icon

Sviečka za všetky dušičky

1. nov 2022

Je sviatok zosnulych, niektori chodia s malymi detmi na cintorin ini nie, nazory su rozne ci ist s detmi ci nechodit s detmi kym su male, mam svokru, ktora chodi na cintorin pocas roka vela, raz ide dat kvety mame, ktora mala zlcnikovy zachvat, potom jej ide dat kvety ked jej mama bola operovana na ten zlcnik, potom ide tam ked si jej otec zlomil nohu, na den otcov, na den matiek, ked mali vyrocie svadby atd, mame 6r. synceka a muz ho tlaci ze musi ist na cintorin zapalit sviecky na prababku a dedka,pratetu, vobec ich nepoznal, este to tak nevnima, ale muz do neho husti ze sa to patri , Mame v tomto rozdielne nazory, Ako vravel nas pan farar na omsi a aj v skolke pani ucitelky boli s detmi zapalit sviecku pri krizi kostola za vsetky dusicky co su uz hore, Ja som tak urobila so syncekom no muz tvrdi ze je to nezmysel. Tak pan farar aj ucitelky nemaju pravdu?

Strana
z3
autor
1. nov 2022

@evamarek77 mate vlastnú skúsenosť s tou fobiou?

autor
1. nov 2022

@lucia147852 nepísala som o žiadnej možnej traume. Pýtala som sa na všeobecný názor. A ani nepreháňam. Pekne som položila otazku

autor
1. nov 2022

@silvike ved áno na cintorín my dospelí zbehneme aj cez rok nielen na dusicky

autor
1. nov 2022

@janinah neviem co s tými kostymami mate. Nie každý oslavuje halloween

lulaby1982
1. nov 2022

Pravdu máte Vy ,ani učiteľky ,ani pán farár. To nie je len o Tom,,že navštívim hrob. Zapálim sviečku a pomodliť sa dá hocikedy doma,aby ma niekto videl na hrobe svojich rodičov .Choďte toľko koľko potrebujete. Dávať úctu zosnulým sa dá kedykoľvek,akokoľvek ,kdekoľvek . Aj doma môžte s deťmi vyjadriť úctu k mŕtvemu,či samotný akt vykonania , ideme na hrob?

Brat úplne maličké detičky na hrob určite nie na čo,ale keď rastu tak hej,aby vedeli a pochopili ako to funguje. Žiadne tabu o smrti a kam ideme všetci ,to neuchranite a je to capina .Taký predskolak 5 ročný podľa mňa ok ,záleží aký je aj motív. Úplne v poho ukázať ,tu je babina a dedko. Hovoriť deťom takto to v živote chodí a nemalovat ilúzie ,nech si zvykajú,ze život nie je Disneyland.

autor
1. nov 2022

@lulaby1982 ale ved vysvetľujeme. Vie ze ľudia ktorí už nežijú sú v nebi tam hore.

autor
1. nov 2022

@loliki nikto tu nespomenul ze sa hádame. Mat iný názor neznamena hneď hádať sa. Treba čítať pozorne a nedomyslat si román. Ktorý tu nie je napísany

elisebah91
1. nov 2022

V čom je problém? Ak dieťa chce ísť nech ide, ak nechce nech nejde...vy sa dajte dokopy s mužom, nie takto pliesť dieťa, chcelo by to kompromis..
Za mňa, boli sme ako rodina na hroboch , my dvaja a tri deti do 6rokov. Deti radi že sviečky, my radi že sme spolu a môžme im hovorit kde kto spí...+sviečka pri veľkom krizi za všetky duše. Hotovo. Žiadnemu dieťatu nič neublížilo(asi len veľká prechádzka...)

silceb
1. nov 2022

Mám syna takmer 5 ročného. To že chodíme na cintorín zapáliť sviečku či upraviť hrob je pre neho samozrejmá vec ako ísť do obchodu. Je to súčasť života.
Dnes ráno som sa ho spýtala či vie, čo znamená dnešný či zajtrajší sviatok. Vysvetlila som mu,že dnes či zajtra všetci chodia na cintoríny a spomínajú, pomodlia sa za tých ktori sú tam.
My si to napr delíme na 2 dní. 1 deň 1 strana trasy autom a 2.den druhá strana,čo máme obe tak po hodinke jazdy so zastávkami.
Dnes sme boli na hroboch z mojej rodiny - moja krstná mama, môj dedko, moja kamarátka či rodinný známy,či prastarí rodičia. Pri každom hrobe sme zapálili sviečku, povedala som mu,že tak ako on má dedka, aj ja som mala dedka,no už nestihol ho spoznať,lebo zomrel, šiel do nebicka a dáva na nás pozor. Že tak ako on má svoju krstný,tak aj ja som mala, ale už ju nemám,lebo bola veľmi chorá. Atď.

