Susede v bytovke vadí moja hra na klavíri
V detstve som chodila 11 rokov na klavir,myslim, ze som v tom bola celkom dobra a teraz som sa rozhodla tento konicek oprasit. Pred vyse mesiacom som si kupila z druhej ruky klavir a zacala sa hre opat venovat. Ani som necakala, aku radost mi to sposobi, ze ma to tak chyti. Tiez som sa tesila, ze otestujem to, co sa pise v casopisoch, ze deti v brusku si pamataju hudbu z prenatalneho obdobia. Kedze o 10 tyzdnov rodim, chcela som si otestovat, ci moja dcerka rozpozna piesne, ktore si teraz hravam. A tiez som sa tak trochu tesila, ze mozno zacne hrat tiez, ze ju budem k tomu od detstva viest.
Uz ked som si ten klavir kupovala, rozmyslala som, co na to povedia susedia. Byvame tu len necely rok, velmi ich nepozname. V detstve v rodicovskom byte so susedmi vobec nebol problem, skor mna a sestru v hre na klaviri podporovali (hoci castokrat sa to hrou nedalo ani nazvat, kedze sme sa to len ucili), samozrejme som vsak nebrala ako samozrejmost, ze to tak bude i v mojom novom bydlisku. Byvam na 4/4 poschodi, v tehlovom byte. Aj mi napadlo, ze sa este pre kupou klavira spytam susedov, ci by im to nevadilo, konzultovala som to so znamymi, no potom som si povedala, ze im tak len dam moznost povedat "ano, vadilo". Tak som to neurobila...No a dnes mi uz zacali pri hre na klavir susedia buchat na radiator. Som clovek, co neznasa konflikty, takze mi az zle prislo a rozplakala som sa. Manzel sa ma snazil utesit, ale ani on nie je prave typ, co vie nejak riesit konfliktne situacie. Tak som s hrou prestala a zacala hrat az o par hodin, snazila som sa hrat tichsie a len pomale veci (napr. pre Elisku, Chopina). O chvilku vsak uz zvonila suseda. Vraj sa to uz neda pocuvat, ze cely den vyhravam (hram sice viackrat v priebehu dna, ale dokopy to nepresahuje hodinu a hram len medzi 11.00- 17.00), ze ona je dochodkyna a je stale doma a vraj nieco take ako mat klavir v bytovke este nepocula.
Ked sme zavreli dvere, samozrejme hned som klavir zavrela, zas som sa rozpkalaka s tym, ze uz si nikdy nebudem moct zahrat v pokoji. Aj doteraz som vzdy pri hre myslela na susedov, ale teraz sa mi hranie bude spajat so zaludocnou nervozitou. Rozmyslam teraz, co robit v tejto situacii. Keby sa dal vratit cas spat, asi si kupim elektricky klavir, kde si mozem regulovat hlasitost alebo pouzit sluchatka. No co mam robit teraz s tymto, co som si kupila? Len tak lahko by som ho nepredala, navyse dobry elektricky klavir by ma vysiel aj dvakrat tolko ako tento. Napadlo mi, ze by sme sa mohli so susedmi dohodnut, ze si budem moct denne hrat napr. max 2 hodiny v dohodnutu dobu. V nedelu by som nehrala.
Mate niekto nejaky iny napad alebo podobnu skusenost alebo hocico, co by mi nejak pomohlo? Momentalne som z toho fakt dost sklucena :(
@maca_p to mas pravdu, len bohuzial umelci to nikdy nepochopia🙂))
Moja babka rada hrala na klaviri, byvala v dome s nami, izbu s klavirom mala rovno nad mojou izbou, tiez to bol tehlovy dom, tak si viem predstavit ten hluk. Babka mala v izbe parkety a casom jej bola stale viac zima, tak jej dali do izby hruby koberec, a odrazu bol hluk v mojej izbe o dost mensi. Takze mozno aj to by bolo riesenie - dat do izby s klavirom koberec, pripadne aj 2 na seba (na spodok moze ist kludne nejaky stary vyradeny, alebo najlacnejsi aky zozenies), alebo su aj speci odhlucnene podlahy - ked si na vrchnom poschodi, tak asi inych susedov okrem tej pod vami az tak neobtazujes a takto by si jej aspon trochu odlahcila.
