Stávka lekářu
Caute baby, nevite nahodou nekdo jak je to s vypovedma doktoru? Jaka je situace v porodnicich? Mam termin 5.12., tak aby tam nekdo byl 😀
@mandragora22 nikde nepíšem,že ukrajinec je horší,len trebárs odíde z našej nemocnice 25 traumatologov a asi ťažko na druhý deň tu bude 25 traumatologov s praxou z ukrajiny 😒
@mandragora22 presne tak-teraz som nechala v lekarni 40e-za lieky na predpis
@mandragora22 my tuna nemame zubara(teda mozno mame , naozaj neviem)...ale prisiel sem svojho casu Ukrajinec, naozaj sikovny, aj dajake tituly mal pred menom... a nasi mu to jednoducho neuznali a poslali ho prec......a tak sme bez zubara 😀 mozno uz je to ine...nie som si ista ako je to momentalne.
S tym poistenim je to zapeklite, lebo na jednej strane vyzera dobrovolne poistenie lakavo..ved ja som napriklad nebola u doktora ani nepamatam, lenze ani nevies ako, napr. zlomis na svahu nohu a budu ta musiet vrtulnikom odviezt a potom este tvoje vnucence budu splacat 😒 bezni ludia nemaju predstavu kolko je realna cena obycajnej infuzie - roztok + material + praca... su to pre bezneho cloveka (aj pre mna ked som sa to dozvedela) neuveritelne sumy 😖 netrufam si v tom ja najst nejaky kompromis..
@denduska pozor pozor! na svahoch sa aj tak musis poistit zvlast 😀 😀 😀 😀
@janinah ja zas neverim tomu, zeby z kazdeho oboru odisli naraz vsetci lekari...
@denduska ale inak mas pravdu. zakon schvalnosti funguje a just, keby si sa nepoistila, by si bola furt chora a furt by si si nieco lamala a lamala 😀 😀 a tie sumy su fakt zavratne. minule som videla v MT volajaku polohovatelnu postel, vraj za niekolko milionov!!! asi SK mala na mysli dotycna, ktora mi to hovorila, no a ja predpokladam jej vyrobnu hodnotu na par stoviek tisic. ty kokos, zdravotnictvo, to je riadny biznis so vsetkym, co k tomu patri + zivenie poistovni a mas vysledok: ty platis kazdy mesiac a potom este aj navyse a napokon ta nema ani kto osetrit, ved to je na smiech
@mandragora22 v našej nemocnici dala výpoved komplet celá traumatologia a celé ARO, že ostalo komplet celé očné alebo krčné je figu platné 😒 očiar uspávať nebude,krčiar nezoperuje zlomenú nohu 😒
bože prečítala som len prvé 3 príspevky a dalej ani nečítam... ja netvrdím, že si lekári a zdravotníci nezaslúžia viac, ale to že neuživia deti a nesplatia hypotéku.... majú nižšie platy ako v susedných krajináchto je pravda, ale to sa netýka len zdravotníctva, ale celoplošne všetkých zamestnaných ľudí. TO by sme mohli ísť štrajkovať všetci a nariekať, tak už nech nerobia také haló z toho. Ja mám výšku, zarobím pár euro smiešnych, tiež mám hypotéku a dieťa a nechodím nikde štrajkovať 😠
@denduska tam to funguje tak, ze ked si platis poistenie, je len tvoje, nikoho ineho, aj ked ho nevyuzijes, peniaze su tvoje.
A kto si neplati ma smolu. Kdezto u nas, napr. taki romovia, na urade prace, plati za nich stat (akoze) osetreni su bezne a vlastne to ide z nasich penazi, z nasich dani im stat plati povinne poistenie. Tak je to. U nas su osetreni z nasich penazi, a to si mimo toho platime povinne este aj zdr. poistenie, z ktoreho peniaze naspat mozno nikdy neuvidime.
V USA ked neplati, tak neplati, musi si hradit sam vsetko zo svojho vrecka, nie z vrecka ostatnych 😉
@hajanka to znamena, ze kolko si tam (USA) akokeby "nasetrim" na plateni poistky, tolko mam a hotovo? dobre som to pochopila? a ciganov mi ani nespominaj 😝 😝 😝 😝 v tom mas svatu pravdu. keby u nas bola tato alternativa, ani jeden cigan (cest vynimkam, mam na mysli osadovych ciganov) by neplatil poistenie, akosi rychlejsie by z nich potom mozno ubudalo 😒 😀
adka12, asi bolo mojou chybou hneď v prvom svojom príspevku spomínať rôzne peňažné aktivity (hypotéka a pod.), no nebolo to to, na čo som poukazovala v prvom rade. No ak aj vezmeme do úvahy, že nižšie platové ohodnotenie je celoplošným problémom, určite nie je problémom " všetkých zamestnaných ľudí". To by fungovalo len vtedy, ak by všetci robili úplne tú istú prácu za ten istý plat. Ale to predsa nejde.
