Súvisia spolu nepravidelná menštruácia a dvojčatá?

era.peace
24. mar 2008

Uz som to pisala aj na inych forach, ale nikto neodpovedal. To je vazne taka tazka otazka?
Aka velka je pravdepodobnost, ze budem mat dvojcata, ak mam nepravidelnu menstruaciu? Normalne mi cyklus trva 30 dni, ale casto sa stava, ze dostanem menzes o 1 tyzden skor alebo o 1 tyzden neskor. Okrem tohto ziadne problemy ani bolesti nemam. Dakujem a dufam, ze si niekto najde cas na odpoved.

lenoc
24. mar 2008

Ahoj era, ja čakám dvojičky a neviem (nikdy som nepočula) o takej súvislosti. Jedine ak tá nepravidelná menštruácia je dôsledkom tzv. PCO, ale to by bolo na dlhšie písanie. V skratke - na vaječníkoch sa vytvára viacero vajíčok naraz, ale nedozrievajú, teda žena nemá ovuláciu, alebo ju nemá v každom cykle, len niekedy. Ja som tiež mala PCO, ale mne práveže tie vajíčka dozrievali - viaceré naraz.

ramzesa
24. mar 2008

ahoj era.peace nepravidelne cykly nemaju ziadny vplyv na dvojcata 😉 . To ze mas o jeden tyzden skor alebo jeden tyzden neskor ms je v norme. Nie je to ziadna velka nepravidelnost,dokonca ak sa nemylim tak ziadna.Rozdiel do 7 dni nie je nepravidelnost 🙂. Dvojcata vznikaju uplne inak. Jednovajecne tak,ze sa vajicko v priebehu vyvoja rozdeli na dve vajicka a tak pokracuje vo vyvoji a dvojvajecne tak... Ked mas ovulaciu vajicko je schopne oplodnenia len kratky cas, potom sa vytvori zlte teliesko corpus luteum myslim odborne 😅 ,a potom uz k dalsej ovulacii dojst nemoze. Ale dovtedy,pokial sa vytvori zlte teliesko moze dojst este k jednej ovulacii a potom sa ten cyklus predlzi akurat o zivotnost toho druheho vajicka,pokial sa nevytvori to zlte teliesko. Ale to nie je urcite viac ako jeden den 😉 .To ci mas cyklus dlhsi alebo kratsi vacsinou zavisi od dlzky fazy po ms az po ovulaciu a ten cas moze byt rozne dlhy. Po ovulacii to je cca 14 az 16 dni. Dlzka tej poslednej fazy moze byt u kazdej zeny ina. Po porode,v case kojenia alebo ked zena je v strese moze byt aj kratsia 🙂 . Dufam,ze som ti aspon trosku pomohla.

era.peace
autor
24. mar 2008

Dakujem Vam za Vase odpovede. Ale este ma zaujima nieco, co sa tyka dvojcat. V mojej rodine mali moje babky, tety, prababky a dedkovia, ujovia a pradedkovia dvojcata, pripadne boli z dvojciat. Chlapci, dievcata, aj chlapec a dievca, proste vselijake kombinacie. Da sa povedat, ze v kazdej generacii. Iba v tej poslednej, kam patrim ja, sa uz dalsie nenarodili.Myslite si, ze ani ja uz nebudem mat dvojcata, ze sa ten cyklus skoncil? Alebo ano? V priatelovej rodine nie su dvojcata, ani neboli. Dakujem a ak by to pomohlo, hormonalnu antikoncepciu neuzivam ani som neuzivala.

evka1310
25. mar 2008

Ahoj...ja cakam dvojcata a v nasej rodine nikdy neboli dvojcata...tak ma zaujimalo co vplyva na dvojcata a zistila som, ze vyskumi ukazuju ze orekm rodinej anamnezy su este aj 3 dalsie faktori: Ze si cernosdka (asi nie si), ze si vysoka, alebo mas robustne telo. Mozok takych zien totiz produkuje (nevedno preco) isty hormon ktory ma vplyv na dozrievanie viacerych vajicok....inak ak ta to zauima existuje cela veda venujuca sa tomu preco niekto ma a niekto nema dvojicky....urcite toho na internete najdes dost...knih je uz menej... 🙂 🙂

era.peace
autor
25. mar 2008

Dakujem evka1310. A nevies nahodou nazvy tych stranok, lebo co som ja hladala, nasla som iba, ako sa o nich starat, ale skoro nic o tom, preco vznikaju?

