icon

Tehuľky po IVF. Pokecáte?

rebeka33
24. jan 2011

Chcem osloviť dievčatá, ktoré podstúpili IVF_ka a podarilo sa im otehotnieť. A teraz by sa radi podelili o svoje pocity a problémy. Hoci ako v téme ,keď som chodila sú perfektné baby ,ale je mi ľúto tých čo im to nevyšlo ,alebo ma MA a ja tam bude rozoberať radosť s tehu knižky. A medzi prirodzenými tehuĽkami mi neodpovedia,kedy vysadili prednison a utroš. Tak sa podobne cítite- ozvite a snáď si pomôžeme ak to bude treba. 🙂 alebo len tak pokecáme.

martini
1. apr 2011

@gazovicka ja tiež beriem utrogestan, ale rano 4 a večer 4. Ešteže to bolo len také jednorázové.

martini
1. apr 2011

Baby, dnes mi brala sestrička u gynekológa krv na testy KS, Rh, KO, Ptl. Viem, že tie prvé dve skratky sú krvná skupina a Rh faktor, ale netuším čo je KO a Ptl? Len som to tak zo zaujímavosti chcela vedieť. Neviete niektorá?

katy2
1. apr 2011

@martini KO krvny obraz Ptl asi protilatky - teda ja som Rh neg. a protilatky mi robili

martini
1. apr 2011

@katy2 KO krvný obraz - jasné. A to Ptl neviem či sú protilátky, lebo zasa inde mám v zozname vyšetrení napísané, že protilátky konkrétne a nie touto skratkou...ale môžno...
A prečo ti nerobili protilátky, keď si Rh negatív? Ja som tiež negatív - O minus. a práve preto, že môj mm je O plus, tak mi vraj urobia každý trimester protilátky...

martini
1. apr 2011

@katy2 jáj...asi sú to protilátky, ale nie Rh protilátky, ale nejaké iné.. ???

katy2
1. apr 2011

@martini robili mi protilatky 😉 aj v 1.tehu robili - ja som B-
tak potom neviem, co je Ptl 😖

martini
1. apr 2011

@katy2 😀 😀 😀 ja neviem ani čítať...mám halucinácie, videla som tam, že "protilátky mi nerobili"... som dopadla, buď neviem čítať alebo som sa zbláznila...žeby to tehu zabíjalo aj moje neuróny?

katy2
1. apr 2011

@martini tomu sa hovori tehudemencia 😀 😀 😀
ale, v pohode.. aj mne sa stava, ze precitam ine, co tam v skutocnosti je 🙂

martini
1. apr 2011

@katy2 ja ju teda fakt mám...najprv som každý deň niečo zabudla a teraz toto... no hádam sa to neprenesie na dieťa 😀
Kedy ideš na kombinované testy k dankovčíkovi, teda tej jeho kolegyni?

katy2
1. apr 2011

@martini v stredu 6.4. Uz sa tesim, ideme aj s mm, takze aj on uvidi drobca 🙂

martini
1. apr 2011

@katy2 tak to máš cobydub...🙂 držím prsty. Ja som objednaná na 26.4., ešte musím trošku počkať.

katy2
1. apr 2011

@martini to ti zbehne ako voda 🙂 a dakujem 🙂

gazovicka
1. apr 2011

@martini niektore z toho bude aj stitna zlaza... tiez mi brali 4 ampulky krvi na tieto 4 testy... krvny obraz, ja som negat a muz pozit (chvalabohu, lebo opacne by to mohol byt problem, ale to tusim az pri druhom tehotenstve), a zistili mi ,ze mam zvysene hodnoty na stitnej zlaze, potom ze mam malo cervenych krviniek...

martini
1. apr 2011

@gazovicka ahoj. mne brali len tri ampulky krvi, tak neviem čo ti urobili naviac. škoda, že to nevieme. a ak si ty negatív a mm pozitív, tak to je podľa mňa tá horšia verzia (aj my to tak žiaľ máme, ja som 0 mínus, mm je 0 plus)... lebo keď si Rh negatív, tak tvoje telo teda nemá Rh antigén a ak je otec Rh pozitív, tak je viac pravdepodobné, že bábo bude Rh pozitív (lebo väčšinou je Rh pozitív od oboch rodičov dominantné, ale nie je to pravidlo) a teda tvoje telo ako telo matky pri styku s krvou dieťaťka Rh pozitívneho začne vytvárať proti tomuto antigénu protilátky. ...aspoň ja som to tak pochopila. ale keďže ja fakt trpím tou tehudemenciou, tak už za seba ruku do ohňa nedám 😀. No veď radšej sama pozri, napr.:
http://primar.sme.sk/c/4116812/rozne-rh-faktory...

