Stávka lekářu
Caute baby, nevite nahodou nekdo jak je to s vypovedma doktoru? Jaka je situace v porodnicich? Mam termin 5.12., tak aby tam nekdo byl 😀
@lumimi ja mam za sebou 5 rokov studia na VS a caka ma nastupny plat 450,- € cca, tiez ziadna slava a jednoducho neriesim. ked za tolko robit nechcem, tak nebudem, budem robit nieco ine, kde viac zarobim. a ked mi to staci, tak to robit budem, lebo ma profesia bude bavit. samozrejme, ze ta nikto nenuti, aby si pracovala v nasom zdravotnictve, verim vsak tomu, ze sa najde spusta inych ludi s tvojim vzdelanim, ktori marne obiehaju nemocnice alebo sa marne pokusaju inde najst uplatnenie vo svojom obore a brali by vsetkymi desiatimi robotu, hoci aj s nastupnym platom, ktory sa tebe osobne zda byt maly... 😒
a dalsia vec...keby stat zakazal robit starym paprdom, ktory beru minimalne 1,200-1,800 eur a v podstate uz nie su schopni, tak by sa hned nasla praca pre 2 mladych lekarov s trochu vyssim nastupnym platom. lenze my (slovensko) sme taki debili, ze umoznujeme brat starym, neschopnym lekarom kralovske dochodky a kralovske platy. moja osobna skusenost, lekar-dochodca-pediater, jeho prijem dohromady spolu s dochodkom cini momentalne nieco malo cez 2.000,- €, tak mi povedz, o com toto je?
mandragora22 🙂 , tvoj príspevok mi dal zabrať, je veľmi podnetný 😉. Napadlo mi, ako študentov povzbudzujeme k tomu, aby si našli niečo, čo ich bude baviť a aby to robili s láskou (a vášňou), najlepšie do konca života, aby sa v tom rozvíjali a tak prinášali úžitok celej spoločnosti. Nie je to demotivujúce, keď práve za prácu, ktorú by nechcel robiť každý druhý, vieme zaplatiť tak málo? Som si istá, že výška platu nie ja priamo úmerná kvalite vykonanej práce, nikdy nebola. Tiež viem, že dobrý zdravotník nebude "natruc" robiť ústupky z kvality svojej práce, nebude kradnúť materiál, nebude odchádzať z práce skôr a prichádzať do nej neskôr len preto, že zohnal brigádu predavača v nejakom obchodnom reťazci a podobne, no dokedy mu to vydrží? Mám rada svoju prácu, hoci nie (vždy) romanticky a robím ju dobre. Tiež som obklopená ľuďmi o ktorých si denne hovorím: "Robí dobre svoju prácu, iste by sa vedel/vedela úžasne uplatniť aj v inom odbore, napríklad...., no vďaka bohu, že robí práve túto prácu a práve u nás." Už sa opakujem, no ťažko to vyjadriť inak 🙂 . Zdravotníctvo nie je jediný odbor, ktorý nevie náš štát ani doceniť, ani zaplatiť. Učitelia a ich platy za zvládanie našich 😉 nezvládnuteľných deťúreniec sú od tejto témy čo by kameňom dohodil. Najvyšší čas urobiť niečo (najlepšie všetko) v záujme všetkých zúčastnených strán.