mixka
25. mar 2008

Počatie dvojčiat
Aj samotní lekári mali pred pár sto rokmi problém diagnostikovať viacnásobné tehotenstvo. Svedčia o tom zápisky francúzskeho lekára Mauriceaua: „Ak je žena mimoriadne tučná, na každej strane brucha je zreteľná vydutina a ak sa stredom tiahne menej vyvýšené miesto, je takmer isté, že bude mať dvojčatá. Ak zároveň možno cítiť veľmi časté pohyby na obidvoch stranách brucha, znamená to, že deti sa navzájom tlačia a jedno núti hýbať sa druhé.“ Pre toto obdobie bola typická aj veľká mortalita dvojčiat. Vo Francúzsku dosahovala u dvojčiat až
683 %o, zatiaľ čo priemerná miera detí narodených po jednom bola 260 %o. Aj úmrtnosť matiek dvojčiat bola v 18. storočí trojnásobne vyššia.
Už Hippokrates tvrdil, že narodenie dvojčiat bolo dôsledkom rozdelenia spermie na dve časti, ktoré sa potom usadili na protiľahlých stenách maternice. Starovekí autori a mnohí ich nasledovatelia neskôr prišli s ďalšími, často i zvrátenými teóriami. Tie najhoršie boli z koncentračných táborov a riadili sa heslom „treba odhaliť tajomstvo počatia dvojčiat, aby ich árijské matky mohli rodiť!“. Osobitne sa tomu venoval Dr. Mengele, ktorý v Osvienčime robil selekciu takto: naľavo z vagónov vystupovali väzni, ktorí neboli pre výskum vhodní, napravo šli trpaslíci, golemovia, mrzáci a dvojčatá. Niektoré sa dokonca hlásili samy, alebo ich núkali matky v snahe, že ich zachránia.
Dnes už veda jednoznačne rozlišuje odlišnosti počatia dvojčiat bez toho, aby ich degradovala. Vznik identických dvojčiat (monozygotických) nastáva splynutím jednej spermie s jedným vajíčkom (gr. zygota). Potom však nastane nehoda, ktorej pôvod ešte nie je uspokojivo vysvetlený. Vajíčko sa roz-štiepi na dve časti. K jeho rozdeleniu môže dôjsť hocikedy počas prvých 14 dní po oplodnení, pričom práve od tohto dátumu závisí, o aký typ jednovaječných dvojčiat pôjde. Rozdelenie môže nastať v prvých dvoch dňoch, medzi 3. a 7. dňom, rozdelenie po 8. dni nastáva asi u 1 % dvojčiat. Ak dôjde k rozdeleniu neskôr, je nekompletné - ide o siamské dvojčatá.
Dizygotické tehotenstvo (dvojvaječné) vzniká oplodnením dvoch samostatných vajíčok. Takéto deti sú vybavené dvoma odlišnými genetickými výbavami, môžu byť rovnakého i rozdielneho pohlavia.

Riziká tehotenstva
Najväčším je predčasný pôrod. Až 50 % rodičiek porodí skôr ako v 37. týždni. Zdravotné následky predčasného príchodu na svet môžu byť dramatické, existuje totiž priamy vzťah medzi pôrodnou hmotnosťou, koncom tehotenstva a úmrtnosťou. Samotný pôrod má tiež svoje zákonitosti. Pozostáva z porodenia prvého z potomkov (spontánne alebo cisárskym rezom). Po ňom nasleduje voľný interval, cez ktorý sa majú obnoviť kontrakcie. Veľmi dôležitá je poloha detí, ktorá môže pôrod urýchliť alebo aj poriadne skomplikovať. Pôrod druhého dieťaťa môže prebehnúť spontánne alebo cisárskym rezom. Treťou časťou je vypudenie placenty.
Miera predčasného pôrodu je vyššia u jednovaječných dvojčiat - 51 %, u dvojvaječných predstavuje 34 %. Výskyt skorého pôrodu je u dvojčiat až o 10-krát vyšší ako pri narodení jedného dieťaťa. Skorý pôrod zvyšuje riziko poškodenia a úmrtia novorodencov. Za posledných 20 rokov sa podarilo zvýšiť šancu na prežitie u dvojčiat narodených s hmotnosťou vyššou než 750 g, no u dvojčiat s 500-750 g je mortalita naďalej vysoká.
Ďalším rizikom je oneskorenie vnúmaternicového rastu. Možno ho diagnostikovať pomocou echografie a tak začať liečbu, ktorá minimalizuje riziká. Oneskorený rast totiž spravidla vyústi do príliš nízkej telesnej hmotnosti. Výrazným problémom je tzv. hypotrofia. Ide o stav, keď je jedno z detí menšie ako druhé. Vážny stav je vtedy, ak je jedno dieťa o 15 % ľahšie ako druhé. Príčina tohto javu nie je známa. Môže ju spôsobovať obmedzený prísun živín od matky. Obzvlášť nebezpečným rizikom je výskyt hypertenzie. Pri tehotenstvách s dvojčatami je 3-krát častejší ako pri normálnych tehotenstvách. Preto sa musí tehotným ženám (zvlášť pri viacpočetných tehotenstvách) pravidelne merať krvný tlak.