Ak ti mozem poradit, naozaj sa radsej so susedou dohodni na konkretnej hodine alebo vymen klavir za elektricky.. Ja sama som hravala na klaviri, zboznujem, ked niekto na nom hra dobre a ja si to mozem vypocut, ALE do bytovky by som si klavir nekupila. Nie v dnesnej dobe, kedy uz aj za 500Eur dostanes v obchode elektricky klavir s dynamikou. Hovorim z vlastnej a nedavnej skusenosti, kedy som v poslednom stadiu tehotenstva zvykla poobede spavat - bola som hrozne unavena a dieta od susedov cvicilo na klaviri sposobom 15minut hrania, potom odbehlo niekam, za polhodinu zase nieco zahralo a takto to trvalo tri-styri hodiny (nehovoriac o tom, ze ani poriadne hrat nevedelo). Bola som z toho na nervy, tak velmi som potrebovala spanok, az som bola zufala. Nastastie sme sa prestahovali, neviem si predstavit, ze by mi klavirom budili maleho zo spanku. A ano, mas pravo hrat na klaviri, ale v tom pripade suseda ma tiez pravo ti buchat na radiator🙂 je to o tolerancii a nie o dokazovani si, kto je viac asertivny
@mirka_aa vies, nie je to jednoznacne, dupnut si a hrat na klavir s postojom, ved nie je nocny klud. co ked niekto z hora, z dola, z boku ma hudobny hluk a prave vtedy si chce pozriet film? alebo len tak sediet v tichu? ja napr. milujem ticho. ani teraz mi tu nic nehra... skor by to mala byt vec dohody.
@erienka vravis ze susedov poriadne nepoznas. ale ak sa zrazu pride stazovat na nieco co je len pocas "normalnych' dennych hodin tak co bude hovorit ked vam babatko bude plakat pocas nocnych hodin? bude ho chciet "vyniest" z bytovky aby mala klud?
rozumiem ze ta to trapi ze sa ti povedala ze si to nepraje. to ze je dochodkyna a travi cely den doma neznamena ze nikto nic nikdy nebude robit len aby sa jej pacilo a bolo po jej.
kludne hraj na klaviri a ak chces tak sa s nou porozpravaj ze by si to robila v urcitej dennej hodine ale ak ona vyslovi ze ona to nechce vobec pocuvat ze by si mala hrat na klaviri tak sa na nu vykasli a povedz jej ze si skusala po dobrom ale ze ona ti nebude hovorit co mozes a co nie a ze budes i nadalej hrat na klaviri.
no možno budem ja tá zlá, ale ja by som na tvojom mieste uvažovala o tom synťáku, tým by si vyriešila veľa vecí naraz. jednak by ťa suseda neobťažovala a jednak by si mohla vychutnať hudbu naplno vtedy, kedy sa ti zachce. ja viem, že ty hráš vtedy keď nie je nočný kľud, ale predstav si keby niektorí sused robil taký hluk, kt. sa ti nepáči a priam ťa to dráždi napr. vtedy keby si chcela trošku si oddýchnuť alebo spať. možno sa s touto susedou dohodneš na určitom čase, kt bude vyhovovať obom, ale mysli aj na ostatných susedov. možno niektorí chodia na nočnú alebo majú len náročnú prácu po ktorej sa im určite nebude chcieť počúvať tvoju muziku. a potom s tými sa ako dohodneš? pre niekoho je hra na klavíri úžasná vec, ale pre niekoho je to neznesiteľný hluk, ktorý prekáža. a to si píš, že keď sa ti narodí dieťatko, tak ani oni nebudú tolerovať teba a bábo a možno ti budú robiť aj naprieč.
