Sú ľudia horší?

16. jún 2022

Nechcem sa sťažovať ani zo seba robiť svätú, ale je to len môj pocit alebo sú ľudia čoraz horší? Toľko arogancie, agresivity som ešte nevidela. V prvom rade sa stále snažím vnímať hlavne to dobré, ale nejde mi ignorovať zlobu. Určite boli ľudia vždy takí, v každej dobe sa našli, ale vnímam, že je toho viac. Možno to je aj tým, že máme médiá, čo kedysi nebolo a tak vieme čo sa stalo na druhom konci sveta. Ale vnímam to hlavne u nás, napríklad som bola s bratom u lekára, má zlomenú nohu, tak som išla s ním a všetky stoličky v čakárni obsadené a tak sme si sadli oproti, bola tu iná ambulancia a otvorila zrejme sestrička, že či ideme k nej, tak som slušne pozdravila a povedala, že nie, že čakám s bratom k lekárke xy, ale má zlomenú nohu a nebolo kam inam si sadnúť a ona spustila taký krik, že či si myslím, že sme tu sami (boli sme) a že nech si sadneme inde. Alebo vodiči agresívny na cestách, išli sme do mužom 50, tak ako sme mali a nejaký pán nás predbehol a pred nami išiel schválne 20, my sme ho chceli predbehnúť a on zrýchlil a potom zase išiel 20. Alebo som si potrebovala zmeniť termín na úrade a úradník že či si vôbec myslím, že úrad nie je ochotnícke divadlo. Však ja viem, ale slušne som sa spýtala.

snehulak77
16. jún 2022

Je to tak, ľudia majú veľký problém s trpezlivosťou, čakať na čokoľvek (na tovar, v rade v obchode...).. Nemajú problém písať komentáre alebo recenzie, že len pozerám. Robila som v jednej firme, a co si ľudia dokážu navymyslat, to je neskutočne. Odvtedy až tak nepozerám recenzie, lebo ľudia neuveriteľne točia svoju pravdu.

galganka
16. jún 2022

Skús si všímať opak. My sme dnes celkom dobre pochodili u doktora, na úrade sme síce nevybavili, ale poradili nám, čo máme robiť, v kníhkupectve pani pochválila našu najmenšiu, potom sme dostali cukríky obe, v meste chytili zelenú vlnu a natankovala som presne za 64 eur, takže som vyhrala našu osobnú rodinnú súťaž. Jasné, že sme stretli aj blbcov, ale tých sme hneď vypustili z hlavy... a určite ste niečo pozitívne tiež zažili...

elinosar
16. jún 2022

Ci su horsi to neviem. Ale stale si opakujem ze ludia su zli a preto ma uz nic nemoze prekvapit. Dobri ludia potesia, ale na zlych treba byt vzdy a vsade pripraveny.

autor
16. jún 2022

Alebo keď nesúhlasím s niečím alebo keď si poviem svoj názor tak hneď " hmm ty budeš mať vysokú školu života", proste stále urážky.

autor
16. jún 2022

S manželom sme boli v Prahe a teda jazdiť v Prahe je o držku a tak prirodzene to tam nepoznal, nevedel kam ísť tak išiel trošku pomalšie a tiež ho niekto predbehol a hodil po nás z auta odpadky.

piece
16. jún 2022

Sú horší, takí bezcitní tak to na mňa pôsobí a to sa snažím riadiť takým tým že vyžaruj to čo chceš prijímať. Hold niekedy sa nepodarí a natrafíš na takých, že sa ti rozum zastaví nad ľudskou zlobou a hlavne závisťou.

diewcatqoo
16. jún 2022

Nemyslim si, ze su horsi. Blbci existovali stale. Treba sa naucit byt asertivny. Ja sa riadim heslom "spravaj sa tak, ako by si chcela, aby sa ludia spravali k tebe". Vzdy sa snazim byt slusna, mila a usmievava. Nemam problem kohokolvek pochvalit alebo mu povedat, ze je mily a zlepsil mi den.
Ale neznasam, ak sa niekto so mnou bavi arogantnym tonom mysliac si, ze je majster sveta. Skusila by sa na mna sestricka osopit, ze co tam sedim.. ani by mi nenapadlo odist a este by som si aj nohy vylozila na vedlajsiu volnu stolicku 🙄

autor
16. jún 2022

@piece Čakám, že niekto mi napíše, že priťahujem to čo vyžarujem, ale s prepáčením to je dobrá hlúposť. Samozrejme ak by som bola zlá k ľuďom, tak ok, ale keď som v pohode, milá a oni sú zlí?

autor
16. jún 2022

@diewcatqoo Toto robím celý život, správam sa tak, ako by som chcela aby sa správali druhí ku mne.

