icon

Ste za rovnosť prác a spravodlivé rozdelenie úloh v domácnosti?

14. aug 2022

Dámy tie co ste viac za rovnosť prác a spravodlivého rozdelenia úloh v domácnosti, ale samozrejme s ohľadom na biologické hladisko (tazke veci, atd). Nepripadate si odsudzovane spoločnosťou? Ja som žena, ale nie som tazny kon a preto chcem, aby sa manžel podieľal rovnakým dielom na starostlivosti o deti a domácnosť (s ohľadom na pracovný čas). Lenze okolie to nejako nechápe a mňa hodnotia ako človeka co sa nedokáže postarať, kdezto oni sa dokazali alebo ich ženy sa dokázali. Ja si nemám chuť niečo dokazovať tým ze budem makať ako blbec, len preto aby som niekomu dokazala, ze to zvladnem. Preto si myslím, ze starostlivosť ma byt primerane rozdelená. Lenze pred svojím okolím sa za to cítim vinna, keďže už som povedala ako to berú oni. Nepripadate si ženy, ktoré to mate podobne ako mimozemšťania?

nadazdi
14. aug 2022

Ja poznám niektoré baby take humusačky a všeobecne ženy, ze si absolútne nemyslím, ze niekedy stala domácnosť čisto len na ženách 😂 ja milujem čistotu, rada upratujem a varím, nehovorím, ze moj muž nikdy nič neuložil, ale keď idem variť, pošlem jeho do obchodu, keď idem upratovať, pošlem ho do drogerie.. keď mám zlý deň, pošle mi kartu a niečo si kúpim, beriem to ako 50:50 😂 ja robím radosť mojej rodine, ze sa tu nehrabeme v odpadkoch, mame čistý hajzel a navarené, oni robia radosť mne, ze žijem zadarmo a mne toto stačí 😂 už ale chodím do práce, tak idem žiť nie zadarmo ale do plusu 😂 možno ich pozvem aj budúci rok na dovolenku, uvidím 😂

20erika07
14. aug 2022

Mna by zaujimalo, ze tie ktoré ste mali takych chlapov z rodin kde vsetko v domacnosti robila ich mama, ako ste ich to naucili robit PORIADNE? Ja som to skusala zaviest doma ale to bola katastrofa, vsetko som za muzom musela odznova robit, on nevidi capky, mastne flaky, omrvinky, riad zle umyty, pre neho je to tip top ked to spravi aj otrasne ,nehovorim o tom ked pripravuje jedlo ,to sa bojim vstupit do kuchyne a ked vstupim mam slzy v očiach 🙈 pral prvy a posledny krat, ked si dal zadrbane monterky prat na delikatne a 400 otaciek 🙈 a ved cooo ved to je super, co je mokre to je ciste (pozostatky z voj.zakl.sluzby) ani na vyvesane pradlo sa nedalo pozerat.
Ja si radsej vsetko spravim sama, lebo ma vykruca ked vidim ako to robi on :-/
Takze akoze rad by sa zapojil ale ja toto nemienim doslova trpiet🙈

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. aug 2022

@20erika07 vies co, ja to nevidim tak, ze muz musi robit vsetko, co zena, moj napriklad neupratuje, neperie, bielizen nevesia a ani to od neho nechcem. Ono je to skor o tom, ako muz tie bezne zenske prace vnima - ci ako nieco podradne, alebo dolezitostou pre chod domacnosti rovnocenne tym jeho. Ja to s radostou urobim, lebo viem, ze si ma tak celkovo vazi a ja zas jeho za to, co pre familiu robi.

viestta
14. aug 2022

@20erika07 postupne. Môj bol tiež z tých, čo nerozlisovali medzi čistým a upratanym, ale niektoré veci už zvláda samostatne. Aj jednoduché jedla už vari a kuchyňu dá po sebe do poriadku. Síce ešte stále sa pýta kde ma ponožky, aj keď sú odjakživa na tom istom mieste, ale kým ho dostihne ten Nemec co veci skrýva, dufam, že bude mať obdobie, že ich nájde aj bez pytania

viestta
14. aug 2022

@zoro9836 nie, vtedy ešte muž nebol. Ja som bola samostatná a na muža neodkazana dávno pred ním.

