icon

Tehuľky - Budete potrebovať pomoc pri vianočnom upratovaní?

simcika
4. dec 2018

Ahojte, som v 33. tyzdni tehotenstva a doma nas caka po prerabani stupaciek, malovke nielen klasicke upratovanie, ale aj to vianocne . Dalsia vec je, ze ked sa nam narodi babatko, nebudem mat cas na upratovanie. Iste to poznate, novy cloviecik si zaslusi vsetko vonave a cistucke 🙂. Chcem sa opytat, ci ste si upratovale same, alebo vam niekto prisiel pomoct? Predsa len, uz s tym brusikom a ubolenym chrbatom to nie je take jednoduche. Ako ste to mali/mate vy?

misinka0611
4. dec 2018

Ja som síce sa dozvedela, že som tehotná pred Silvestrom, ale ako tehotná som sa sťahovala a upratovala novostavbu. Este v den TP som umývala francúzske okná, pomáhala som maľovať , robit parkety. Nikdy som nemala potrebu žiadať o pomoc, este chlap ma brzdil, no ja som mu vravela ak nieco sama si pojdem ľahnúť/ oddýchnuť.

Načo silit tie Vianoce? Ked nebudeš vladat napečies menej. Ked nebudeš vladat ist na nakup pojde muž. Všetci upratuju ako sialení. Proste urob tomto vládzeš a ostatne ti môže byt ukradnuté .. kontrola z hygieny ti nepríde...

yanni
4. dec 2018

@misinka0611 Presne si to vystihla. Vsetci upratuju ako sialeni. Mne to pripada, aka keby ludia upratovali len dva razy do roka: pres Velkou nocou a pres Vianocami. A zbytok roka maju svincik.

misinka0611
4. dec 2018

@yanni Presne ! A toto tu každý rok. Ja by som sa urcite v 33 týždni nezamyslala nad vianočným upratovaním. Ani ako netehotna sa nad tym zamýšľam. Ten co upratuje priebežne / podľa potreby vôbec nemusi riešiť nejaké “ vianočné “ upratovanie. Sviatky , pohody , pokoja? Nie stresu, naháňačiek, a predhanaciek v darcekoch. Niekedy mi to tu tak príde, ze namiesto “ Jeziska “ ma prísť kontrola z hygieny 😁

yanni
4. dec 2018

@misinka0611 No ja neviem. Pre mna je to uplne blby zvyk. Ved ked upratujem priebezne, nemam doma nasr....
Ja napr. nemam este nic. Akurat medovnicky napecene.Aj to len preto,ze dcera chcela "vytlacat". Neriesim zatial ziadnu vianocnu vyzdobu, o stromceku radsej pomlcim, ani len ten adventny veniec nemame, jednoducho nebol cas. A vobec mi to netrha zily😂

rebeca40
4. dec 2018

@simcika ja osobne aj ked sa vravi,ze by sa to nemalo som pri synovi este v 33 tt umyvala okna + klasika predvianočne cistenie pečenie este aj sestre som šla pomahat upratať po stahovani ja som bola akčná tehuľa a možno sa mi to aj vypomstilo lebo bol maly domotany v pupocniku a narodil sa v 38 tt.

sandri
4. dec 2018

@simcika podla mna zalezi aj na tom, ci si z velkeho mesta, alebo z dediny. V mestach je uplne bezne si niekoho zavolat na upratovanie. A ked mas byt za rozmaznanu - rodine povedz, ze si to spravila sama a v skutocnosti si na to niekoho zavolaj. 🙂 ja zvyknem umyvat okna aj v zime. A pre mna je vianocne upratanie take, ze upratujem aj na miestach, kde sa bezne nedostanem. Napr. odtiahnem gauc, vytiahnem spod postele perinaky a umyjem tam zem a pod.

jahodka11
4. dec 2018

Ja som mala 3 mesiace do pôrodu, 4 ročného syna a dokázala som este aj pobalit veci a presťahovať nas do inej krajiny...ked musis, zvladnes oveľa viac ako si myslis 🙂

misinka0611
4. dec 2018

@yanni Adventný veniec ani my nemame, maximálne na dverách mam ozdobu. Svetielka neboli a ani nebudú. Vianočný stromček den pred 24. Napecene mam to sa priznám. Som od 9.11 do 19.12 sama doma so 14mesacnym, pride mam kamaráti 22.12 na rozlúčku ( odchádzame do Ruska na nejaky cas ) na Silvestra + vybavovačky budeme mať, preto ja nic nesilim chceme si Vianoce užiť v pohode a nie v nejakej dokonalosti. Ak nieco nebude tak nebude. Netreba to prehánať 🙂

