dahra ako vravi doktorka tak toto je dietatko idealne - hm no mi sme sa modlili stale a vidis nepomohlo 😉 ale ja som to brala tak ze aspon placom sa mi snazil maly povedat ze mu cosi je a boli ho bud brusko ci boli ho reflux. musim si ale zaklopat ze ako padol ten 3 mesiac taky je ako vymeneny a place malo. a zase len ked mu cosi je- tie 3 dni mal zastavene vetry ale s tym je uz dobre.
ale mam dojem ze je nachladnuty lebo dnes som asi aj 5 krat odsavala spolik co nemohol ani dychat a zakuckaval sa s neho co mu stekal do hrdielka, trosku pokaslava len neviem ci so soplika tak uvidim za tieto dni ci mu to prejde. asi 5 den ma ale len zvysenu teplotu vecer 37,2 ale to neriesim lebo to je malo zvysena a strasne sa mi v noci poti tak verim ze neochorieme. mozno to ma aj odomna ci manzela lebo obaja sme boli nachcipany a ja som v noci behala so slanym obkladom co som ani slinu nemohla prehtnut a tak asi sa to so mna prenieslo cez cumlik na malemho.
@liviaf14 no mas pravdu co by sme pre tie nase zlaticka neurobili a ako aj vravis musime sa aj obetovat
drzte sa maminky
Ahojte,
@liviaf14 - fiha, ty stale len dojcis a este ani nedokrmujes? Inak tie zubky - ktovie ako to bude u nas, moze byt, ze budu ovela tazsie noci ako boli celkom na zaciatku
@katie233 - to, ze ti nespi je podla mna aj kvoli tomu, ze ste neboli von. Deti to potrebuju, lenze chod von v takomto necase 😠 Moj tiez v nedelu dost malo spal pocas dna, von sme nemohli, to vkuse lialo. Vcera a dnes som napriek chladu a vetru sla, aspon neprsalo. Stacilo ho obliect, supnut do diek a vyjst s kocikom na cestu a uz spal tym najhlbsim spankom. Ani cirkularka u susedov, ani traktor prechadzajuci okolo s nim nic nespravili. 😒 Spravila som len cestu k starej mame (10 min.), tam sme ho dali do predizby a spaaaal.
@evina0 - no tie nadchy ☹ To sa asi v tomto obdobi neda tomu vyhnut. Ja som si kupila rusku na nos a usta, ked som pred operaciou bola par dni trosku prechladnuta. Neviem ci to vobec pomaha. Dnes sme mu na radu doktorky kupili MAR kvapky a zatym sme dostali predpisane . Mam davat 3x denne. Soplose mu ale nejako nejdu, tak moznoze to ma len trosku. Chudatko Majko, takemu babatku nadcha musi robit velmi zle. Inak vy ho mavate v posteli celu noc ci iba kym zaspi?
Čaute 🙂. Baby, ja sa som z toho nášho krpca úplne unavená. Ako som spomínala, od pondelku je ako vymenený. Cez deň nespí, a teraz už ani v noci. Začínam byť nervózna, čo nie je veľmi vhodné. Krpec sa zobudí, nakojím ho, ale on mi zaspáva na prsníku ☹. Potom málo ťahá, ja sa ho snažím prebudiť, ale márne. Vtedy sa tvári, že spí. Odložím ho do postieľky a začne vyvádzať. Stále vydáva akési zvuky. A o chvíľu začne plačkať. A takto to ide stále dokolečka. Z trojhodinových intervalov na papanie sú zrazu jeden a pol hodinové a keď nepýta dve hodiny, tak som úplne happy. Ja už neviem, čo s ním.
Dnes s ním skúsim ísť von, aj v prípade nepriaznivého počasia. Dúfam, že pomôže. Danka, to máš fajn, že ti malý dokáže byť v kočiari aj doma. Náš len vonku v rámci prechádzky 😠.
