Stres - práca v potravinách
Ako bojujete so stresom? Ja to už nezvládam...Nemôžem spávať a podpisuje sa mi to na mojom fyzickom stave. Pracujem v potravinách na vyššej pozícií a tlaky z vedenia sú neuveriteľné. Dosiahnuť čo najlepšie výsledky s najmenším počtom ľudí. Sledujú každú jednú hlúposť na predajni a za všetko som zodpovedná ja. Keď sa nestíha, namiesto toho aby zabezpečili viac zamestnancov alebo aspoň brigádnikov, máme my viac kopnúť do vrtule. Robíme všetci na 110% a aj to je pre nich málo. Nehovorím o tom, že ak nám neotvoria v nedeľu tak vyhodia 1/3 zamestnancov. Teraz mi za každú nedeľu strhávajú dovolenku, do konca roka mi neostane nič na oddych. Včera som zaspávala s pocitom, že v pondelok znova príde kontrola z vedenia (ako každý pondelok) a nájdu chyby, ktoré mi budú vyčítať. No v sobotu je strašne veľa ľudí, nič sa nestíha, moje pokladníčky sa nedvihnú z pokladne aby išli na predajňu pracovať. Ani len nemôžem zatvoriť v zatváracej dobe, lebo si ľudia zvykli nakupovať k večeru a my musíme ostávať dlhšie v práci a vyhnať ich nesmiem. Strach z toho, že prídem o robotu je veľký - na druhej strane potrebujem zmenu inak sa každú chvíľu zrútim, no hľadaj si prácu teraz po korone. Ani neviem čo tu čakám, len som sa chcela vybúriť na klávesnici...
@mimka795 tam ide o to, co sa pokusim vysvetlit na "zmensenom" priklade.. napriklad predtym bol obchod otvoreny 16 hodin denne (6-22) 30 dni v mesiaci.. to je 480 hodin otvorenej prevadzky. povedzme, ze musia byt na predajni aspon dvaja ludia naraz - cize 480x2 je 960 hodin - tychto 960 hodin musia pracovat nejaki zamestnanci.. teraz povedzme, ze fond hodin mesacne je 160 hodin (to sa samozrejme meni, vypocitava rozne, ale napriklad..) - to znamena 960:160 je 6 zamestnancov obchodu odrobi po 160 hodin, tito odrobia vsetky otvaracie hodiny za cely mesiac, tolko zamestnancov obchod ma a potrebuje na taky prevadzkovy cas.
a teraz im vzali vsetky nedele (dokonca niekde aj skratili otvaracie hodiny, istu dobu mohlo byt otvorene iba do 20:00, nie do 21 alebo 22) - ale povedzme, ze im vzali iba tie nedele, ktore su zatvorene.. to znamena 4 alebo 5 nediel v mesiaci, podla toho, ako to vyjde v kalendarnom mesiaci. a teraz oni dojdu o povedzme 4x16 hodin - to je 64 hodin, rozpocitac medzi 6 zamestnancov - to je cez 10 hodin mesacne na zamestnanca, ktore mu budu chybat do fondu a ktore nemaju kedy odrobit - cize predajna to moze riesit ako? ze bud si to nadrobia cez tyzden - ale tu zas predajna moze povedat, ze oni maju vykryte vsetko, cize tam bude 3ti zamestnanec navyse urcity cas (to uz sa predajna moze ohradzat, ze preco maju platit cloveka navyse, ked ho vtedy tam nepotrebuju - no "nepotrebuju", jasne, ze by mal co robit, ale chapes, nebudu oni platit navyse niekho, ked nemusia, nech to odmakaju ti, co su tam nato urceni a co oni maju rozpocitane, ze tolko ludi ma zvladnut tolko oroboty za taky cas).. co uz ako ona spomina, tak istu dobu mali zakazene sa rozne smeny stretavat kvoli prenosu choroby, aby sa stretavali len ti isti na predajni, alebo teda im nasupuju dovolenky na tie zvysne hodiny, aby mali plny fond hodin..
no a teraz si to predtsva vo velkom, ze je na predajni naraz aj 20-30 ludi napriklad a stratia nedelu, cize 16 hodin v nedelu, co malo byt otvorene krat 30 ludi, to je strata 480 hodin len za jednu nedelu a mas iuich mesacne 4 ci 5.. vsteky tieto hodiny chybaju tym jednodtlivym zamestnacom do fondu, cize vysledok bude co? akonahle budu mat moznost, zacnu prepusta ludi, ktorych prepustit mozu (koncia im zmluvy na dobu urcitu, brigadnikov, dohodarov atd) - lebo proste doteraz mali rozratany isty cas a na tej isty cas isty pocet zamestnancov, ktori ten cas pokryvali.. ale pokial sa dopracuju k tomu, ze poznizuju stavy, tak to vykryvaju proste takto barzjak dobolenkami a púodobne..
