Strach zo šoférovania

2. dec 2022

Ahojte. V prvom rade poprosím ženy a aj mužov, ktorí si radi rýpnu aby po dočítaní tejto vety išli rýpať inam, mne to nepomôže a potrebujem poradiť, nie čítať somariny. Ďakujem.
Som čerstvou držiteľkou vodičského oprávnenia (minulý piatok-25.11 som urobila skúšky - na druhý pokus, v stredu som si bola po vodičák) a každý deň jazdím, pretože viem, že keby som nejazdia vodičák som si robila zbytočne. Ide však o to, že mám zo šoférovania strach. Sama si netrúfam, musí pri mne sedieť syn, ktorý mi sem tam povie, čo mám robiť- kedy preradiť, podradiť, nie preto, že by som to nevedela, ale preto, že sa bojím ísť rýchlejšie. Tiež si netrúfam parkovať a cúvať keď nemám dostatok miesta, pretože si pripadám v tom aute ako v inom svete.. Cvičisko som dala, lenže tam boli body o ktoré som sa opierala, v realite neviem kde je sever. Cítim sa totálne neschopne 😞. Viem, že si teraz poviete, no načo si robila vodičák.. Bohužiaľ, musela som. Mám chorú maminu a jednoducho to tak vyšlo, že sa musím o ňu starať a bez auta sa to nedá..
Skúšky som urobila na druhý krát - prvý krát som zhodila tyčku. Komisárka sa vyjadrila, že netuší čo sa vtedy stalo, ale že cvičisko som vtedy dala ako "malý Boh" kým som nezhodila tyčku. Druhý pokus vyšiel super a keď sa ma opýtala, akú známku by som si dala za cvičisko a jazdu, povedala som, že trojku, na čo mi veľmi začudovane povedala, že ona nevidí žiaden dôvod na trojku, že keby jej tak všetci jazdili ako ja, tak by bola veľmi spokojná. Moja inštruktorka jej na to povedala, že som na seba veľmi prísna.
Veľmi som sa tomu potešila a začala som po obdržaní vodičáku jazdiť. Bohužiaľ stalo sa mi, keď som išla dolu kopcom pred dvoma dňami, že večer v neprehľadnej zákrute sa mi vyrútilo auto a ešte malo zapnuté aj diaľkové svetlá, teda ma oslepilo a nebiť toho, že som išla 30km rýchlosťou a tlačila sa na svoju pravú stranu, asi ma nabúra. Ešte aj auto som si na popud manžela kúpila asi najhoršie čo môže byť... Veľký béčkový mercedes-starší ročník. (chcela som golfa, alebo suzuki, alebo toyotu alebo proste niečo malé..). Prosím poraďte mi. Mali ste niekto podobné stavy a naučili ste sa neskôr lepšie šoférovať? Alebo budem taká neschopná stále a budem musieť odložiť vodičák do šuflíka? Čo ste robili aby ste sa naučili lepšie šoférovať? Treba si zase priplatiť jazdy? Alebo stačí, keď ma zoberú na opustené parkovisko a tam ma naučia aspoň parkovať a cúvať?
Ďakujem za každú radu 🙏🏼

guiseppinka
2. dec 2022

Jazdit, jazdit, jazdit a jazdit... Vzdy a vsade... Mna do toho tlacil chlap od zaciatku, vtedy som ho sla zabit a teraz jazdim bez problemov 1,5 republiky s deckami... A to som robila ine kiksy na zaciatku... Ak sa necitis isto, tak si zaplat kondicne jazdy este... Je zima, na zacatie soferovania uplne super, lebo budes nutena jazdit po tme, v akomkolvek pocasi... Len to jazdenie je trochu nakladne kvoli cenam phm... Ale oplati sa to. A velke auto je v pohode... Moje prve auto bola obrovska kia... Vlastne male auto som este nesoferovala...