@katie233 neboj urcite sa to zasa spravi, len mu daj, ked si pyta a casom ho to prejde, my mame take tyzdenne cykly, jeden dobry, druhy o drzku.. hlavne bud co najpokojnejsia a davaj pozor aby si neochorela, ta nasa asi citila, ze na mna nieco lezie.. vcera spala cez den len 3x 30 min.. a dnes bude asi dohanat.. tak utekam sa potit
@dahra super pohodaka mate doma, vychutnavajte si to plnymi duskami.. Ty si aj tehotenstvo mala v pohode, az na tie nozky, vsak? ak by to fakt bola pravda, tak sa mam do 5 mesiaca na co tesit ..
Ahoj,
@katie233 - moznoze vam ta prechadzka zaberie. Neviem ci ti je naozaj hladny, ked ho chovas kazde 2 hodky a pises, ze ti zaspava. Skor si berie cici ako cumlik ci nie. Moj ked je, tak taha cca 10-15 min na jednom a tolko isto na druhom, ale pauzy ma len na nadych. Mozno ho len treba nejako zaujat a nedavat ho hned spat a jest. Viem - je to tazke s takym malym, co este pomenej vnima. Ked moj nechcel spat, tak som si vravela - nechces - nebudes a snazila som sa ho dlho nechat v bdeni a uz aj ked sa mu zacinalo driemat, este chvilu som ho "potrapila", aby bol viac unaveny, ale zasa nie privelmi, to tiez nie je dobre. ASi treba len skusat, co zabera. Okrem toho kazde dieta je ine, takze co plati na jedneho, na druheho nemusi. 🙂
. Viem, ze my mame obdobie bdenia hned rano od zobudenia cca 6.30 do 9.30. To ho ani nenutim spat. A tiez vecer okolo 17.00 sa zobudi a chce sa mu aj spat, ale ja mu nedovolim a musi vydrzat do 18.30 - cas kupania a viem, ze potom v noci bude dobre spat. Ostatne casy riesim kocikovanim.
Dnes maly spal len od 20.00 do 3.00, ale som rada, ze sa aj budi v noci, ved chudatko tolko bez jedla. A cez den castejsie ako kazde 3 hodky nezoberie, aj keby som ho nutila ☹
Ahoj,
@prahaxx - fuha, tiez na chyta nejaka viroza? Toto jesenne obdobie nie je velmi dobre, akurat vcera som nasim vravela, ze najlepsie je takym marcovym detom. Narodia sa pride jar a leto, to uz podrastu do jesene. Tieto nase si to "zliznu". Moj tiez vyzera akoby bol prechladnuty, ale naisto neviem. Sopliky velmi nejdu von, ale na hlasku poznat, ze je prichripnuty aj ked malo place.
Hej, aj tehu bolo v pohode celkom - tie nohy (hlavne jedna, este aj teraz ma na cievnom sleduju, lebo ju mam stale hrubsiu a nevedia preco) a v 16tt som bola par dni v nemocke kvoli boleniu brucha. To vtedy zacinalo rast a natahovala sa maternica a mna asi boleli vnutorne rany po operacii. Potom bol klud a ku koncu som uz nevladala nosit brucho, som mala pocit, ze mi odrapi brusne svaly 🙂
Inak taky spanok mal nas maly cez den v nedelu, ked strasne prsalo a neboli sme von. esteze neplakal, aj ked bdel.
ahojte...
jej nase babatka kolko sme si ich vymodlikali a teraz sme z nich na nervy 😀
@katie233 ... mam pocit ze tvoj maly ma podobne "moresy" ako nasa 😉 tiez sme z nej niekedy uz fakt zufali a neviem co s nou nic nepomaha az kym od unavy zaspi... ale to fakt uz ju prekladame z pleca na plece do lehatka do postele a zasa na ruky na fitloptu a aj tak sa mrvi kruti place ale tak od nervozity mam pocit ze je proste unavena lebo ziva ale nevie zaspat. aj ju uspavam pri kojeni po leziacky ale to vidim ze nic z toho nebude lebo na mna vypliesta oci jak taniere tak mam smolu... doteraz sme mali aspon istotu ze ked uz bolo najhorsie tak zaspala na mne alebo na mm no ale poslednu dobu uz ani tak nechce byt tak fakt neviem...
