Tehuľky - Budete potrebovať pomoc pri vianočnom upratovaní?
Ahojte, som v 33. tyzdni tehotenstva a doma nas caka po prerabani stupaciek, malovke nielen klasicke upratovanie, ale aj to vianocne . Dalsia vec je, ze ked sa nam narodi babatko, nebudem mat cas na upratovanie. Iste to poznate, novy cloviecik si zaslusi vsetko vonave a cistucke 🙂. Chcem sa opytat, ci ste si upratovale same, alebo vam niekto prisiel pomoct? Predsa len, uz s tym brusikom a ubolenym chrbatom to nie je take jednoduche. Ako ste to mali/mate vy?
Syn sa nám narodil 10.12., pustili nas z nemocnice 13.12., takže všetko ma to čakalo po pôrode, umývala som okná, napiekla som, a bola som v podstate na to aj sama...na malého aj na domácnosť, pretože sestra chodila do práce, a manžel bol 2000km od nás a zvládli sme to aj s malým cloviecikom...keď človek chce a má chuť urobí si vsetko sám...
My presne v deň termínu sme s partnerom skladali nábytok do detskej a verte mi bolo to namáhavé,ale veď tehotenstvo nie je choroba...upratovala som a robila všetko,čo bolo treba,na začiatku tehu sme dokonca všetko dali vymaľovať a potom sme museli aj upratať,samozrejme mamina mi pomohla,ale ja som maniačka,takze som to ešte raz po nej prešla 😄 na druhej strane ten pohyb a celkovo umývanie okien a upratovanie je vraj super a žena rýchlejšie porodí. Ja osobne som síce syna 11dni prenášala😆 no každopádne si myslím,že ako sa ženy cítia, podľa toho sa treba rozhodnúť...zase, veľa energie budete potrebovať po pôrode,tak na čo si ju minat na upratovanie?!😊
@simcika pri poslednom tehotenstve som mala skoro 38 rokov, bola som riziková, po 2 potratoch , pichala si Fraxiparín a starala sa o druhé dieťa (školáčku), psa a manžela 🙂 ... Upratovala som si sama 4 izbový dom, umývala okná, všetko, čo k tomu patrí, piekla... Den pred pôrodom sme robili jarné upratovanie, večer som ešte čistila a umývala garážové státie... O 5.00 ma malý zobudil 🙂 a 6.38 bol na svete 😉 Netreba z toho robiť vedu. Si tehotná, nie chorá. (Aj veľa chorých, či postihnutých žien sa musí o seba a rodinu postarať) Na druhej strane, príde Ježiško, nie kontrola z hygieny, takže to netreba preháňať 😉
Necitala som všetky komentáre. Viem, ze zo zdravotného hľadiska je pre ženu pohyb rukami hore, dolu (umývanie okien, maľovanie, trebars aj oberanie ovocia zo stromu) nebezpečný, resp. môže vyvolať pôrod, a keď nie pôrod, tak sa môže babatku omotat pupocna šnúra... To mi tvrdi švagor, pôrodnik, to sme zažili v rodine. Stará mama 3 týždne pred pôrodom vymaľovala izbu, chcela st. otca prekvapiť, hneď rodila. Ja som v 7.mesiaci oberala čerešne zo zeme, čiže ruky hore, dolu do lavora. .. na dalsi deň som myslela, ze ma roztrhne. Malá mala omotanu pupocnu snuru okolo krku... Ja si tiež myslím, ze tehotenstvo nie je choroba, ale treba si radsej davat pozor ako potom ľutovať, ze da babo narodilo podstatne skôr... alebo sa niečo skomplikovalo... Ako, pretriet jedno okno, dat si pauzu, neskôr zasa... myslim, ze tak by to šlo.... fakt len pokial cítiš, ze ti netvrdne bruško.
@simcika somariny! Rodina ak nema zaujem prist pomoct, nech nerype a strci si svoje fbky niekam! Ak sa da, zavolaj upratovaciu firmu a setri sa!
Sprav vzdy len kolko vladzes.