zabina27
2. dec 2022

Každý ti napíše len jazdiť a jazdiť, šoférovanie je vec, kde len precvičovanim získaš nejakú tú istotu... Ja som jazdila od získania vodičáku 10 rokov ako drak, keď sa narodili deti, tak odvtedy s riadnym rešpektom a začiatkom tohto roka som mala nehodu, odvtedy sa bojím ako čert kríža. Máme veľké auto, na ktoré si netrúfam, ešte si hovorím, že menšie by som sa asi odvážila, ale kúpa je zatiaľ v nedohľadne... Čím dlhšie nejazdim, tým horšie pre mňa ☹️
Musíš len jazdiť, radšej opatrnejšie aj kľudne s niekým, ale jazdiť 😉

lenka188
2. dec 2022

Vodicak som si urobila v 18 a realne som zacala jazdit v 26 😄 kvoli strachu. A nic ine okrem jazdenia nepomaha. To su hodiny a hodiny, co si musis odsediet za volantom, zazit rozne, aj neprijeme situacie.. a ja som si na zaciatku tiez myslela, ze potrebujem stale vedla seba niekoho. Ale nakoniec som zistila, ze mi to islo ovela lepsie, ked som bola sama. Nestresovala ma pritomnost dalsej osoby a musela som sa so situaciami na ceste naucit vysporiadat sama. A tiez mi pomahalo uvedomenie si, ze aj ten druhy vodic ma oci a brzdu a ak sa nieco stane, tak tiez sa vie vyhnut alebo zabrzdit.

danka56
2. dec 2022

Jedine, čo pomôže odbúrať tvoj strach je jazdiť. Postupne sa strach bude vytrácat. Je to zručnosť, ktorá sa zdokonaľuje len činnosťou. Ako napríklad jazda na bicykli. Naozaj len jazdiť. Zo začiatku je fajn, keď je pri tebe niekto kto to radi. Ale úplne najlepšie si to zautomatizujes, keď budeš v aute sama. Držím palce.

martul
2. dec 2022

Jazdím tam, kde to poznám, kde viem, že zaparkujem v pohode a kde musím ísť. Na parkovisku si vyberiem tak miesto a tak zaparkujem aby som vedela odísť, nepcham sa natesno a hlavne nie ,, pozdĺžne.
Si veľmi čerstvý šofér, ono tá istota príde, neboj, klidek a pôjde to.

sojorez
2. dec 2022

Tiez poradim len jazdit. Skusit zname, mozno menej frekventovane cesty, kde si precvicis radenie rychlosti a aj ako znie auto, ked ho vytacas, prip.dusis. Zo zaciatku nie je ziadna hanba si najst take miesto na parkovanie, kde zaparkujes na istotu. Skusit si to napriklad pred obchodnymi centrami na parkovisku. Ja som si robila vodicak pomerne neskoro, zacala som jazdit ako tehotna + s poldruharocnou dcerou a zo zaciatku sa mi tiez podarilo par kiksov spravit. Aj dnes, s odjazdenymi kilometrami a napriek radosti zo soferovania, mam strach, ak mi oproti iduce auto vybehne pri obiehani, ci napr. po dedinach malo viditelni chodci. Myslim, ze ista miera strachu je dobra, aspon clovek jazdi opatrnejsie a dava pozor.

jazula
2. dec 2022

Jedine jazdiť. Ja som si urobila vodicak hneď v 18ke, doteraz (mám 41) ma čakal v sufliku. Dala som si 5 kondicnych jázd a už jazdím sama… Ja mám zasa hrôzu z diaľnice, obchvatu, mám problém sa v tej rýchlosti zaradiť. Zatiaľ raz som isla sama po obchvate cez pracovný deň, skoro špičku a podarilo sa mi úplne zamrznut a zastať na konci pripajacieho pruhu 🤷🏼‍♀️. A hodnú dobu som tam stala, kým som to predýchala a objavila sa dosť veľká medzera medzi autami, že som sa odvážila vyraziť. No zle. A zvládla som to a zajtra idem cielene povoziť sa po veľkých cestách, musím jednoducho nadobudnúť zvyk. Ale do roboty cez dopravnú špičku som sa zatiaľ neodvážila, chystám sa začať medzi sviatkami.