michaelamedova
4. dec 2018

ja som si tiež riadila všetko sama uz som prenášala a chcela som to mať vo najskôr za sebou tak som robola všetko možné okná , dlážku kúpeľňu schody v bytovke a nakoniec som aj tak musela vyvolavacku 😝

vroni
4. dec 2018

Ja mam upratovacku cely rok, pred Vianocami nic specialne upratovat nepotrebujem. A v tehotenstve uz vobec nie. Rodinu by som na upratovanie nezavolala nikdy. Pocuvat blbe plky a este byt “vdacna“ - dakujem, neprosim. Zavolam si babu na upratovanie, blbe plky mozem mat ja a vdacna byt tiez nikomu nemusim. Ano, som rozmaznana, bezruka a uplne neschopna. A dobre sa na tom bavim.

simcika
autor
4. dec 2018

@misinka0611 súhlasím, len som vyššie spomínala, že od leta sa borim prachom a prerabali nám stúpačky, plus mame teraz este nejaké malovky a podobne. Ale to sa zvládne.

simcika
autor
4. dec 2018

@vroni presne tak... Ja nemám problém si zavolať babu... Spomínala som to. 🙂

simcika
autor
4. dec 2018

@jahodka11 no len pár týždnov, možno mesiac... Možno viac, je predsa len iný level. Naprikad to moje brucho, mam ho dosť veľké, mi závadzia a z toho mam bolesti chrbta a niekedy aj rúk.... Čiže ja si spravím co môžem, ostatne mi pomôže muž a keď bude treba, zavolám si pani na upratovanie... A ako aj ženy poradili, nebudem si znepríjemnovat posledný mesiac tehu stresom a naháňanim sa za dokonalosťou. 🙂

simcika
autor
4. dec 2018

@sandri z mesta 🙂

simcika
autor
4. dec 2018

@rebeca40 ved toto! Netreba to preháňať...

simcika
autor
4. dec 2018

@yanni toto ma úprimne rozosmialo, skoro ako u nás 🙂

anve
4. dec 2018

@simcika joj akurat riesim tento problem🙈 mame novy dom este v nom nebyvame...pomalicky sa dokoncuje a koncom decembra sa mame stahovat...takze mam dom na ktorom maka muz ja tam chodim upratovat...postupne...potom sa staram o domacnost,kde pracem,periem,varim...medzi tym periem detsku vybavicku,zehlim...a poviem ti uz nevladzem som v 33tt...a stahovat sa mame o 3 tyzdne...bolalit cely byt..vyupratovat novy dom..prestahovat...vybalit a este vyupratovat cely byt a odovzdat...neviem ako to zvladnem...a mam pocit,ze kazdi na mna kaske a tvari sa,ze ma toho strasne vela...cize viem ako sa ja zachovam tiez sa budem tvarit,ze nevidim,nepocujem....a na upratovacku nejako nevychadzaju peniazky...cize mi nic ine neostava len to s muzom zvladnut.😕

yanni
4. dec 2018

@jahodka11 No moja, 4 mesiace do porodu som ja ani poriadne nevedela ze som tehu. Ja som a aj bola vzdy akcna v tehu. Len napr teraz ma to caka o 3 tyzdne, pres 2 tyzdnami som este letela zo Saudi spät do DE, tahala za sebu kopu batoziny, trojrocnu copanu a este aj tu blu Aircraft sedacku. Ja mam ale stastie, groucho nejak extra velke som nikdy nemala, akurat ze teraz mi uz tvrdne a podvecer uz som na odpadnutie. Nejake Vianoce ma nevyvedu z miery. Ked niekto chce gruntovat, prosim. Ja si chcem vylozit nohy a cakat na porod.

yanni
4. dec 2018

@simcika A nie? Vsetci sa blaznia ako key fakt do kazdeho domu kontrola z hygieny, socialka a neviem kto vsetko chodil.

letfenixa
4. dec 2018

@beky1813 Cez vikend sa ma opytala mama, ako planujem vianocne upratovanie. Chvilu som cakala, ci sa zasmeje, ale nie, ona to fakt myslela vazne! Napriek tomu, ze ma pozna. Tak som povedala, ze nijako. Ze upratujem priebezne a musi to stacit. A vobec ma nezaujima, ze ona, ked sme boli s bratom mali, upratovala po nociach. Vianocneho upratovania mam z domu po krk.

simcika
autor
4. dec 2018

@yanni ano, ja keby som nebola tehotna a nemame po prerabke, tak v pokoji upratujem ako vzdy a pohoda 🙂

yanni
4. dec 2018

@simcika zavolaj si na to prerabkove upratovanie nejaku babu. Kasli na to, namakas sa este dost.

simcika
autor
4. dec 2018

@anve uuuuplne ta chapem, nemaj obavy, zvolni a vsetko postihate - nikdy nic nie je tak idealne - to by sme len chceli a je to zbytocne.

hettinka
4. dec 2018

@simcika upratovala som si sama s manželom, ale neprekonala som sa, koľko som stihla, toľko. Radšej trocha neporiadku, ako porodiť predčasne.

enulix
4. dec 2018

@simcika ja som aj pri rvom a aj pri druhom tehu upratovala sama.A to prva sa narodila dva dni po velkej noci.Druha tyzden pred velkou nocou ale velke upratovanie som robila dva tyzdne pred porodom.Umyvanie okien,zaclony atd..dokonca kedze druhy porod som mala planovany,tak este den pred porodom som stihla vytepovat gauc a vsetky koberce.Ale je pravda ze som nemala ziadne komplikacie a ku koncu tehotenstva som mala velmi vela energie,asi to bolo tym ze som vsetko chcela postihat este kym pride krpec.Tiez som clovek ze vsetko si musim robit sama,ci piect,alebo upratovat,inac by som bola nervozna.😂

pehavynostek
4. dec 2018

My sme sa po kompletnej rekonštrukcii bytu sťahovali, keď som bola v piatom mesiaci. Sestra mi bola umyť okná, pomohla zotrieť podlahy... inak som si robila vsetko sama, aj do práce som chodila. Priebežne sa to dalo zvládať. Aj po rebríku som chodila, keď som umývala a zariaďovala kuchyňu, šatníky... Závesy som vešala asi mesiac pred pôrodom. Tehotenstvo bolo ok. Ak by som mala ťažkosti, neriskovala by som...

andulka1610
4. dec 2018

@simcika ja som si upratovala sama, dokonca este aj v 42tt aj ked uz nie celkom obratne 🙂 po porode som mala dva tyzdne maminu na pomoc ale to skor k dietatu a potom opat vsetko sama, muz samozrejme pomahal a pomaha ale kedze robi ma smeny a v celku dost nejako som si to vzdy vedela zadelit a to ma mala uz dva roky 🙂 ale jasne pokial budes unavena vsetko pocka a sup spinkat ci uz ako tehu alebo s malym

belawejakhora
4. dec 2018

No vlastne to závisí kto sa ako cíti ale aj keby ste bola deň pred termínom tak vlastne sa nic nestane.

sticker
viky8
4. dec 2018

No, ja som na Vianoce bola cca 5-6mesiac? (Už ani pomaly neviem ako sa to počíta 😅) termín som mala presne na veľkonočnú nedeľu (u nás sa rovnako upratuje Vianoce aj veľká nOC) oboje upratovania som zvládla sama ...a to sme asi 2 týždne pred vianocami dorobili kuchyňu s obývačkou ....pred vianocami som si ešte tepovala koberce ručne, pred veľkou nocou dom +dvor a dá sa to pekne zvládnuť (ak nemáš žiadne zdravotné komplikácie) ja by som to od niekoho cudzieho nechcela, necítila by som sa dobre .... A keby mi majú prísť pomáhať mama alebo svokra, tiež majú predsa dosť svojho, tak by som sa od hanby asi prepadla. Keď sa robí postupne, dá sa to, treba si popri tom aj oddýchnuť a nepretazovat sa.

jana_eyre
4. dec 2018

mne sa pri prvych dvoch detoch ponukla svokra, ako mi vyglancuje dom od strechy po prizemie.. aj ked sme sa nastahovali do domu (len to som nebola tehotna) odmietla som, ani od mamy by som to nechcela.. neviem, moja domacnost, co stihnem, stihnem, co nie ostane tak a urobim ked budem mat cas a energiu.. kazdy ma toho dost, ja rada pomozem, aj o pomoc zaziadam ak ju potrebujem, ale pomoc vyuzivam len v nutnych pripadoch (ako ked musim ist na pohotovost s detmi, som v nemocke, alebo mam silnu migrenu a podobne)

samozrejme chapem ak niekto pomoc pouzije na upratovanie, alebo si zaplati firmu, ale ja na to niesom.. a moja domacnosta od dokonalej daleko, tretie dieta uz teda urcite neprislo do vyglancovaneho domu, ale aj to raz pride.. ked budu vsetky deti plnohodnotne pomahat, tak potom 😂