Zvláštne prípady oplodnenia

1. Semi-monozygotické dvojčatá - nie sú mono- ani dizygotické. Ide o oplodnenie 1 vajíčka 2 rôznymi spermatozoidmi, pričom sa vajíčko náhle rozpadne na dve časti.
2. Dodatočné oplodnenie - dochádza k nemu vďaka ďalšej ovulácii, ktorá môže teoreticky (prakticky pravdepodobne nemožné) nastať o niekoľko dní po 1. ovulácii. Môže tak dôjsť k dvom oplodneniam, výsledkom čoho je narodenie dvoch detí, pričom jedno z nich bude staršie o niekoľko dní ako druhé.
3. Superoplodnenie - súčasné oplodnenie dvoch vajíčok dvoma rôznymi otcami zároveň. Problém po prvý raz nastolil v roku 1774 francúzsky naturalista Buffon, keď vysvetlil narodenie dvojčiat v Louisiane, z ktorých jedno bolo biele a druhé čierne.

čo ovplyvňuje vznik dvojvaječných dvojčiat

- Dedičnosť - ženy pochádzajúce z dvojčiat majú 2-krát častejšie dvojčatá ako ostatné ženy.
- Etnická príslušnosť - výskyt dvojvaječných dvojčiat súvisí aj s demografiou. Z celkového počtu narodených tvoria dvojčatá v Ázii 3 %, Európe 8 %, v Afrike 16 %.
- Fotoperióda - počatie dvojčiat ovplyvňuje údajne aj množstvo slnečného svetla. Najviac sa ich počne v júli a najmenej v januári.
- Výživový faktor - zatiaľ nie je dostatočne známy vplyv výživy. V Rotterdame v roku 1945 v období hladu poklesol počet dizygotických tehotenstiev na rozdiel od monozygotických.
- Počet predchádzajúcich pôrodov - počatie dvojčiat je menej časté u prvorodičiek.
- Vek rodičov - dvojčatá častejšie rodia staršie ženy, kaukazské dosahujú vrchol v rodení dvojčiat vo veku 37 rokov, u Yorubov vo veku 34 rokov.
- Liečenie sterility - v jej dôsledku celosvetovo stúpol nielen počet dvoj-, ale aj troj- a štvorvaječných tehotenstiev.

mixka
25. mar 2008

trosku dlhsie, ale snad pomoze 😉

tinag
25. mar 2008

Mixka
dakujem za odpoved, ktoru som chcela aj ked som sa sice nepytala. no nasla som ju v tejto teme a pekne si ma potesila ako si to nam vsetkym odborne napisala 🙂 ja cakam dvojvajecne dvojicky, no nenasla som pricinu ani v tvojom vysvetleni. na ultrazvuku bolo jedno mensie ako druhe, no nebolo ho moc vidno. zajtra idem na dasli scan aby to preverili. zeby to bol zvlastny pripad otehotnenia a jedno bude starsie ako druhe ? neviem, som zvedava co povedia doktori

ale aj tak dakujem

evka1310
26. mar 2008

era.peace - skus na internete hladat pod klucovym slovom gemelológia, co je veda o dvojcatach.
inak ak ta zauima, slusnou zbiekrouu inforamcii je aj kniha dvojcata od Jean-Claude Pons, René Frydman. Ale vacsinu toho podstatneho ti tu uz uplne super rozpisala mixka (klobuk dole 🙂 )

evka1310
26. mar 2008

napriklad slusny clanok je aj tu http://www.obroda.sk/clanok/26009/DVOJCATA/

era.peace
autor
26. mar 2008

Dakujem Vam mixka a evka1310. Akurat v tom clanku som nepochopila, ako mohli byt presvedceni, ze existuje paralela medzi poctom prsnych bradaviek a dvojcatami, ked kazda zena ma dve bradavky?

