Ste pripravení na rodičovstvo? Zistite viac
Koľko z tých, ktorí sa snažia o dieťatko alebo plánujú deti mať, majú reálnu predstavu o tom, aké ťažké a náročné to bude? Ak myslíš, že vieš, že to bude ťažké - predstavil(a) si si aj konkrétne situácie? Obrovský nedostatok spánku? Prvé roky sa všetko neustále krúti okolo dieťatka, pre seba nemáš ani hodinku? Tehotenstvo zahŕňa niekedy napríklad bolesti panvovej kosti, zlú pokožku, plný nos bez dôvodu, zvýšené potenie sa ...? Dieťa nevie ostať ticho, keď potrebuješ ticho? A milión iných príkladov?
1) Moja kamarátka v roku 2018 veselo oznámila nám, vačšej skupine známych, že je tehotná. Tvrdila, že sa teší. Zablahoželali sme jej a správali sme sa ako sa patrí - dávali sme najavo, že ide o pozitívnu správu. Potom počas rozhovoru sme sa jej ale spýtali, čo s tým, aká vždy bola hyperaktívna? Na večerných kurzoch po práci nevedela obsedieť. Rada cestovala do iných krajín. Muž, s ktorým čaká bábätko s ňou nie je ženatý, ani to neplánujú, ale žijú spolu, hoci on nie je zo Slovenska. Veselo povedala, že je to všetko v pohode. Naznačovala, že tehotenstvo a materstvo vníma ako ďalšie nové dobrodružstvo.
Nepovedala som jej viac nič, ale v duchu som myslela na mojich dvoch kamarátov, ktorí mali už svoje odcestované, ktorí túžili po bábätku potom, ako sa zosobášili, a snažili sa, a potom sa veľmi tešili, keď sa im podarilo otehotnieť.
O pár mesiacov prišla dobrodružná kamarátka medzi nás znovu, začiatkom 2019. Povedala, že je prekvapená.
Že nie je zvyknutá na to, že na nej jeden človiečik non-stop, 24 hodín denne, neustále závisí.
Že nie je zvyknutá neustále sa o niekoho starať.
Že nečakala, že to bude takéto.
Nepovedali sme jej na to priamo nič ale ja som ostala v šoku. Ona nečítala nič na internete ani v knižkách o tom, aké to je pre rodičov, keď majú prvé dieťa?
Neskôr v roku 2019 som ju stretla náhodou. Povedala, že otec jej bábätka odišiel naspäť do svojej krajiny. Nevysvetlila, či odišiel natrvalo, ale povedala, že býva so svojou mamou a ja som mala pocit, že pýtať sa na detaily, hlavne takto narýchlo na ulici, by bolo necitlivé.
2) Dva roky po priateľskom rozchode som sa stretla na chvíľu s mojim bývalým. Hovorili sme aj o jeho novej priateľke. Oznámil mi ale, že neplánovane otehotneli. Prezradila som, že mám trochu obavy - on ešte nemal 30 rokov, mal dosť malý plat, malý byt, ona bývala u rodiny... Oznámil mi, že vraj mu nejaký mudrc povedal, že "s deťmi je to ľahké". A že vraj "deti potrebujú iba tri veci - lásku, a ..." Nevedel si spomenúť tie dve ďalšie veci, čo mu dotyčný povedal.
Mali sme čas kým mi mal prísť autobus, tak sme ďalej kecali.
Došli sme aj na tému interupcie, a on mi vravel, že aká je jeho partnerka otravná, keď je tehotná, a určite by tým nechcel prechádzať, ak by čakala dieťa niekoho iného. Že po znásilnení je teda interupcia okej, ale inak vraj podľa neho nie.
Ja som mu povedala, že ale veď po interupcii niekedy žena má tiež ťažké obdobie, a to aká je otravná teraz, ako tehotná, by bolo možno podobné, keby sa vyrovnávala s interupciou.
Hlúpo sa ma opýtal, že prečo je interupcia iná ako menzes.
Že prečo žena niekedy ťažko znáša interupciu.
Že veď aj pri menzese odchádza z tela nejaká bunka, a to nespôsobí mesiace trápenia sa.
3) Pred pár rokmi som mala 27ročného kolegu, ktorý mal dcérku, približne 1 - 2ročnú. Považoval za bežné vykrikovať v kancelárii nahlas nenávistné veci voči rôznym ľuďom, skupinám ľudí, a aj voči nejakej žene-celebrite, ktorá si podľa neho zaslúži násilie za to, ako sa "nevhodne" obliekla, hoci bola plnoletá.