gazovicka
2. apr 2011

@martini tak teraz mam tehudemenciu ja.... 🙂 ja som si precitala tuto diskusiu : https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/kto-mi-vysvetli-tieto-vysledky/ a aj tak som to poplietla.... 😀 preprac za zavadzanie, neviem, ako som to citala... zatial mi protilatky nerobili,... mam ist na dalsiu poradnu az 19.4., uz sa neviem dockat, ci je vsetko v poho, pripada mi to ako vecnost... boze, tiez by sme tam mohli chodit aj castejsie, nech sme si viac na istom 😉 a ty si prvykrat tehotna?

martini
3. apr 2011

@gazovicka tých informácii čo my (baby po IVF čo sa vzdelavame aj tu na MK) vieme o oplodneni, spermiach, vajíčkach, embryach, ich vývoji, tehotenstve... Je fakt dosť a to že sa nám občas niečo popletie je normálne. 🙂 Ja som tehu 1.krát. Ja mám zasa gynekológa, čo chce aby som chodila k nemu na ultrazvuk každý týždeň. A som čítala, že to vraj tiež nie je ideálne. Tak neviem. Zatiaľ so mu sem tam odolala ;) a bola som na UZ len 2x. Som objednana na 3D a kombinované testy na 26.4., tiež sa mi to zdá ako večnosť.

gazovicka
4. apr 2011

ahojte dievcence.. ako sa dnes mame?

martini
4. apr 2011

@gazovicka celkom okej. je normálne, že som v páse pribrala o 8 cm tak skoro? môže to byť aj stimuláciami, nie?

rebeka33
autor
4. apr 2011

@ahojte, máme sa dobre. Poradňa v stredu ,tak sa na malú teším, že ju znova uvidím. Ja som chodila na USG každé 2 týždne a to bolo tak akurát. Viac čakať by som nebola vydržala. teraz chodím ,každé 3týždne.Ale už sa tak veľmi nebojím.A to ,že priberáte je z hormónov. Ja som brala3x2 utroš a prednison a pribrala som za prvé 3 mesiace 10-11 kg. A ked som to v 11-13tt vysadila ,tak priberám po 1 kg za 3týždne, medzi poradňami.
Prajem pekný večer.

kosodrevina
4. apr 2011

ahoj, pozdravujem všetky tehutky
pozerám, že sa rieši už aj priberanie, ja som doteraz cca 10 kg, väčšinu prvé tri mesiace, zrejme z hormónov a aj z toho, že jedine keď som jedla mi bolo lepšie 🙂 ale prsia mám že mega 😀 dúfam, že sa už zastavia....
a ultrazvuk som mala doteraz asi 6x, do "veľkého" ulrazvuku v 30 týždni predpokladám, že dám ešte 1x a myslím, že stačí.... hlavne, aby som bola ja spokojná, že je malá ok.....
už sa učím užívať si tehotenstvo....

gazovicka
5. apr 2011

@martini tak to teda neviem.... my to mame horsie, lebo cokolvek sa deje, na vsetko mi doktor povedal, ze moze byt tym IVF, lebo to je obrovsky zasah do organizmu 🙂 .. takze netusim,.. ja sa az tak nesledujem v presnostiach, nemeriam sa teda, ale pribrala som tiez... aj ti je vidiet brusko? mne tak miniaturne, asi by to nikto nezbadal okrem mna 🙂 .. dnes idem na endokrinologiu na obed, tak som zvedava, ako dopadnem... potom dam vediet... a tebe pokracuju stale tehotenske priznaky? mne bolo vcera kupodivu a aj dnes velmi dobre... absolutne nic som nikde necitila.... a potom tu chytam take haluze, ze pridem k doktorovi a zisti mi, ze babatku prestalo bit srdiecko.. ach jo.. to mam tym, ze to tu citam... ani prsia ma nebolia... ... pekny dnik prajem...