je to komplikovane, vysvetlila som to takto nejako, ja som uplne na strane zamestnancov, je mi ich luto, namakaju sa, ale proste toto je komplexny problem, proste zrazu zostali vo vzduchu visiet stovky az tisicky hodin, ktore nemoze byt otvorene, ale firmy maju na to zamestnacov a teraz ich proste maju navyse, lebo ich nemaju kam kedy dat odpracovat, jasne, je to prekazka na strane zamestnavatela, ale pre nich je to tiez strata zrazu platit hodiny, ktore realne zamestnanci neodrobia alebo ich nasilu napchat na predajnu, len aby im sedeli fondy - to sa zas mozu ohradzat, ze zrau maju mat miesto 30 zamestnacov na predajni 50, len aby im vyplnili fondy? ked predtym im stacilo tych 30? zas strata pre firmu.. a ked, tak by to mal hradit stat, ktore im to cele takto skomplikoval. takto nato doplacaju aj zamestnanci, aj firmy a nikto z nich sa tak dobrovolne nerozhodol.. firmam ostalo xy zamestnancov navyse, xy "volnych" hodin, ktore nemajuzamestancom dak kedy odrobit, lebo vyssie spoenute dovody, cize ich bud musia platit "za nic" (za realne neodrobene hodiny), alebo proste sa to riesi takto vselijako..
ja sa nezastavam firiem, ale tiez sa dostali do uzkych, takisto ako zamestanci, co sa bud namakaju ako kone, alebo maju taketo problemy, ze nutene dovolenky, nadcasy cez tyzden atd atd.
zaver - matovicovi a spol by som dala lopatou po hlave. dezinfikovat sa da aj v noci. a kldune aj kazdu noc alebo kazdy xy noc - alebo ako uznaju za vhodne, ale to zas nech robia ludia, co dostanu tu nocnu pekne zaplatenu a chcu robit v noci napriklad.
Si si ista, ze nepracujes u nas? Pretoze toto mam v robote aj ja stale dookola :D
Viem, ze sa jedna o situaciu zo Slovenska, ale ver mi, ze taketo veci sa deju aj v krajinach zapadneho sveta. Ja pracujem vo Svajciarsku tiez na veducej pozicii a toto je prva firma v ktorej pracujem kde sa nerozprava o nicom inom nez o peniazoch....ver mi.
Kamaratom v praci som rozpraval, ze po korone pride take obdobie, ze nas doslova stiahnu z koze. Firma prisli pocas korony o zisky, samozrejme teraz je treba vsetko dohanat. Zvacsili nam prevadzku ( to uz bolo dlhsie v plane ), plno mame nielen pocas vikendov ale aj pocas tyzdna pretoze mam naozaj skvely tim a pracu si robime velmi dobre. Feedbacky od klientov su tiez velmi dobre.
Momentalne ocakavania firmy su, ze hoci mame vacsiu prevadzku, robotu musi odviest ten isty pocet ludi ako pred zvacsenim. To znamena, ze na nas ako kader su vyvijane vyssie tlaky aby sme kolegov ktori maju hodinovu mzdu posielali skor domov aby sa setrili prac. hodiny, aby sa dosiahol budget a nastavena produktivita.
Problem je ten, ze momentalne to zvladame, ale neustale chodia namietky z vedenia preco sme toto neurobili tak a hento inak len za ucelom setrenia.
Ja osobne som nazoru, ze toto coskoro skonci. Mame kolegov ktori odchadzaju a casom sa dostaneme do bodu kedy firma prepracuje ludi. V jednej z nasich prevadzok sa uz toto deje kde su zamestnanci tlaceni na hranice moznosti.
Ja som sa poslednu dobu tiez citil velmi vycerpany a z osobnej skusenosti ti mozem povedat, aby si zvazila ci chces zostat alebo nie pretoze ja som mal ksyndromu vyhorenia nasliapnute uz 2x a ver mi, ze to nie je nieco co chces zazit ked to prerastie do plneho stadia.
Pravdupovediac toto sa deje vo viacerych firmach po celom svete, ale toto su aj tie firmy ktore si kopu svoj vlastny hrob. Dnes najst skuseny personal nie je jednoduche a ja som v nasej firme ciastocne aj z toho titulu, ze tam pracuje dobry kamarat. Ked sa poberie on, pomaly budem dvihat kotvy aj ja pretoze vela dovodov zostat mat nebudem.