kukulienka999
2. dec 2022

Jazdiť a jazdiť …ako všetky píšu, ale hlavne opatrne a oci aj na chrbte, aby nedošlo k nešťastiu, radšej pomalsie, ale istejšie… chce to len najazdené km a skúsenosti 🍀 kup si nálepku Z a chod tak, aby si sa cítila dobre. Kľudne aj 40tkoi a co, kto chce ta obehne. Držím palce

kaca222
2. dec 2022

No jazdiť, jazdiť, jazdiť, to je jednoznačné. Tým neberieš skúsenosti a pôjde to lepšie. Ale napríklad ja som sa stresu ani po 10 rokoch nezbavila 🙂 ide mi to fajn, nejdem pomaly, ale potím sa ako prasa 😂 jednoducho sa bojím, na akého blbca na cestách narazím.
Ale poviem ti, kúpili sme si teraz auto s automatickou prevodovkou a to je ťažká pohoda. Nemusím riešiť prehadzovanie a jazda je omnoho kludnejsia. Dokonca dobrovoľne posádzam muža na sedadlo spolujazdca, že ja ho odveziem 😅

pinkgirl
2. dec 2022

Vieš čo, asi sa budem opakovať po príspevkoch predo mnou, ale IBA tréning robí majstra😉. Takže jazdi, šoféruj a hlavne čo najskôr sama. Nech tam nemáš rušivý element ďalšej osoby, to ti veľmi neprospieva. Len sa spoliehaš že ti spolujazdec bude hovoriť čo máš urobiť. Toto prestaň robiť. Musíš sa osamostatniť. Motor ti svojim zvukom napovie kedy preradiť a podradiť. Začni takto sama jazdiť najprv svoje obvyklé trasy - začneš si viac veriť.
Ja som nejazdia od vodičáku aktívne cca 13rokov, dala som si kondičné jazdy a odvtedy jazdím. Tiež som mala obavy, strach - prvé týždne rôzne pocity, ale to prešlo.
Zapamätaj si, že auto je sloboda pohybu a nie vždy budeš mať spolujazdca aktívneho šoféra poruke.

anjelicek26
2. dec 2022

Nemyslim, ze ta niekto bude odsudzovat. Jazdis prvy krat. Preto si nalep xxl velke Z-ko na auto, ked take auto vidim - idem opatrnne, pomaly, mam v hlave, ze ten clovek este len zacina a niektore veci nevidi/nepredvida. Zacni jazdit v noci - sama, zname trasy...kludne o druhej, tretej rano, vyskusaj si presne trasu, ktoru chodis najcastejsie v klude a bez premavky, ziskas tym obrovsku istotu, pozries vsetky krizovatky, prednosti a znacky a potom to bude cez den podstatne menej stresujuce. A nebude pri tebe dieta. Ja som tiez tak zacinala, nocne vyjazdy a postupne sa clovek pusti do beznej premavky... je to len a len o cviku, strach ta zbytocne paralyzuje. Vzdy si opakuj - vzdy mozem zastavit. Vzdy sa mozem otocit. Vzdy mozem vyjst na dalsi najazd. Vzdy mozem vyhodit smerovky a zastat pri krajnici. Nic sa nedeje.

nwnw
3. dec 2022

Vela jazdi mimo pracovnu spicku. Ja som prve 2m jazdila rano do prace o hodinu skor, aby som parkovala medzi prvymi a to som mala male auto. A ako vravis vela zalezi na aute. Momentalne jazdim na velkom muzovom aute a on blbec do predu nedal parkovacie senzory a auto ma dlhy predok. Musim si cuvat na parkovacie miesto 😂. Uz sa tesim do prace ze vymenim auto 🤣🤣🤣

pragmaticka
3. dec 2022

Ja ti poradím tiež ako ostatné veľa jazdit. A ešte niečo k tomu dodám. Šoférujem už vyše 20rokov,velmi intenzívne sama naprieč Európou. Ale ver mi,ze keď idem do nejakej európskej metropoly na neznámu adresu, tiež mam ani nie strach, ale skôr rešpekt. Vyzaduje si to obrovsku koncentraciu, keďže všade sa pohybuje nenormálne množstvo chodcov, cyklistov, kolobezkarov, motorky co ta predbiehajú zprava, zľava atď... Spomeň si nato vždy keď pôjdeš niekde po Slovensku,aka je to pohodicka šoférovať 😉
A k tomu ze chodíš pomaly ti poradím len Ztko pre začiatočníka. Nie je to na hanbu a ver ze ostatní budú mat väčšiu trpezlivosť s tebou!!! To co neznášam sú vozidla ci idú 80tkou na 100vke ci dokonca ešte pomalsie. Nie vždy pri hustej premávke si schopná predbiehať a potom to hrozne zdržuje a ide človeku na nervy.
Ak tam však vidím zetko ci autoškola, človek má preto viac pochopenia.

