icon

Syn chce byť učiteľ

vamajka
16. feb 2018

Chcem sa spytat mate syna ktory studuje na pedagogickej fakulte? Zvlada to? Syn chce ucit AJ a dejepis alebo AJ a SJ.Nie som z toho moc nadsena, lebo ved vieme , ze ucitelia su platovo podhodnoteni. Drzi ho od 6triedy ZS a tento rok rozposielava prihlasky. O inej skole nechce ani pocut len pedagogicka. Uciteliek sa chcem spytat aka kombinacia je lepsia AJ a SJ alebo AJ a dejepis

hettinka
16. feb 2018

@vamajka ja mám AJ a nemčinu

ziwka
16. feb 2018

@vamajka par ich uci, dost odislo von, zopar dievcat sa vydalo a je na materskej .... ona mala anglinu a rustinu. No je to narocnejsie dvojpredmetove studium ale zas lepsie v tom ze ma sirsie uplatnenie. Inak je to super lebo chlapcov je malo ja som mala len dvoch spoluziakov.

miriam_s
16. feb 2018

@vamajka ahoj, moja dcéra študuje angličtinu dejepis, je druháčka v Prešove, rozhodne to nie je len pre baby, pýtala som sa jej a majú pomerne dosť aj chalanov. Nemusí nevyhnutne učiť na ZŠ. Ak bude dobrý, môže si urobiť doktorát, ostať a akademickej pôde... Ak ho to drží, znamená to ,že ho to baví. Ťažko ho presvedčíš študovať niečo na čo sa necíti a čo ho nebaví. Štúdium dá zbrať, nie je to malina ale keď to bude brať zodpovedne tak sa mu bude dariť. Dcéra mala spolužiaka na gymnáziu, chlapec neskutočne múdry, vymetal olympiády snáď zo všetkého, bavila ho história ale rodičia do ňho nahustili nech ide na medicínu, lepše zarobí ako doktor atď. Chlapec porobil všetky skúšky ale do druhého semestra nenasstúpil. Vzbúril sa že ho to nebaví a dal si prihlášku na štúdium histórie. A je spokojný.

yennn
16. feb 2018

aj moj syn chce byt ucitelom (toho casu druhak na ZS 😀 ), lenze chce byt aj milionarom. Tak diskutujeme, ako by sa to dalo sklbit 😂😂😂

vamajka
autor
16. feb 2018

@miriam_s Nie som nadsena z toho co si vybral no rozhodne by som ho nenutla na nieco ine ako si vybral

vamajka
autor
16. feb 2018

@yennn To je zlate to chalan ked bol druhak chcel byt smetiarom, lebo sa mu pacilo vyskakovat na smetiarske auto. Moze byt ucitel a popritom podavat euromiliony mozno sa zadari🙂

alami
16. feb 2018

Lepšie je Aj a SJ kvôli úväzku. Dejepis je hodinová alebo dvoj v týždni na triedu. SJ má 5hodin v triede na týždeň. Na menších školách, kde je menej tried je niekedy potom ťažko s uvazkom, keď máš predmety s jednohodinovkami.Neviem či mi rozumieš. Aj keď ta AJ je v tomto dobrá, že tam má tiež viac hodín do týždňa.
Ale zas, dejepis si oduci a má pokoj. SJ pripravuje na monitor a na prijímačky. O to je to zodpovednejšie robota. Takže si z toho výber😉

deedol
16. feb 2018

Necitala som odpovede, ale aj ja som ucitelka a mam aj kolegov muzov🙂 AJ je super (s cimkolvek), moze popri tom doucovat, prekladat, tlmocit... (v kombinacii so SJ by to bolo asi lahsie, ale nie je to podmienkou).

79viktoria79
16. feb 2018

@vamajka ale taky murar kef cuce tolko zatobit je od rana do vecera v robote,niekedy aj soboty,a ked ma živnosť,co vacsinou maju tak si zaplatí odvody a co mu ostsne? tolko co ucitel zarobi za mesiac...

sassannka
16. feb 2018

Veľmi zlý prístup máš a nesprávne sa pozeráš na svojho syna cez peniaze.
Je to jeho život a má právo ísť si za svojim snom. Že v profesii nezarobí nadštandardne? A čo? Žobrák z neho nebude a na slušný živoť bude tiež dosť.
Moja mama tiež nebola nadšená z výberu môjho povolania a jedným z argumentov boli tiež peniaze. A vieš čo? Svoju prácu som vždy robila s radosťou a nad výplatou som nikdy neplakala. Že by som inde mohla zarobiť o 200€ viac neriešim. Nechcem robiť niečo iné, chcem to, čo som si vybrala.
Živí nás manžel, zarobí dvojnásobok z toho, čo ja, no niekoľko krát mi povedal, že mi závidí prácu, ktorá ma baví. Preňho je to LEN práca. 8 hodín denne zabije činnosťou, ktorá ho nenapĺňa.
K čomu je to dobré? Kľudne by mohol robiť niečo iné a za menej. Žili by sme asi rovnako, len by sme mali skromnejšie bývanie a o jedno auto menej.
Čo sa mňa týka, radšej mať šťastný život v byte ako chodiť vynervovaný do domu!

jana_eyre
16. feb 2018

mam kamaratku, ktora ma muza co je ucitel anglictiny, okrem skoly uci aj v jazykovke a myslim ze sa mu celkom dari a ziju si pekne.. mne sa ucitelstvo zase vzdy pacilo, je to narocna ale zmysluplna praca a taka podla mna praca ma byt..

vamajka
autor
16. feb 2018

@sassannka Mas pravdu. No ako pises manzel zarobi 2x viac ako ty. Ale moj syn bude tiez hlava rodiny a tiez ta rodina bude potrebovat urcity standard, nemyslim, ze by sa ti pacilo keby tvoj manzel doniesol domov polovicny vyplatu nez na aku si zvyknuta. Ja si stale myslim, ze muz ma byt zivitel rodiny a nie naopak. bohuzial je taka doba, ze financie treba k zivotu a dobre vies, ze v tom skolstve je to bieda. no urcite mu nebudem branit vo vybere povolania no myslim uz aj na buducnost raz si bude chciet kupit auto vziat hypoteku na byt manzelka pojde na matersku.

tortelinka
16. feb 2018

@alami tak to by som ťa vyviedla z omylu..že dejepis sii odučí a má pokoj....ak to učí fakt dobre, chce to veľa čítať, pripravovať....a nehovorím o seminári- príprave na maturity....to je fakt makačka

tortelinka
16. feb 2018

@vamajka inak aj je super...veď keď zistí že to je o ničom, pôjde robiť niečo iné..u nás je to podobné, chlapi sa dlho neohrejú, najmä ak príde rodina

lula313
16. feb 2018

@vamajka môže si vybrať sj a aj a popri tom pracovať v jazykovke, alebo Doucovat na prijmacky. Keby učil len na ZŠ, tak to by naozaj veľa nezarobil, ale v tej jazykovke sa dá kľudne zarobiť 10eur na hodinu. Svagrova mama si takto vie privyrobiť dalších 400eur a to nevyučuje cez vikend.

alami
16. feb 2018

@tortelinka veď tak to je tak pri každom predmete, ak ho chces učiť dobre. Len že nemáš takú kontrolu a zodpovednosť nad sebou ako pri MAT a SJL. Hoci ty spomínaš zjavne SS a tam je to zas iné,podľa maturitných predmetov.

tortelinka
16. feb 2018

@alami práve pri seminári teda kontrolu máš

janinah
16. feb 2018

Dcéra je Bc. učiteľstvo AJ a ŠpanJ a bola dva roky v Kolumbii učiť deti anglinu.Teraz mgr. štúdium už presedlala,chce ísť na zemědelství v rozvojových krajinách,lebo podľa nej "len" vedieť jazyky a potom ich príp. učiť je málo resp. málo pre ňu.Možnosti sú s tou angličtinou veľké aj popri učení ,dcéra napr. prekladá programy pre jednu tv.My sme prevažne zdravotnícka rodina,lekári a sestry ,ale naše deti ani počuť o tomto zameraní a ani sme ich neprehovárali,obe si vybrali jazyky a myslím,že sú spokojné a aj sa uživia,takže syna podporuj v tom,čo si on vyberie.

petrofka
16. feb 2018

Lepsie je ist studovat jazyky, pretoze raz ak dostane rozum alebo ho ucitelstvo prefacka a bude sa obzerat po novej praci, s jazykmi ma vacsie uplatnenie. To mu vsak nehovorte :D

pallacinka29
16. feb 2018

Môjho brata vždy nahovárali, nech ide robiť učiteľa, že by bol super. Je pravda, že chlapov-učiteľov je málo, tých, ktorých poznám, to robia "na viac ako 100 percent". Mnohé deti ich aj inak vnímajú, doslova "hltajú každé ich slovo".
Vyštudovať jazyky je podľa mňa super, s tým môže robiť veľmi veľa aktivít.
A ako už bolo napísané vyššie, nie je učiteľ ako učiteľ - na univerzitách je to už učenie o úplne niečom inom ako napr. na SOU.
A to hlavné, podpor ho v tom, čo chce robiť. Keby sme sa na všetky povolania pozerali cez optiku peňazí, veď by sa zrútila ekonomika. 🙂

alenka7777
16. feb 2018

@vamajka ahoj.odporucam urcite vystudovat dvojkombinaciu. kvoli uvazku je lepsie mat aj sj. s aj sa nestrati, moze potom robit aj popri ucitelstve nieco. ja som mala viacero mladych kolegov ucitelov a v pohode uzivili aj rodinu v bratislave. vacsinou mali v kombinacii telesnu a popoludni robili trenerov v nejakych sportovych kluboch. a nakoniec mozno vobec nepojde ucit. ja som mala na vyske strasne vela spoluziakov, ktori naozaj boli cely cas presvedceni, ze pojdu ucit a nakoniec, ked prisla v 4. a 5. rocniku prax, tak si to rozmysleli. nas uci z rocnika velmi malo.

sassannka
16. feb 2018

@vamajka Čítala si len to, čo si chcela vidieť - treba sa zamerať aj na druhú polovicu môjho príspevku. Samozrejme by sa mi páčilo viac, keby sa manžel vracal z práce spokojný a usmiaty a nie vynervovaný a znudený. Žiť sa dá aj z nižších výplat a pomerne slušne.

vamajka
autor
16. feb 2018

@sassannka Z nizsich vyplat sa slusne zit neda asi si to este neskusila, ale ako som uz pisala vyssie pokial chlap nezarobi aspon 1200 v cistom tak 4 - clenna rodina vyzije ale zivori

eriksonka1234
16. feb 2018

@vamajka ja sama som ucitelka,dokonca neucim jazyky,ale monentalne v MS( mam strednu pedagogicku, a VS, prvy stupen plus hudobna) mama zo mna chcela umelkynu,nastastie som sa nedala prehovorit, nechcem tu konkretizovat plat,lebo niekto tu pisal,ze nema ani 800€ v cistom......, mam atestaciu,kredity,vo volnom case robim to,co ma bavi,spievam,hram mozno viac ako keby som mala konzervatorium,robim obcianske pohreby a zarobim celkom slusne.Ked je sikovny,tak si pekne zarobi. A s AJ by som sa onho urcite nebala.Podpor ho v tom.

hettinka
16. feb 2018

@vamajka no, môj manžel cele roky zarábal menej ako je uvedená suma a nemám dojem, že by sme živorili...

Ale ani v iných povolaniach nemá čerstvý absolvent hneď nástupný plat v takej výške. Však bol tu príklad právnikov.
Ale niekde idu tie platy hore rýchlejšie, napríklad v IT-sektore, na čo tvoj syn však nemá “bunky”, takze smola. Síce aj v školstve sa to zdvihlo za posledné roky, no stále he to malo. Preto je výhoda, že človek konci o tej 14:30 a dá sa ešte pokračovať v ďalšej práci, pripadne rozbiehať ďalšie osobne projekty. Je smutne, že vysokoškolský vzdelaný človek pracujúci vo svojom odbore musí mat dve prace, aby zarobil na slušný život. Ale na Slovensku je to tak...

