Strašne mi lezie na nervy prístup k alkoholu
Ide mi to hore krkom, keď ľudia vehementne tvrdia ako zo seba poriadne vypustili paru a odreagovali sa... toto ešte pochopim, tanec, hudba, uvoľnenie. Pochopím aj keď dvaja muži idú na pivo do krčmy, dajú si dve tri preberú manželky a problémy. Ale keď mi niekto tvrdí ako mu pomohlo ožrať sa do nemoty, vyzmykat si mozog, dat si 10boroviciek a 10piv, tak ze nevedel ani artikulovat, a argumentuje tým, že tak dobre si po kecal a a poriesil problémy dôležité, nech mi nikto nehovorí ze so 4mi promile si pamätá o com sa rozprával a ako vyriešim svoje problémy a tejto slovenskej povahy mi je zle. Ešte nikto podľa mňa nevyriešil svoju zlu životnú situáciu so 4mi promile.
@cocolino234 ja chapem, len realne cudzi clovek nema realne co urobit s cudzim alkoholikom. Mozno tvrdsie tresty za priestupky, vacsia osveta, vacsia podpora v rodine. Alkoholizmus je choroba, to je taka siroka tazko riesitelna tema...
povedzme si úprimne, sme krčmový národ.. stačí si pozrieť staré filmy, všade sú opití ľudia, dedinské prostredie, krčmy... proste Slováci to majú v DNA a nič s tým neurobíš... mňa tiež šľak triafa, keď muž povie, že ide na pivo a príde domov po 6 hodinách.. deje sa to síce sporadicky a nikdy nepríde úplne na mol, ale nechápem, čo sa dá robiť v krčme toľko hodín.. akože keď sme boli mladí, ok, dokázali sme sa blázniť a stráviť zábavou celý večer, ale v 30tke mi to už fakt nepríde ako wau nápad, skôr správanie hodné pubertiaka
No ale ja som pocul, ze nam nikdy nebolo lepsie, tak nerozumiem, ako to, ze niekto potrebuje ku stastiu alkohol, mal som za to, ze sme vsetci uz osvieteni...
@7lenka11 presne su take narody kde je to viac inde menej. V kanade je to menej chlast je drahy a nechodia si Chlapi sadnut. Ked tak taki co nemaju rodinu ale urcite nie dake ozieranie sa nie je Norma. Ked tak skor taka mladez okolo 21+ a zas vo Finsku je hobby ozran party vikendy na lodi v duty free zone.
No ja tento prístup k alkoholu v okolí vôbec nevnímam, to tak možno bolo keď som mala 20.. teraz so všetkými čo sa stretavam a vidavam,.tak nikto absolútne nepije, ani pivo ani nič podobné.. ešte v mužovej rodine kedysi také veci riešili na rodinných oslavách, ale aj to skončilo, tí čo pili už nie sú medzi nami, ostatní majú také zdr.problemy že si nedajú ani štamperlík a oslavy už kvôli korone dlho neboli.. keďže vôbec nepijem, už má dlho do toho ani nikto nenútil, nenukal ma.. takže podľa mňa je to o tom, s kým sa stykas.. ak má názor čo ti lezie na nervy napr.tvoj manžel tak áno je to problém.. ak je to nejaký kamoš čo hudie do hlavy aké to je úžasné, tak prerus styky.. život je krátky na to aby sme museli stále akceptovať veci čo lezu Max na nervy..
@stastna17 Ja žijem asi na nejakom inom Slovensku, absolútne nemám problém s tým, že by ma niekto nútil piť, alebo vysvetľovať, prečo nepijem. Niektorí vytrvalci skúsia ponúknuť ešte raz, alebo maximálne dvakrát a tým to končí. U nás sa nepije ani v práci. Keď je nejaká firemná akcia, aj tak je väčšina ľudí autom. Tí čo pijú, tak len decentne. Vianočný večierok sme zrušili už dávno, máme namiesto neho deň voľna, všetci sú s tým maximálne spokojní.