@mandragora22 😀 😀 😀 tuším si objavila riešenie rómskej problematiky 😀 tým pádom hlasujem za! 😀
@halienka keby nas tak teraz citala konvalinkova, ci ako sa vola? ta, co furt ciganov sa zastava (sama je ciganka, akurat trosku viac vzdelana, nez jej kamosi z osad) 😀 😀 😀
@mandragora22 jéj len jej to nedaj vedieť čo tu píšeme, bo nás hádam aj zavrú za také reči 😀 😀
ja osobne som s lekarmi nikdy nemala problem, az do chvile, kym mojej najmensej nediagnostikovali nador. dovtedy sme k lekarom ani pomaly nechodili. ale teraz ??? no pred niektorymi musim sňať klobuk. hlavne pred tymi, co mi zachranili dcerku, lebo to bol neskutocne ludsky a uzasny pristup. teraz uz rok chodime na onko a to co ja tam zazivam.... inokedy by som ich uz davno poslala do .... kelu, ale vzdy mi ich spravanie tak vyrazi dych, ze az. ja viem, ze maju toho vela, ale ked vedeli aku pracu idu robit, tak nech sa podla toho spravaju. ci si myslia, ze my rano vstaneme, pouvazujeme co budeme robit a nic nepsie nas nenapadne, iba to ze si pojdeme na 6 hodin sadnut na onkologiu??? no tiez tam nechceme byt, ale ked musime, tak by uz mohli byt milsi. minule sme mali ist na krv na imuno, tak sa onko chcela hned zviest, nech sa tam zastavime pre skumavky, tak sme sa stavili, isli na imuno, tam nebola dr. tak ze mame ist spat na onko, nech tam vezmu krv aj pre imuno. som zaklopala na imuno a sestricka na plnu cakaren zahucala, citujem: " ja sa na to mozem vysrat" a treskla s dvermi mne pred nosom s malou na rukach. ja som ostala stat ako obarena a cela cakaren so mnou. toto je aky pristup? no tak za taketo spravanie by som im nepridala ani korunu. ale je pravda, ze dotycnym lekarom co mi zachranili dceru a vedeli sa spravat profesionalne a ludsky, tak tym by som aj strojnasobila. lebo to uz bol iny pristup. to boli PANI doktori.
a jedna z mojich cerstvych skusenosti... moju dceru vzdy z detskej nemocnice prevazaju do dospelackej na MRI a odtial ju v narkoze este prevazaju spat. vraj nemozu v detskej lebo nasa poistovna nema s nimi zmluvu. tearz mi povedali, ze budeme musiet chodit na odbery k obvodnej a potom na kramare, lebo vraj nemame zmluvu. tak mi to uz nedalo. zeby jedna z najvacsich poistovni nemala zmluvu s onko??? na moje prekvapenie mi povedali, ze zmluvu maju aj na MRI aj na odbery. riaditelka volala na onko, ze ako je mozne, ze toto stanovisko mi v ambulancii povedali a z onko dostali odpoved, ze to vobec nepovedali a ze si vymyslam. no ludia mna skoro pri tom telefone vystrelo. som povedala, ze dost!!!!!!! tak ako viem pisat reklamacie a staznosti na pristup a jednanie v obchode, na urade, proste hocikde, tak uz zacnem aj tu. a do bodky budem vyzadovat vsetko z charty prav pacienta. ja im dam. ja som neni kus dobytka a moje dieta uz toboz. uz nebudu rozhodovat o nas, ale s NAMI. pri kazdom ich kroku budem aj ja a budem chciet vediet vsetko. este im pojde hlava dookola. ziadne strucne odpovede. pekne vysvetlit. no jak ja som sa nas....a za posledne dni. a za toto chcu priplatky???? no nic by som im nedala. ani cent. cest vynimkam. ako tu niekto pisal, keby sa takto spraval radovy zamestnanec niekde vo firme, tak rovno leti. nie ze mu stiahnu premie. ale zdravotnici??? ooooo, ti su nedotknutelni.
@halienka tiez som uz o tom premyslala, ze asi skoncime v base 😀 😀 😀 😀 no nic, idem hajat, dobru noc!
