Surové Aloe vera

leanice
6. júl 2015

Ahojte. Máte skúsenosti alebo poznáte niekoho, kto jedol surové aloe? Myslím úplne surové napríklad z kvetináča doma, odrezať kúsok a zjesť, príp. vypiť gél. Poznáte niekoho? Ak áno, aké to malo účinky? Ďakujem.

tenerifka
6. júl 2015

@leanice Aloe listy sa maju prvykrat konzumovat az po vykvitnuti, neskumaa som preco. U nas aloe rastie vsade ako burina. Moze sa v pohode konzumovat, tu z toho zacali teraz robit dzem, ale zazraky by som od toho necakala, podla mna ma lepsie ucinky pri pouziti zvonka.

leanice
autor
6. júl 2015

@tenerifka Jedia to tam ludia aj len tak, uplne surové? Viem, že zázraky od toho čakať nemôžem, len chcem aspon vedieť, že človeku nejaké občasné zjedenie alebo kúra neublíži... ;)

alaguema
6. júl 2015

@leanice áno, úplne kľudne surové. Aloe vera má naozaj pozoruhodné účinky, vlastne sa radí medzi liečivky s použitím zvonku, aj vnútorne a úplne najlepšie je mať ju čerstvú, teda žiadne tie ultra mega predražené produkty. Účinky vygúgliš...má naozaj široké využitie. Mám ju aj ja v kvetináčoch a robievame šťavu, alebo aj do rôznych nápojov sa dá dužina vytlačiť a nasekať. Ideálne sa konzumuje čerstvá. Tých účinných látok je cez 200..samé dobré veci 🙂

tenerifka
6. júl 2015

@leanice presne ako pise
@alaguema
neublizi, mozes to jest, aj ked tusim to moze posobit pri vyssich davkach ako prehanadlo.
Tu tvrdu vonkajsiu supu osupes a je sa to zvnutra, je to mazlave a chuti to ako cibula.
Zatial som nebola v situacii uvazovat nad konzumovanim, nechce sa mi googlit, na co sa to odporuca?(myslim vnutorne pouzitie)

leanice
autor
7. júl 2015

@tenerifka hej hej, o tom prehanani som tiež čítala... a pozitívnych účinkoch má dosť. Tak ma len zaujímalo, že keď človek sem tam zje ten gel surovy, rovno z kvetinaca, či mu niečo hrozí...
@alaguema takže to pijete/jete hned surové? Máš aj nejaké recepty, do čoho to dávate, 🙂

alaguema
8. júl 2015

@leanice treba to ošúpať a použiť len dužinu, šupa je horká. Niektoré zdroje uvádzajú, že pred zberom sa nemá polievať minimálne týždeň a pred použitím by mal odstáť niekoľko dní. Tým si nie som istá, myslím, že sa strácajú účinné látky. Ja nenechávam stáť dni, ale len pár hodín, rezom dole v nejakej nádobe, potom dôkladne ošúpem. Dužinu môžeš buď odšťaviť, alebo rozmixovať a pridať do akejkoľvek ovocnej, alebo zeleninovej šťavy. Stačí málo, jeden 4-5cm kúsok. Môžeš ho nakrájať a pridať do šalátov, alebo ovocných pohárov. Do ovocných pohárov je dobré ho najprv naložiť do citrónovej šťavy s medom, nechať chvíľku odležať. Výborné je tiež v nápoji s tibi hubou, kde mierne fermentuje a jeho účinky sa tak ešte umocňujú. Môžeš iba jednoducho dužinu rozmixovať vo vode s medom, škoricou a citrónom. Samozrejme platí, že všetko s mierou...aloe tiež 🙂 Rastlina by mala mať minimálne 4 roky.

leanice
autor
9. júl 2015

@alaguema hej hej, máme kadejaké, väčšinou staršie, aj taký veľký hrubý, a aj také menšie tenké... Budem ochutnávať, vďaka za tip. 😉

leanice
autor
4. aug 2015

@alaguema @tenerifka Počujte, a ak odrežem pár centimetrový kúsok z listu, čo sa stane s tým zvyšným živým? Máme totiž doma také pekné veľké aloe s asi 20-30 cm pahýlmi, tak nechcem odrezať celý dlhý list, lebo by som ho nestihla spotrebovať. Tak ak odrežem kúsok, pár cm, neublíži to tomu zvyšnému živému? Nezoschne alebo nescvrkne sa? Viete, aby som mohla neskôr pokračovať, použiť ďalší kúsok... Viete mi povedať?

jamnicka
4. aug 2015
Používateľ jamnicka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jamnicka.

@leanice ja tam pravidelne z neho zrezavam a uplne v pohode rastie dalej 😉

betati
11. aug 2015

@leanice napísala som Ti IP 🙂
Ak odrežeš kúsok z listu, tak sa rez zacelí. Môžeš však odtrhnúť celý list, zvyšok nakrájať a dať do mrazničky...budeš mať efektné ľadové kocky 😀
V literatúre sa píše, že aloe vera má preháňacie účinky. Áno, ale netreba sa toho obávať pri samotnej dužine. Ja dužinu konzumujem už roky.... keď si robím očistnú kúru, tak aj 2-3 deci denne. A so stolicou nemám žiadny problém.
Tie látky, s ktorými náš strašia niektoré články (a občas aj odborná literatúra), sú obsiahnuté pod šupkou. Ale aj tie látky sú v malých dávkach prospešné. Rôzní liečitelia práve používajú aloe so šupkou pri liečbe onkologických pacientov. Ale také aloe sa nesmie používať dlhodobo.