Suchozemská korytnačka
Ahojte, chcela som sa spýtať niekoho , kto má skúsenosti s chovom suchozemskej korytnačky , nech sa mi ozve, mala by som pár otázok. Ďakujem 🙂
Naša Dáša s nami žije 34r. Nikdy nebola zajatá, terárium sme nikdy nemali. V byte si chodila, kde chcela, jedlo dostávala na jedno miesto, kam sa vracala. Na zimu zaparkovala tam, kde sa jej to páčilo. Má na pancieri malý reflexný prvok, ked chcem byt v kľude, baterkou si ju najdem a opäť si žijeme vedľa seba a po svojom. Teraz bývame v dome, v zahrade má záhon s vyvýšeným okrajom, zahon je jedlý. Má vytvorený prístrešok na tieň. Na noc ide domov a ráno sa už pri dverách pyta von. Jedlo má pestré, vybera si čo najviac chce, teraz fičí najmä na jablkach.
@emiliam tak naša korytnačka si beha po byte kade chce... Cez leto je samozrejme na balkone a cez zimu spi pod posteľou... Naša Kloťa jedáva cherios s vodou 🤣, mrkvu, pupavu, šalát, čerstvé uhorky, jahody... Vôbec ju napríklad nekupeme.
@karpina a chcem sa spytat je v pohode ked sa korytnacke akoby olupovala koza na labkach?
@helcanw a nevies mi poradit ci je v poho ked sa jej supe koza na labkach?
@monikakatanikova Ano to je normálne, korytnačka rastie, ale koža nerastie, tá sa zlupuje postupne, ako odumiera. Ako had, aj korytnačka sa radí k plazom. Je to uplne v poriadku.
Ahojte, prosim neviete nam poradit? Dcerka nasla na stavenisku (staviame dom a na poli nasla korytnacku) korytnacku. Spravili sme jej vybeh, ale vobec nechce zrat. Uz je to treti den ☹ Ponukame jablko, rajcinu, papriku, uhorku, pupavu, aloe som jej tam dala v kochlicku, vitaminy sme vcera narychlo kupili....Ale nic. Prehltat vidno ze prehlta, ale vobec neotvara pusinku. Neviem, ci zajst k veterinarovi, alebo je to stres, ze sme ju "zajali". Nechceli sme ju nechat tak na stavenisku, aby ju neprejel bager, to by dcerka neprezila. Zamilovala sa do nej.... 🙂 Dakujem za akekolvek rady 🙂
@hanka_se skúste mrkvu na platky, alebo aj marhulu, šalát
@ssiissiinnkkaa dakujem. Ona vobec nechce ani papulku otvorit. Nasla som, ze to moze byt prerastenym zobakom. Asi predsa len zbehneme nejakemu vet
@veroni111 ano, hladat majitela skusam - zistujem v blizkej dedinke + v lokalnych skupinkach 🙂 Vybeh je zatial len co mame navazku hliny na terasu a je to ohradene cim sme mali, kedze ani nevieme, ako dlho sa u nas zdrzi. Samozrejme ak sa nikto neozve, necháme si ju a dame jej lepsi domov, len takto clovek nevie. A zas je mi jej luto, aby ju na stavenisko neprejel nejaky bager. To si nezasluzi ☹ Takze zatial nejake riesenia hladame docasne a potom sa uvidi 🙂 Dakujem za rady
@veroni111 boli sme u vet, je chudak podvyziveny. Tuto zimu spinkat nema, lebo by neprezil. Veterinar vsetko vysvetlil, cip nema, to bolo ako prve co zistoval. Mame zbierat vykaly na rozbor, kupat ho a maz v teple a ponukat stale papat. Tak uvidime. Aj ho odvazil a bude sa sledovat. Snad to dobre dopadne ❤️
@veroni111 prevazila som ho dnes doma. Ma 430g. Dlzka panciera metrom 12cm (neviem ci spracne meriam korytnacku). Pohyblivy je az az, ale vobec nezerie, stale tu tlamu neotvori ani za nic. Mozno "nahnevany" zo zajatia, neviem ake povahy su korytnacky. Ale teda uvidime, papat ponukame stale, vodicku tiez. Vet kazal priniest trus, ale vykakal sa len raz, tak malicko. Ale je pravda, ze tu vlaznu vodicku si uzival, to sa mu pacilo. Zo zaciatku ked som sa mu priblizila k hlave, tak mu to bolo jedno, teraz uz po mne "fukne". Mozno si aj musi zvyknut 🙂 Len teda pockam kym bude viac kakat a nech spravi dr rozbor a uvidime. Ci ho nechame zazimovat alebo ma nejaky iny problém. Povodne si ho tam chcel nechat, urobit rozbor krvi a tak, ale reku skúsime najprv doma
Prosím Vás stretli ste sa s tým, že mala korytnačka na oku taky povlak? Neviem, či to má zahnisane alebo je to niečo iné.
Ahojte prosím vás je normálne keď.mi v decembri ročná korytnačka prespí celý deň v domčeku?? Keď ju zobudím ,tak sa ide najesť a ide pod uvb ...ale či ju mám teda budiť alebo ju nechať spinkať ?
@rebecca8 ahoj nebuď ju zbytočne je v režime zimovania, cez zimu bude spavejšia, bude menej žrať, keď bude chcieť vstane nažerie sa trochu, ohreje, hlavne nech má stále dostatočné vlhko v teráriu a vždy poruke v miske teplejšiu vodu na pitie/okúpanie/vyprázdnenie. Náš 5 ročný je teraz tiež taký prispatejší a žerie nám raz za 3-4 dni po troche. Stáva neskoršie a je menej pohyblivý viac sa slní, šetrí energiou a skôr k večeru zas zalezie do domčeka aj cez deň drieme. Páči sa mu teraz pospávať na navlhčenej podstielke pod lampou, tak mu pravidelne zvlhčujem terárko. Ak chceš môžeš ju odvážiť a sledovať váhu ak by príliš chudla poraď sa radšej s veterinárom. Ak ti bude jesť, tak si odsleduj či sa potom vyprázdni, neodporúča sa zimný spánok ak sa korytnačka predtým dostatočne nevyprázdnila.
@rebecca8 menšie zimovať nemusia do tých 3 rokov to je pravda, ale niektoré sa zazimujú samé. Kľudne ju nechaj spať, ale odvážila by som ju na začiatku a potom občas prevážila a skontrolovala trebárs každý druhý/tretí deň, či je v poriadku ak bude chudnúť príliš tak ju zobuď radšej ak by vám zaspala tuho. Neviem aký máte domček náš má taký veľký polkruh, takže tam mu svetlo ide a možno aj to ho preberá + sa zazimovať nechce, stále vylieza, asi nemáme vhodné podmienky na zimovanie, tak je v takom šetriacom režime. Lampu sme mu nastavili aby sa mu zapínala a zhasínala ako zapadá a vychádza Slnko, kúpili sme časovač v elektre. Treba si aj odsledovať teplotu v teráriu, ak má chladnejšie ako by mala mať, aj to korytnačky uspáva.
@rebecca8 Inak ak by si mala viac otázok tu je dobré fórum - https://forum.euzelva.cz/ sú tam skúsený chovatelia, možno ti poradia aj lepšie ako ja 🙂

Píska pri párení a syčí, ked sa bojí, ked na ňu napríklad nečakane siahneš zhora.