Ste za rovnosť prác a spravodlivé rozdelenie úloh v domácnosti?
Dámy tie co ste viac za rovnosť prác a spravodlivého rozdelenia úloh v domácnosti, ale samozrejme s ohľadom na biologické hladisko (tazke veci, atd). Nepripadate si odsudzovane spoločnosťou? Ja som žena, ale nie som tazny kon a preto chcem, aby sa manžel podieľal rovnakým dielom na starostlivosti o deti a domácnosť (s ohľadom na pracovný čas). Lenze okolie to nejako nechápe a mňa hodnotia ako človeka co sa nedokáže postarať, kdezto oni sa dokazali alebo ich ženy sa dokázali. Ja si nemám chuť niečo dokazovať tým ze budem makať ako blbec, len preto aby som niekomu dokazala, ze to zvladnem. Preto si myslím, ze starostlivosť ma byt primerane rozdelená. Lenze pred svojím okolím sa za to cítim vinna, keďže už som povedala ako to berú oni. Nepripadate si ženy, ktoré to mate podobne ako mimozemšťania?
Ja som našťastie vyrástla v rodine kde sa práca nedelila na mužskú a ženskú. Môj otec vysával, umýval riad a dokonca aj žehlil rovnako ako mama. Mama zas pomáhala pri stavbe domu, rovnako ako otec. Aj my deti sme tak boli vedené. Keď sa natierala strecha, robila som to aj ja a bavilo ma to viac ako umývať okná. Mne je úplne smiešne keď sa niektorí chlapi naparujú, lebo oni robia chlapskú prácu. Hlavne keď žijú v paneláku. V tejto dobe považujem za samozrejmé, že práca v domácnosti sa delí s nerobí ju len žena. Môj syn nemá problém nakúpiť; navariť a oprat si veci. Dcéra zas veľmi rada skladá nábytok. Ak by to niekto kritizoval, povedala by som mu na to svoj názor. Každý kto žije v domácnosti sa má podieľať na chode domácnosti. Beriem do úvahy, že nie všetko musí každého baviť, tak si to podelím tak, aby boli všetci spokojní.
Píšeš mi z duše. Ženy v prvej polovici minulého storočia sedeli doma a nič iné ako domácnosť a deti nemali na starosti, takže rozumiem, prečo ich tak spoločnosť aj brala. Ale dnes máme 21. storočie, do práce chodíme obidvaja, do spoločnej domácnosti prispievame obidvaja, jeme obidvaja, obliekame sa obidvaja, bordel robíme obidvaja. Skutočne mi nepríde fér, aby som po návrate z práce musela ja variť, spratať kuchyňu, dať prať, žehliť a môj priateľ, iba preto, že je chlap, by si mal váľať šunky.
@viestta nehovorim o tom, kto potom upratuje cely zavlaceny byt tychto narocnych stierkovacich, ci obkladacich pracach… muz to veru nie je…
@au1994 a to si este zabudla vyzdvihnut deti zo skoly a ucit sa s nimi…
Niektori ľudia zaspali v minulom storočí,kedy ženy bolí väčšinou v domácnosti a manžel chodil do práce. V našej rodine rodine všetko s manželom robíme spoločne. Práce v domácnosti, varenie, pílenie, rubanie dreva, kosenie, trhanie buriny, zaváranie, strihanie kríkov....a ako to maju ini máme na háku. My to máme spravodlivo rozdelené. Ale to musí aj chlap rozmýšľať a uvedomiť si.
@lujza123 uplne sa mi vynara moje detstvo… mesiace cakania, kym otec nieco doma opravi. Pri tom sikovny, zrucny chlap. No bordelu kolo toho, vsetky sme museli kolo toho behat a nakoniec upratat.
Presne, dnes si aj ja kopec veci urobim sama, nechce sa mi totiz mesiac cakat a rozpravat o tom chlapovi, kedze zvacsa proste na tieto prace musia mat naladu. Chytim srobovak, vrtacku, pilku, co treba… a urobim sama. Ale moj chlap doma velmi pomaha, upratuje, riady umyje, aj navari, detom sa venuje… u nas sa nikto nehra na muzske a zenske prace.
Co si mysli okolie ma velmi netrapi a neriesim, kazdy by si mal urobit tak, ako to vyhovuje obom.
Osobne si myslim, ze o dieta by sa mal vediet postarat kazdy jeden z rodicov a vychovavat by ich mali spolocne. Neberiem, ze ak muz, otec prebali dieta je to vynimocne, lebo to by som kedy mohla ist z domu prec, ked si dieta bude viediet samo utriet ritku…
Domace prace by mali ist tiez proporcne, lebo teda ja neviem kolko krat do tyzdna muz stierkuje alebo opravuje bateriu v byte, ale pochybujem, ze je to viac ako raz rocne, lebo raz ked sa vystirekuje tak je vystierkovane a hoci to je fyzicky namahave, neviem aky dlhy odpocinok potrebuje chlap po vystierkovani, ale asi dalsich 20 rokov.
Utieranie prachu, umyvanie podlahy, hoc nalozenie/vylozenie umyvacky, umytie kupelne nie su az tak fyzicky narocne, ale neviem ake su prace, ktore by mal robit muz v byte alebo v dome so 6 arovym pozemkom, kde je dom dokonceny, vonkajsok urobeny…
Ako mimozemšťan si nepripadám pretože je podľa mňa úplne prirodzené že všetci čo spolu žijú v jednej domácnosti, sa podielaju na jej chode. Ale dosť ma zaráža koľko je ešte ľudí, ktorí si myslia, že domácnosť a deti sú na zodpovednosti ženy, títo ľudia sú pre mňa zaspati v minulom storočí a ich názory staromodne, nepatriace do súčasnej doby.
V bytovke ano,... ale kedze my sme v RD na dedine a k tomu aj zahrada a zvierata, tak u nas je typicky ja "zenske" prace, manzel "muzske"...ale jasne ze ked treba, tak mi pomoze, a aj jemu...v sobotu som mala vrtackou urobit dieru do plechu...no az take lahke to nebolo...dobre ze len 2 potreboval 🤣

🙄 Napr.ja som nikdy neriešila kto zaplatí rande.. Je pravda, že keď to prvé zaplatí muž príde mi to také milé, galantné.. ale vzhľadom na to, že si nespomeniem kto ho nakoniec zaplatil (vždy som sa ponúkla, že min.svoju časť zaplatím), tak mi zjavne ani to úplne podstatné nepríde 😁 A všetky ostatné rande sme platili tak nejak spoločne. Resp.sme to ani jeden neriešili. Neprepočítavali 😁 Raz jeden. Raz druhý. Ako mal kto pri sebe peňaženku, či hotovosť... Alebo keď sme šli aj tam, aj tam, tak jedno zaplatil muž, druhé ja. Alebo keď sme napr.šli niekde ďalej na kupko jeho autom, tak som za oboch zaplatila vstup s tým, že nechaj tak, ty si vlastne zaplatil cestu... Ja sa nerada cítim ako nejaká mantavá alebo čo, že by som si nevedela zaplatiť kávu, či vstup 🙈 ... Ako neschopná, že chlap stále vyťahuje peňaženku a ja nič. To fakt nie je nič pre mňa...