@maca_p ved vravim ze by som sa pokusila dohodnut,ale ked to nepojde tak smola,podla mna..ved keby mne tu tak niekto vyhraval a napr.prave by som sla uspavat malu,tak by som poprosila ci nemoze zahrat neskor,ale urcite by som susede nevykricala nech klavir odprata celkom...no ale nie vzdy sa da vyhoviet vsetkym...my sme doma prednedavnom montovali do steny obyvacku a trebalo vrtat...prisla zvonit jedna suseda lebo to sme vrtali podvecer ci to nemozme robit zajtra..tak sme zacali na druhy den okolo jednej...prisla zvonit ina suseda..taze niekedy tazko,ale hra na klavir je nieco ine...
predat klavir... a kupit za cca 350 euro elektricky...... je to jedine riesenie, hoci... tie vibrata a znenie zvuku na elektr. nie je take ako pri normalnom, ale zase si mozes nahravat hudbu, dat na sluchatka, menit hudobne nastroje a podobne... a je to investicia aj pre dceru.. lebo nezabranis, aby ti ako 2-3 rocna nebuchala po klavesach.....
@erienka b ez urazky ale to co je pre teba "umenie" je pre niektorych trapenie. Ja som vdacna ze v nasom bloku ziadem umelec nebyva, u mamy vo vedlajsom vchode kazdu nedelu vyhravali 1,5hod na klaviri a ze vedeli ale cakali sme ako na spasenie az sklapnu a to sme neboli ani susediaci byt. Je mi luto ale susedu chapem skor sa cudujem ze si sa nezamyslela nez si si problem vyrobila.
Ako baby pisali kup si elektricky+sluchadla a hraj si aj trashmetal.
A ozaj trosku popracuj na svojom sebavedomi lebo ked ti bude dieta revat a pride suseda ( aj ked myslim ze revajuce babatka kazda zena co mala dieta nejak znesie nacas, ved vyrastu) tak co? pojdes plakat do izby? trosku nehodne dospelej zeny, nie?
@erienka No mam hraju na klaviri aj po 22 hod vecer a dost to pocut. Nevadi mi to, ani ked to je neskoro, zvuk klavira i je prijemny. Najprv som sa pozastavovala, ze trochu drze, hrat tak neskoro, ale to ty nerobis. Ale potom som si povedala, ze ved hudba je krasna. No ale nie som dochodyna (zatial), buchanie na radiator nie je zrovna sposob....
Zvykne si!, nič iné jej nezostáva. Máš právo si vo svojom byte robit veci ako puštat hudbu či hrat na hudob. Nástroj v časoch. ktoré nezasahuju do nočného kludu, či do dní pokoja (víkend, sviatky) Sestra hrala v detstve na klavíri, sused na husle a nikdy to nikomu nevadilo. Teraz máme v baráku dievčatko, čo hrá na klavíri. Počujem to ale, nie je to nič čo by mi vadilo.A to ani v čase, ked som porodila malu a bola ešte hodne malé babatko. Pre nu to nebol zvuk čo by ju budil. I ked sa len učí. Je to taký zvuk, čo nedráždi uši ako napríklad vrtanie a pod. Panelák nie je rod. dom a človek čo v nom žije musí s tým počítat. A to nie len ty, čo musíš obmedzit hranie na vhodný čas, ale aj suseda. Bez urážky a s nadsáskou🙂 : pre mna je susedina hra na klavíri zvuk podobný žmýkaniu práčky. Prejde okolo ucha ale nepobudí 🙂
@korenbaba
no lepsi hra na klavir nez 8mi centimetrove zdi, ktere deli loznici od sousedoveho zachodu..
