Štvorročný syn je veľmi náročný
Dievcata, mamy chlapcov, nas syn ma 4 a je neskutocne narocny. Od rana ako sa zobudim, presviedcanie, nechce jest poriadne ok, hned problem z rana, cokovolvek nie nie nie zacne zurit, ked nemoze skakat po foteli napriklad, vsetko je nie a vrieska doslova place zuri. Velmi narocne ozaj kazdy den. Aki su Vasi 4rocni ? Myslela som si, ze v tomto obdobi uz vzdor nebude, ale mylila som sa, je to horsie. Pomooc 🙂
Skusali sme vsetko mozne, sedenie v stolicke kym sa neukludni, capnutie po zadku, zobrali oblubenu hracku no nezastavitelny plac na pol hodinu plus kopanie navokol. Sme s muzom na kraji s nervami.
@daganov no...u nás to bol boj s manželom 😂manžel sa prezlieka hneď ako vstane z postele. Ja až po raňajkách...lebo mi je príjemnejšie sedieť za stolom v plandavej nočnej košeli a keď som si prezliekla pekne veci do prace, malý ma vždy niečím okydal. 🤦♀️😂
Takže malý dostal na výber. Prezlecie sa hneď ako vstane, alebo sa prezlecie s maminkou po raňajkách. Inú možnosť nedostal a bolo mu dôrazne vysvetlené ze A alebo B. Takisto mu veľmi často dávam na výber z dvoch veci...aby pochopil ze dostane jedno ALEBO druhé ale nikdy nie obe naraz. Dnes keď mu dám dve možnosti tak sa proste rozhodne a dohodu plní.
Čiže ideme zo školky a on chce zmrzlinu. Poviem okej ale môžeš si vybrať. Bud ideme teraz na zmrzlinu alebo si dáme doma koláč. Ak si vyberie zmrzku, koláč v ten deň už nedostane ani keby ako prosil. Alebo...chce rozprávku pred spaním, tak mu dám na výber - ci chce pozerať 15 minút rozprávku alebo sa 15 minút pohrať v napustenej vani. Ze obe nestihneme. Keď chce rozprávku, dostane už len rýchlu sprchu. Keď si vyberie vaňu, tak sa môže hrať vo vani. Chápeš. Učím ho aj hodnotu času. Ze keď si minie čas na niečo, nezostane na iné. Je fakt ze niekedy si poreve ale poreve raz - dvakrát a potom už sa rozhoduje dobre.
Alebo keď sa ráno ponáhľam a potrebujem ho rýchlo vychystat do škôlky a on chce ešte ležať v posteli...dostane dve možnosti...mame čas na ležanie v posteli alebo mame čas na raňajky. Obe nestihneme 😂párkrát šiel z domu hladný a nabudúce si rozmyslel.
Treba byť konzistentny ale nie zlomyselny.
A dosť mi s časom pomáha budík. Nastavím mu budík a poviem ze hrať sa môže kým nezazvoni. Keď zazvoní je čas sa obuvat.. A tak...
Niečo ako boj o moc u nás nefunguje. Malý dostal informáciu ze "môj dom moje pravidlá" 😂 😂 😂 😂 a keď začne vymýšľat tatinko ho uzemni ze k maminke sa takto nesprávame 😂 a vybavené.
Pamätám si storku ako babkin bratranec strelil svojmu 40rocnemu synovi facku ako svet (prvú v živote)...lebo bol drzý k jeho manželke (synovej matke) 😂 dedko mal rešpekt ako sviňa...úplne sme ho uznavali...
No a môj muž je športovec...malý keď robí blbosti, da mu spraviť "za trest" zo srandy 10drepov alebo tak...proste fyzická aktivita musí byť 😂😂
@brita7777 snažiť sa nehrotit situácie a nebojovat s ním.Oblbnut ho dať mu na výber a bude mať pocit, že rozhodol on.Nechce jesť? Ok chcela som Ťa zobrať na ihrisko, ale nebudeš vladat zostaneme doma, chce si poskakat na gauči nech skace, a keď nepomôže aj pohroziť, že susedia zavolajú policajtov, alebo či sa nehanbi, že počujú aký pekný chlapec a ako sa jeduje.Jeho to možno aj baví Ťa provokovať😀a tak bojujete celé dni
Zatiahnuť ho do roboty so mnou pod ukaz či to dokážeš, ty si šikovný, unaviť vonku aktivitami...
@hennyinnsbruck u mna je nschopnost rodicov ked vidim vrieskajuce hystericke decko a mamicka mu nezne dohovara a dieta ju ma totalne v pazi. Rodic bez autority, zufalstvo. Vysoko pravdepodobne ze v puberte si s nim rodicia neporadia a pridu sem pytat rozumy co maju robit. Takych co sa neskoro zobudia je vela...
@zooeynka aj také prípady sú veru to máš pravdu ... 🙈
@zooeynka vo vsetkom s tebou suhlasim 🙂
Pre Boha baby spamätajte sa. Niektoré si ozaj necháte od deciek sr*ť na hlavu? My sme ako decká spravili zle, tak sme dostali po riti a neraz aj riadnu facku cez celú hlavu. Nabudúce sme si to rozmysleli. A tu sme... nikto nás netýral, ale keď sme sa nevedeli správať, aj varechy sa lámali na zadku. Moderné mamičky, ktoré zatracujete bitku.... pozrite film Obecná škola ... krásne je tam vidieť, že malá bitka má prospešné účinky.