no nasa mala este nema nejaky rezim najma nocny nie a to asi musime zacat budovat nejake tie pravidelne ritualy ako kupanie a krmenie v tme a pod. lebo doteraz sme kupali kazdy 2. az 3. den a uspavali sme ju raz v obyvke na gauci raz v posteli atd no a mam pocit ze ona je z toho potom zblbnuta tak sme zacali kupat kazdy den a uspavat potme v spalni tak uvidime ci to prinesie nieco...
cez den sa da aspon akotak odhadnut co bude nasledovat tam mava take 2 dlhsie aj 2 hodinove spanky...
a inak aj stymi prechadzkami to je pravda ze ak nejdeme jeden den mala uz je nervozna z toho tak sa snazime aspon na chvilku ist kazdy den trochu von hoci aj iba na hodinku...
no a ked pises o tom krmeni tak my mame presne to iste ked je taka umrncana tak je nervozna cmula si kazdu chvilu rucku ale dost naliehavo ked jej dam prst tak ho cuca o zivot tak to je potom dam papat a takto sa krmi aj kazdu hodinu ja som tiez stastna ked vydrzi 2 hodky nepapat... 🙂 my sa len utesujeme ze to takto nebude trvat vecne a dufam ze po tych 3 mesiacoch sa to nejako zacne upravovat...
tak si drzme palce!! 🙂
@dahra tak to mate fakt super ze je malicky taky spac... nam by sa tiez zislo aspon obden keby lepsie pospala lebo niekedy sme uz faaaakt hrozne unaveni...
no a inak virozu mame za sebou uz aj my... teda ja som to schytala a malicka zatial sa drzi nema teploty to som ale nemala ani ja len dost silnu nadchu a kasel ale uz je lepsie no tych par dni som musela behat s ruskou na ustach aby so mju nenakazila aj ked mam pocit ze tiez ma take hlieniky v hrdielku ale nejde jej to odsat no myslim ze ju to niekedy dost znervoznuje ked tak chrci. davame jej aspon libenar kvapky s morskou solou do nosteka a inak nic snad to prejde... ale fakt to teraz bude o drzku tato jesen plno chorob doktorka mi hovorila ze nadcha je pre taketo babatko uplna katastrofa ked nevie dychat nostekom nevie sa potom ani poriadne napapat...
@dahra ja maleho davam ku nam do postele len ked potrebuje zaspinkat pri nas, ale ked zaspi na rukach tak ide do postielky a zase ho vezmem ku nam len ked placka v postielke lebo citi ze je sam tak ho prelozim ku nam a spinka az do rana.dnes okolo 1.00 zrazu strasne revy , asi sa mu cosi zle prisnilo tak som ho vzala ku nam zase do postele upokojila ho a zaspinkal a spal mi od 00:00 do 7:45 az ho hlad zobudil.alebo ho davam ku sebe do postele ked uz manzel ide do prace okolo 5.00 lebo vtedy povecsinou aj papa a mne je smutno samej v posteli 😉 ja mu hovorim ze cestuje s postele do postielky celu noc ale vsimla som si ze pri nas v posteli omnohoo lepsie spinka ako sam v postielke len keby nebolo v posteli tak malo miesta ked je tam.
vcera mal Majko vecer 37,4 a celu noc som ho prezliekala co sa tak potil a aj rano mal zvysenu telotu. asi je to koli tym soplikom lebo od rana nic ine nerobim len nahadzujem odsavacku na vysavac a po kazdom kichnuty odsavam sopliky a zakazdym je plny nadstavec 😒 a to prska strasne casto.ale lepsie je nech sople idu von inak ho natahuje, kucka a zakasle ked mu to noedsajem. je vidiet ze je chorlavy lebo ma smutne a leskele ocka a je aj mrzutejsi.bola som s nim v pondelok vonku pri manzelovi ked muroval na domceku ale bol dost naobliekany tak vtedy prechladnut nemohol.podla mna ani rusko v takomto pocasi nepomoze lebo on je v kontakte s vela osobami( mama. dedko. brasko...) tak mne je zbytocne chodit s ruskom ked to moze chytit od hocikoho. ale pokial nie su horucky tak som kludna.