@lumimi
@mandragora22 baby nástupný plat je všade takto, ja som po škole nastúpila do práce za minimálku to bolo vtedy 2700 korún, ale ak som chcela získať prax tak som to brala, ak nato budem kukať ako vy teraz tak doteraz sedím doma a moje vzdelanie by mi bo na ....... . ja sama poznám pár tak zmýšľajúcich a skončili ako umývači riadu v Anglicku, tam majú svoj plat 😎 je málo povolaní pri ktorých sa nemusíš ďalej študovať
@martina2001 ved prave. ja som zacinala pracovat pred 16 rokmi za 2,500 v cistom a brala som to takisto,ako ty. musim mat prax, vedomosti z praxe a vyvijat sa, aby sa mohol vyvijat aj moj plat. behom 8 rokov som vystriedala par zamestnani a dostala som sa k platu 25,000 v cistom, to bolo v roku tusim 2002, co bol velmi pekny plat. potom som na par rokov trosku s platom klesla, asi na 18,000, ale aj to bol pre mna nadstandart, ja som bola maximalne spokojna. ale nemozem predsa pozadovat od statu, aby mi dal hned nastup 20,000 a pritom este dokopy nic neviem a nemam ziadnu prax, ci? 🙂
@mandragora22 ja som tiež po každom odpracovanom roku išla hore, darmo máš školské vedomosti ak je prax niekde inde... Ja som s tým tiež bola zmierená, ale po odchode na materskú som odchádzala s krásnym platom, ale to nevysvetlíš 😉
@martina2001 🙂 😉
ja si hlavne myslím že tento strajk sa netyka sukromnych lekárov. tí sa maju ako prasce v žite, ja teda osobne nepoznám žiadneho sukromníka ktory by nemal dom, minimalne každy 3 rok nové auto a nejaku drahu dovolenku. stačilo mi vidieť ako pristupuje k pacientom môj byvaly gynekolog- ak sa chcem vybaviť, musím sa objednať, za každé jedno sono počas tehotenstva 8e, objednávka 5e, skumavky na krv 0,80e, platilo sa za všetko. u obvodnej doktorky tak isto, ked sa chcem vybaviť, tak bud ráno pred 6 sedieť v čakárni, alebo sa objednať - 5e. tieto poplatky idu sukromnému lekárovi do vrecka - neplatí z nich dane, a kto má veľa, chce mať ešte viac.
druhá stránka mince je naša nemocnica, ležala som počas tehu pár tyždnov na gynekologii a mala som tu čest rozprávať sa so sestričkami - niektoré služby tahali non-stop, lebo sestričky za tie peniaze a nabuchané hodiny za mesiac zarobili v čistom maxim 11tis. podotykam že museli mať odrobené víkendy alebo priplatky, nadčasy. teraz po 3 rokoch vidím ako sedia v tescu za pokladnou lebo tam zarobia viac.
takže rozlišujte prosím státny sektor a sukromnych lekárov
@sante81 to by som fakt chcela vidiet jednu jedinu sestricku, ako odide zo zdravotnictva a pojde do tesca za pokladnu. ani jedna by nevydrzala makat tak, ako makaju tie baby za pokladnami. viem, o com hovorim. aj tade som si pocas svojho pracovneho "vyvoja" presla 😀 a vynada ti kazdy druhy zakaznik atd atd... a neviem, odkial mas info, ale si velmi zle informovana, ked si myslis, ze predavacka v tescu zarobi 11.000 v cistom alebo nebodaj viac. iba ak berie este mozno nejake pridavky alebo bonusy, inak tazko.. 🙂
@mandragora22 tak prídi ku nam do partizánskeho a môžem ti dotyčné pani ukázať, bola mi dokonca pri pôrode , takže ju osobne poznám. nie som typ človeka ktorý ma plnu hubu rečí, a nepodložené ničím. sama som pracovala 6rokov v potravinách a viem to ako sa tam človek namaka. a to mám strednu skolu s maturitou, žial pred 12 rokmi som nemala žiadneho známeho ktory by mi vybavil prácu v kancli po známosti. a môj nástupny plat po skole bola minimálna mzda a tu som a žijem
styri roky strednej zdravotnej,potom tri roky vyska-LFUK v BA, a je zo mna obycajna sestricka, ktorej v BA v nemocnici pred dvomi rokmi ponikli nastupny plat nieco cez 500e v hrubom, a ako tu bolo uz vyssie spominane-bez vykendov sluzieb... no neviem si to predstavit,ziadne volno,podmienky skoda hovorit,ale co si neviem vobec predstavit je pracovat niekde na vychode SVK
@seminkads no vidiš a na vychode takto a ešte horšie musia pracovat-tu je omnoho vyssia nezamestnanost... 😒
@bebebrumik tia podmienky su vsade asi rovnake,ale platy ine, no a BA tiez nie je ziadna slava
toto fakt stoji za precitanie
http://spravy.pravda.sk/nemocnice-uz-posielaju-...