era.peace
autor
26. mar 2008

To je sila, asi by som sa mala pripravovat na dvojcata, ked otehotniem. Preco? V rodine mame viacere dvojcata. Priatel sa najradsej miluje v lete, v zime ma vacsinou utlm. Na druhej strane vsak nie som obrovska zena, ak vraj prave tie ich maju. Budem este len prvorodicka k tomu, ak sa podari.

evka1310
27. mar 2008

pozri ja som prvodicka, v rodine nemame ziadne dvojicky, pocali sme v zime a mam 26 rokov...tak som mimo vsetkych statistik...ber to tak, ze istota neexistuje... 🙂 🙂

era.peace
autor
28. mar 2008

Vdaka, evka1310.
Vedeli by ste mi povedat, v com su vyhody mat dvojcata pred vyhodami mat dve deti po sebe?

macalaca
31. mar 2008

Era.peace neviem, nechcem odrádzať ale priateľ je z dvojvaječných a vraví že sa mu mama venovala menej ako by mohla keby bol sám ,
ale zato mal brácha, ktorému rozumel lepšie ako starším súrodencom, keďže boli na jednej úrovni, mali spoločnú reč a tajomstvá , hry a zábavy ktorým ostatní nerozumeli...
Pri kojení sa museli striedať - po jednom ich mama kojila a druhému dala fľašu..a stále mala málo mlieka..stále jej revali ako by boli hladní...
Jeho mama tvrdí že nemajú v rodine žiadne dvojčatá a my sme to spolu študovali, že dvojvaječné sú spravidla dedičné zo strany "maminej mamy"...kým jednovaječné-buď porucha cyklu alebo hormonálna liečba alebo umelé oplodnenia alebo náhoda...jedno s druhým, každopádne blahoželám tým čo čakajú dvojky.Super.

evka1310
1. apr 2008

era.peace - ja si hlavne myslim, ze sa to neda "naplanovat" 😀 ze ci budes mat dvojicky alebo nie...takze akekolvek vyhody a nevyhody su aj tak mimo tvojho rozhodnutia 🙂 🙂 ale urcite by to bola parada keby sa to dalo rozhodnut.
Podla mna je to individualne tak ako je kazde tehotenstvo a dieta individualne. Neexistuju "univerzalne" vyhody. Vsetko je to o vztahoch - medzi rodicmi a dvojcatami a navzajom...

elenita
14. apr 2008

Ahojte!

No ja som prvorodicka, nikto v rodine zo ziadnej strane dvojicky nikdy nemal (pokial je nam zname) a ja napriek tomu cakam dvojvajecne dvojcata. Podarili sa nam na prvy pokus, napriek tomu, ze mam nepravidelnu mestruaciu. A dokonca to vyzera tak, ze jedno je naozaj starsie ako to druhe, teda ze som ovulovala dvakrat a po oba razy doslo k oplodneniu. Takze podla mna to istym sposobom suvisiet moze 😉

era.peace
autor
14. apr 2008

Pre elenita, niekto predsa musi byt prvy a zda sa, ze vo vasej rodine si prva ty. Vdaka za odpovede.

elenita
14. apr 2008

era.peace, nemas za co. Len som tym chcela povedat, ze istym sposobom s tym mozno suvisi aj ta neprav. menstruacia 🙂

miriamkac
29. apr 2008

tinag budes mat co robit...drzim ti palce.....
Ahojte....ja sa pridam...takze meriam len nejakych 155cm....to k tej vyske, ....(zevraj statistika pise o velkych zenach 😝 )...a tak isto ako elenita mam nepravidelnu menstruaciu (ale nie 7 dni hore dole, ale moj cyklus nie je 28 dni ale tak 35-45dni) 😝 ....takze asi to s tym trosku suvisi....xixixixi....a tiez sme to neplanovali... 🙂