gazovicka
5. apr 2011

@rebeka33
@kosodrevina ahojte, dievcence, ja vam tak zavidim, ze uz ste prekonali to najtazsie obdobie.... tiez beriem utrogestan stale... ja som bola na ultrazvuku 29.3. a dal mi dalsi az 19.4... nie je to neskoro dost? nemali by byt po IVF castejsie? hrozne sa bojim, ze ked tam pridem a povie mi, ze pestalo babenku bit srdiecko... toho sa bojim najviac... citila by som nieco? lebo ja moc priznakov teda nemam... sem tam ma picha v podbrusku a to je vsetko... prajem vam krasne tehulkovanie..... 🙂

martini
5. apr 2011

@kosodrevina @rebeka33 deťurence sa vo Vašich bruškách majú dobre a vy si konečne užijte naplno ten pocit, že v lete budete maminky 🙂 Aj my sa s gazdovickou tešíme, že sa o 2 - 3 mesiace dočkáme takéto pocitu.

@rebeka33 Bola si nakoniec na tej amniocentéze alebo ťa úspešne minula? Tiež som sa rozhodla ignorovať gynekologove predstavy o každotýždňovom ulzrazvuku a trošku mu odolám a pôjdem tam vždy tak raz za 10 - 14 dní, nech mám zasa na druhej strane dušičku na pokoji, že je všetko ok.

@gazovicka pribrala som dosť, ani do jedných jediných pôvodných nohavíc sa nezmestím. A bruško je, ale iba také mini, ale vždy večer sa poriadne nafučí a vyzerám ozaj tehotne 🙂 sa pyšne pred mm premávam a vytŕčam bruško v obtiahnutom tričku 😀 Inač ja mám príznaky ako ty - sem tam niečo v podbrušku zabolí, ale prsia nebolia. Horšie spím.

kosodrevina
5. apr 2011

@gazovicka
buď v kľude (ľahko sa povie 🙂, ja som bola tiež nesvoja...
teraz (a ani v 10. tt) už pre mňa nie je žiadny rozdiel medzi tehotenstvom po IVF a "normálnym" tehotenstvom, hormóny snáď pomaly vymiznú 🙂 a zostanú len tie tehotenské, a tie sú teda tiež pecka 😀
aj teraz mi to ide hrooozne pomaly, ale už sa toho vlastne toľko udialo, ultrazvuky, poradne, amniocentéza, morfologický ultrazvuk.... ja mám ale šťastie, že chodím do roboty, doma na PN by som sa asi sledovala, takto som v práci, medzi ľudmi, večer prídem domov, padnem a spím.... 🙂
ja som si hovorila, že babatko vydrží, a keď nevydrží, bolo choručké..... nemôžeš mysliť, že mu nebude biť srdiečko, to je blbosť, to by si sa scvokla 😒 a aj tak by si nič necítila, tak sa zbytočne netráp.... stále pri akomkoľvek podozrení, že niečo nie je ok, môžeš skočiť na pohotovosť a budeš zas kľudná.....
mňa tiež na začiatku len občas pichlo v podbušku a narástli mi kozy .... žiadne iné významné zmeny sa nediali 🙂

gazovicka
5. apr 2011

@martini haha, si ma rozosmiala.. lebo ja tiez vecer od jedla ho mam nafuknute, a potom sa pred zrkadlom pretrcam, ze rastie 🙂 ... ja zasa spim dobre kvoli tomu utrogestanu.. ked som ho postupne vysadzovala, tak sa mi spalo horsie, ale ked som ho nasadila naspat v plnej davke, tak je to dobre.. ale beham v noci na zachod.. a to sa cudujem, ze ty spis zle po tej konskej davke (4 na noc), co si davas.... 🙂 nevadi, davaj si tehotenske veci, ved niektore uz nosia v druhom mesiaci...

gazovicka
5. apr 2011

@kosodrevina dakujem.. potesila si ma a aj utesila.. viem, ze to takto musim brat, len je dobre, ked mi to obcas niekto pripomenie... asi by som nemala citat vsetko, co sa tu napise....

martini
5. apr 2011

@gazovicka máš pravdu, tiež si niekedy hovorím, že nevedomosť je sladká... 🙂

nemko
5. apr 2011

ahojte kocky, tak ja som sa prave dozvedela, ze cakame dvojicky 🙂)))

gazovicka
5. apr 2011

@nemko gratulujem... a tesis sa? si rada, ze dvojicky?

gazovicka
5. apr 2011

@martini svata pravda....