@janinah v ba na detskej chirurgii odchadzaju lekari. chodia tam na operacie aj deti z onkologie.... tie decka to ozaj potrebuju. teraz tam jeden nas "spolubyvajuci" ma ist na operaciu. lezi na onko a ta operacia je velmi potrebna. malinky ma vyse cosi roka. a tearz co? krpec je na tom velmi zle a bude este horsie, ak nie najhorsie ak nebude nikoho kto by ho zoperoval......
@hajanka ano je to tak, ale na druhej strane aj tebe, aj mne sa lahko moze stat ze budeme nezamestanane a v tom pripade by sa na nas v USA vsetci vy... mas tam nejaku insurance, ak si bola zamestnana predtym a platila si si poistku, ale len nejaku kratku dobu a jednoducho ked nemas pracu, poistku si nemozes dalej dovolit..nie len cigani su nezamestnani a prizivuju na ostatnych pracujucich - ano tu je to vypukle lebo ich je vela a sme ministatik, ale su aj ludia ja neviem postihnuti od narodenia alebo chronicky chori, co nemozu hocijaku pracu vziat...co ti nemaju narok na osetrenie? Preto sa v USA je milion nadacii, a sukromnych zbierok..ludia pomaly s kazdou chorobou si vytvaraju rozne spolky, zdruzenia a prosia ostatnych o financnu podporu, lebo nikto iny im ju neda. Cize ak som zamestnana, dlhodobo a na dobrom mieste - tak je to life (neporovnatelny so SK)....len nech sa mi nieco nestane 😕 Nie je vsetko o ciganoch..moze to byt aj o "nas". 😒
@lucia20 no práve, to je to, kým doktorov človek nepotrebuje, tak ani tých zlých skúseností s nimi nemá, ono sa to vždy začne až vtedy, keď príde niečo vážne a už treba riešiť, chodiť po rôznych ambulanciách a vyšetreniach a vtedy to človek pekne začína vidieť, aké veci sa niekde dejú...No tie zážitky čo píšeš, no hrúza fakt, a teraz domôž sa nejakého práva. Ako kdesi niekto písal, najlepšie je pýtať si všetko na papieri, a všetko z karty si prefocovať, lebo už poznám aj také prípady, že miznú správy z karty, ak sa človek začne ozývať. Je toho veľa, čo by si nemali dovoliť, ale keďže nie sú postihnuteľní, tak čo by si nedovolili. 😖
@mandragora22 neviem o tom,že by Hippokratova prísaha bola o tom,že necháme si od nadriadených a mocných krajiny s,ať na hlavu donekonečna a neozveme sa za žiadnych okolností...ak ti nedošlo,lekári bojujú aj za pacientov...a nepočula som,že by lekár nepomohol pacientovi,neošetril akutny prípad,lebo štrajkuje/myslím teraz/
@halienka ved to, najhorsie je, ze ludia sa boja, ze si to potom odnesu, pripadne, co je horsie este ich deti.
@janinah no fakt ja som v tejto chvili rada, ze mi mame relativne najhorise za sebou. apson dufam, teraz by mali prist vysledky MRi, tak dufam, ze ziadnu chemo nebude treba, lebo neviem neviem..... 😖
nechcela som sa zapojiť do diskusie ,ale nedá mi to.Som zdravotník.V zdravotníctve pracujem viac ako 20 rokov takže som stále pri zmenách a zvratoch.Poviem vám ale,že nikdy to tak zlé nebolo ako je to teraz.Hoc čo chcete urobiť pre pacienta ,brzdí vás príkaz riaditeľ nemocnice,poistovne........Máte zviazané ruky,chcete dať liek,nedá sa lebo ho na oddelení nemáte.......robíte od vidim do nevidim,lebo stav personálu je taký aký je.Nikoho nepríjmu a robota pribúda...........neskutočné papierovanie,ktoré berie čas na pacienta.........nemáte sa čas porozprávať skutočne tak ako je treba.......profesionálna súdržnosť dnes niekam zmizla......jeden obor nadáva na druhý........to ste mali vyštriť u vás a nie tu,u nás je plno dajte pac,inam...........Aj zdravotník je človek,niekedy je nervozny,naštvatý...česť zdravotníkovi čo neprenáša problém na pacienta,pretože nároky sa kladú dnes na každého a každý má v práci tlak či je to na úrade alebo inde.Prístup k pacientovi je však druhá vec,ak niekto nie je EMPATICKÝ tak nebude,a je jasné že sa nájde veľa zdravotníkov za ktorých sa hambím a podla mňa nemajú čo v zdravotníctve robiť.Ak máte zdravot. vzdelanie a úzku špecializáciu nemáte kam odísť robíte len to čo v rámci svojej kompetencie môžete a aj za almužnu.A ke´d sa teraz tak rozprávam s kdekým nejde o platy,ale o transformáciu.Tú nechce así nik okrem zainteresovaných.......V TV vravia že majú odborníkov čo zastúpia miesta ak niekto podal výpoveď ,no neverím tomu pretože viem ako to funguje..aj tak ich je nedostatok na ARO,JIS a podobne.