Na fotografii tej ženy, nad ktorou sa rozčuloval a prial jej zlé veci, nemala dotyčná ani len výstrih. Mala len proste veľa make-upu. Nie som si istá či je takýto muž pripravený na výchovu dcéry. Alebo aj syna. Radšej ani nemyslím na to, aké veci ju bude učiť a ako s ňou bude zaobchádzať.
.... fakt mám zlomené srdce pre deti ktoré sa rodia istým ľuďom ...
@jankafresova janka prezrad naco sa sprtas v zivotoch inych? Ries iba svoj a zariad si ho najlepsie ako sa da. Zbytocne hodnotis inych, vidis na nich chyby - nie je tvoja starost ich posudzovat. Ani kamaratku ktorej rupli nervy a pleskla dcere. Mozes jej ponuknut pomoc, ale to je tak vsetko. Teoreticke blaboly od ne-rodica su rodicom na smiech a nepotrebuju ich.
Tak tomuto fakt nerozumiem. Ako si majú bezdetní ľudia vytvoriť reálnu predstavu o tom, aké to je mať dieťa, keď s tým nemajú absolútne žiadnu skúsenosť? Funguje to asi tak, že nezažiješ- nevieš.
@elis248 články, knihy, skúsenosti priateľov, skúsenosti rodiny... alebo len prečítaj túto vetu: NIEKTO NA TEBE BUDE ZÁVISIEŤ 24 HODÍN DENNE A NEBUDEŠ MAŤ TAKMER ŽIADNY ČAS NA SEBA.
@jankafresova knihy, články, skúsenosti.... všetko len zážitky a opisy situácií iných ľudí. Nie tvojich vlastných.
@jankafresova matka - zem na nebi, keď tebe už @admin nezruší účet,tak ja už fakt neviem. Si chorá, osoba
@jankafresova veď ale každý z nás čo sme sa rozhodli mať deti sme vedeli, že budú od nás závislé 24/7, ale aj keď to človek vie nedokáže si to predsa ani predstaviť kým to nezažije.. čo myslíš, tiež som mala aj mám načítaných kopu článkov, publikácií aj napočúvané podcasty... zažila som aj malé deti v rodine ale toto všetko mi môže jedine kúsok pomôcť ale určite to zo mňa lepšieho rodiča neurobí, to je obrovský kus práce a náročnej práce ono sa dobrým rodičom nestaneš zo dňa na deň.. Dieťa z teba vytiahne tvoje najhoršie ja, všetky tvoje nevyriešené traumy a veci z minulosti a donúti ťa ich meniť ale to neprichádza len tak mávnutím čarovného prútika.. sú dni keď to proste nedávaš a urobíš nejaké chyby ako každý, tak čo vtedy? to už nemá zmysel sa utápať v sebaĺútosti radšej sa dieťaťu ospravedlníš a idete ďalej a snažíš sa poučiť zo situácií... ty si ani nevieš predstaviť čo všetko ťa mže prekvapiť pretože to sa nedá, každé jedno dieťa je jedinečné a tak isto aj ty ako rodič.. už len si vezmime fakt, že je extrémne náročné ustriehnuť aby sa dieťa napr neudrelo, tie deti oni chcú skúsiť v istom veku všetko aj také veci čo by ťa ani nenapadli... ja osobne som bola v pozícii neplodnej aj v pozícii strachu či vôbec budem niekedy matkou a ti poviem, že to celé je nič oproti tomu aký psychický nápor je na mňa teraz kladený zo strany vlastného syna a áno určite porobím kopu chýb ako každá jedna z nás
@jankafresova Co najskor by si mala vyhladat odbornu pomoc,lebo co tu dokazujes posledne dni,to nema nic spolocne so zdravym zmyslanim. Mozes mat nastudovane co len chces,ale vzdy az na vlastnej kozi zazijes skutocny pocit. Keby kazdy tak zmyslal,tak deti sa ani nerodia. Co je na tom povedat,ze som unavena? Myslis si,ze unavena matka tyra dieta alebo co? Ano,niektori ludi by ozaj nemali mat deti. Tak ako tvoj grobian kolega. Ale kamosku,ktoru opisujes,neviem,ci je to dobry priklad zlej matky. Ja ti poviem,ze uz teraz lutujem tvoje deti. Mat tak uzkostlivu a premudrelu matku,to tiez bude tazky zivot.
Ziadna zena si nikdy nedokaze predstavit ake to je, az kym vlastne dieta nema. Realne. 24/7, tyzden, mesiac, rok. Kazde dieta je diametralne odlisne. Takze jedna skusenost je neprenositelna.
Ano je to sakra narocne. Ale tisic rodicov, alebo povedzme 999 rodicov z tisic ti povie, ze by to dieta nevymenilo za nic ine, ak by sa este raz malo rozhodnut.
