Nedorozumenia s Ukrajincami v slovenskej spoločnosti
Kamarátka mi vravela zážitok z autobusu. Ukrajinský vodič a staršia pani . Voľačo sa nerozumeli a vyvrcholilo to tým, že vodič autobusu sa začal rozčuľovať a bol nepríjemný, lebo vraj nerozumie. Pani to nechala tak a išla si sadnúť. Prosím názor, je toto v poriadku? Už sa mne a blízkym, známym stalo, že nerozumieme ukrajinským lekárom🙁, čo je celkom kľúčové. Mne príde veľmi smutné, že sa nedorozumieme vo vlastnej krajine vlastným rodným jazykom. Veď ak slovák pracuje v zahraničí, musí sa dohovoriť. Ja som tiež tak pracovala a robila som všetko preto, aby mi rozumeli. Ak nie, nebola som agresívna, radšej na sebe pracujem a som rada, že mi dajú šancu. Vnimam to snáď zle? My im šancu dávame.... Ale prečo sa správajú takto? S ukrajincami, ktorí sú u nás roky problémy nie sú. Prispôsobili sa, vedia jazyk (máme takých známych). Len treba chcieť. Toto mi príde čudné a robí to nevraživosť.
Hneď prvé riadky. Kto bol ukrajinec? šofér a či pani? to nie je jasné z tvojho príspevku ktorý ani nie je tvoj ale sprostredkovaný od kámošky a kto vie čo je na tom pravdy.
@anonym_559d68 ukrajinec bol vodic ved to pise
Ak tu pracuju mali by ovladat jazyk hlavne s ludmi ...tak isto ja ked som chcela pracovat v uk s ludmi musela som sa dohovorit vediet
Hneď prvé riadky. Kto bol ukrajinec? šofér a či pani? to nie je jasné z tvojho príspevku ktorý ani nie je tvoj ale sprostredkovaný od kámošky a kto vie čo je na tom pravdy.
@anonym_559d68 vodič busu
Nedorozumenia často nevznikajú kvôli jazykovej bariére,ani kvôli národnosti.Je to o ľuďoch.
Ty si tam vlastne ani nebola…..len kamarátka ti hovorila …. toto je téma na rozpútanie hádok a nič viac
Ukrajinstina je slovansky jazyk. Tam nie je čo nerozumieť a prichadzaju sem Indovia. Tak nech sa kamoska teší a ty tiež
Lebo slovenský vodič nikdy na nikoho nevyletel... nie je to o jazyku a národnosti, ale o povahe toho konkrétneho človeka...
Nedorozumenia často nevznikajú kvôli jazykovej bariére,ani kvôli národnosti.Je to o ľuďoch.
@anonym_b727c6 toto je pravda, v našej MHD sa nedohovoris ani so slovenským šoférom.
Ak tu pracuju mali by ovladat jazyk hlavne s ludmi ...tak isto ja ked som chcela pracovat v uk s ludmi musela som sa dohovorit vediet
@slavomira236 presne. Musela som ovládať reč, ak som chcela pracovať v zahraničí. A ak by mi nerozumeli, nie ja som tá, čo sa rozčuľuje, ale sklapnem uši a idem sa zdokonaľovať tak, aby mi rozumeli. Ak tam chcem existovať.
ja to furt hovirim ze by sa konecne vychodniari a rusini mali naucit vypravat tak aby im bolo konnecne rozumiet. Napatie v skpolocnosti vychod-zapad by skoncilo
Lebo slovenský vodič nikdy na nikoho nevyletel... nie je to o jazyku a národnosti, ale o povahe toho konkrétneho človeka...
@anonym_148ac8 tak vodič je to menšie zlo. Horšie je u lekára. Aj keď ja mám dobré skúsenosti s našimi vodičmi autobusov, našťastie.
@anonym_148ac8 tak vodič je to menšie zlo. Horšie je u lekára. Aj keď ja mám dobré skúsenosti s našimi vodičmi autobusov, našťastie.
@anonym_autor co oresne si u lekara ty nerozumela? ako to prebiehalo?
