Štát chce šetriť na energiách: Zatvoria školy v piatky, komu hrozí práca z domu
A oni si sami lietajú v lietadlách, majú platy o akých sa nam nesníva. Vymýšľajú jednu kravinu za druhou. A šetriť majú obyčajný ľudia. Vas to vôbec neštve? Môžete si dovoliť nechať deti doma? S kym budú? Mužovi idu v praci zrušiť mikrovlnku a chladničku atď. Akože celý rok sa nešetri pozyva sa pápež nakupuju sa testy na covid potom zase vakciny a teraz nekurte, neumyvajte sa a ani do školy Vám decka nepustime.
@lilope mozno som mala napisat, ze si to dovoli niekto v kolektive submisivnych ludi. Lebo vsetko je o ludoch. Ak si niekto necha kydat hnoj na hlavu, nech sa paci. Ak mi chces vziat mikrovlnku a kanvicu, tak mi zabezpec teplu stravu a napoje. Ked si prinesie svoju, tak mu zabetonuju zastrcky? Spytaj sa ho na to.
Polka mojej rodiny pracuje v statnej sprave a nikto im tam kanvice ani mikrovlnky neberie. Okrem ineho tam sa doteraz doslova kurilo z okna, takze ak teraz zavadzaju nejake setrenia, nech sa paci. Ak ma manzel vo vedeni slizkeho ritolezeckeho tupca, ktory ma potrebu hlasat, ze zamyka mikrovlnku na dva zapady, je to chyba aj podriadenych a zvlast v statnej sprave. 30 ludi a vsetci s tym suhlasia?
@katulienkax správne!a kto bol za tými vojnami čo si vymenovala?keď si na to odpovieme,máme odpoveď kto je za všetkým čo sa deje,od covidu až do teraz.. 😜
Tak ja som volila tuto vládu 🙂 a aj ju budem voliť ďalej určite lepšie ako svina Fico a smer 🤣
Však nech ich berú každý piatok vonku do okolia, pohyb na čerstvom vzduchu prospeje všetkým, otuzi populáciu, a nech ich popritom učia zdravo, ekologicky a čestne žiť... Alebo nech chodia na praxe...
Keď budú fakt piatky doma nebude sedieť za Pc.
Šetrím
Ja to napr.tak katastroficky nevidim keby boli piatky doma....predlzeny vikend,chore,soplave decka sa preliecia.Mozu ten den stravit vonku a viac sa naucit ako sedenim v skole.A ak dobre viem,pandemicka ocr este funguje.Rodic si ju moze uplatnit na ten den.
@miriam11 podobne, už vidím ako nám zamestnávateľ oblepí chladničku 😅. Veď je to trapné a sprostosť nad mraky. Toto môže napadnúť iba určitú skupinu ľudí. Na jednej strane treba šetriť, lebo ľudia už nevedia čo so sebou, už veľmi plytváme - energiami, potravinami. Ale na druhej strane odtiaľ potiaľ.
@dreamss ale to ja chápem že tie problémy nespadli z neba, k tomu som sa nijako nevyjadrila.. písala som ti len kvôli tvojmu návrhu 3m prázdnin, čo je nerealizovateľné a nič neriešiace.. a rovnako si myslím o 4dnovom týždni v školách, že je len presúvane míňanie energii na domácnosti..
@evamarek77 úrady zavreté pondelok piatok? Streda štvrtok sú nestrankove dní takže super..a od štvrtka do utorka sa nebude topiť? Tak keď to potom zapnú zožerie to teda fajne dokiaľ sa vytopi
85% spotreby budete mat za garantovanu cenu vdaka memorandu so slovenskymi elektrarnami. Vypocitavat sa to bude z rocnej spotreby ktoru ste mali pocas pandemickeho roka kde bola spotreba elektriny zakonite vyssia pretoze vsetci boli doma ( zatvorene skoly, Home office atd. ).
Teraz ale nesedia vsetci doma co znamena, ze aj spotreba domacnosti je nizsia nez pocas pandemie. Mne to nepride ako mission impossible usetrit 15% spotreby.
Ak viem, ze som mal mesacnu spotrebu 200 KwH pocas pandemie a potrebujem usetrit 30 KwH tak hladam sposob kde tu rezervu najst.
Osobne ma prekvapuje, ze vela ludi sa radsej pride vyzalovat na MK nez aby hladali riesenia. Malokto sa tu pyta na rady ci tipy kto ako setri.
@hopsadobrandejsa ale boli tu aj také diskusie, hneď zhejtovane a veľa ľudi povedalo že nijako šetriť nebudu.. 🤷
@hopsadobrandejsa Presne tak, ak to budú počítať z roku 2020 keď všetci sedeli doma, tak úspora tam bude. Doma máme vyúčtovanie el. energie od júla do konca júna. Keď sme pozerali faktúru čo prišla v lete, tak minulý rok sme mali úsporu proti predchádzajúcemu roku tých 15%. To znamená, že počas kovidu sme mali vyššiu spotrebu o 15% ako mávame bežne. Počas kovidu, ja pracujem z domu (už roky), manžel mal zrušené všetky služobné cesty, takže nonstop doma, dve deti doma, t.j. išli 4 počítače denne, dva televízory, každý deň sa varilo na elektrike. My sa snažíme šetriť dlhodobo, ale plus sme teraz ešte stiahli ohrievanie vody o 10 stupňov, tak myslím, že 15% by sme mali ušetriť s prehľadom.