Soused ma asi obcas prujem,splachuje celou noc...kdyz si prdne a je ticho, je to jakoby si prdnul u nas v posteli..no a kdyz si pozve slecnu a ji se to libi ve sprse.....odchazim do obyvaku, aby manzel nevyuzil situace a nenastal "povzdechovy"orchestr... 😅
nedá sa klavír umiestniť nejako v strede bytu? nemusí byť pri stene,čo so susedmi súvisí... príp. ho presunúť k iným susedom bližšie..u nás v byte paneláku hráme na klavíri,husliach,gitare,všetko v strede bytu v obývačke /4i. byt/,nik s anesťažoval,suseda hrá na klavíri...syn s husličkami začína a asi ho veľmi nebavia a chce bicie,až potom bude veselo 😉 ale nie,to už v paneláku nedovolím
tiez budem za zlu, ale ja uz mam alergiu na zvuk klavira...mame jeden priamo nad nami a jeden vedla...ten co je vedla hra dennodenne niekolkokrat po par minut, je to dieta ktore cvici, mna ide z toho porazit, nakolko moje dieta to budi zo spanku, kedze je este maly spi mi tri - styri krat do dna, nie presne v rovnakom case, a v 90% mi ho ten klavir vzdy zobudi...uz sme sa s nimi rozpravali, no neviedlo to k niecomu extra pozitivnemu, no aspon, ze sme sa dohodli, ze po 20-tej uz nebudu hrat, i ked ja som chcela len do 19:30..teraz kazdy vecer nahatujem malemu cas, aby vydrzal do tej osmej, samozrejme, ze je mrzuty a reve, no ked ho dam skor, tak mi ho zobudia a je to este horsie...ten nad nami, hra sice zriedkavejsie, ale duni to po celom byte, proste niet uniku...osobne by som hudobne nastroje v blokoch zakazala a ked tak nech si odhlucnia byt a nech hraju kolko chu, ja tiez susedov neotravujem hlasnou hudbou kedykolvek ma napadne...a o tom, ze kto nema rad hluk nech ide do domu...nech sa paci, nech idu do domov ti hlucni, ja nikomu nezneprijemnujem byvanie....
este mi neda nedoplnit, ze za tym susedom hore sme boli raz, ked bol moj prvy syn este maly, bol chory mal vysoku teplotu a dala som ho spat cca o 19:00, priblizne o pol hodinu zacal hrat klavir, tak som vybehla hore, ze ci by dnes uz nemohol nehrat, lebo mam chore dieta, ktore spi, odpoved chlapa priblizne v mojom veku s mamickou za chrbtom bola, ze jeho to nezaujima, ze on bude hrat este minimalne pol hodinu a zabuchol mi dvere....odvety hraval isty cas dennodene poobede cca hodinu a pol v kuse....samozrejme v case poobedneho spanku mojho maleho....nastastie odisiel niekam a chodi domov sporadicky, najnovsie sa tesim na velkonocne sviatky, ze si ho opat uzijeme....takze teba autorka by som za susedu brala, je malo takych ludi, ktori sa chcu dohodnut
Ach jaj...uplne chapem tvoju umelecku dusicku ako sa trapi. Skus sa dohodnut na tych casoch a dodrziavat ich. Aj ked je to tryznenie, ked ruky chcu spocinut na klavesoch a nemozu...:(
To je ako na potvoru ja mam opacnu situaciu. Byvame v dome a mam len el.klavesy a strasne tuzim po pianine. Vymenime?🙂
A neskor pre dcerku uz asi budes musiet mat klavesy. Ked sa raz nekoordinovanie oprie do klavira susedu rozhodi. Ja mojmu 9m syncekovi pustam na klavesoch rytmy a je z toho nadseny, miluje to, tancuje a tesi sa. Od narodenia ma pozoroval pri hrani a teraz tiez "hra". Tj- Celou silou trieska do klavesov a tesi sa z objavovania rozmeru akcia-reakcia🙂
Drzim ti palce s porodom a netrap sa kvoli susede ktora ma k umeniu daleko. Je to smutne ale nenarobis nic.
