icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

85miska
29. aug 2022

@elizita No je to strašná katastrofa že len toľko mi prinesie. Čo už nejak musíme aj z toho vyžiť.

evuska32
29. aug 2022

Tak my s mužom máme dokopy 2000 v hrubom 🥴

kubiatko30
29. aug 2022

@petulda333 hej presne toto som aj ja postrehla a tiez som niekedy nechapala 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

petulda333
29. aug 2022

@elizita to akoze vazne. Oni su to chlapi kt bez hanby vezmu

mamusa123456789
29. aug 2022

@cecilia29 krásne napísané 🥰 potom som rovnako bohatá aj ja

elementissa
30. aug 2022

@monuska112 nemusí si vymýšľať. My s mužom sme si tiež vzali hypotéku ako druháci na VŠ. Od prvého ročníka sme pracovali na TPP. Ja som začínala na 22h úväzku, o 3 mesiace neskôr som zvýšila na 25, potom na 27, na 30 a keď sme brali hypo, mala som 35h úväzok. Áno, zamestnávateľa, ktorý túto veľkú varietu úväzkov akceptoval. Manžel mal tiež taký nejaký. A normálne sme vyštudovali. Pracovali sme cez víkendy 12tky, to bolo 24h za víkend a zvyšné hodiny počas týždňa, nie každá VŠ je záležitosť na 8 a viac hodín denne. Ja som mala najviac predmetov v prvaku, aj to bolo dokopy 5h za sebou. Takže netreba sa hneď vysmievať, že dotyčný si vymýšľa a nedá sa to. Lebo dá sa. Naši spolužiaci chodili na žúrky, výlety, chlastanice a my sme robili. Vďaka tomu sme si v druhaku kúpili byt a nie, nemali sme 100% hypo, dostali sme 80% z ceny nehnuteľnosti a zvyšok sme doplatili v hotovosti. Naše rodiny na svoje deti totiž mysleli, celý život nám investovali a poskytli nám vstupný kapitál (30k) na rozbeh do života. Odvtedy sme si už všetko riešili sami. Myslím, že nie je žiadna hanba, keď rodičia myslia aj na svoje deti a za tých 20-25r ich života im nainvestuju vstupný kapitál na prvé bývanie. Nie je to, že dostali sme "zadarmo". Je to o tom, že naše rodiny boli zodpovedné. My tiež investujeme na budúcnosť nášho syna, aby sme mu mohli pomôcť. Bývať bude sám, hypotéku vezme na seba. Ale vstupný kapitál bude mať. Niektorí rodičia tu kupujú byty pre každé svoje dieťa, to je veľmi štedré, ale ja by som to nerobila... Pomôcť áno, ale prečo by mal dostať celý byt? Veď nech si vyberie kde chce žiť, ako žiť, s kým žiť, ako si zariadi, aký byt bude chcieť. A ja mu dám injekciu, aby nemusel doplácať spotrebakom či stavebným úverom. Ale zasa nevidím dôvod spraviť všetko za neho. Ale teda odpovedala som na iné. Na brigádu hypo nedostaneš, ale je kopa ľudí, čo pracujú popri VŠ na skrátený alebo aj plný úväzok a nazývajú to "brigáda", lebo to nie je ich konečný job, kde chcú ostať. Neznamená to, že majú brigádnickú zmluvu. V obchodných reťazcoch sa bežne pracuje na varietu úväzkov, každý si vie vybrať. A okrem reálnej skúsenosti v CVcku majú aj odpracované roky a aj kreditné skóre na to, aby dostali hypo.

autor
30. aug 2022

@elementissa Len tu sa zasa točíme dokola. Moja vysoká škola (informatika) vyžadovala naozaj veľa stráveného času. Robila som na polovičný úväzok a už to bolo o hubu. Ja neviem, či som dement alebo to s tými hypotékami stále nechápem. Akonáhle si na iný úväzok ako 100% teda 40 hodín týždenne (aktuálne) ti žiadna banka hypotéku nedá. A bolo to tak aj keď sme si s partnerom brali hypo pred pár rokmi. Neviem ako to bolo "v minulosti".
Druhá vec, zasa, áno ak ti rodičia po škole dajú peniaze tam je to "easy" zobrať si hypotéku. Bohužiaľ nie všetci majú takéto "šťastie". Nikomu nič nevyčítam, majú aspoň jednoduchší štart.
Pre mňa to je nepochopiteľné, lebo som od 16 pracovala. Brigáda celý rok popri SŠ. Na VŠ som chodila na normálne denné štúdium s tým, že moja VŠ vyžadovala extrémne množstvo času. Robila som popri tom na polovičný úväzok, čo bolo o hubu. Bežne som spávala 5 hodín lebo sa nedalo. Nechodila som po žúrkach rozhadzovať peniaze, šetrila som čo sa dalo. Po VŠ som mala našetrených 9 000 eur. Rodičia mi nedali nič. Nestačilo to na hypo ani po škole, nie to ešte v 1-2 ročníku. Aktuálne stojí 2-izbák v BA pomaly 200 000 s tým že 20% zo svojho. Neviem, kde by som v druhom ročníku na VŠ zobrala 40 000 eur.

zuzliq
30. aug 2022

V minulosti neboli také prísne podmienky.
My sme brali hypotéku v roku 2008, dostali sme 100%, núkali nám aj 110%. Ja som bola na RD, mali sme dve deti a manžel pracoval 3 mesiace, plat nič moc 700eur.
Teda vtedy sa dalo omnoho viac, ako teraz.