hettinka
16. feb 2018

@eriksonka1234 plat bol uvedený čisto zo školy, ten je tabuľkový a občas k tomu malé odmeny.
Tiež viem zarobiť pomimo a mat mesačne viac, ale to musí mat človek fakt 2-3 prace a makať do večera. Trpelo moje hlavne povolanie, rodina a najmä ja. Robila som to veľmi dlho, prišla skoro o zdravie a momentálne som komplet všetky mimoškolske pracovne aktivity stopla. Nateraz...

eriksonka1234
16. feb 2018

@hettinka samozrejme,pokial to ide na ukor rodiny a zdravia treba to vyselektovat. Mna to naplna a nemam pocit,ze tym zatazujem rodinu,kym boli deti malicke a potrebovali ma viac,tiez som im bola k dispozicii non stop,teraz velakrat ani nevedia,ze som mala aj nieco navyse cez den ako len MS, niekedy mam pocit,ze prave moje hlavne zamestnanie je vedľajšie

eliska13
16. feb 2018

@vamajka ja nie som taká optimista ako ostatné ženy a zdieľam tvoj názor, že chlap by mal zarobiť.Hlupo a natvrdo povedané, ale je to tak.chlapec teraz vidí iba svoj sen, ale ty už vidíš o kúsok ďalej účty, hypo...rodina.Ak svoje rozhodnutie myslí vážne nech si už teda vyberie dobrú kombináciu AJ,Dej, ale super by bolo IT, ale čo píšeš ten smer ho asi nebaví
U nás v škole je dosť veľa chlapov skôr starší takmer pred dôchodkom, mali sme 40 tnika učil Geo, Dej, IT veľmi dobrý deti ho zbožňovali odišiel tento rok zo skolstva a venuje sa len IT narodilo sa mu druhé dieťa a tlak peňazí rozhodol.Pisete da sa doučovat, privyrábať nie všetci bývajú vo veľkých mestách, nie všade na dedinách je bežné deti doučovat.mne, keď syn povedal, že majú nového triedneho a učí ich veľa predmetov som mu povedala, že to bude určite dobrý učiteľ, ktorého práca baví, lebo plat má nízky a bude to robiť pre radost.O rok tam nebol, ale bol fakt ľudský a škoda ho

hettinka
16. feb 2018

@eriksonka1234
@eliska13
opísali ste tragédiu nášho školstva... tak to je. Sú tam ľudia, ktorí nie sú na ten plat odkázaní, lebo majú príjmy z inej prace, alebo zarába manžel. No a pár starých učiteľov, ktorí už tam chcú dožiť do dôchodku. Mladi a schopní vydržia krátko, ilúzie ich prejdu, keď treba mat 3 roboty, aby človek splatil hypo a mohol mat deti. A politici len sľubujú a školstvo ide do krachu.
Napriek tomu, je to krásna práca...

fra
16. feb 2018

@vamajka neviem, prečo by len muž musel byť živiteľom rodiny- to je také stereotypné zmýšľanie ... v mnohých rodinach, ktore poznám je to naopak- žena zarobí podstatne viac ako muž a žijú úplne v pohode... dokonca v rodine mojich dobrých priateľov je ten muž učiteľ- je aboslutne dokonaly ako učiteľ a decká ho žerú, zarobí síce nič moc, ale je šťastný (samozrejme, ešte šťastnejší by bol keby bola jeho práca spravodlivo ohodnotená ale všetci veríme, že sa dočká) a šťastné sú aj decká ktoré učí lebo je naozaj fantastický- túto jeho "zaľubu" síce dotuje jeho žena ITčkarka, ale je to napriek tomu jeden z najšťastnejších párov, ktoré poznám, lebo obaja robia prácu ktorú milujú a vážia si jeden druhého .... mimochodom, povedala by som, že na rodičovskej ostáva čoraz viac otcov, aspoň podľa toho, aké ohromné množstvo mužov s kočíkmi vídam na uliciach Bratislavy v pracovnom čase v pracovné dni 🙂