@h2 to je super riešenie, že deň voľna namiesto večierku.. hneď by som to brala, lebo niekedy mám pocit, že tieto firemné párty sú fakt len z povinnosti a nehovoriac o ich občas chabej úrovni - silené úsmevy, ďakovačky, príhovory, a v tom horšom prípade ožieračky na mol a až prílišné zbližovanie sa medzi kolegami 🙈
@h2 tak to bud rada, u nas ked je akcia zasadne každý pride autom a to je dopredu napisane sefmi, ze prichod odchod zabezpečuje firma nemame chodit autom. A po hodine pozeráš na opice 😏 a to sme slušná kancelarska firma nie nejaki robotnici. každopádne ja som predtym 13 rokov co tam robim, pila , takze možno len uvedomenie si, ze som urobila dobre.
Áno, alkohol je droga. Je to zlo. Je v tom vaic zlého než dobrého. Ale ľudia si to uvedomia až keď je neskoro.. Až keď sa im kvôli tomu zničí zdravie, rozpadne rodina, vykonajú nejaký kriminálny čin, zničia deťom detstvo alebo si zdevastuju vzťahy s priateľmi a rodinou..
Boh alkohol nezakázal len tak pre nič za nič.
A teraz si predstav, ze si z vychodu a vobec nepijes. To je za trest, Ja nepijem, ze vobec nic, ani pripitok na Silvestra..ako nejake skusanie u mna bolo ked som mala 18-19rokov, ale od vtedy nie. A to aj teraz kamaratky, aj rodina po viac ako 27 rokoch mi stale alkohol vnucuju a pozeraju na mna ako na divnu, ze co spekulujem a vymyslam. Ved som bola outsider aj v skole, kedze som nechodila na chlastacky s ostatnymi. Ja sa nemusim premahat, aby som nepila, mne proste nechyba co nepoznam.
Alkohol je prirodzena sucast vo vela zivotoch a hlavne velmi smutna sucast ich zivotov.
Ja som z vychodu, mala som dlhe obdobia, ze som nepila vobec. Ale to mi nebranilo chodit s kamaratmi na chlastacky, ja som proste bola rada v ich spolocnosti. Vzdy ma ponukli, noakceptovali, ze si nedam. Pripadne som si vzala nealko pivko alebo neskor radlery. A naozaj som mala rada tie reci, my sme sa dokazali rozpravat, aj ked sa pilo. Vtedy boli vlastne take pekne tie rozhovory, ludia boli k sebe viac uprimni, fakt som to mala rada. A doteraz to tak je. Tie vecery su skvele, ja mam svoju taxu - pohar vina na vecer, obcas mi naleju aj druhy, ale ten dam max do polky :D ale rozhovory okolo toho su super. My napr casto hrame pri tychto veceroch aj hry a byt par hodin v spolocnosti, kde je flasa, hry, jedlo a hlavne vela rozhovorov, mne je tam fajn. Aj ked nemam co povedat, rada pocuvam. Raz za cas. Ludi, co sa piatok co piatok ozieraju realne nepoznam. Ale som na to asi uz stara (31), u nas je to vzdy o danej akcii, rozhovoroch, jedle, pripadne hrach a ta flasa je len bonus k tomu na uvolnenie atmosfery.
ja tiež neznášam alkohol.V živote som nebola opitá ani pripitá.Neviem aký je to stav a pocit a ani ma to nejak nezaujima 🙂Problémy sa tým aj tak nevyriešia.Ale zase chuť pivečka a vinečka lubim ale iba nealko🙂
Ja som nepil alkohol ani nepijem. Áno vadí mi keď idem po ulici a vidím nejakých ožranov ale ty s tým nespravíš nič lebo je to každého osobná vec.
@zuzzinka na vychode sa vravi ked nepijes s nami,pijes proti nam. Ja som bola na tej 'pijackej' strane, co bolo uz nezmenim, no lutujem to trosku.
Ja nevykrikujem len tak do tmy 🙂 robím pre občianske združenie, ktoré pomáha aj k destigmatizacii ohľadne alkoholizmu ako choroby, a toto je fórum, čo znamená že je to priestor na diskusiu, takže či sa to niekomu páči alebo nepáči, môžem si sem napísať akýkoľvek názor, sloboda prejavu. A to ze som ako anonymná, to je môj názor, ja si v dnešnej dobe strážim súkromie, a nepotrebujem aby si ma tu nejaký psychac vyhliadol a písal mi na Facebook nenavistne správy. To ze si tu niekto na modrý koník zavesí fotky svojich detí vediac o tom, že tu určite chodí aj nejaký ten pedofil je vaša sprostosť