Strašne mi lezie na nervy prístup k alkoholu
Ide mi to hore krkom, keď ľudia vehementne tvrdia ako zo seba poriadne vypustili paru a odreagovali sa... toto ešte pochopim, tanec, hudba, uvoľnenie. Pochopím aj keď dvaja muži idú na pivo do krčmy, dajú si dve tri preberú manželky a problémy. Ale keď mi niekto tvrdí ako mu pomohlo ožrať sa do nemoty, vyzmykat si mozog, dat si 10boroviciek a 10piv, tak ze nevedel ani artikulovat, a argumentuje tým, že tak dobre si po kecal a a poriesil problémy dôležité, nech mi nikto nehovorí ze so 4mi promile si pamätá o com sa rozprával a ako vyriešim svoje problémy a tejto slovenskej povahy mi je zle. Ešte nikto podľa mňa nevyriešil svoju zlu životnú situáciu so 4mi promile.
Je to ich problém, ich zdravie, ich zodpovednosť. Nemala by si to prečo riešiť.
celkovo je postoj k alkoholu na slovensku taky ako pises. ospravedlinitelny , ze som mama potrebujem vino, dam si aj doobeda , dam si lebo som na materskej mam pravo.
dam si lebo mam problemy, dam si denne vinko nie som alkoholik iba poharik.
Na slovensku je kopa alkoholikov ktori si to ani neuvedomuju.
Mam doma takych dvoch bratov , jeden akurat 2 roky uplne bez. Ale rpesne tak to začína.
@mb2021 ja sa nestarám do života žiadnej konkrétnej osobe, to co píšeš je bezpredmetné. Zamýšľať sa nad spoločnosťou a nad tým, čo je v nej choré a čoho sa treba zbaviť je úplne normálne. Ak ak je človek normálny vie, že alkoholizmus je dnes už vnímaný ako choroba, dá sa liečiť, a treba okolo neho búrať sttigmu a hovoriť o ňom.
@stastna17 samozrejme, existuje viacero foriem alkoholizmu, ľudia ktorí ťahajú niekoľko dní pitie v ťahu, potom si dajú mesiac abstinencie a idú ďalej, chronicki alkoholici atd
@vsauce_ no zamyslam sa nad tým a to mi nikto nezakaze pretože v tejto spoločnosti žijem a títo ľudia ma obklopujú, či uz sú to kolegovia známi, priatelia a podobne
Chápem ako to myslíš, ale to je vec, ktorú bohužial ide dnes len velmi ťažko zmeniť. Buď má niekto tomu človeku snahu pomôcť a on sám chce, alebo sa v tom utopí sám a so sebou stiahne ďalších.
U nás sa stala taká vec, že brat mal ťažkú autonehodu kvôli 18 ročnému chalanovi, ktorému našli v krvi stopy po metamfetamíne a amfetamíne. Tiež otec je alkoholik a mama mu musí skrývať flaše a dokonca mal tolko drzosti prísť večer k nám a od nás si vypítať pohárik (my nepijeme, len vie, že máme domáce od manželových starkých, ktorí nám vždy dajú flaše). Samozrejme, že som mu nenaliala, lenže on keď bude chcieť, ten spôsob si nájde. Smutné.
@cocolino234 mrzi ma tato, verím ze v druhom živote bude už poučený zo svojich chýb a možno sa narodí ako človek, ktory si nedá ani kvapku
@stastna17 ja mam staršieho brata, bežná realita je chlastacka každý piatok a sobotu pod obraz boží, v pondelok do roboty a v piatok a víkend zas
@vsauce_ kým budeme fungovať v spoločnosti, kde je desať piv pre chlapa za večer zdravý, tak to bude vyzerať :(. Ja tých ľudí ani neodsudzujem. Pretože život je o kauzalite. Ich pitiu niečo vždy predchádzalo, nerozhodli sa zo dňa na deň že budú chlastat. Len sa príliš málo rieši, príliš málo sa o tom hovorí v médiách, príliš málo ľudí vie, že alkoholizmus sa dnes už dá liečiť. Aj alkoholici si zaslúžia odbornu pomoc.
chyba osveta, ludia stale nepovazuju alkohol za drogu, zatial co z marihuany su na prasky, zila som istu dobu v Australii, alkohol kupite iba v specializovanych obchodoch - Liquor Stores, ziadne take ze kupite pivo, vino, tvrde v beznych potravinach alebo vecierkach, pekne krasne musite predlozit preukaz totoznosti ci ste uz dosiahli 18, tusim takto to funguje aj v Skandinavii, pitie na verejnosti je pokutovane, a najma prevencia, osveta mladeze, keby sa zvysili ceny alkoholu to by ste videli tu zmenu…
A kde si takých ľudí stretla? Ja nepoznám nikoho, kto by toto tvrdil. (Že mu pomôže ožrať sa do nemoty.)