autor
16. jún 2022

@diewcatqoo Neodišli sme, ja som sa s ňou pohádala. Nikto tam nebol, nikomu sme miesto nezaberali a brat mal zlomenú nohu.

lucka_ke
16. jún 2022

ľudia sú vystrašení (peniaze, politika, vojna) a keď cítia strach sú agresívni, to je v súčasnej dobe normálne... ale pozri si nejaký historický film, akí boli ľudia kedysi a hneď ti bude lepšie

mandzula
16. jún 2022

Podla mna horsi nie sme. Skor je asi vecou povahy, co si clovek viac pripusta k telu. Ci sa bude dlhsie tesit z pekneho zazitku, alebo sa dlhsie zozierat tym zlym.

katkati
16. jún 2022

Moja skúsenosť je, že pri niektorých ľuďoch platí, že čím si k ním milšia, tým viac si k tebe dovoľujú. Našťastie rokmi dokážem takýchto ľudí ignorovať a nezožierať sa tým, či náhodou chýba nie je vo mne, pretože si verím a viem, že nie.

katy084
16. jún 2022

...je to čím ďalej tým horšie...

squelch
16. jún 2022

Ano, ludia su agresivni. A nie preto, ze by sa mali zle, ale prave preto, ze sa maju moc dobre. Zmizla skromnost a ucta, nikto nikomu nepomoze, kazdy hrabe a pozera len na seba, svoje zaujmy (cest vynimkam). Vela ludi totiz cudziu pomoc nepotrebuje, a prave preto nie su ochotni ani pomoct inym. V zmysle "mne tiez nikto nepomohol". Namyslenost a arogancia vladne svetu. A taketo spravanie prinasa zle casy pre vsetkych.
Vcera ucitelka mojho syna zorganizovala cyklovylet. 30km po cyklotrase krasnou prirodou s stvrtacikmi. Niektori z nich sa nevedia poriadne bicyklovat, boli aj nejake male pady. Ziadna tolerancia okolo iducich cyklistov. Najhorsia bola jedna babka s dedkom a potom este jedna babka. Nadavali papulovali... Obcas nas oficali nejaki Saganovci (nahodeni cyklisti) vysokou rychlostou, sem tam niekto zastal a spomalil. Jediny kto sa na deti usmial bola nejaka slecna ktora vencila psika v blizkosti cyklotrasy. Vsetkym ostatnym sme len zavadzali a prekazali. Hroza :(

viestta
16. jún 2022

Takým ľuďom chyba pokora a úcta. To je všetko. Takí boli vždy, len teraz ich viac počuť, pretože si myslia, že demokracia im dala iba a len práva a nikto im nemôže siahnuť na to co si oni predstavujú pod slobodou.

moonlight1210
16. jún 2022

To s vybrzdovanim som zazila prave vcera. Pan sa naramne ponahlal, tak som sa mu chcela uhnut do vedlajsieho pruhu. Dve sekundy na to, ako som sa pohla, dostal ten isty napad. Tak sa zas vratil do povodneho pruhu a s revucim motorom ma obehol a hned aj brzdil, lebo o 70 metrov zabocil do vedlajsej ulice.

Zhodou okolnosti som tam zabocovala aj ja. Ked ma uvidel, dupol ba brzdu, pockal si ma a vliekol sa predomnou 20tkou.

Mne to bolo jedno. Ja som sa nikam neponahlala, lebo len na to cakal. Stale pozeral do spatnejo zrkadla. Sla som pomalicky za nim, spievala si spolu s pesnickou, a ked videl, ze zdrzuje akurat tak seba, tam ho to po minute prestalo bavit, dupol na plyn a odfrcal do dialky.

Niekedy na hnev druhych pomaha neriesit.

mimisram
16. jún 2022

Veľakrát aspoň mne sa to tak deje, že vlastne doplatím na to, že niekto má zlý deň, ale snažím sa ho pochopiť, aj keď je fakt, že niekedy aj mne rupnú nervy keď je toho veľa na mňa, ale keď je niekto na mňa nepríjemný snažím sa byť milá, aby ho to hnevalo 😉

jaskolka
16. jún 2022

Vzdy boli takí aj takí ľudia. Len voľakedy sa o tom tak nevedelo, nehovorilo. Často na dedinách sa susedia nenávideli, lebo ten mal väčšie pole, tam toho krava dala viac mlieka, a ďalšiemu sa urodilo viac obilia. Koľkí sa bežne do krvi pobili s nožmi a sekerami v krcmach, muži brali ako samozrejmost, že žene môžu doma dat pár "cez papulu"a podobne.
Keď pôjdeš viac do histórie, tak udavania za" čarodejníctvo "mučenia, upalovanie, stíhanie hláv za velezrady boli na dennom poriadku a bolo fuk, či bol človek bohatý, či chudobný. Dvom anglickým kráľovnám sťali hlavu, lebo jedna bola neverná a druha neporodila syna
A podobnych veci bolo strašne veľa.
Stále myslíš, že voľakedy boli" lepší ľudia? "

h2
16. jún 2022

Ja si práveže myslím, že z historického hľadiska sú ľudia čím ďalej, tým lepší. Veď sa len pozrime do stredoveku, na telesné tresty, upaľovanie ľudí za živa, popravy všetkého druhu aj za menšie zločiny, mučenie, otroctvo, právo prvej noci, nútené sobáše... A je toho oveľa viac. Dnes sme humánnejší, ako kedykoľvek predtým. Mňa nejaký nadurdený úradník, či šofér nevytočí. To sú len maličkosti.