Jediny dovod preco tam som je, ze mame dobry pracovny kolektiv a dokazeme sa dobre navzajom podporit. Akonahle tito ludia odidu, budem premyslat nad zmenou aj ja pretoze bez nich by zostal len stres a natlak z vedenia firmy co v konecnom dosledku by urcite negativne vplyvalo na moje zdravie.
Urcite sa snaz troska upokojit alebo zvolnit alebo poziadaj o zredukovanie pozicie. Tie peniaze nie su hodne toho aby si si znicila zdravie.
Drzim palce.
U nás vedúca v potravinách odišla po 4 r Terno to bolo.Predavacky stále nemala posielali jej z personálnej agentúry stále odchádzali.Buzeracia z každej strany inšpektor poznal prevádzku len z kancelárie od počítača a z hodinovej kontroly a vzdy bolo všetko zle.Ked mala voľno musela ísť na centrálu na poradu.To je práca v obchode lepšie to nebude ona sa aspoň hádala a išla si svoje nikdy nič nevybojovala, ked začala trpiet nespavosťou, a jedla magnézium ako cukríky odišla a to žena pred 50 tkou.Minule som ju stretla povedala, že ľutuje dni, ktoré tam bola a nespravila to skor
To tak veru byva, ale je lepsie to urobit neskor nez nikdy pretoze taketo firmy o svojich zamestnancov nedbaju. Jakmile skoncis v nemocnici tak o teba ani nezakopnu.
Inak vela podnikatelov si mysli " toto sa mne nemoze stat" :D.......
Poznam restauraciu kde robili kamosi a dlho sa im darilo, mali skvele obraty, da sa povedat, ze v ramci strediska velmi oblubena restauracia. Odisli kamosi a este par inych ludi a stacila jedna zimna sezona a vsetkemu bolo koniec.
Najali si amaterov do restauracie ktori bud nevedeli jazyk, remeslo alebo ich robota vseobecne nebavila. Za polroka dostali take zle feedbacky, ze vsetko co budovali cele tie roky bola razom prec.
A toto sa veru moze stat aj nasej prevadzke pretoze nie nadarmo sa vravi, ze prvykrat ludia pridu zo zvedavosti, ale hostia ktori sa pravidelne vracaju to robia hlavne kvoli personalu pretoze sa citia prijemne.
Odplasis si dobry personal, odpalis si aj dobre meno. Jak sa raz rozkrikne, ze sluzby isli dole vodou a stary personal je prec, ruka v ruke pojde dole aj dobre meno prevadzky. Tu vo Schweizi to plati dvojnasobne pretoze tu ti to nespokojni hostia nechaju dvakrat vyzrat....hlavne na online platformach.
Ďakujem za povzbudivé slová 🙂
Uvidím čo budem robiť ďalej, moje dievčatá na smene sú skvelé, také moje včeličky pracovité. Vravia my, že kým majú mňa ako nadriadenú, nikam inam nepôjdu. Ja to mám tiež tak...iný kolektív nechcem, aspoň zatiaľ nie. Som zvedavá do kedy vydržím. Niekedy mám pocit, že nemám právo sa sťažovať, cez koronu kopa ľudí nepracovala a ja som mala pravidelný príjem.
Aspoň som sa "vykecala" tu na MK.
Peknú nedeľu 🙂
Joj akú hrubku si tam vidím, pardon 😀
Len jednú vec vám ešte poviem: sanitačná nedeľa - ani raz sme v nedeľu neboli robiť sanitu 🙂 Nechcú nám dávať príplatky keď nemusia. Musíme to stihnúť v iné dni.
a mozes prosim ta napisat, ako sa teda robi ta sanita a kedy, ked nie v nedelu? (akoze mne je od zaciatku jasne, ze to je blbost, ze by celu nedelu behalo po pbchode nejake komando v skafandroch :D ), ale ak to teda mozes (pochopim, ak nechces), napis, ze kedy ako ste to mali poriesene :D
@luzzia robí sa to čo sa v daný deň stíha. Napr: pondelok bolo viac ľudí (lebo v nedeľu vyjedli chladničku), veľa sa nestíha. Umyli sme len to čo robíme každý deň (niekoľkokrát to dňa utierame košíky nákupné, pokladničné pásy, zábradlia). V stredu sme ostali dlhšie aby sme nadrobili hodiny a umyli naše sociálne zariadenia + kuchynku. Štvrtok utierali všetky dvere a povrchy (napr. fľaškomat, máme tam aj bankomat, ktorý je stále zaprášený). Piatok sa zmýva s mopom celá predajňa (čo je makačka), lebo inak zmývame s takým autíčkom, ale nie je to až také efektívne...