ale nie kvoli lekarom 😒
@denduska jéžiš, to je hrozné ☹ mne to fakt začína pomaly ale isto pripomínať americký systém zdravotníctva - tam si pacienti sami šijú rezné rany doma, alebo si vyberajú keď im utne 2 prsty na ruke ktorý im prišijú, lebo jeden prostredník stojí 60 tis. a prstenník 12 tis. ☹ keďže na oba nemá, sotva na ten lacnejší, tak aspoň ten jeden, aj to si musí zobrať pôžičku ☹ a k tomu spejeme tuším 😔
@hajanka ak máš čas, tak si pozri, ale trvá to dve hodiny a treba si to stiahnuť http://www.ulozto.cz/8385783/sicko-cz-avi je to o americkom systéme zdravotníctva, kopec ľudí ani poistenie nemá, musia si hradiť všetko, preto ak na to nemajú si musia požičiavať na liečbu, a tí čo poistenie majú sú tiež neni za vodou, poisťovňa im schvaľuje každý jeden zákrok, sú tam konkrétne prípady, až sa človeku rozum zastavuje...
ešte aj toto je celkom zaujímavé čítanie http://marekblaha.blog.sme.sk/c/270510/Rok-Pent...
@halienka neskor si to urcite pozriem dakujem. Len tam je taky rozdiel, ze oni nemaju povinne zdravotne poistenie, vies. My, obcania SR povinne odvadzame prispevok do zdravotnej poistovne, takze mame narok na osetrenie. V USA to takto nefunguje, tam povinne zdr. poistenie neexistuje, len dobrovolne a je na samotnom cloveku ci a ake poistenie si vyberie a bude platit pre pripad ze raz bude potrebovat osetrenie.
U nas si moze clovek cely zivot platit poistenie a niekto nevyuzije z neho mozno ani cent.... 😠
A potom su taki, co su u Dr. kazdy druhy den...
V USA odvadzaju sami na seba, nie na inych... a takto je to spravne. Ak si nechce platit poistenie, nech neplati, ale nech potom necaka ze sa mu dostane zdr. osetrenia...
dievčatá,ako to tu čítam nejako vám uniklo ,o čo teraz lekárom ide,nemám čas to tu vypisovať,stačí popozerať články k téme resp. správy v tv,hlavne je to proti akciovkám,lebo lekári vedia o scénari ako sa nemocnice majú dostať do rúk penťákov,ale predtým majú samozrejme skrachovať....ide o lekárov z nemocníc,nie súkromných,ktorý fakt majú iné príjmy ako tí z nemocníc hlavne malých...a všimnite si,že štrajkujú inteligentní ľudia /lekári a učitelia/ a tiež si uvedomte,že nie je ľahké dať výpovede,mnohí sú živiteľmi rodín,do Rakúska takí východniari nemajú na skok ,ale asi už fakt majú toho všetkého dosť,problémov je veľa,to by som tu písala do polnoci..a ak si pacient myslí,že jeho sa to netýka resp, nedotkne,tak sa mýli...napr. v scénari akcioviek je dať kopu vecí zaplatiť pacientovi ako nadštandard,ale do nadštandardu pomaly aj toaletný papier zahrnú....
a už fakt teraz neide o to,že sa na vás lekár mračí alebo niečo nevysvetlí podľa predstáv pacienta,ide o to,že jednoducho tam /na ošetrovni,na ambulancii,na oper.sále/ nijaký lekár nebude...alebo namiesto skúseného s atestáciou a praxou bude nejaký mladíček mesiac po škole alebo možno ukrajinec/ale ani oni sa tu nepohrnú/, alebo s abudú rušiť oddelenia/čo na tom,že taký úraz dlhú cestu do inej vzdialenej nemocnice jednoducho neprežije/...chcelo by to od pacientov akútakú reakciu napr. tu niekto písal,že plánovaná operácia dieťaťa možno nebude,aristi dali výpovede-treba zdvihnúť telefon a pýtať sa riaditeľa nemocnice,čo ako matka máte robiť? a pýtať sa vyššie,hoc aj ministra....momentálne je vyvíjaný psych. nátlak aj na sestry/lekári odídu a ani vy sestry nebudete mať robotu,tlačte na lekárov,nech výpovede odvolajú/..