@silviazlat minule som bola v obchode a pol hodinu tam revalo decko upkne sa hadzalo a mamicka pri nom cupela a dohovarala mu a pritom bolo videt ze ju vobec nepocuva ... moj 2.5 rocny keby mi toto spravi tak dostane tam taku ze sa neposadi a nabuduce si to rozmysli
@henka123123 neblazni...ked si vlastnemu decku supnes na zadok lebo sa nezmesti do koze, tak si nasilna neschopacka co si presadzuje autoritu bitkou lebo to inak nevie ;) Ale, celkom som zvedava aka generacia deti vyrastie s tychto nikdy nepreplesknutych deti, ktore mozu polhodinu rucat napr.v obchode a mamicka tam stoji, kuka, caka kym sa ukludni, prip.uplne zbytocne dohovara dietatu v amoku....u mna su toto neschopacky.
@silviazlat mňa a môjho brata nikdy moji rodičia nebili a vedeli sme presne, kde sú mantinely. A to bol môj brat dobrý výkuk. Jednoducho boli pravidlá a tie sa dodržiavali.
@zooeynka ako sa správaš k svojmu dieťaťu je tvoja vec.. avšak si myslím, že autorita sa dá budovať aj inak ako fackou - prečo spomínaš len z extrém - buď žena čo jemné dohovára nervovemu dieťaťu, alebo facky? Snáď je medzi tým kopa škál správaní a prístupov..
@zooeynka ja som z tých detí, čo rodičia nikdy neudreli a ani by ma nenapadlo pol hodinu ručať v obchode, lebo mi bolo jasné, že nie znamená vždy nie. Môj brat sa pár krát hodil o zem v obchode, keď chcel nejakú hračku - dá sa aj bez bitky, okamžitý odchod domov, doma maslový chlieb a nie jogurt, puding - robil si cirkusy, nie je nakúpené. Pocítili sme dôsledky svojho chovania, ale nikdy nie facku. Ja si veľmi ani nepamätám, že by na nás kričali, ale veľa sa nám venovali - plávanie, korčuľovanie lyžovanie, spoločenské hry, turistika, opekačky...tiež moje dieťa vyrástlo bez bitiek a je úplne v pohode. Ja považujem matky, ktoré v obchode pol hodinu dohovárajú dieťaťu, ktoré je v amoku, čo je aj tak zbytočné, možno ani nie za neschopáčky, to by som si nedovolila napísať, ale za ženy, ktoré výchovu zobrali za nesprávny koniec.
@jana_eyre_2 nie, nie je. Na MK nie. Tak ako na MK nie je iná možnosť, len ako dieťa do troch rokov uspávať nosením na rukách, alebo ho šmariť od mesiaca do postieľky, odísť a nechať ho vyrevať. Ako keby fakt neexistovalo absolútne nič medzitým.
@daganov áno presne toto je problém na MK, sú tu vždy spomínané len dva uhly pohľadu a nič medzi tým...
@zooeynka si predstav, ze mi decko v zivote nespravilo scenu, nehodil sa o zem, ani na ihrisku, ani v obchode, ani nikde. Vies, su matky, co vedia dieta vychovat aj bez fackovania, ale to zas nepochopis ty, lebo podks teba, ak nie je decko bite, bude automaticky kazdemu skakat po hlave
@silviazlat ja som v zivote nedostala facku cez hlavu a nebola mlatena varechou a tu som. Nevystrajala som, lebo moji rodicia mi dokazali vysvetlit, co je v zivote spravne a co nie normalnym sposobom, nie mlatenim.
@taga môj tretí sa aj hodil o zem, aj mi urobil x y scén a má veľmi impulzívnu povahu.. ale napriek tomu si myslím, že facka nevyrieši absolútne nic - ale taktiež si myslím, že nie som matka čo by deti vychovať nevedela.. moje deti sú poslušne, aj keď nie vždy a ja nie som žena čo dokáže len kľudným monotonnym hlasom hovoriť.. ale tak či tak, či budú vychované správne sa dozviem až keď budú starší a uvidím to na ich rozhodnutiach.. a nikto na svete sa nevie správať dokonalo a ani sa tak vychovať nedá..
@jana_eyre_2 ale ved jasne, moj mladsi este tiez je prilis maly na to, aby ukazal, co je za povaha 😂 mozno sa mi bude hadzat po zemi, viem ja? Ale chapes, aby som mu v lidli dala supu po riti, alebo facku, to snad nie.. podla mna sa tie mamy len hanbia pred ľuďmi okolo. A chcu to stopnut a co najrychlejsie. Ale presadzovat to ako spravnu vychovu, nechapem 🤦♀️
@jana_eyre_2 a uplne suhlasim, nikto nie je dokonaly a neda sa vychovat uplneho anjela, co v zivote nebude mat jediby problem. Ved nie sme roboti, sme ludia. Tiez neviem byt stale kludna a vysvetlovat dokola, aj na to musi byt clovek povaha. Ale ako hovoris, facka to nevyriesi a uz vobec nevychova...
@jana_eyre_2
@taga vôbec netreba vysvetľovať dookola, dieťa veľmi dobre vie už po prvom, druhom raze, keď mu chytíte rúčku a dôrazným hlasom poviete nie, že druhých nemlátime. Ono len skúša, či to platí a kam až môže zájsť, je to dôležité pre jeho vývoj, slepá poslušnosť tiež nie je dobrá. A že sa šmarí o zem? No šmarí a? Skúša. Aj môj sa šmaril, prekročili sme a ignorovali jeho rev. Veľmi rýchlo zistil, že nič nevyreve a prišiel sa pritúliť.

@ckatka píšeš veľmi rozumne, len s tým obliekaním je podľa mňa jedno, či sa prezlieka z pyžama pred jedlom, alebo po ňom, tam je to boj o moc, on sa skrátka prezliekať nechce.