estrella5
14. aug 2022

Baviť sa o miere únavy je podľa mňa skutočne len teoretizovanie. Pre každého je unavujúce niečo iné. Fyzická vz. psychická práca napríklad. Vzťah k danej činnosti robí tiež dosť.. Počet hodín a kvalita spánku robí tiež veľa... Celková miera aktivity počas dňa.. atď.. atď... Ono každého viac "ničí" niečo iné + je tam ďalších milión premenných. A aj tú únavu prežíva každý inak... My s mužom pracujeme spoločne a aj tak nie sme rovnako unavení, ale zároveň si ani nedovolím tvrdiť, že kto je kedy unavený viac. Prevteliť sa do druhého a zažiť si jeho prežívanie neviem 🙃🙃🙃

20erika07
14. aug 2022

@mandzula no ved ani ja to neberiem ze musi alebo by mal, ja to tiez inak vsetko zvládam sama, ved na tom nic nie je, ale chcela som aby sa citil aj on taky potrebny dnu alebo ako to mam napisat a koniec koncov aby vedel viest domacnost ak by som vypadla na niekolko dni alebo nedajboze by sa mi nieco stalo, nuz vyskúšal, aj sam sa zaujimal ale on proste najviac lubi spinave roboty a makacky von, ci s drevom, ci s autami a tak , len ma zaujimalo ,ci existuju chlapi ,ktori sa tie cinnosti dnu naucili robit poriadne 😊

20erika07
14. aug 2022

@viestta s tymi ponozkami 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Najlepsie je ked vsetko na co sa pytaju kde to maju, tak to maju pred ocami alebo pod nosom a slepuchy su aj tak 😊 nase drahe polovicky 🥰

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
14. aug 2022

@zoro9836 môžeš tomu môjmu len zavidiet

20erika07
14. aug 2022

@zoro9836 on robi dost von, on hadam zboznuje byt spinavy od oleja, potu a prachu ,takze zleniviet nezlenivie 😊 ked porovnam jeho a moju cinnost tak lenivejsia som ja, aj ked mam vsetko porobene , no velakrat on sa babre s niecim do vecera a ja uz davno vegetim

lujza123
14. aug 2022

@zoro9836 vieš porovnávať stierkovanie ci výmenu batérie raz za xxxx rokov verzus každodennú stereotypnu prácu v domacnosti je dosť odveci. Tomu ze je to rovnaké uverí len ten kto si nevyskusal obidvoje a nevie to porovnať.

Spravodlivé rozdelenie prác podľa pohlavia funguje akurát tak niekde na nejakom statku kde je okolo zverí a hospodárstva veľa každodennej driny. Tam ma toto rozdelenie naozaj opodstatnenie, ináč je to iba výhovorka pre lenivcov. Obzvlášť v nejakom paneláku.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
14. aug 2022

@zoro9836 tak máš šťastie

lujza123
14. aug 2022

Keď sme pri tých mužských prácach, zrekonštruovala som dom a bývala v ňom niekoľko rokov bez chlapa. Takže mam celkom reálnu predstavu co je aká námaha a co koľko zaberie času. Uznávam ze nachystať drevo na celú zimu je bohapusta drina, ale tak je to raz ročne. A stavať dreváreň bola celkom sranda, to ma dokonca bavilo. Dodnes stojí a som na ňu celkom pyšna. Naproti tomu nejaké upratovanie je proste strašná nuda, narozdiel od tej drevárne po pár dňoch sa to musí spraviť znova.
Osobne keby si mam vybrať tak beriem to stavanie raz za par rokov ako upratovanie.

Deliť si prácu je fajn, ale treba to robiť spravodlivo. Nieže jeden kmita okolo domácnosti každý deň a druhy dva krát za rok pohne prstom.

viestta
14. aug 2022

@lujza123 presne. Toto si niektorí chlapi vedia zariadiť. Ja robím dôležité veci, ty ten zvyšok. Až na to, že ten zvyšok je dôležitejší ako tie "dôležité" veci. A ešte dokážu vykladať ako sú tie ich veci zložité a namáhavé. Vid stierkovanie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
14. aug 2022

@lujza123 presne, milujem montovanie nábytku, ale tak to sa nerobí denne, denne/týždenne sa robia nudné domáce práce, ktoré vidno, len keď spravené nie sú.

autor
14. aug 2022

@mandzula
@dskjhfdlkdjhl to nie je tým, zeby ma to denno denne trápilo, ale občas ma to tak napadne, napríklad nedavno sme boli na navsteve u manzelovych vzdialenejších príbuzných a s manželom sme si podelili deti na starostlivosť. A niektori ludia mali samozrejme reči, že som matka tak sa mam starať a pritom starostlivosť mame rozdelenu rovnako, lenže ja sa mam podľa nich starať stále. Ono občas takéto komentáre zamrzia.