maminky podla mna dieta si musi odmalicka zvykat na kazde pocasie aj na taketo sychrave lebo potom bude mat zlu obranyschopnost aspon ja si to myslim ze ked aj prsi a som pod strechou a on je teplo obleceny tak s toho ochoriet nemoze.
@katie233 aj Majko bol presne takyto isty ale len cez den, v noci spinkaval tak viem ako sa cistis ale kedze kojis tak musim aj oddychovat - keby ti niekto s nim pomohol bolo by fajn aby si si aj pospala aspon koli mliecku. a ked je mamina nervozna dieta to citi a je este placlivejsie. ja som to skusila ale nie naschval ked Majko bol strasne zly tak som bola az nervozna a aj som raz skricala ked som bola v koncoch ale bolo to este horsie a plakal este viac. odvtedy aj ked mi cosi je tak sa snazim byt kludna a naozaj to na maleho posobi dobre.co som citala jednu knihu tak tam pisali ze dieta citi aj smutok maminy a aj hnev a aj preto je casto placlive a vrahj to si vtedy ale maminky neuvedomuju.
@prahaxx neviem ci tehotenstvo na babo az tak vplyva hlavne v prvych troch mesiacoch ked maju koliky, refluxy a ine veci lebo ja som bola totalne kludna pocas tehu aj som cely cas bola PN a prve 3 mesiace boli u nas zabijak ale teraz je ako vymeneny 😵 az na to prechladnutie ale s toho je aj dospeli clovek zla nie to dieta.
ja ked mam sople tak mam ine nervy nato tak uplne chapem maleho.
@vanesska mala je chtnucka 😵 kolko vazi lebo vyzera taka mala baculka ako aj nas maly 🙂
@evina ... tak aj vas majko veru pekne spinka v noci... snad sa aj ta nasa babula pomaly navykne... ale musim povedat ze aspon cez den uz to je lepsie teda viem priblizne kedy bude spinkat a mozem sa podla toho zariadit...
no a inak nas maly pampusik vazi 5800g a to z nemocky odchadzala a mala 2800g takze za 7 tyzdnov pribrala 3kg 😅
Ahojte 🙂. Tak prechádzka nezabrala. Vyrazila som s ním aj do toho nečasu, ale asi po hodinke som sa musela vrátiť. Najprv bol síce celkom dobrý, nespal, ale aspoň neplakal. Potom začal zaspávať, až tak som sa potešila, ale o 5 minút bol hore a začal rev. Nedal sa utíšiť, tak sme išli domov a odbili sme si to tu. Podarilo sa mi ho udržať hore tak, aby mal aspoň 2 a pol hodinový interval medzi kojením. Potom si konečne pospal 2 hodky 😀. Ale vôbec nemá dobrý spánok. Možno sa mi to len zdá, a majú to aj iné detičky, ale on akoby bol stále len v tej fáze alfa, lebo stále musí čosi vykrikovať. Akoby sa bál, že mu čosi ujde. Lebo on aj zíva, očká priviera, ale zrazu nový príval energie a je hore a je po spaní ☹.
@evina0 prajem skoré uzdravenie. V takomto počasí sa nič iné ani nedá čakať. Akurát sme sa s Lacim bavili, že ja som na tom celkom dobre, ja až tak veľmi nemám, kde ochorieť, ale manžel raz dva donesie nejakú virózu 😒.
@vanesska malá je veľmi podarená. Aké má krásne veľké kukadlá.