Ver mi. Žiadna trauma. Len porozumenie daného sviatku. Je to pre nás sviatok ako Vianoce či veľká noc. Dokonca keď sme prišli, hneď povedal mojej mamine: babi? Boli sme na cintorínoch. Vieš, bolo to tam také krásne. Veľmi sa mi to páčilo. 😉

Treba sa s mužom zjednotiť a dieťa vás bude nasledovať. Keď nič iné, je to aspoň prechádzka na čerstvom vzduchu a sviečky sa mu budú isto páčiť. My chodíme zásadne keď sa stmieva alebo dnes sme boli úplne po tme.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
1. nov 2022

Moj maly bol na cintoríne prvykrat tento rok páliť sviečky. Ma 8 rokov a to som este stale bola na vážkach . Na pohrebe este nikdy nebol a ani by som ho nezobrala. Takze za mna male deti na cintorín a pohreby nepatria.

autor
2. nov 2022

@evamarek77 ja som nečakala odpovede jedného smeru. Ved viem ze koľko. Ľudí toľko rôznych názorov. Písala som o prababke..pradedovi.pratete.a nie babke. Nečítate pozorne a preto potom vzniká tzv vás názor detinskosti

autor
2. nov 2022

@silceb písala som to tu. Dieťa neostalo doma pri telke. Išli sme na prechádzku a pri kostole je kríž kde sme zapálili sviečky. Horelo tam pri kríži tie veľa sviecok.

autor
2. nov 2022

@elisebah91 áno takto...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
2. nov 2022

@evamarek77 vďaka za názor. Všetko je bežné... Aj to ze živých starkých nenavstevuju ich blízki v starobinci. Áno je to život.. Jednoduchý život v pohybe.. Vieme ako to chodí.. Pekný večer zelam

elisebah91
Autor odpoveď zmazal
loliki
2. nov 2022

To je fajn, že sa nehádate. Ale faktom je, že sa nezhodnete. Treba písať zrozumiteľne, aby sme si nemuseli domýšľať. Položiť sviečku ku krížu pri kostole je trošku iné ako položiť sviečku na hrob- na miesto posledného odpočinku. Akú odpoveď čakáš na svoju otázku? "Tak pan farar aj ucitelky nemaju pravdu?" P. farár aj učiteľky vedú deti k tomu, aby sa myslelo na zosnulých, aby sa pomodlili za nich a zapálili sviečku. Majú pravdu v tom, že ich vedú k správnym veciam. Ale p. učiteľky a p. farár nebudú za vás chodiť s deťmi na hroby vašich príbuzných, na to ste tam vy, rodičia.

elisebah91
2. nov 2022

Ja rozmýšľam čo tymto autorka sleduje ,lebo je akosi ,,nemastna neslana,, za všetko dobré, žiadny svoj názor...o čo ide?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
elisebah91
2. nov 2022

@evamarek77 ale hadam nie? Veď keď sa pýtam tak musím byť pripravená aj na negatívne veci hoci sa má dotknú...rozmýšľam, že som sa a týmto eat nestretla (aj v inej téme, kde 8rocnr dieťa ide prvý krát na hroby), asi žijem v diere na dedine kde je bežné chodiť aj a minimom na hroby a 8rocne by som brala aj na pohreb. Na pohreb s deťmi nechodím lebo by tam vystrájali ale už primerane veku by som zobrala ..od čoho ich mám brániť? Od bolesti, smútku, smrti, revu? Je to súčasť života, každého sa to dotkne a každého to stretne, myslím že čím skôr deti prídu na to že pohreb je posledná rozlúčka, kde sú slzy vitane tým skôr to spracujú v živote . ..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
2. nov 2022