@hajanka to áno, to máš pravdu 😉 🙂 ja sa len obávam, že tento stav ktorý tu momentálne nastáva, niekomu celkom vyhovuje, a že to vďaka tomu môže pomaly dospieť tam kde je to v amerike 😒 že ľudí dostanú do takého stavu, že budú žiadať zrušenie povinného poistenia, budú chcieť radšej dobrovoľné, a to už bude cesta k tomu, čo je tam. V usa to nie len o tom, že si nechce platiť, ide o tam aj o to, že mu tú poistku jednoducho neschválii poisťovňa, pretože tam majú také kritéria k zdrav. poisteniu ako mi tu k životnej poistke, tzn. ak máš nejaké chronické ochorenie, tak ťa nepoistia, ak máš rizikovú prácu, tak ťa nepoistia atď. Poisťovne si tam tým pádom uzurpujú právo rozhodovať, ktorý zákrok preplatia a ktorý nie, majú tam na to špeciál ľudí, ktorí sa ti hrabú v karte tak dlho dokým niečo nenájdu, len aby ti ten zákrok ktorý potrebuješ mohli odmietnuť, čiže aj keď si platia, tak sa im nemusí dostať toho potrebného zdrav. ošetrenia...spravodlivosť v tomto nie je ani pri dobrovoľnom poistení, pretože vtedy sa to začína meniť na biznis a to si budú poisťovne sakra strážiť komu čo preplatia, presne tak ako tu u nás pri iných dobrovoľných poisteniach...to všetko je v tom filme. V usa už z toho urobili čistý biznis. Neviem, ktorý systém je spravodlivejší, tuším ani jeden ☹ na dobré ošetrenie sa môžu spoľahnúť tu či tam skutočne len horných 10 tis. u nás ostatných je to vyslovene len o tom, či sa na nás usmeje šťastie 😖
@janinah preco si myslis, ze ukrajinec bude horsi lekar, nez slovak? to akoby cesi vyhlasili o slovakovi, ze bude horsi lekar, nez cech... 😖 ja som praveze pocula na par ukrajinskych lekarov, ktori uz v SR posobia par rokov, len same chvaly, tak nech si nasi idu..
@denduska staci, ked sa pozries na tie budovy, ktore ma VZP vystavane. tie bavoraky najvyssich cinitelov atd atd, same drahe a luxusne vecicky, ved ako vsade, kde "niet penazi" pre obycajnych ludi 😠 😠 ja osobne by som brala moznost rozhodnut sa, ci platit poistenie alebo nie, ako uvadza
@hajanka ved napokon ja sama som chora raz za rok, aj to len chripka, kde by som si s radostou lieky raz do roka kupila. takto platim (alebo som platila, kym som pracovala) nekrestanske peniaze za zdr.poistenie a este som si za lieky aj doplacala 😝 😔

@mandragora22 ja nehovorím že iný to tiež nemaju tazké, ja len z mojho pohladu. skončila som medicinu a doktorku robit nechcem. zostala som totižto z toho celeho systemu znechutená - vzdy som chcela robit obycajnu všeobecnu lekárku na obvode lenže ked som zistila tie podmienky za akých by som mohla ziskat atestáciu tak som zistila ze na to nemám peniaze, celý ten systém je na hlavu.
A hlavne po 6 rokoch studia si myslím, že by som mohla mat nastupný plat aj trochu vyšší než maju upratovačky v nemocnici ktoré maju možno strednu