Uha,mas to tazke.ked som bola mala,tak pod nami v baraku hrali na flaute a nad nami hrali na harmonike.no hrozne volaco.boli to sice deti-moji vtedajsi rovesnici-nedalo sa to pocuvat.aj ked vies hrat urcite pekne,osobne by som strasne nadavala,keby si zacala hrat.vadia mi hlucni susedia-hlasne radio,tv.neni som zvedava co pocuvaju alebo pozeraju.hra na nastroj je nieco ine ale vlastne skoro to iste.skusit sa dohodnut je urcite na mieste.ak by stara baba nesuhlasila,tak by som to skusila riesit cez spravcu bytovky.pokial nebudes presahovat normy,tak hraj.sice s doprovodnym trieskanim do radiatora,ak ti to nebude vadit.ak ti bude neskor dieta trieskat do klavira,to uz je obtazovanie nadmernym hlukom a bezdovodnym "buchanim" .ono sice vsetci sa ohanaju nocnym kludom,ale ani cez den neni normalne byt hlucny a tvarit sa "mozem vsetko,neni nocny klud" .kde by sme pre boha skoncili,ak by si toto vsetci naraz povedali? A baby,neporovnavajte pre boha klavir a placuce dieta.stazovat sa na plac dietata je chory extrem.a tiez je ine plac dietata a ine napriklad pouzivanie hrkotajucej tatrovky v byte na parketach dietatom.plakat nemozes zabranit dietatu,pouzivat tatrovku v byte mozes zakazat.ide o pristup......
tesne nad nami v panelaku byval hudobny skladateľ a ten hraval na klavir denne niekolko hodín, mali sme vtedy aj male deti a vobec mi to nevadilo, hral celkom pekne aj ked trochu nudne furt dokola (dufam že to nečíta 😀) ... len raz prišiel trochu ochmeleny večer a začal hrať asi o 23 hodine, tam moj muž nabehol, ani usta neotvoril len sa na suseda pozrel a tomu to hned docvaklo, že prepačte, prepačte, už sa to viac nestane ... podla mna je klavír v bytovom dome uplne bežna vec, panečku, ved to nie je ani zbíjačka ani cirkular, myslim že aj husle su na tom s neprijemnymi zvukmi podstatne horšie a to nehovorim o tom, ked sa susedia hádajú 😝 alebo maju nahlas pustenu hudbu či tv - mne z toho klavir vychadza uplne najnevinnejšie... ked susede teraz vadí klavír, nechci vedieť ako jej to bude vadiť ked budete mat male dieťa a to bude behať cele dni hore dole... musíš nabrať trochu asertivity a susedku navyknuť že v byte nad nou žiju ludia, lebo male dieťa nebudeš moct obmedziť aby sa nehybalo alebo neplakalo, nech si suseda zvyka.... ked sa nechce nechať rušiť nikdy a ničim, može sa prestahovať do domčeka si myslím, život v bytovke je jednoducho o tom robiť kompromisy, inak sa to nedá....
podla mna najhorši sused v bytovke je tuhy fajčiar 😝 radšej od rana do večera klavír
@erienka existujú nejaké protihlukové omietky alebo niečo podobné 😉 treba pozisťovať, a máte o d susedov pokoj 😉
Jezis zlatko ty si asi ako ja. Precitlivela. Chudatko a este tehotna.. tak to ta rozlutosti teraz. Ach. Ja mam problem, ktory ta caka.. a to su uz deti. Jedno,..ale mavame aj navstevu. Suseda mi volala takmer vzdy ked sme mali navstevu. Tiez je to tehlovy dom, a verim, ze sa siri zvuk. Ale fakt nerobime nic extremne, je to tu fakt zle izolovane. Volala mi prakticky vzdy ked sme mali navstevu a teda deti boli dve. Lenze asi aj my budeme mat viac deti.. takt o este len pockaj.. oni tak dupocu.. mam dvojrocne.. a ved tomu nevysvetlis ako ma naslapovat. A ako ty som sa citila.. , ze proste toje jedno ako to dopadne.. uz nikdy to nebude pohoda.. prakticky mam len dvoch susedov.., traja tu nebyvaju. Je to bez vytahu, takze sa jej nevyhnem.. no furt ked idem okolo som mala uzkost. Proste uz tam navzdy zostane ta neprijemnost. A fakt nerobime nic extremne. Schovam jej hracky, ktore buchaju o podlahu, ked je suseda doma.