lujza123
14. aug 2022

@viestta veru tak 😂😂😂

Keď sme pri tej dôležitosti. Ešte dávno dávno som potrebovala nahodiť nové garníze na záclony. Nemala som vŕtačku tak som poprosila tatka. Prišiel (po mesiaci slubovania) a strašne ceremónie okolo toho, hodinu to všetko vymeriaval, označoval, museli sme mu s mamkou asistovať ci to ma odmerane rovno, predlžovacku podaj, rebrik dones, tu mi podrz vysávač keď budem vŕtať nech sa neprasi.

No potrebovala som nahodiť ďalšie dve aj nejakú policku ale znova ho koli tomu volať sa mi nechcelo. Tak som si kúpila nejakú lacnú vŕtačku ze to skúsim sama, samozrejme s malou dušičkou lebo tatko sa pri tom tváril vždy tak dôležito....

No a zistila som ze to nieje žiadna veda, proste primitívny nástroj niekde na úrovni ponorného mixera. Za 10 minút som mala všetko spravené aj bez zbytočného divadla okolo... Tam niekde začala moja cesta domácej kutilky😃

Ako ja naozaj ocenim keď je chlap šikovny a zručný, že vie všeličo porobiť, ale zas si nedám nakecat ze pripevnenie jednej poličky je rovnocenné práca ako umývať riad 365 dní do roka.

autor
14. aug 2022

@zoro9836 žijeme v byte, stierkovala nám firma, lebo manzel stierkovat nechcel, keďže sa bal, zeby to pokazil, keď ale robil sadrokartón, tak to som mu pomáhala. Ja rada pomáham s "muzskymi" prácami, len teda pri malých deťoch sa to už tak nedá, keďže ich niekto musí strážiť.

viestta
14. aug 2022

@lujza123 u mňa podobne. Jedine do čoho sa nepustím je elektrika. Ale na tu, našťastie, mam človeka.

autor
14. aug 2022

@lujza123 ja som otca nemala a žila som v dome s mamou a sestrou, takže samé ženy v dome, "muzske" práce som vykonávala denno denne a vzdy som radšej išla nakalat drevo ako vysavat.

estrella5
14. aug 2022

Sa mi páči ako tu je každá druhá kutilka 👍 Ja som od mala vždy asistovala pri montovaní, prerábaní, opravovaní,... Takže mi je to blízke a príde mi to normálne. Aj keď nie som veľký kutil, ale bežná údržba úplne v pohode... Mimochodom, aj moji rodičia tieto práce vždy robili a robia spoločne 😊 ... A napr.také žiarovky v aute mením zásadne ja.. Vraj mám menšie ruky, tak to preto... ale pravda je taká, že mi to proste ide lepšie 🤭😁

podmostom
14. aug 2022

Kašli na nich. Ak nejakej žene vyhovuje robiť všetky domáce práce, je to jej vec. Ja, vidiac svoju matku, ako nakupuje, varí, stara sa o deti.. a otec číta noviny a dosť často aj sedí v krčme som si povedala, že takto ja žiť teda nebudem. A nežijem a stojím si za tým. Aj keď s mojim je to celoživotné vzdelávanie, svokra je taká typická gazdinka,spravodlive delenie si domácich prác môj muž teda v genetickej výbave nemal. Trvám ale na tom, aby sa staral aj on. Potom som aj ja oddychnutejsia, milsia a celý ten rodinný život ma tak baví viac. A navyše muž ktorý sa tiež stará, dokáže potom lepšie pochopiť ženu a tiež získa nové zručnosti a jeho život iný rozmer.

h2
14. aug 2022

Ja som veľká feminitistka a všetkými desiatimi za rovnoprávnosť. Napriek tomu väčšinu domácich prác robím ja, lebo máme starý rodinný dom a veľkú záhradu, kde zase absolútnu väčšinu prác robí môj muž. Ale ak treba, nemá žiadny problém s akoukoľvek prácou v domácnosti, či so starostlivosťou o dieťa. Povedala by som, že robíme cca na rovnako.
@zoro9836 To je sranda, práve dnes sme toto porekadlo spomínali, keď sme s mužom pozerali za plot na susedov žltý trávnik, stojac na našom sviežo zelenom. 😁 Takže nie, nie je vždy ten susedný zelenší. 😃

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená