Svokra ma nerešpektuje - poraďte mi
Ahojte baby čo by ste povedali nato keby vaša svokra bez vášho vedomia a súhlasu dala vášmu 2 mesačnému dieťaťu med, kryštálový cukor a ovocný čaj? Už raz mu dala krabicové mlieko a povedala som to manželovi že si to neprajem a teraz znova využila našu neprítomnosť keď malý spal a odbehli sme si k lekárovi. Myslela som že ma porazí keď sme sa vrátili a išla som malého prebaliť a mal na krku kryštálový cukor a ešte sa priznala že mu dala med a ovocný čaj k tomu.
@simca92 ja sa len pytam, ze ci nekrivdime svokre, nech nie sme za tie 'zle nevesty' ako sa to tu opakuje 😂 ale tak potom je dost do oci bijuce, ze svokra mala x inych moznosti ako si poradit a za tych 45 min teda toho 'stihla dost'... pozri, maleho tam uz sameho nenechas, ale zas nezacykli sa v tejto jednej situacii... malicky je nastastie v poriadku a bude pre teba fakt dobre, ked to hodis za hlavu lebo zmenit a vratit to uz i tak nemozes. Svokre by som nateraz nevravela nic a pokial v buducnosti bude mat nejake poznamky alebo tak, tak je argumentuj sama, nenechavaj to na muza... ona musi celit tvojmu NIE lebo od syna to nebude nikdy dost jasne povedane.. a ano, si v prave, nemala to spravit takto - mohla vychovat x deti, ale toto je tvoje dieta a ona ma respektovat to o co si ju slusne poprosila...
@maminuska podla mna vyhrazanie sa je nieco ine ked niekomu hrozis smrtou alebo bitkou ona svoju svokru respektuje za normalnych okolnosti a ako pise ani sa k nej nesprava s neuctou a nekrici po nej nemozes predsa porovnavat normalne okolnosti a okolnosti ktore ohrozuju jej jedine dieta a take reci ze za jej cias to bolo normalne a ze je to stara skola a td nezavazia tu predsa ide o dobro babatka a nie o to co si mysli svokra ze je akoze pren dobre na buduce co mu da cukrik odide na zachod a dieta sa zadusi?simca urcite si nedaj a chran svoje babo ona mu mozno vedome nechce ublizit ale ublizuje zober ju napr.na buduce na poradnu a povedz doktorke nech jej vysvetli preco nemoze davat dvojmes.babu mlieko a med!ved med je najvyssi alergen ten sa dava az po dvoch rokoch uz nezijeme v socializme uz su predsa uplne ine poznatky o vychove a strave deti a dojciat a muzovi povedz nech jej dohovori lebo sa o maleho bojis moze ti prestat pit mlieko a co potom?
@simca92 vieš jeho čajík .. tu si aj ty pochybila, kojené dieťa by nemal byť podávaný čaj. No ja si myslím že je to vyhrážanie až určitý spôsob vydierania . Lenže ty nie si až v takej výhodnej pozícii, tá svokra ti skutočne môže povedať to čo ti napísala aleuagma, jednoducho si ho niekam strč. Tvoja svokra má ďalšie tri deti ,ktoré tiež asi budú mať deti a tam kľudne obráti pozornosť a aj k nevestám čo tak nehrotia situáciu.
My sme traja súrodenci , z toho máme jednu " besnú sestru " . Zdravá výživa hraničí s fanatizmom, dospelo to až do takej miery , že zakázala mojom rodičom sa stretávať s jej dcérami ,jedna má 4 roky, druhá 11 mesiacov. Rovnako to dospelo aj u jej svokry. Neteriek mi je z celého srdca ľúto, nemajú žiadne rodinné väzby, pre hlúpu mamu . Moji rodičia kapitulovali , venujú sa mojim a bratovým deťom.
@vanesanova no podľa mňa ide o vyhrážanie. Mne keby povedala nevesta že ma vezme k doktorke aby mi vysvetlila výživu detí a ja by som zdarne vychovala 4 deti, tak ju pošlem do prdele. Ja mám 5 detí v rozmedzí 22 rokov až 2 mesiace, a môžem ti povedať, že inak som kŕmila prvú dcéru , častejšie kúpala a inak toto 2 mesačné bábenko . Možno tvoja nevesta sa bude čudovať ako to len mohlo tvoje dieťa, jej manžel tvoju výživu a výchovu prežiť.
@maminuska Jeho pediatrička povedala že mu kľudne môžem dávať aj čajík aj keď je plne dojčený a opatrovateľku nepotrebujem to sa stalo teraz raz že sme si odbehli inak som doma s malým doma ja na materskej a že nie som vo výhodnej pozícií ide o momentálnu situáciu že si to neprajem keď bude malý starší tak nech mu dáva čo mu chutí ale teraz nie.
@maminuska no vidis ale sama pises ze za 22 rokov si zmenila nazor na stravu a vychovu tak preco by ho nemohla zmenit aj svokra?? To ze vychovala svoje deti neznamena ze sa jej musia tolerovat take pristupy co robi....moja mama tiez davala napr. ovocnu stavicku v3mes. Lebo sa to davalo...ale nikdy byto nedala mojim detom ked vie ze sa to tetsz nedava a robi veci tak ako jej poviem..to iste aj svokra..a tak by to malo byt...svokra ma bxt pomoc ale na vychovu a rozhodovanie je tu stale rodic
@cacianka moja a ty vies nieco o vcelarstve??? lebo ja som medy aj isty cas predavala a o medoch a peli cosi viem, dokona svagor vyraba medovinu a pod.... zacinali ako prvy na Slovensku a aj vcelarili...... napr. aj vcely uz nie su ako kedysi, su chorlave, nevydrzia tolko, velmi im skodia napr. monokulturne hospodarstva, skor hynu a trpia roznymi chorobami.... Ked zomrie vcela, vymrie aj lud ...
A povedat, ze vcela si domov sajrajt nedonesie, to je taka blbost, prepac, ale cela rastlina, cela celucicka je posiata pesticidom, duplom casti , kde to moze zatiect, ako je napr. priestor kvetu a pod.... takze... nepis comu neromies.... Nedavno bol o tom aj dokument na STV, kde to presne riesili.... v mede su stopy pesticidov velmi vyrazne uz roky ! rovnako vo vsetkom, co sa z rastliny pouzije, rovnako dlho v pode, spodnej vode. a to aj kilometre daleko od postriekaneho miesta, nakolko sa tieto mikroskopicke ciastocky siria vetrom ( si predstav, ze dokonca aj k nam vie doletiet piesok az zo Sahary, tak co taka jemna kvapocka postreku ! ) Z tohoto dovodu aj rastliny doma pestovane uz nikdy nebudu BIO, muselo by byt fakt uprostred nicoho pestovane,aspon 50-80km dookola by nikto nesmel nic striekat.. to je utopia... neviem, ci chapes, ale ak nie, tak to ma mrzi, ale nic s tym nespravim....
a keby aj nebolo pesticidou, stale je to botulotoxin, ak neveris, vygoogli si 🙂 do roka dietatu med dat je proste riziko, ten med pred 50r neni ako ten med, co mame doma dnes... hodl bohuzial...
a tiez nie je OK dat dietatu kravske mlieko, moze dostat brutalne hnacky, co sa aj dialo v minulosti a deti aj vela pomrelo.... tiez sa to da vygooglit, preto su UM specialne upravovane aby sa predislo problemom a mlieko bolo pre dieta stravitelne.
dat dietatu cajik svokra mohla, to az tak nezhresila, ale... aj to by mal byt detsky , OK, kojene ho mozno nepotrebuje, ale je to lepsie, ako dat med, alebo cukrovu vodu....
Mne by to vadilo strasne... rovnako mi vadilo, ked som malej na jisku nosila mliecko, kolostra som mala tiez dost na zaciatku hned a ked som tam obcas prisla tak mala v inkubatore striekacku s glukozou ! a pytala som sa preco, a ze preto, lebo bola hladna a jest ma az o hodinu ... choreeeeee. tak nie ze by jej z tej striekacky dali moje MM, ale radsej cukor... toto bola jedina vec, co vytykam jiske ... ale hold, robi sa aj to.
No tak ak ta uz z tohto ide porazit, tak vela stastia v dalsom zivote s detmi... Ok, ma len 2 mesiace ale tak no zas neumrie z toho. Sa rozculujes akokeby mu dala do ruky nabitu devinu. Si to so svokrou vykomunikujte vklude a bude. Niekedy fakt lutujem tie svokry... sa tvaris akokeby si ju rovno za to chcela prizabit.