@ajsha123 ja som vymalovala predsien pred narodenim tretieho a davala som ruky hore cely cas, pred porodom druhej som umyla vsetky okna, lebo som ju prenasala a chcela som to urychlit (nepomohlo, vybolavali).. ani jeden nemal snuru okolo krku.. zato najstarsi ju okolo krku mal a pred jeho porodom som maximalne umyla riad.. 🤔
ako to akoze svagor porodnik fyzicky vysvetluje? ako sa omota snura okolo krku, ked zena dviha ruky? 🤔 moze si obliect sveter, alebo zobrat nieco s vyssej policky?
Keď prerábate tak to urćite sama neupratuj, je to moc veľký bordel a nedá sa to na jeden krát vśetko urobiť. ja som upratovala dom po stavbe a to som nebola tehotná a mala som toho dosť...
Okná sa museli umyť aspon 3 razy aby vyzerali, po umytí kúpelne od špárovaćky som mala svalovicu na chrbte ešte 2 dni. Prachu kopec všade...
@jana_eyre nie, ked si oblečies sveter, nie, ale keď tu činnosť robis dlhšiu dobu vkuse, bez prestavok.
Však ja nikomu netvrdim, ze nemôže umývať okná, ked chce a ma silu, bez zdrav. problemov... Ja som tiez pocas 3.tehu sťahovala, mesiac pred porodom... a to som prenasala tyzden... Ale to ďalšie tehu som nevladala a tvrdlo mi brucho stále... viem, ze tam som si musela viac dávať pozor... napriek tomu som soferovala ešte v den porodu. Ale na veľké upratovanie po prerabke (stavebný prach) by som sa nedala
U nás sa síce neprerabalo keď som bola tehotná ale zateplovali nám činžiak takže okná som musela umyť neviem ale už v kolkatom týždni som bola ale isto to už bolo v 3.trimestri. Inak veľmi veľa mi pomáhal muž a keď sa malá narodila svokra aj moja mama boli u nás prvé týždne. Oni pomáhali s bábätkom a ja som normálne upratovala a to som bola po cisárskom. Sama by som to ale určite nezvládla naozaj veľmi veľa mi pomohol muž. On nemá problém navariť ani upravovať. 😊
da sa vsetko zvladnut vsak sme zeny 🙂 netreba vsetko naraz ale postupne, ja som 2 tyzdne pred porodom umyla okna a vytepovala koberec aj u sestry som bola na zabijacke a nesedela som na zadku...
@simcika ja by som so zohnala pani na výpomoc.. si už vo vysokom štádiu tehotenstva. To že sa budeš naťahovať s mopom ti nestojí za predčasný porod! A že sme rozmaznana generácia matiek? 😂 doba sa mení, začína byt bežne, že keď niečo nestihas/nezvládas, zavolas si službu. Dôležité teraz je, aby si bola v pohode ❤️
Na konci 8mesiaca sme sa stahovali z bytu do domu.Muz musel do prace a na mne bolo upratovanie a odkladanie veci.Komplet vsetko pozmyvat, povysavat aspon 3x, vyprat, nabytok premistnit(skrinky a mensie veci), potriedit veci a poukladat do skrin.K tomu este 1,5rocne dieta.Vsetko som zvladla.Ja som mala bezproblemove tehotenstvo, takze som v pohode makala az do porodu.Jasne, ze som nedrhla 12hodin v kuse a ze mi to trvalo 3x dlhsie lebo som potrebovala oddych ale dala som to
ja keby som aj chcela tak by mi to manzel a rodina nedovolili upratovat. mam 3,5 rocnu dceru a 5 tyzdnoveho syna a medzi nimi som bola tehotna a prisli sme o babatko. kto zazije nieco take, inak sa stavia k tehotenstvu a viac si na seba dava pozor.
@simcika tak v prvom rade ty musíš vedieť ako sa cítiš, ja som upratovala dosť dlho (samozrejme závisí od náročnosti, okná mi prišla umyť sestra pre pôrodom) ale ja si najlepšie poriadim sama. A po narodení by mal byť prečo problém s upratovaním? Netvrdím že to má byť priorita, a niekedy sa kašľať na neporiadok, ale všetko sa dá. Hlavne závisí od toho ako sa cítiš,
@simcika ja si myslím že keď si človek vie pomôcť prečo nie...Ja chodím občas upratovať byty...A som aj mama na materskej...Je to veľká pomoc...A hlavne po prerabke...pri prvom synovi som len cesto pred Vianocami miesila a začala som sa otvarat...A to som bola 7m tehu...A pri druhom som ešte vyupratovala cely byt popri kontrakciach a potom išla rodiť....