Ahojte,
@vanesska - ta tvoja mala je podarena a ake vlasky ma!!! Mna cele tehotenstvo palievala zaha, boli dni, ked aj par hodin vkuse a napriek tomu moj ma malicko vlaskov, okrem toho uplne svetle, takze vyzera ako taky riadny dedko-plesko. K tomu paradne dokaze krcit celo a pucit lica, vtedy vyzera ako 80 rocny dedo. Tolko sa na nom nasmejeme.
V tom vedierku tvoja vyzera, ze si uz dokaze drzat sama hlavicku. To fakt?
Inak rezim je naozaj pre babatka dolezity, vedia, co sa bude diat a maju istotu. My sme nasmu dodrziavali vsetko uz od nemocky. Napr. prvy den doma bol problem. Mm maleho vecer po okupani a najedeni nosil na rukach, ten plakal a plakal. Dal ho lezat do postielky bez perinky, aby mal volnost - plac, na rukach plac. Tak mi doslo, ze skusime to, co pozna. Zaviazala som ho do vankusa a polozila a bac, par minut a uz spal. Ako som u nasich, tak som si vybudovala s nim rezim. Stane sa, ze pride mm na vikend a pomaha, co je dobre, ale niekedy narusi to, co maly caka. Napriklad raz vecer ho pred spanim v case po jedeni nepolozil do postielky, ale zobral do obyvacky. Uplne sa mu narusil rytmus a uspavali sme ho takmer hodinu po divokom placi. Myslim si, ze sa da naucit dieta veciam, ktore chceme my. Ono si zvykne. A je to ovela lahsie aj pre rodicov. Od 20.00 mam vzdy volny cas pre seba a oddych.
S tym kupanim som mala aj ja dilemu ci kazdy den. Ale nakoniec kupeme kazdy den, aby boli ritualy dodrzane. On uz vecer presne vie, co bude nasledovat. dokonca som si vsimla, ze presne vie, aj kedy ide jest. Vzdy ho krmim na tej istej posteli, vzdy po prebaleni, vzdy ho predtym zaviazem do zavinovacky a uz v tom momente sa mu tvoria sliny.
Inak ja sama mam rada stereotypu v niektorych veciach, takze mi to vyhovuje, ze sme sa zladili.
@dahra ... no veru aj mna palila riadne zaha najma posledny mesiac no a tolko vlaskov veru ma ako silno ma zaha palila... 🙂 co sahlavicky tyka tak ona je strasne sikovna ona uz ked bola mesacna tak dvihala hlavku a coskorozacala sama drzat stale jej ju istime zo zadu ale nemusime drzat ona sa na pleci aj sama odtiahne a pozoruje svet... 😉
ahojte maminy, rýchlo som vás dočítala, nech som trošku v obraze 🙂
@dahra ano stále iba kojím, vôbec nedokrmujem. no nám tieto na figu noci začali tesne po piatom mesiaci, ešte som malého vychválila u dokiho, ako krásne spinká, kojíme v noci iba raz, potom až ráno a za pár dní sa to pokašľalo. začal si drhnúť ďasienka, strašne slintať, zle spať a uspávať sa a toto nám trvá už tretí mesiac a niekedy ma fakt poráža.
ale zasa keď sa na mňa usmeje ten náš drobec, a koľkokrát keď sa spolu hráme, jašíme, tak mi až slzy tečú od smiechu z neho, čo sa tak rehoce krásne alebo vymýšľa a objavuje, je s ním fakt už sranda. je to celkom iné ako na začiatku, najhoršie boli prvé dva mesiace, stále sme plakali od refluxu, nosili sa , grckali a tiež zle spali.
nebojte, všetko toto prehrmí a bude lepšie a lepšie, až tie zúbky všetky vylezú 😀 😀 😀 😀
@vanesska karolínka je krásna, aké má pekné dlhé vlásky, pristanú jej 🙂
@evina0 pozdravujeme Majka, nech pekne rastie a robí ti radosť. tak to bruško teda prešlo? my sme takéto stavy nemávali, len keď bol úplne malinký tak trošku sa krútieval, ale to trvalo nie dlho, viac ten reflux ho otravoval. v 6. mesiaci pri prechode na príkrmy sme mali problémy s kakaním, nejak si ťažšie zvykal, ale už je to lepšie, vydržali sme to.