No vybrala by som si nieco z ostatnych nazorov, skusit aj milo. Aj s bonbonierou..ale nepopustit,ze hrat si mozes. Mne zatial kazdy, komu som sa zdoverila povedal,ze ked chce suseda klud.. ma si kupit dom. Dokonca aj svokra, ktora je inak velmi taktna. Len som chcela, ze pokial byva pod tebou, bude horsie..a klavir ju uz vobec nebude trapit, ked budete mat 1-2 deticky. Ved nasa suseda, ked sme sa nastahovali.. tak este nas pytala, aby sme nosili papuce, lebo, ze ked naslapujeme na boso tak sa jej to ozyva strasne. Verim. Ale je to zlou stavbou.. fakt lietat nemozem. Popravde, ani nevie, ze ja s nou najviac sucitim, ze vsetci moji znami by ju poslali kade lahsie.
Nam suseda tiez vyhrava na klaviri a aj ked mi tym zopar krat zobudila malu,nikdy by mi nenapadlo sa ist stazovat.Mne sa to paci.Kludne by som to pocuvala aj hodinu.
@penn dakujem za reakciu, veru som precitlivela aj normalne a teraz este viac, tieto posledne dni stale len revem, stale sa lutujem kvoli niecomu, az si sama sebe leziem na nervy 🙂)
A suseda byva tiez pod nasim bytom a presne som o tom rozmyslala, ake neprijemne mi bude stretavat ju. Odkedy v piatok bola u nas, ani raz som nehrala a teraz mam zo seba az taku paranoju alebo co, ze ci nerobim prilisny hluk. Inak ja sa povazujem za ohladuplneho najomnika, po 22.00 sa nesprchujeme, nepustame nahlas telku, dokonca ani na vecku nasplachujem, ked v noci idem (co chodim dost casto), aby som nebudila ludi. Takze teoreticky mohla obist ovela horsie, keby si ten byt namiesto nas kupil niekto, kto je totalne bezohladny. S tou max hodinou hry na klaviri sa asi bude musiet zmierit, i ked si uz asi nikdy nezahram bez pocitu uzkosti. Kazdopadne, zatial som za nou nebola, teraz som na 2 tyzdne mimo domu, manzel ale ostal doma a som ho prosila cely cas, nech to s nou vyriesi on - jediny kompromis, ktory mi teda napadol je, nech ona navrhne nejaky cas, kedy by to zvladla pocuvat, ked uz teda cely den trci doma.
Inak ja som doteraz normalne rozmyslala, ze ked sa mi o 2 mesiace narodi dcera, ze odidem na chalupu v lete, aby sme susedov moc nerusili, ale teraz po tejto "kauze" uz vobec nemam chut robit kvoli niekomu taketo ustupky. To som inak fakt zvedava, ako to bude zvladat, ked zacne dcera behat a robit hluk tak ako si aj ty spominala. Suseda zatial asi nevie, ze som tehotna, lebo doma byvam velmi malo (cez tyzden pracujem zatial v inom meste) a v ten piatok si to podla mna nevsimla. No a teoreticky by som mohla chciet mat 4 deti za sebou, to by sa asi zblaznila 😕
Ja som momentalne v takom stave, ze som si uz pozerala na internete stranky s nehnutelnostami o nejakej kupe domu. Ale to uz by bolo fakt dost extremne riesenie, ved v byte nebyvam ani rok 🙂
A ta tvoja suseda ma normalne nastvala, a to ju ani nepoznam 🙂)
@kristinaanna dakujem za tip, o tom som nepocula, ale mam v plane si pozistovat taketo veci - tlmenie zvuku a pod. Zajtra chcem zavolat cloveku, co mi predal klavir, on ma s nimi biznis, snad sa tomu bude rozumiet
@erienka Ahoj 🙂
Ja mam pod sebou susedku taku mladu kocku ,,asi studuje spev a hru na klavíri . tiez byvam na 4 zo 4 poschodí ona byva podomnou ..mam dve male deti ,,ale jej spev a hru na klavíri zboznujem 🙂 Vzdy ked zacne spievat a hrat ,,vypnem si telkac a pocuvam je to taky balzam pre moju dusu ...raz som ju stretla na chodbe a som jej povedala , ze pekne spieva ...tak sa zapýrila a podakovala 😀 Mne to osobne nevadí ,ale viem , ze ludom vzdy nieco nove vadí ,,nechaj ich nech si zvyknu 😉