Raz pride cas, kedy vsetci okolo teba budu mat rodiny, budu riesit plienky, prve usmevy, prve kroky, prve slova, skolku, skolu, kruzky, a vsetko okolo toho. Nebudu mat tolko casu na teba, alebo mozno aj ziadny. Ale mat rodinu, blizkych ludi a ktorymi si rozumies ak si dobry clovek, potom je to to najcennejsie co v zivote mas. Rodina, nielen tie deti. Deti vyrastu, odidu. Mas zase kopec casu pre seba. A raz pridu vnucata… toto ludia ktori deti nemaju nikdy nezaziju. Nie je to nutne zle, je to ine. Deti sa stavaju zmyslom zivota aspon na urcitu dobu urcite, no clovek by nemal zabudat aj na seba, svoje tuzby, svoje radosti, konicky. A nakoniec, vsetko sa da. Aj mat rodinu, aj si zariadit svoj zivot tak, aby si aj vlastne potreby dokazala naplnit. Treba si to len zariadit.
Nechci od ludi, aby si studovali ake to s dietatom je, pretoze to NIKDY nepochopia kym to nezaziju.
@jankafresova podla mna nikto nie je naozaj pripraveny.... Nevies presne do coho ides, kym to nepride. Horsie, ked to niekoho uplne prekvapi... Ale tak osudy ludi su rozne... Snad to kazdemu da to, co potrebuje.
Zaujalo ma, aké príspevky tu má ešte autorka? Teraz som čisto náhodne našla o umelej inteligencii, ocením,keď niekto hodí link na ostatné. Ďakujem.
@taksomtu 2 podobne odveci temy ako toto jej uz zmazal admin, ostalo: https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/co-nehovorit-bezdetnym-7-citlivych-tem/?page=2
Všetko máš tak ako si zariadis. Ja mám dieťa, ma rok a pol, deti som vždy chcela, 10 rokov sa točím okolo malých detí, jedno je v podstate ako nevlastný súrodenec toľko bol u nás, sestra ma 3 ročnú dcéru s ktorou som aj sama bola. Ale predsa len je to iné mat vlastné dieťa. Aj ja som si vravela kopu veci, nebudem mu púšťať pesničky na telke a bude jesť len domácu stravu... je aj kupované, miluje fihu. Ale stihnem si s ním spraviť co potrebujem, jeho otec sa plne zapája čiže ja si viem zariadiť aj veci sama, viem odísť na víkend preč, s malým chodíme na výlety, do reštaurácie, ja som bola týždeň na dovolenke a oni dvaja doma. Nie je to ľahké, ale treba si nájsť nejaký zlatý stred, lebo dieťa nesmie byť stredobodom vesmíru. Ale nesmiete naňho ani kašľať. Aj ja viem o ľuďoch co by nemali mať deti a o takých ktorý roky po ňom túžia a nedarí sa im. A na rodičovstvo človeka nepripravy žiadna kniha ani reči. Ani stráženie detí, lebo to stále nie je tvoje dieťa...
Takže som nebola jediná, ktorá bola zvedavá😄 aj ja som si musela pozrieť tie ostatné témy
Neviem sice, co tym basnik povedat😅tvoje prispevky, vek a svetonazor nepoznam, iba som vydedukovala, mozno nespravne, ze si pevne odhodlana deti nemat, lebo vela prace, obetovania, sklamania, tak???
Pri vas by ludstvo vyhynulo. Co sa uz z casti deje v DE, kde sa krutia v 🌀kruhu, malo nas, malo nas pod afrosko medzi nas... Nie jeden, sto, tisic, ale stvrt miliona vas vezmeme, este sme domorodcov neodfajlikli full.
@jankafresova nerieš deti iných, dieťa je dar. Každý človiečik na tejto zemi má svoje poslanie. Koľko manželských párov netrpezlivo čaká na bábätko. Detičky sú radosť, aj starosť, ale tak to je od nepamäti.
To kto si da tuto namahu a precita si to?

@jankafresova ....autorka,prosím ťa nevypisuj mi súkromné správy,kde ma upozorňujes,že keď sa neprestanem vyjadrovať v tvojich témach,tak ma nahlásis adminom.
Nech sa páči.Nahlas ma.
Toto je verejne fórum a každý sa môže vyjadrovat k čomu a ako chce.
Mimochodom,kde vidíš v mojom komentári urážku?
Prajem ti pekný deň.A ešte raz mi pošli súkromnú správu a budem ju uverejňovat ja a nahlasovať ja teba.Dikicko.Maj sa😘