ahojte kocky...
tak ako sa mavate? a co deticky?? 😉
@katie233 a vy uz sa mate lepsie? malinky uz sa trosku polepsil v tom spinkani?
ja len ze u nas sa to zacina konecne trochu stabilizovat mame uz vykrystalizovane take 2-3 denne spanky ktore vacsinou dodrziava tak sa viem zariadit na ten cas ze si aj nieco porobim... no a v noci zvykne potiahnut take 3 hodky takze sa budi asi 3-4x za noc na papanie ale to je normalne...
tak asi to fakt chce trpezlivost a ono sa to postupne upravi...
@liviaf14 dakujem... veru vlaskov ma stale dost trochu jej padaju ale asi jej vsetky nevypadnu iba jej uz dorastu nove...
idem pozriet este tehulkovsku temicku ako sa maju lucy a ika ci uz nahodou nemame nove maminky...
tak zatial...
Caute,
my sme zasa v nedelu urobili 200km 🙂 vacsinou maly cestu prespi, ale teraz spal asi stvrtinu a ostatny cas bol hore. Usmieval sa na kamiony, ktore isli za nami, ale poslednych 30km uz preplakal, lebo mu to bolo dlho. Aj tak je dost trpezlivy. Dosli sme a okupali sa. Najedol sa a siel spat okolo 20.00 a zobudil sa iba o 5.00 🙂
Dnes cez den spal malicko, takze uz o siedmej zalahol. Som zvedava, kedy sa zobudi.
Som vsak rada, ze v noci spinka a cez den je viac hore. Mame to polohovatelne lehatko, takze tam lezka a je ticho, mam ho pri sebe, aby na mna videl a popri robote sa s nim rozpravam. On na mna guga a usmieva sa. Posledne dni je uz takyto a je to strasne mile. Dnes som zistila, ze ho zaujima aj telka. kym som sla na wecko a dat prat, nechala som ho v obyvacke. Ked som sa o chvilu vratila, on sa usmieval na telku cely sustredeny a tiez sa snazil komunikovat 🙂
@vanesska - to je dobre, ze se si nasli uz rezim. Malinka je teda riadny papajko. Nas potrebuje aspon 4 hodky pauzu medzi jedenim. Zoberie aj po troch hodkach, ked "musi", ale vidim, ze je nasilu. V podstate je 5x denne. To musis byt este stale nevyspata, ked sa ti budi 3ci 4x v noci. Mne sa uz v auguste budil okolo polnoci a potom okolo 4 nad ranom. Teda len 2x. Je to fakt zaujimave, ako je kazde babatko ine.
ahojte maminky
idem si k vám po radu. ako mám položiť matrac do postieľky? mám matrac kokos-pena a samozrejme, že neviem, ktorá strana má byť dole a ktorá hore 😝 alebo je to jedno?

@vanesska my máme aj babyvak, a manžel doniesol aj klokanku z Číny, ale malý v tom vôbec nechce byť. V tej klokanke ako tak vydrží chvíľočku, hlavne keď vysávam sa mu to páči, ale v babyvaku vôbec. No musíme ho naučiť. Keď už to máme doma, tak musíme využiť.
@prahaxx tie naše detičky keď spinkajú vyzerajú ako malí anjelici. Kto by to bol povedal, že nám takto dajú zabrať 😀. Náš malý doma vôbec nechce byť v kočíku, vonku ho akotak strpí. Máme aj polohovateľné kresielko, ale tam ho to tiež baví asi tak 5 minút. Zatiaľ vyhrávajú ruky. No neviem, dokedy to vydržím. Malý je čoraz ťažší, a už to začínam cítiť na chrbáte.
Evi, zohnala som aj henten sirup, ktorý máš ty. Takže oddnes ho dávam. Som zvedavá, kedy a či zaberie 😀