@erienka ahoj, myslim ze budes musiet popracovat na zmene svojho vnimania susedov ... teraz v tehotenstve to bude tazke, ja som si tiez porevala ked na mna sused navrieskal kvoli jednej blbosti, ale ked sa ti hormony vratia do normalu, tak sa treba zmierit s tym, ze susedia su taki isti cudzi ludia ako ti na ulici. Ked sa ukazu ako dobri ludia, tak sa s nimi da naväzovat hlbsie vztahy, ale inak to konci pri vzajomnom pozdrave. Platia pre vas zakony tejto krajiny, vzajomna dohoda v zmluve o vykone spravy a mozno este nejaka ta vseobecna slusnost a nerobenie si naschvalov. Kebyze pani trpi tazkymi migrenami tak chapem ze by potrebovala poriesit hru na klaviri. Ale ak netrpi, tak je to len obycajna frustrovana notoricka klopacka, ktora ti bude pindat aj ked nechas celej rodinke namontovat na chrbat kridelka aby ste nahodou nedupali. Takze mas tri moznosti 1) odstahovat sa - bud do bytu, kde mozno narazis na dalsiu harpiu alebo do domu ako pises 2) Prisposobit sa jej - a bude sa to iba stupnovat, stale jej bude nieco vadit 3) Vykaslat sa na nu a zit si svoj zivot v ramci stanovenych noriem a v ramci slusnosti (hrat vtedy ked nie je nocny klud a ked nikomu nezobudist dieta). Mam skusenosti aj ako dieta ktore vyrastalo nad takouto harpiou a bola som vkuse napominana ze nesmiem bezat, dupat, skakat, lebo pani suseda sa bude hnevat - nerob to svojim detom ... a teraz ako clovek ktoremu ini susedia zneprijemnuju obcas zivot - vrtaju, vysavaju, hlucne sa bavia aj vtedy kedy by sa nemalo a budia mi synceka ... pripadne neplatia najomne a kupuju si milionove auta ... takze tolko k susedom a ohladuplnosti k nim ... nech si zavola na policiu ze hras na obed na klaviri 😀
@erienka si velmi ohladuplna a je to super...ale ked sa ti narodi babatko tak pri nom sa nic regulovat neda a susedia si budu musiet zvyknut...myslim ze tu odzneli dobre rady - vyhrad si cas ked budes hrat, hodinku-dve a hotovo...ak sa pride suseda stazovat tak jej oznam ze hravas vtedy a vtedy a hotovo...v tehlovom dome ani v panelaku nikdy nebude totalne ticho...my sme mali pod nami suseda co sa ucil hrat na trubku ci klarinet (ja to nerozoznam 😀 ) a teda nie vzdy to bolo prijemne kedze sa len ucil ale nikomu nenapadlo ist mu klopkat kvoli hodinke- dvom treningu...a poznam viac ludi co maju v byte klavir, aj ho pouzivaju na hru a nemaju problem
ked susedom toto vadi tak potom babatko bude pre nich katastrofa...ale zial neziju na "samote u lesa" 😅 😀

necitala som ostatne prispevky,ale ja by som si az taku hlavu z toho nerobila..pokusila by som sa so susedkou dohodnut,ak by sa jej nepacilo tak smola..urcite by som hrat neprestala a nech sa aj na hlavu postavi,ved ty neporusujes tym ziadny domovy poriadok ani nic,a zase nehras od rana do noci ani do klavira netrieskas len tak hala bala ale hrajes...nechapem co jej tak vadi,skor by si vtedy mala sadnut do kresla a prijemne si oddychnut pri peknej muzike a zadarmo :P a ked jej bude tvoje dieta behat po byte a buchat hrackami o zem jak moja tak co povie,a ked bude plakat a nahlas sa smiat a pod...zavola policiu? :D ani ja nesom konfliktna osoba,ale tak ked sa neda dohodnut tak bohuzial...a komu vadi hluk nech ide byvat do domu..vela stastia a urcite neprestan hrat a nevsimaj si susedy a tes sa z toho 🙂 aj ked v tehotenstve si asi citlivejsia,preto ten plac,snad to zvladnes 🙂 drz saaa