@jana_eyre_2 tak potom komu niet rady, tomu niet pomoci....
Dajte im zahrat na exprese "Cry me a river" od Justina Timberlake-a nech sa im ulavi na dusicke...
@hopsadobrandejsa rada čítam tvoje reakcie. Avšak ja už neviem, kde mam ušetriť tie kWh. Kúrime drevom (s akumulacnou nadrzou) , vodu ohrievame tiež drevom. Všade mame led svetlá. Mam 3 deti ( teda prať musím, avšak nepreháňam to) varím na indukcii a pečiem v el. Rúre.
Sme 2 dosp plus 3 deti. V dome 170 m2. 2 týždne v roku rezeme a stiepeme kúpené drevo. Občas sa zapne aj miešačka, koli dorábam okolo domu, fkexa, zváračka.... Také tie mužské kutilovske veci, keď sa diraba bývanie. Moje deti sa hrajú na x boxe rak cez víkend, keď prší (inak chodíme do hôr) tak 2 hodky cez deň. Svietim len tam, kde sme. Naša spotreba, aj v čase stavebných prác je 4300 kWh za rok. (jedine, čo si viem predstaviť, budúci rok vynechať filtráciu k nafukovacie u bazénu)
Ako ak mi niekto poradí, kde mam ušetriť, rada si nechám poradiť
@kvetinka75 len firmam vzrastu ceny energii viac ako domácnostiam, cize aj chladničky nieco spravia ☺️ k tomu na rozdiel do chladničiek v domácnosti tie na firmach väčšinou ani nemaju zmysel, vacsinu casu by v podstate mali byt prázdne. Niekomu sa to zda prehnane a inemu je to proste priestor kde vedia usetrit. Lebo pocitace a svetla, stroje atd. nevypnu..
@hopsadobrandejsa pre vacsinu je 15% to mission impossible, domácnosti nsor starsi ludia ani teraz nemajú vysoku spotrebu, ja si doma neviem predstaviť co vypnúť, fskt ako tu uz boka diskusia jedine prestat zehlit 😂🤦🏻♀️ a vratitsa do doby kamennej a zrušit susicku prádla... Inak šetrit nemám kde. Alebo vypnem kúrenie? 😂 Uz teraz roky kurime na cca 20-22stupnou..
@kaja01 Lenze to je presne to comu mnoho ludi ocividne nechape. Tych 15% nie je nejake nahodne cislo ktore buchli od brucha.
URSO bezne vypracovava tyzdenne a mesacne prognozy pre urad vlady o spotrebe domacnosti. Na zaklade toho vyratali, ze 15% je nejaka ta pomyselna hranica co je realne usetrit a co nie.
URSO v sucasnosti robi prognozy na pre urad vlady aj co sa tyka vyvoja cien energii na rok 2023 ale kedze ceny na trhoch su momentalne extremne volatilne, tie odhady su kazdy tyzden ine. Na zaklade tychto dat stat vie aku cenu tarif je mozne ocakavat v buducom roku.
Tych 15% realnych je len ono je v zasade jednoduchsie vyplakavat na internete nez riesit samotny problem.....co uz 😴
Zase majú šetriť obyčajní ľudia a páni si budú lietať každí zvlášť. Dúfam že v parlamente a v palaci nezakúria....ale ako ich poznám za ušetrené peniaze si kupia pravé kožuchy.
Inak mne chlap povedal ze v Taliansku dostali ludia radu ako ušetriť, cestoviny maju variť v zakrytom hrnci a to tak ze daju ich do vriacej vody, zakryju, sporak vypnu. A trva to vraj o minutu dlhsie ako bezne 😁 vsade vo svete asi riešia šetrenie😇
Ja ti tak poviem. Mňa hlavne zaujíma čo robím alebo nerobím ja, nie to čo robia alebo nerobia druhý. V prvom rade je potrebné začať od seba.
@simca06022011 toto je super vychytávka, j tak zovriem vodu v kanvici,nalejem k cestovinám a zakryjeme,ani nezapinam.sporak a cestoviny sú uvarené.
@mamula20 kto iní sa dá zvážať na protesty autobusmi ako dezoláti, keď vedia, kto ten protest organizuje? Ešte že ty máš tie oči otvorené a toto nevidíš
@zafir01 popozerať na nete,je veľ tipov ako ušetriť. Niektoré možno človek ani nevie. Napr ak necháš tv v stand-by režime v noci tak ti to zožerie toľko el energie ako keby si uvarila 30salok čaju. Čiže všetko vypinaj z elektriny,nenechávajú v stadnby režime. Varenie s pokrievkami ti minies 4nasobne menej energie ako bez. Peč viac veci naraz, nepredhrievaj rúru. Napr ja si neplánujem ak pečiem chleba ,tak aj nejaký obed k tomu a koláč. A potom už nemusím zapínať rúru, potom máme varene

@solange7 prosím ťa, keď nevieš či to, čo píše, môže byť pravda, tak sa, prosím, k danej veci nevyjadruj. Môj manžel je štátny zamestnanec a v práci, kde ich je asi 30 na jednu rychlovarnú kanvicu a chladničku, tiež im ich idú zrušiť. Nemáš ani poňatia a píšeš ako by si bola zasvätená. To je realita, nie výmysel.