@nickpick to si veľmi pekne napísala, a súhlasím v tom s tebou. Chýbajú razantne kroky a riešenia. Ľudia na bu bu bu, a výstrahy ze cirhoza pečene nie je len záležitosť 50nikov nereagujú, ved im sa to nikdy nestane.
@cocolino234 kdeže, ten môj ma v detstve zneužíval a týral, už má dávno po tridsiatke, v rodine kradol, hodnoty nikde, frajerky co maju v seno v hlave ale hubu napichanu, a vodka pravidelne s kamošmi najlepší kamarát 😃 sam si zariadil.
@h2 ja to okolo seba počujem bežne, v podniku od mladých, na internete, na koncerte, medzi známymi
Zase anonymný autor, ktorý sa hanbí za svoje názory. Nechceš náhodou aby sa zaviedla prohibícia? Ja nechápem, čo ľudí v kuse trápi, čo robia tí druhí … Ja žiadnych alkoholikov v mojom okoli nemám, nepoznám nikoho, kto by chodili sa niekde ožierať, ale poznám ľudí, čo si dajú k obedu, či večeri pohar vina, či piva, či si sadnú s kamošmi na nejaký drink a medzi nich sa radim aj ja.
Prehodnoť svoju spoločnosť a vyberaj si medzi ľudmi. Obklop sa abstinentmi a máš pokoj. Členov rodiny alkoholikov odignoruj, predpokladám, že nemáš 10 rokov, keď tu píšeš, takže nie si nútená žiť pod jednou strechou s alkoholikom, alebo sa s nejakými stýkať. Problém vyriešený, ďakovať mi nemusíš.
Ja napr. nepijem asi rok a pol vobec nic , neviete si predstavit tie reči, blbe poznamky , že človek nepije. Mali sme stretnutie z firmy cela firma na vianoce, každy pil okrem mňa, hodinu sa riešilo, prečo nepijem, či som chora, isto som chora, tehotna , či mi šibe atd.
Dnes je povinne piť, nepiješ si chorý. A zdraví su iba tí čo si vypiju.
Naj je sledovať ľudí po pol hodine , hodine zistis, ze nevedia čo točia a su mimo ...
@cocolino234 zlosť si vybíjaj na niekom inom. Ja nešoferujem pod vplyvom alkoholu, aj keď je to u nás povolené pod 0.05%, nejazdím ani s kvapkou alkoholu, tak tu brešeš na nesprávny strom.
Nepostrehla som, že by téma bola - Ako sa vám pozdávajú ožratí vodiči. Tak sa skludni a neprekrúcaj tu tému. Tiež nikde nepíšem, že fandím alkoholikom, ale miešať sa im do života nemienim. Nech sa upijú k smrti, keď chcú.
@cocolino234 tak ako ty nevies ovplyvnit svojho alkoholickeho brata, tak ani anonymne forum nevie ovplyvnit tych, co pit chcu a potrebuju.
Porozculovat sa je ok, ale co s tym teraz? Vies si predstavit, ze zakazes alkoholikovi odzajtra alkohol? Ok, ale ak chce notorik prestat chlastat, musi chciet sam. Ak nechce, najde si nieco ine a pod vplyvom inej latky moze tak isto niekoho ineho pripravit o zivot.
Veru alkohol je sviňa ak mj prepadneš. Poctivy veľkonočný pôst je dobra vec. Ale už sa tak teším na 2 čapované pivká 🤤od 2 marca ani kvapka a slinky mi tečú😀
Je rozdiel ozierat sa do nemoty ako opisujes taky clovek mà problem mozes ho nazvat alkoholik . A je rozdiel ked si konzument. Ktori si da pohar vina ci pivo po vecery. Hnevat sa tak globalne je kontraproduktivne. Nic to nezmeni, Iba v sebe zivis zlost. Ak chces mozes maximalne prehovorit konkretnemu cloveku do duse ked mà problem no riesit ho musi on Sam.