A tak...máme to presne rozpísané čo treba dezinfikovať, umývať ale až tak podrobne to rozpisovať nebudem, to by som ťukala do klávesnice do zajtra :D
Inak sa to vôbec nelíši od toho ako sme sa starali o predajňu pred koronou (až na nákupné košíky - priznávam že tie sme neumyli ani nikdy)
S takuto pracou ta o par rokov caka onko ochorenie. Daj vypoved, prezijes par mesiacov na nezamestnaneckej, pripadne si najdi nieco na nizsej pozicii na chvilu - bez zodpovednosti. Zazila som si podobnez skoncila som "len" s autoimunnym ochorenim. Nema to zmysel
..a pre koho vobec? Nenazranych akcionarov.
Moj manzel viedol 5 rokov jednu firmu so 100 zamestnancami.poviem ti v januári uz bol uplne na dne.dal vypoved,dal sa do kopy,nemal stres a twraz sme si zalozili vlastnu sro a je uplne iny,pokojny,chodime stale niekam von,na výlety a je konecne stastny.
No a toto je presne to, čo si nikto z tých, čo furt volajú po zatvorených obchodoch v nedeľu, neuvedomujú ...alebo aj uvedomujú, ale s prehľadom na to s...na čele s naším úžasným premiérom, v závese s tými, ktorí o pozadí celého nemajú ani šajnu. A nejde len o to, že musí sedieť fond hodín a iné súvisiace veci okolo toho jedného dňa, ale človek sa dostáva do stresu aj z toho, že v dôsledku toho môže prísť aj o prácu, keď zamestnávateľ bude znižovať stavy. Ak zostanú nedele natrvalo zatvorené, bude v prevádzke niekto navyše. A nikto dopredu nevie, kto bude ten zvyšný. Seriózny zamestnávateľ na to dopredu upozorní, že takáto situácia môže nastať, neseriózny to urobí bez slova. A potom buďte v nedeľu v pohode...hlavne, že ste s rodinou. Je to celé zle.
Ako neviem.. Pracuješ 40 hdoin týždenne, neviem co je na palicu na tom, aj my ostatny mame dva dni volna za týždeň. No ale k problemu: bud si nájdeš inú prácu (áno viem, problem a teraz dupľom). Alebo musis si nejak zvyknúť. Ľudí vyhodiť nemôžete ale ak raz mate zavrieť o 20tej, tak zavriete. Ú nás bežne vidím ze 15-30 minút pred koncom už robia uzávierky, vyhlasujú že sa prevádzka zatvára a treba ísť do pokladne, pripadne fakt ostane pokladňa len jedna... a v menších vidím ze už jedna predavacka je s kľúčom pri dverách a dnu ľudí ani nepusti... Tiež som robila v obchode, vyžadovali príchod pol hodinu pred otvorenim a nerátali nám to do pracovného času, zavrelo sa a pokladncike trvalo kým urobila co ma... Ale hodiny to neboli. Ostatne je fakt individuálne od predajni... Ja tu mam známu pri práci v jednote a úpravu si cez deň hocikedy, tovar vylozia.. Šikovné to baby. Ono môže byť že Organizácia u vás je zla... Keď nestíhate. Ale to nevyriiesis ty ani ja. naháňačky za obrat-to je všade kde ide o obrat, aj my to máme aj kopa iných firiem... S tým sa proste treba naučiť žiť a jedným uchom dnu a druhým von, keď to nemáte ako ovplyvniť.
Budem možno trochu cynický, ale ak s tebou takto cvičia, tak to nie je v skutočnosti "vyššia" pozícia.
Podľa mňa sa treba zamyslieť nad najdôležitejšou vecou: ako ťažké by v tvojom regióne bolo nájsť si porovnateľne platenú a zároveň porovnateľne náročnú prácu. A tiež, nakoľko máš zmluvne zakotvené zodpovednosti a ich vzťah k povedzme prémiám a pohyblivej zložke mzdy. Následne, ak na tejto konkrétnej pozícii nie si závislá, tak už len aplikovať heslo "rozčuľujem sa do výšky svojho platu" (to nie každý zvládne psychicky a niekto má zas príliš veľký plat, takže by ho z toho piclo, ale v maloobchode ten plat zas zrejme tak kráľovský nie je). Teda keď sa nestíha, tak sa nestíha, ber to čert. Keď padla, tak rýchlo dokončiť len nevyhnutné veci a odísť, žiadne neplatené nadčasy, atď. atď.
Viem, ľahko sa to povie, ale ťažšie spraví.
S tou dovolenkou, treba si preštudovať zákonník práce, kde okrem iného stojí "Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak.", teda tieto jednodňové dovolenky ti smú vyčerpať len toľko, aby ti zostalo na celé dva týždne.

Pracovné podmienky možu byť v určitých obdobiach viac náročné, ale prístup vedenia je natrvalo. Odíď.