@mrkvicka060 Vykomunikovať si niečo čo aj tak poruší? Ja nie som papagáj aby som sa opakovala 100x.
@simca92 a ja opakujem, ak nie som s niekym spokojna co sa tyka strazenia mojho dietata (z akychkolvek dovodov) viac ho tam nedam. A je irelevantne ci spal 45 minut alebo 3 hodiny a kolko spava bezne, kedze dieta sa moze zobudit kedykolvek. Uz po prvom raze si sa mohla poucit a nie tam dieta strcit opät. A len tak medzi nami nebud taka vyjasena z trosky medu, cukru a caju, kolko toho asi tak moho dieta za aj keby za 45 minut dostat do tela? A ak ti teda nejde o trosku medu, ale o princip, opakujem co som napisala na zaciatku. Nemala si ho tam opätovne dat.
@xxxkatka Ja som ho tam nedala ako píšeš ja som tam neišla s tým aby mi ho strážila. Ty by si zobudila dieťa keď od rána beháš po lekároch s ním a potom máš dve hodiny času (čo sme mali ísť na poradňu ale pre chrípku a choré deti poradňu zrušili a potrebali sme ísť aj tak kvôli predoperačným) a malý vtedy konečne od ôsmej rána čo nespal zaspinkal.
@katrin21 ja som na stravovanie deti názor nezmenila , zmenili ho odborníci a menia ho zas. Možno o 15 rokov sa zisti že tak ako nás stravovái naše matky nebolo možno z pohladu alergií vôbec na škodu. Naše dcéry si kľudne môžu klepat na čelo z terajšieho spôsobu. Ja sa pri stravovaní riadim sedliackym rozumom inak by som robila hystériu z toho ako stravuje svokra moje detin keď sú u nej. A riešenie som napísala presne ako ty, zaplatiť si opatrovanie a dieťa nech je tam iba s ňou, aby to teda mala pod kontrolou. Ale nie že sa bude vyhrážať že sa s vnukom nebude stretávať.
@simca92 no vidíš tebe pediater povedal že môžeš , mne že netreba a nemal by sa, od toho je predné mlieko. A teraz si predstav
že moja svokra dala malému môjmu ten čaj a ja
Sa nastvem . A to je jedna doba , dva pediatri a dve maminy . Čaj sa kojenym deťom podľa terajších metód nemá podávať.
Ako som napísala riešenie je úplne jednoduche.
@lenkakravcova Keď už rozdávaš rozum tak "znalecky" , mala by si vedieť, že diabetes nevzniká z cukru, preboha 😂
@simca92 pozri, je to o komunikacii. moja svokra nedala malemu nic, co som nedovolila. a nie ja dorektivne - ale ona sama sa pytala. naucila sa kvoli nemu varit bez cukru vyzivy, zemiakove pirohy zacala plnit lucinou a chudym masom a pod. teraz mu uz da aj caj s medom, no maly ma 3 roky prec, tak OK. ziadne dzusy ziadne sirupove vody, len cistu vodu, prip. caj, ona ma respektuje, ja jej nic nevycitam.
aky mate so svokrou vztah? rozpravate sa dost? ak je to tak, ze si malemu nechala caj aj mlieko a ona mu odliala krabicove, tak to moze svedcit aj o tom, ze - ako to - ma nizsi intelekt? skratka nie, nie je to normalne, ale zas ak by ste si pokojne sadli a povedalai., starka, maly jedava toto a toto a minule mal po mlieku od vas bruchabol celu noc, to sa skratka tak malym detom dnes uz nedava, lekari vedia preco. ak by si na nu sla v dobrom, podla mna by to slo. ak nie, nuz tak navstevy len s dozorom a basta. nepretrhaj vztahy, bola by to skoda, len si premysli, ako budete komunikovat. hlavne nie agresivne.
@simca92 akoze si ho tam nedala? Ved ti ho svokra strazila, takze dala si jej ho na strazenie. A vies o tom, ze dieta sa da obliect a ist s nim von a tam väcsinou opät zaspi (ak sa teda nahodou zobudi pocas obliekania)? Mala si xy moznosti nenechat ho s nou, ak si mala po prvom raze take strasne vyhrady.