hefo
16. jún 2022

@jaskolka
@h2
Presne toto som chcel napísať. Ľudia boli kedysi oveľa hrubší, akurát, že sa správy o tom šírili len pár dedín do diaľky. Dnes je informovanie o negatívnych veciach veľmi rýchle a koncentruje udalosti z celého sveta.

squelch
16. jún 2022

@h2 ale to bolo medzi vrchnostou a poddanymi. Neverim, ze bola taka nevrazivost medzi samotnymi poddanymi. Ti skor drzali spolu, navzjom si pomahali proti spolocnemu nepriatelovi - vrchnosti, ktora ich trestala, upalovala, popravovala. Aj ked je mozne, ze sa nasli aj taki, ktori druhemu aj dieru v klolaci zavideli.

cherry_cherry
16. jún 2022

Nie, ludia nie su horsi. Su len rozmaznani. Pozri si trochu z dejin ako sa zilo v takom stredoveku. Dnes sa mame vsetci az moc dobre a mame cas sa riesenie kazdej hovadiny.

h2
16. jún 2022

@squelch Držali spolu, pokiaľ boli na tom cca rovnako a mali spoločného nepriateľa. Ale platilo tiež "Keď mne zdochla koza, susedovi nech zdochnú dve." ☹️

jana_eyre_2
16. jún 2022

Človek má jednu takú zvláštnu vlastnosť.. keď stretne útočného človeka, ktorý si našiel dôvod na hádku, tak sa na neho tak sústredí že si začne myslieť ako sa všetci zhoršili.. ale predstav si koľkých ľudí si dnes od rána stretla, boli všetci nepríjemní? Útoční, hadavi? Nemyslím si.. zvláštne je však práve to, že máme tendenciu to dobre, či neutrálne utlacat do úzadia a sústredíme sa len na nepríjemných ľudí.. čiže jeden nespokojnik je na napr.30tich normálnych ľudí..

Áno aj ja si všímam na sebe túto vlastnosť, na to negatívne sa sústredím viac ako na pozitívne.. je to v nás všetkých, náročné situácie v živote nas asi tak nastavia, je to akysi mód.. ale to neznamená že ľudia su dnes horší ako inokedy.. sme viac frustrovani, podráždení, unavení.. ale nie horší..

zuzahajdulka
16. jún 2022

Mam rovnaky pocit z ludi v Bratislave. Inde az tak nie.

h2
16. jún 2022

A ešte mi napadlo, že aj v rodinách sa k sebe správame lepšie. Voľakedy boli telesné tresty pre deti úplne bežné. A to aj fakt brutality, ako remeň, varecha, či trstenica. V dnešnej dobe už málokto dá dieťaťu hoci aj výchovnú symbolickú facku.

cherry_cherry
16. jún 2022

@squelch preco by nemala byt v minulosti medzi ludmi nevrazivost? Myslis si, ze v minulosti neboli neprajni, zli, zakerni ludia? To je tak trochu prirodzenost ludskej rasy, aj ked sa tvarime ako sme velmi vyspeli a nadradeni.
Zli ludia boli vzdy, len v minulosti mala ta zena so 7 detmi, trochu ine starosti ako to, ze sa na nu mamicka na ihrisku skaredo pozrela..

kiwi3
16. jún 2022

@zuzahajdulka nechapem tuto nevrazivost. pravdepodobne nie si z bratislavy, vsak? okrem toho mozem kludne tvrdit opak o bratislavcanoch a ze to vsetko robia ti mimobratislavski, ktori sem chodia. naco je toto dobre?
@h2 100% suhlas
mame sa tak dobre, ze vrchol neprijemnosti je uhundrna sestricka alebo uradnik. no nie je to fantasticke? urcite sme sa narodili do najlepsej doby, aka kedy bola.

luccija
16. jún 2022

Myslim, ze ano.Vsetci ustvani, znechuteni, ludia sa boja o pracu, nemaju cas na deti ...uradnik a sestricka to uz beriem, ze su vyhoreni je malo zdravotnikov, ktori su mili.Snazim sa vsimam to pozitivne, ale mam pocit, ze ludia su sttasne neprijemni a uz aj deti su zle a zlomyselne