drahomirrra
30. aug 2022

Ked dostanes len tak 30k na rozbeh do zivota, tak sa byt kupuje uz celkom dobre 😉 Takze skoda vobec take prispevky komentovat, samozrejme ze dnes banka neda hypo castokrat pracujucemu na TPP, nie toboz nejakemu stvrt uvazkarovi.
Presne o tom som pisala. Ze ti, co pisu ze vsetko sa nejako da a “oni makali” ma zakonite vzdy nejake “ale”. Zakonite mali taki ludia pomoc, od rodiny, rodicov, zdedili, dostali.

drahomirrra
30. aug 2022

@zuzliq Konecne to niekto napisal. Kedysi to bolo cele omnoho lahsie.

bambulka814
Autor odpoveď zmazal
zemiakovysalat
30. aug 2022

@drahomirrra mne v roku 2017 dali hypo na polovicny uväzok+rd 🤣 čo vtedy bolo cca200 eur

zuzliq
30. aug 2022

@bambulka814 mne je úprimne ľúto, že sme vtedy nekúpili ešte niečo ( pár rokov, keď som aj ja nastúpila do práce). Všetci nás odhovárali už od tej prvej hypotéky, že to do smrti nesplatíme.
Dnes má polovica našej záhrady (sú tam siete, ešte jedna prístupová cesta) väčšiu cenu, ako sme kupovali celý dom aj so záhradou....

bambulka814
Autor odpoveď zmazal
bambulka814
30. aug 2022

V podstate sa história opakuje po 14 rokoch, úroky sa vracajú k tým 5 percentám, vtedy presne stúpli ceny na maxima a následne prudko klesli a bola celosvetova hospodárska kríza.

monuska112
30. aug 2022

@elementissa ale ona to potom priznala....

valeria_h
30. aug 2022

@zemiakovysalat Tak a teraz inú rozprávku...

zemiakovysalat
30. aug 2022

@valeria_h no neviem čo je natom take neuveritelne 20 hodinový úväzok 550-600 v čistom + RD.
🤣

zuzliq
30. aug 2022

@85miska tvoj muž nemôže zarobiť 3000 eur a platiť odvody 290 eur. Odvody sa zvyšujú so zvyšujúcim sa príjmom, okrem toho sa platia aj dane ( veď si vyrátaj, koľko je 19% z 3000).
Teda tvoj muž si odpočítava náklady, ktoré reálne nemá, alebo neprizná celú sumu (robí z veľkej časti bez faktúry).
V oboch prípadoch si rozmysli, či sa tým ozaj chceš chváliť na sociálnych sieťach. Na rozdiel od teba mnohé ženy tomu rozumejú...

autor
30. aug 2022

@zemiakovysalat Môžem vedieť mesto a odvetvie prosím?

marsmykkok
30. aug 2022

No ja pochádzam z chudobnej rodiny bez majetkov a dedenia budúceho, preto som nešla ani na VŠ lebo som musela ísť pracovať. A to bol rok 2010 a zúrila kríza, práca žiadna, tak som ostala v tom čo som robila brigádne počas strednej kedže som musela pracovať aj počas strednej. Len to časom upadlo a perspektíva žiadna v tom. Takže už mám nad 30 a na nejaký super džob so super zárobkom to nevidím. Zarábam málo. Mám ale nízke mesačné náklady, kedže som zástancom zakrývať sa perinou na akú mám-teda aj bývanie je kompromis skromnejší, rovnako viem vdaka tomu že niekedy som trela biedu dobre nakúpiť aj potraviny, odhadnúť kvalitu odevov a iných vecí a na tom dosť ušetrím. A vdaka tomu si občas doprajem aj more a tak. Ale bohatá nikdy asi nebudem, iba že by som raz podala loto a motyka by vystrelila.

85miska
Odpoveď bola odstránená
cicikmicik
30. aug 2022

@marsmykkok sklanam klobúk 👏

cicikmicik
30. aug 2022

@85miska ale prosím ťa že to niekomu vysvetlujes , každému môže byť jedno koľko tvoj muž zarobí ..sú aj väčší živnostníci ako on (nie seba nemyslim😄)

nika_23
30. aug 2022

@85miska Bolo by fajn rešpektovať pravidlá MK a zdržať sa nadavok.Nie sme tu chlapi v krčme.

drahomirrra
30. aug 2022

Baby, nerobte z dobrej temy stvrtu cenovu.
Ok?

zemiakovysalat
30. aug 2022

Autorka Manažerka v obchode v BA

elizita
30. aug 2022

@zuzliq ani sa ňou netráp.. nevysvetlis,nech ďalej rozpráva kade tade,že jej muž zarobí 3tisicky,keď sa jej s tým tak žije lepšie.. takýmto štýlom nás tu bude super veľa čo máme krasne platy,keď budeme uvádzať superhrube príjmy 😀 a ešte aj tie mesiace,kedy zarobíme najviac 🤦

cicikmicik
30. aug 2022

Inak , divné , o peniazoch sa tu vieme dohadovať koľko je veľa, koľko malo ale , téma kde matka chce radu ako dat dieťa do detského domova ,lebo je na Tom zle ,má asi 5komentov..

zuzliq
31. aug 2022

@elizita presne, to je superhrubá mzda. To keby tu uvedieme....