To šoférovanie v noci je tiež onicom. Aj ja ako skúsená vodička to nemám rada.. A ked do toho ešte husto prší ci sneží, otras.

andreatytler
3. dec 2022

Mas to uplne normalne. Vela ludi sa takto citi na zaciatku. Robis vsetko spravne.
Jazdi tak ako je ti pohodlne a respektuj svoje schopnosti. Bud ohladuplna voci inym ale nikdy nie na ukor vlastnej bezpecnosti. Ja velakrat neodbocim dolava na krizovatke ak mi blokuje vyhlad velke auto v protismere a cakam kym to auto odboci aj ked auta za mnou trubia.
Kludne volaj syna na podporu aby ti radil, jazdi pomaly, jazdi po znamich trasach, hladaj parkove miesto daleko od inych aut a ak sa neda kludne parkuj aj 15 minut tak ze sa pomalicky poposivas sem a tam do spravnej polohy, necuvaj a ak musis, kludne vystup a pozri sa ci este mas dost miesta vzadu na dalsie cuvanie.

andreatytler
3. dec 2022

@pragmaticka Jazda v noci v dazdi je uplne priserna. Ja nedokazem najst tie ciary co oddluju jazden pruhy a len tak hadam ci so v spravnom pruhu. Vtedy rada jazdim za niekym a len dufam ze oni idu spravnom pruhu.😀

guiseppinka
3. dec 2022

@andreatytler ked leje tak, ze stierace nestihaju, tak to je fakt sranda... To nie ze len pruhy nevidno, ale nic🙈 alebo hmla ako mlieko a auta nezapnu hmlovky... To je tiez parada🙈

autor
3. dec 2022

Ahojte. Ďakujem všetkým za podporu a rady.
Viete, syn robil vodičák pár týždňov predo mnou a už jazdí ako keby mal odjazdené roky, nie dni. Viem, že sa nemám porovnávať, ale dosť ma to hnevá, že som taký nímand 😞 Z-tko som si kúpila, aj som ho mala na aute, no za tie 2 dni mi to prišlo, že u nás keď šoféri vidia začiatočníka, sú agresívnejší.. Možno si to domýšľam, ale keď som mala Z na aute, tak vytrubovali z čoho som bola v ešte väčšom strese 😵 preto som si ho dala dolu (je magnetické).
Synátor je teraz moja podpora, autoškolu som robila na malej toyote aygo, bol to benzín, kúpila som si mercedes B180 r.v. 2007 diesel a ten chod motora je úplne iný než na benziňáku. Viem, že budem nútená skôr či neskôr začať chodiť sama, ale kým nemám ešte takú zručnosť som rada, že pri mne sedí 🙏🏼 nemám ešte taký odhad a mám pocit, že ťuknem auto okolo ktorého idem,lebo moje auto sa mi zdá byť veľké ako tank 🤦‍♀️To bude asi na dlho u mňa..

mimikarol
3. dec 2022

Podľa mňa máš blbé auto. To, že začiatočník má mať staru kráksnu aby sa naučil je podľa mňa blbosť. Ja mám vodičák 2,5 roka. 2 roky som mala Citroen C3 18 ročny manuál. Veľká výhoda bola, že to auto je maličké. To bolo fakt super. Ale bol to manuál, mala som stres s toho vždy keď som šoférovala. Teraz mám automat, už síce väčší, Citroen DS 5 teda tiež nie dáke SUVcko. Automat, snímače a kamery. To je ozaj jeden nezaplatitelny pomocník. Ale aj tak sa bojím chodiť tam kde to nepoznám. Nie cesty, ale parkovania. Aj keď nemám problém zaparkovať medzi auta, len je to v mojej hlave ten sprostý strach ktorý nechcem prekonať. Teda chcela by som, ale neviem nabrať odvahu