A čo sa týka pôrodu neboj ,nik ťa nenechá odrodiť samú.Držím palce.
@luy áno, to musí byť hrozná schiza, keď chceš pomôcť, vieš čo by človeku pomohlo, ale nemôžeš...nezávidím veru 😔 preto stále vravím, systém je naprd, ani nie tak platy, ale celý ten systém, a ja fakt neviem, čo sa musí stať aby sa to konečne riešilo správne, veď všetci sme ľudia, aj tí riaditelia, aj ministri, tiež majú deti, čo im to nedochádza?
@halienka presne systém je naprd,a vieš v každej práci máš niekoho nemožného,medzi 10 učitelmi sa nájde jeden blb,medzi úradníkmi tiež no a aj v zdravotníctve ,a potom presne takýto človek urobí obraz celému zdravotníctvu.Plat mám nanič ale čo už som si zvykla,je mi do plaču aj v rozdieloch ,práve v stredu som mala možnosť rozprávat sa a kolegyňou z BA a tá ma pri nižšom vzdelaní viac o 300 eur a to je šialené,no ale tak hold regionálny rozdiel je a bude vo všetkom
@luy suhlasim s tebou. len za predpokladu, ze z 10 ludi je jeden blb, tak ja asi stale stretavam z tych desiatich len toho jedneho. 😠 😀 no fakt, akoze pristup k pacientovi sa asi nikdy nezmeni. ozaj cest vynimkam, ale uz som sa mala moznost presvedcit aj v sukromnych centrach, ze ani tam nie su moc slusni.... hlavne ked sa clvoek na nic postazuje. 😀 😀 😀 😀 ale co uz. pristup asi nezmenime tym, ze toto tu budeme riesit. hold je to v ludoch, ale tak ako si nenecham od nikoho ineho s...t na hlavu, tak teraz uz ani od sestier a lekarov. ja im rozumiem, maju toho vela, chapem to, ale!!!!! jedno velke ale sa mi stale vklada do mysle. ale moje dieta sa samo od seba nerozhodlo, ze by bolo fajn byt onkopacientom..... a ani ja som si to nepovedala. sice som o tom rozhodla, ze aj napriek nadoru si ju nechame, ale to mas vidiet ako to dostavam pocitit. uz cele tehu a 13mesiacov zivota mojej dcery sa s nami nesie na kazdom papieri, ze uz to bolo diagnostikovane v 16.tt a potom na mna hodia otazku.. vy ste to vedeli a nechali ste si ju???? no na mna ide vzdy vrazebna nalada. a ked mi lekar povedal, ze lacnejsie by stat vysla interupcia ako operacia..... no vlasy dupkom. este teraz mi to zdviha TK. a toto je realny pristup s ktorym sa ludia stretavaju..... tak potom aky obraz si clvoek ma spravit. tupec na kazdom rohu. ale obcas stretnes uzasneho a potom z neho lietas v nebi, lebo si vravis aky uzasny a pritom je "len" normalny....
@denduska veď práve, oni dobre vedia, že keď by prišlo niečo na nich alebo ich deti, tak vrtuľníky by len tak lietali a všetci by sa išli doslova posr... len aby mali tú najlepšiu starostlivosť, čože tam obyčajný človek, veď tých je tak veľa, komu už len na obyčajných ľuďoch záleží? 😠 tak ako im nezáleží ako dokážu nemocnice fungovať, či majú lekári dobré podmienky, tak im ani nezáleží, koľko ľudí tento "systém" jednoducho neprežije 😠
@lucia20 škoda reči fakt, to musí byť bohovsky empatický človek, čo ti niečo také povie... 😔 ja som zas zažila, že mojej starej mame nič nechceli dať na poľavenie od trápenia - lebo veď už je jasné, že umrie, kam by štát prišiel, keby tak zbytočne investoval 😔
@lucia20
@halienka
nech si len idu, vonku za lepsimi platmi, s takymto pristupom im raz-dva kopnu do zadku a poletia kade lahsie. V zahranici by si take nieco jeden doktor nedovolil.
Ano, vonku maju vysoke platy, ale aj celkova uroven co sa toho tyka je niekde uplne inde, je ovela ovela vyssia. Tam si to veru zasluzia.

@mandragora22 like!