@anonym_b727c6 toto je pravda, v našej MHD sa nedohovoris ani so slovenským šoférom.
@letfenixa Presne tak.👍
@anonym_autor Horšie je, že sa často nevedia dohovoriť v nemocniciach ani slovenskí lekári s ukrajinskými. A čo potom chudák pacient.
A v Dunajskej strede si uz bola?
@martinmmartin niekedy stačí v KE.
@anonym_autor Horšie je, že sa často nevedia dohovoriť v nemocniciach ani slovenskí lekári s ukrajinskými. A čo potom chudák pacient.
@abbey1 tak hlboko som nezašla do tejto problematiky 🙁. Ale je to smutné. Aj pre náš personál, nehovoriac o tom, že na všetko doplatí pacient 🙁
co presne si lekarovi ty nerozumela?
@martinmmartin skoro nič, bol manžel s dieťaťom. Aj správa bola divná a veľmi. Našťastie nešlo i vážnejšiu dg. Tak sme to nechali tak. Keby išlo o niečo dôležité, nabehnem tam ja a vyžiadam si niekoho, komu rozumiem na Slovensku po slovensky
@anonym_559d68 hneď druhá veta.... Treba pred reagovaním najprv pozorne čítať. Ďakujem.
vcera zastupoval ukrajinsky lekar, ale dohovorili sme sa, bolo vidiet, ze sa snazi, spravu napisal bez chyb
vcera zastupoval ukrajinsky lekar, ale dohovorili sme sa, bolo vidiet, ze sa snazi, spravu napisal bez chyb
@anonym_2eb7d1 takých si vážim. To je v poriadku 🙂.
Mám zážitky, pracujem na ZŠ😵💫 no a čo s tým? Pomôžeme si?🤔
Mám zážitky, pracujem na ZŠ😵💫 no a čo s tým? Pomôžeme si?🤔
@anonym_1349c3 samozrejme, že nie. Ak si to ľudia nechajú, asi im to nevadí. Bohužiaľ. Ľudia sa možno trošku potrebujú zobudiť, a možno nie. Na všetko si zvyknú, pri "určitom postupe"
@anonym_1349c3 samozrejme, že nie. Ak si to ľudia nechajú, asi im to nevadí. Bohužiaľ. Ľudia sa možno trošku potrebujú zobudiť, a možno nie. Na všetko si zvyknú, pri "určitom postupe"
@anonym_autor Su aj horsie problemy. Pozri co mas vo Vlade.
Kym autobus ide tak je vacsine jedno kto soferuje. Na Ukraincov budu jancit iba "predpripraveny" a to zo zasady .
Casom sa naucia, su to pribuzne jazyky. Nasi emigranti 1968 - 1989 tiez nejako zacinali. Ak mas s lekarom komunikacny problem, dohodnite sa po anglicky. Tiez mas v dnesnej dobe AI a google prekladac, staci, dokonca to rozumie hovorenej reci.
Casom sa naucia, su to pribuzne jazyky. Nasi emigranti 1968 - 1989 tiez nejako zacinali. Ak mas s lekarom komunikacny problem, dohodnite sa po anglicky. Tiez mas v dnesnej dobe AI a google prekladac, staci, dokonca to rozumie hovorenej reci.
@patrike tak nehnevaj sa, ja nebudem používať AI, a Google vo svojej rodnej krajine aby som sa dohovorila. Ani anglicky. Uvedomuješ si, čo si napísal? Toto nech používajú cudzinci, ktorí neovládajú slovenčinu a chcú tú existovať a pracovať.
@anonym_559d68 hneď druhá veta.... Treba pred reagovaním najprv pozorne čítať. Ďakujem.
@anonym_autor inak, da sa tomu rozumieť, ze aj staršia pani bola Ukrajinka. Tak je to napísané. Otázka bola namieste. Som slovencinarka😉.
Komunikoval som s viacerými Ukrajincami aj Ukrajinkami. Vždy úplne bez problémov. Hovoria lepšie slovensky ako mnohí Slováci zvyknutí na svoje lokálne prízvuky.
Cítim komplex založený na etnickej neznášanlivosti.