janinah
3. dec 2022

Z si určite daj...na Ztkarov vytrubuje len debil.takze to nerieš

kaca222
3. dec 2022

vieš čo aj na mňa občas trúbili, že sa neviem dlho zaradiť do frekventovanej križovatky/kruháču. Potom som sa tak pár krát odhodlala, že teda už musím nech nezdržujem, a nebol to dobrý nápad :D. Vletela som pred nejaké auto, ktoré som obmedzila. Odvtedy som si povedala a dosť, nebudem sa stresovať kvôli nedočkavým blbcom za sebou. Vždy si opakujem, že mám prispôsobiť jazdu SVOJIM SCHOPNOSTIAM. Ignoruj trúbenie, len ťa to vystresuje.
A ešte raz sa prihováram za ten automat, ak budeš mať možnosť. Veľa starostí ti to uberie

katie253
3. dec 2022

Mne moja mama dala jednu radu a tej sa držím doteraz.
Pred zákrutou si pribrzdi a keď si v zákrute, tak pridaj!!!!
Ak si nie som istá, napríklad na križovatke, že si nevšimnem, či som na hlavnej ceste (môže sa ti stať), tak pribrzdim a pozerám na auto oproti, čo urobí.... Podľa toho sa zariadim. Ak som na hlavnej, tak ma pustí....

mamusa123456789
3. dec 2022

V autoškole svoju prácu už urobili, teraz musíš už len jazdiť aby si získala prax a neboj sa raz dostaneš aj pokutu za rýchlosť 😉 ide zima, najlepšie obdobie na získanie zručnosti a ak náhodou bývaš na nejakej Bohom zabudnutej dedine tak o to viac... Mne môj chlap nachystal krásne prekvapenie... 4 dní pred Vianocami som dostala vodičak, tak na druhý deň že ideme do PD( bývame ZA) kúpiť si do aska nový stôl do obývačky, nech na vianoce večerame tam, samozrejme cez klak, cesta tam úplná pohoda, samozrejme som sla pomalšie ako bola najvyššia povolená rýchlosť, ale ved som šla prvý krát... Keď sme došli do PD tak začalo pršať, co sa ešte celkom dalo zvládnuť, ale cestou domov ten dážď na klaku nádherné namrzal, doteraz keď si na to spomeniem mi je zle a doma som mu tak nadala ako asi ešte nikto nikdy... A nevystriedal ma preto, lebo 3 mesiace pred tým mu vzali vodičak za rýchlosť a ja som nechcela prísť o ten môj ak by nás náhodou capli kdesi policajti... Ale dosiahol týmto našim výletom jednu vec, hneď na ďalší deň som išla sama do mesta a nebála som sa, samozrejme rešpekt tam bol

autor
4. dec 2022

@mimikarol tiež si myslím, že pre začiatočníka ako som ja je to auto na figu. Je vysoké, ani spätné zrkadlá sa nedajú poriadne nastaviť... Má senzory, ale dám si doň ešte asi aj kameru aspoň cúvaciu urobiť.. Mala som nízky rozpočet a veľa áut s týmto rozpočtom na výber nebolo.. Aj nad automatom som premýšľala, keď každý hovorí aké je to super, aspoň by som nebola nervózna keď na mňa niekto hovorí.. Uvidíme čo prinesie budúcnosť.

@kaca222 presne ten istý problém mám.. Keď sa chcem rýchlo zaradiť, spanikárim ešte viac, ale kruháče mi našťastie problém nerobia 🙏🏼