@jana_eyre presne aj ja aj pri jednej a aj pri druhej,myvala okna,vesela zaclony,behala po rebriku takom malom.Mam sice obidve deti narodene sekciou,ale bez problemou.Skore jedna 9:10a druha 10:10.Dokonca keby som nemala planovane sekcie,tak ich prenasam,kedze sa im nechcelo von 😁Tiez prvy krat pocujem ze tym ze clovek ma ruky hore,ze to sposobi otocenie pupocnej snury.Viem ze to skor mohlo vyvolat porod.Co viem ja tak otocenie pupocnej snury ma na svedomi to,ze babatko ked sa pretaca dole hlavou,tak vtedy sa moze zamotat a tym ze rastie,tak snura mu zacina prekazat.No ak sa podari tretie neskorsie,opytam sa na to mojho doktora.
Ked som bola v 7mesiaci tehotenstva s druhým dieťaťom, nad nami v paneláku vyhorel byt. Umyvacka,najskor vytopila 4poschodia a potom zoskratovala a začala horiet... bolo to 27októbra.
Takze ked som prisla domov z práce a otvorila byt zaliala ma voda ktorá tam stála asi 4,h . Poviem vám nebolo mimi vsetko jednook. Tie pocity bezmocnosti ze co teraz dalej nezelam nikomu.
Nevedela som co mamsa skor robit. Jedno dieta bolo v škôlke. Manzel na ceste domov. S placom som obvolala komu by sa dalo pristtak mi, pomoct , ale to uz aj tak nemalo zmysel..všetko bolo zničené od vody...a ten nehorázny smrad... nerada na to spomínam.
No a potom to začalo
Prerabka bytu.. kompletna..museli sme menit podlahy nabytok, dvere zarubne, škriabať steny a malovat na novo. Plus uz ked bol byt v takom rozbombardovanom stave prerobili sme jadro a kupelku. Všetko sme si robili sami so svagrom. Ale co sa tyka upratovania ...viete si predstavit. Ten bordel.. vsetko som robila sama. Nemal mi kto pomoct. Takze konecne ako tak doupratovane som mala az v marci mesiac pred termínom pôrodu. Toto uz nikdy viac nechcem zažiť
@lumo0304 vôbec nezávidím vlani sa aj náš neďaleko našej bytovky stalo že v byte na 5 vybuchol domáci krb a začalo horieť byt bol na totalku a okolité byty či hore či dole zaliate vodou alebo obhorené bolo mi ich neskutočne ľúto takto pred sviatkami sa im to stalo tento rok im to dávali do poriadku.. vôbec si to neviem a ani nechcem predstaviť.

Vsetko zalezi od toho, ako sa ty citis. Ak je tehotenstvo bezproblemove, tak fyzicka aktivita mu neubluzi. Ja som v 37.tyzdni bola pomahat sadit zemiaky na poli, klakla som na styri, brucho som tahala v jarku na zemiaky, tyzden pred porodom som bola na zabijacke dvoch prasiat, stravila som 2 dni od rana do vecera na nohach a 2 dni pred porodom som dala prechadzku v dlzke 8 km. Citila som sa velmi fajn, aj ked brucho som mala obrovske, okrem obcasneho potahania v krizoch ma nic nebolelo. Ale ja som bola na pohyb zvyknuta, s manzelom sme chodili na vecerne cca dvojhodinove prechadzky, takze moje telo bolo na pohyb zvyknute. Takze vsetko je len na tebe, ci sa na to citis. Ak mas aj pocas tehotenstva vela pohybu, tak to pomalicky zvladnes, ak nie, bude lepsie zapojit niekoho dalsieho. Kazda sme ina, kazda tehulkovanie inak znasame. Takze tazko radit, ked ta clovek nepozna, co dokazes 🙂