Joj, kazdemu je jasne, ze reakcie su vzdy nielen v suvislosti s danou temou, ale taktiez s tym, aky vztah s danou osobou mame 🙂. Jasne, ze idealne by bolo odosobnit sa, ale sme len ludia, skor je podstatne si to uvedomovat. Jasne, ze sa nevesta so svokrou nemaju radi a nerespektuju sa - co k tomu dodat, tema stravovania je len okrajova, aj ked ju viem velmi dobre pochopit. Spravne bolo poznamenane, ze svokra nie je povinna deti strazit a ani respektovat zelania mamicky a rovnako mamicka nie je povinna toto vsetko ticho akceptovat. Cize koniec koncov mas jedinu moznost - nenechat dieta svokre na strazenie alebo sa dako pokusit upravit si vztahy 🙂.
@taka_ivana Pokiaľ si pamätám, tak ty sa s tým opatrovaním máš najmenej čo ozývať, lebo v každej téme nadávaš na svokru...nadávaš na muža....to tebe nikto nechce postrážiť dieťa a nie @alaguema😂 A ani sa tvojim rodinným príslušníkom nedivím, keď si taká arogantná a útočná😒
@simca92 a uz je chyba. Ty, jej to musíš povedať. Nebudeš mať nikdy rešpekt, keď budeš riešiť veci cez muža. Nič na tom nieje. Ja poviem to isté aj trikrát A ak je niečo nevhodné v ruke normálne to zoberiem a zahodim. Svokra skúša, ale myslím, že rešpektuje. Normálne ohľadom výchovy poviem, že oni už vychovali, toto je moje dieťa. Koniec.
Ahojte.. Je to síce starší príspevok, no skúsim sa aj ja podeliť o moje zážitky.. So svokrou som mala celkom ok vzťah.. Dokonca som sa chválila, aké mám šťastie, že mám svokru akú mám.. No zlom nastal po narodení dcérky.. Pri každej návšteve mi začala otravovať a ťahať na ruky spiace dieťa.. To isté aj keď malá práve zaspávala.. Samozrejme sa urazí zakaždým, keď ju upozornim, aby to nerobila.. Vraj kedy ju má mojkať, keď stále spí.. 🙈 Keď mala malá ani nie dva mesiace, tak jej chcela cumel močiť do medu.. Snažila som sa jej vysvetliť, ako veci vidím a chcem ja, ale ona mi stále hovorí, že ona je babka a musí ju rozmaznávať a moje choré pravidlá nebude dodržiavať.. Že ona vychovala svoje deti a nemajú žiadny problém.. Pritom ja naozaj len chcem, aby malú nechala napokoji, keď spí, alebo keď má spať.. Plus malá má reflux, takže stačí málo aby sa dogrcala.. No nedokážem vysvetliť, aby ju neprevláčala hore dole, lebo jej to robí zle.. No a neprajem si žiadny med a kože zo slaniny.. Jej reakcia na to bola, že čo spravím, keď jej to dá.. A to nehovorim o tom, ako ma všade ohovára, že malú poriadne nevidí, lebo k nej málo chodíme a že z nej robím neschopnú.. Pritom ona bola u nás za cely ten čas 3x! Vkuse rieši, že za mojou mamkou chodím a za ňou nie.. Lenže u našich sa malá môže v kľude vyspať a hlavne mama je mama.. Debaty a vysvetľovačky majú nulový účinok a ja mám pred každou návštevou svokrovcov žalúdočné kŕče, lebo viem, že zase skončím ja vytočená a svokra urazená.. A na tom všetkom je ďalšia vec, čo ma trápi.. Manžel, ktorý sa ocitá medzi dvomi mlynskými kameňmi.. Lebo svokra mu hrá na city, aká je smutná z toho, že malú vidí málo.. Vraj ja som povinná z úcty chodiť k nej a nie ona k nám.. Tak a toto riešime už 5mesiacov a nikde sme sa neposunuli.. Nepomohli rozhovory, vysvetlenia, ani prosby.. 🤷♀️

@taga Nechala som mu všetko a nepíšem že to bolo naschvál a áno zobudil a hneď plakal a miesto toho aby mu skúsila dať mliečko alebo čajík mu dala med, cukor a ovocný čaj miesto toho aby mu už keď sme aj pri tom čaji dala jeho detský čajík. Boli sme preč 45 minút.