@evamarek77 tak napríklad ja osobne som nemala problém dcéru vziať zapáliť sviečky, ale šli sme len k najbližším príbuzným. tak ale zas.... merať hodnotu medziľudských vzťahov na základe toho, či ideš alebo nejdeš na dušičky zapáliť sviečku? to by som si fakt netrúfla. je rozdiel zaspomínať si na nebohého (to môžem naozaj aj doma zapáliť sviečku a v duchu si premietať tie chvíle so zosnulým alebo ísť na cintorín v ktorýkoľvek deň v roku) a rozdiel fungovanie medzi živými. môj názor je, že to vôbec nie je vzájomne ovplyvnené. ja napríklad nechodím ani na pohreby. už teraz sa desím, že pôjdem rodičom... no proste nechodím. a paradoxne, možno som jedna z mála, ktoré myslia na zosnulého dlho, dlho po jeho smrti... možno dlhšie, než jeho/jej blízki príbuzní, ktorí sa pohrebu, pochopiteľne, zúčastnili 😉
tie dušičky a sviatok zosnulých prirovnávam istým spôsobom k valentínu. tak, ako nepochopím sviatok zamilovaných, nepochopím ani dušičky. pretože buď si na toho človeka spomeniem kedykoľvek (buď ho milujem stále) alebo je mojou "povinnosťou" ísť na hrob na dušičky (alebo je mojou povinnosťou urobiť na valentína niečo špeciálne, čo inokedy vôbec nerobím....) 😉

panelacikova
2. nov 2022

@evamarek77 ja som napríklad ešte žila s ex, keď som jemu a jeho matke nedovolila vziať dcéru na hroby. a prečo? pretože dcéra mala 2,5 roka, konečne prestala zvracať z normálnej stravy a oni šli na hroby (ktoré u nich trvajú fakt celý deň, pretože všetky tetky zo štvrtého kolena bolo treba "navštíviť" na cintoríne) len autom tam 2,5 hodiny a nazad 2,5 hodiny cez hory-doly, katastrofálna cesta smerom zo severu na "maďare". odmietla som, aby dcéra presedela v aute 5 hodín (chodí sa na otočku), potom absolvovala 3 návštevy žijúcich a asi 40 návštev hrobov... pripadalo mi to choré v jej útlom veku. keby boli pochovaní niekde tu, blízko, do cca 50 km, nech ju berú pre mňa za mňa. ale tiež mi pripadali divní a nenormálni 🙂

elisebah91
2. nov 2022

@panelacikova áno toto je rozdiel, ja by som tiež nešla na hroby keď cesta trvá 2,5hodiny u našich necestovnych deti by to bol masaker. Ale sme z jednej obce a tak sme mali prechádzku na hroby, dali sme len najbližšie čiže dokopy 5hrobov a kríž. Nechodíme po hrobovej turistike. Ale áno berieme to ako povinnosť, lebo sme veriaci a vieme že môžme návštevou cintorína pomôcť dusiam našich blížnych. Dokonca to môžme robiť 8dni a tak im veľmi pomôcť, stačí splniť podmienky a medzi nimi je aj návšteva cintorína...inak len taká moja teória. To že myslíš/myslíte? na zosnulého dlhšie hoci ste na pohrebe neboli moze byť preto že ste sa oficiálne pohrebom nerozlucili a tak to neuzatvorili. Vravím len moja teória. Mne y nedalo neísť na pohreb keď viem ako to môže zosnulej duši pomôcť a mne to uzavrieť, kapitolu a tým človekom.

lulaby1982
3. nov 2022

Ok

panelacikova
3. nov 2022

@elisebah91 nie som veriaca vyslovene v boha, takže to neviem posúdiť. neberiem ti názor a vieru, to si nedovolím. môj názor je iný. tým, že ja sa modlím, zomrelému už nepomôžem. ak by som aj verila vyslovene v boha, tak som zástancom toho, že človek (a teda potom jeho duša) si má niesť zodpovednosť za svoj pozemský život. inak (podľa môjho názoru) celé kresťanské učenie nemá zmysel.
a čo sa teda týka dušičiek, opäť opakujem, spomeniem si na človeka kedykoľvek v roku (nemodlím sa, pokladám to za zbytočné, ale to sa vysvetľuje tou nevierou).
ty si veriaca, je to takto OK v tvojom prípade. ale máš kopu neveriacich, ktorí lietajú po hroboch IBA na dušičky, lebo takto sa to patrí. a toto je tá situácia, ktorú považujem za absolútne zbytočnú "tradíciu".

Strana
z3