@katie253 mne to isté hovorila aj inštruktorka
@mamusa123456789 keď som sadla do auta, 30km rýchlosť bola na mňa veľa 😂 teraz sa snažím tých 40-50 km po meste (mimo mesta si ešte netrúfam) a je to v pohode, kým nejdem dolu kopcom, to sa mi zdá aj pri 30 km rýchlosti, že idem 70 🙈. Pánečku, no tak ty si iná frajerka. Ja síce bývam v meste, ale tak na okraji, kde líšky dávajú dobrú noc a srnky dobré ráno.l,ale u nás už mrzne aj sneží a včera ma kúsok šmyklo keď som išla do kopca a poviem ti, nebolo mi všetko jedno.. S manželom jazdiť nechcem, pretože on by po mne chcel aby som už jazdila ako Fittipaldi a som viac nervózna z toho keď pri mne sedí 🙈

mamusa123456789
4. dec 2022

Mne si nedovolil dristat do toho, lebo vedel ze inak by išiel peši... Raz to skúsil a domov šiel taxíkom 🤣🤣🤣, od vtedy aj keby som išla 10 a mam zaradenu 5 tak je radšej ticho 🤣 musíš ho vycvičiť 😉 ale neboj sa, sa chvíľku si zvykneš, ide zima získaš kopec skúsenosti a na jar bude z teba shumacher(neviem ci som to dobre napísala) 😀

pikachu999
5. dec 2022

Ako keby si písala o mne tiež mám taký strach az na to že ja jazdím sama lebo musím 🙂 treba si veriť a trénovať trénovať trénovať a pôjde to a neporovnávaj sa so synom chlapom ide väčšinou šoférovanie od ruky 🙂

erika237
5. dec 2022

Musis jazdit co najviac a v roznorodych podmienkach. Ked som si urobila vidicsky ja rodicia ma zo zaciatku bravali na opustenu cestu a velke prazdne parkovisko… dalo mi to jednu vec, stres z toho, ze neviem, co mam urobit v niektorych situaciach, ked leti auto za mnou, ze musim byt v strehu aj ked sa obiehajuce auto zaradi predo mna, stres z toho, ze som nutena na parkovisku si hladat miesto, kde nie je takmer ziadne auto. Na dlho som prestala soferovat uplne, pred dvoma rokmi som zacala lebo som musela a fungujem. Mala som par kondicnych jazd, ale teraz uz viem, ze ked potrebujem zaparkujem, chodim svojou rychlostou a ked ma niekto potrebu ma obehnut, nech ma obehne, chodievam vzdy s casovou rezervou, ak si nie som ista cestou tak si pozriem trasu vzdy dopredu na pocitaci a potom si pustam aj navigaciu. Nehovorim, ze uz nemam strach, ale uz je to skor respekt a vedomie, ze musim ist tak, aby som vedela zvladnut auto na mokrej ceste alebo v zakrute a davat pozor na okolie. Stale ma stvu vodici, ktori si zakruty kosia cez ciaru, ak nie je nikde ziadne auto oki, ale casto sa stane, ze chodia cez bez ohladu na premavku.

kamajka
5. dec 2022

presne ako pisu vsetci- musis jazdit. ine nic nepomoze. casom sa naucis podla zvuku motora kedy preradit, podradit, zatial jazdi len jednu dve trasy ktore velmi dobre poznas aby si trochu zistela a naucila sa aj ako sa tvoje auto sprava..zas kazde auto je ine. ja uz sice teraz odsoferujem takmer hocico (kamion asi nie ani autobus:D), ale tiez mi chvilku trva kym sa nastavim na dane vozidlo. ja sa tiez neodvazim ist tam kde to nepoznam a hlavne nie sama, a to jazdim uz 10 rokov, no hlavne trasy co poznam aj poslepiacky. akonahle mam ist niekde inde tak stres brutalne a Bansku Bystricu nenavidim z duse z pohladu vodica :D.
mozes si aj vybrat cez vikend nejaky mensi vylet napr.so synom v okoli, nejazdit len ked musis ale prekonat sa a skusit aj ked nemusis, iba tak naberies istotu.
drzim palce, neboj pojde to.👍

kamajka
5. dec 2022

a este- ked uz neviem odkial kam a kiksujem - zapinam vystrazne... aby vsetci vedeli ze nieco sa deje. kazdy vodic vtedy spozornie, asi aj najvacsie hovado.

pupavocka101
5. dec 2022

stavy strachu mal podla mna kazdy, ale to je uplne normalne. treba len jazdit a cim viac budes, tak tym ziskas v aute aj sebavedomie a strach ta bude s kazdou jazdou pomaly opustat. takze treba si len verit - to je vsetko