Teritoriálny kocúr: ako naučiť túlavého kocúra na život v byte?

nicolejeuzobsadene
18. dec 2019

Dobrý deň. Žijeme v byte so záhradou, z ktorej sa mačky vedia dostať mimo záhradu na ulicu. (To nie je problém, každý druhý sused má mačku žijúcu na záhrade a v jej okolí. Vedia si povandrovať aj v susedných záhradach. Odtiaľ (z ulice) náš kocúr prišiel, podľa veterinárky mohol mať 3 roky. Teda aktuálne môže mať 4 roky. Nič o jeho živote bohužiaľ nevieme. Prišiel však čistý, normálnej váhy, bol prítulny, hoci trochu nedôverčivý zo začiatku. Predtým ho tu nikto nevidel, chodil pravidelne na jedlo, na pozemok. Po čase sme usúdili, že nemá kam ísť. Pravdepodobne bol neskorej kastrovaný, pretože je teritoriálny a pôvodných dvoch mačacích obyvateľov cca 7 ročných kocúrov vyháňa zo záhrady, lahá si na ich miesta, jedného dokonca bije a škriabe až ma malé rany. Nie je to veľmi vážne, ale určite to narušuje pohodu pôvodnych kocúrov. Väčšinu času je vonku, hlavne cez leto. Sem tam loví vtákov, domov sa prichádza najesť, oddýchnuť si, potúliť sa a následne zamňauká pri dverách a púšťame ho von. V zime je samozrejme častejšie vnútri, no stále je vonku dlhší čas. Vždy keď chcel, pustili sme ho dovnútra či von. Kvôli ubližovaniu druhému kocúrovi nastal problém. Sme v podnájme, preto je náš kocúr vnímaný ako votrelec. Potrebujeme riešiť situáciu, no neviem ako najlepšie, hlavne pre nášho kocúra. Možnosťou je naučiť ho žiť v dvojizbovom byte (už aj predtým mal záchodik, hračky, škrabadlo s pelieškom) alebo ho darovať do inej rodiny s domom (čo však by mohlo byť veľmi stresujúce začať znova dôverovať, pravdepodobne bol vyhodený alebo sa stratil, no skôr si myslíme prvú vec) treťou možnosťou je dať ho do útulku, kde by bol celý čas vonku, ak by chcel sa schovať schová sa tepla, chodil by si kam chce a vracal by sa na jedlo, no veľa lásky, dôverného vzťahu a pohodlia by nemal na čo bol doteraz zvyknutý. Nevieme čo robiť. Nechcem ho ani opustiť ale ani mu spôsobovať veľmi stres. Dnes je prvý deň, kedy som ho ráno štandardne po jedle nepustila. Najprv asi pol hodinu mňaukal, potom bol prekvapený a chodil za mnou s prekvapeným výrazom či ho počujem. Následne si na mňa lahol a bol na mne pol hodinu, čo vôbec nerobil, len chvíľu vždy. Vyzeral šťastne, bol prítulny viac a dlhšie ako obyčajne. Následne opäť mňaukanie pri dverách. Vyskakuje na parapet a pozerá sa von z okna. Zdržiava sa v mojej blízkosti celý čas. Bežne leží na svojich troch miestach, kde ma pokoj. Neviem čo prežíva a čo si myslí. Nechcem robiť paniku, vyzerá, že je v pohode, ale možno si myslí, že o chvíľu ho pustím a tak nemíňa energiu a spí. Je to len prvý deň, možno si zvykne veľmi rýchlo, no neviem do akej miery si zvykne cca 4 ročný kocúr na byt, keď bol pravdepodobne celý život dobrodruh. Hádam som napísala všetko potrebné pre predstavu jeho minulosti a situácie. Ďakujem pekne za názory a rady kde by mu bolo najlepšie, prípadne ako ho naučiť na byt bez togo aby toľko nemňaukal a bol pokojný alebo ešte ao zabrániť tomu malému teroru na záhrade s ostatnými kocúrmi.

luba41
18. dec 2019

kastrovaní kocuri / či v skorom alebo neskoršom veku / si strážia svoje teriorium , tak preto vyhána ostatných nekastrovaných..tí ostatní - sú kastrovaní? to sú vaši kocuri? a sú vnutri aj vonku? určite si vie zvyknut aj len v byte, aj v takomto veku..
@nicolejeuzobsadene

0silvia0
18. dec 2019

@nicolejeuzobsadene ja by som mu to chudákovi nerobila, že ho zatvorím len doma, keď je zvyknutý behať kade tade a žiť svoj mačací život. Skôr by som poriešila tých ostatných kocúrov, nech sa vykastrujú aj oni, možno by sa tá ich kocúračia hrierarchia nejako zmenila.

luba41
18. dec 2019

a zatvorený vobec nebude chudák..život vonku vobec nepotrebuje..chudák je vonku - kde na neho číha samé nebezpečenstvo..vonku sa mačky aj kastrované dožívajú málo rokov..existujú ale sú to výnimky, že sa dožijú úplnej staroby /15 a viac rokov/..nechajte ho párkrát denne pri otvorenom okne / so sietkou/, príp mu v predzahradke urobte nejakú minivolieru s prechodom cez okno - kde bude len sledovat, ležat na slnku a pod..ale bude v bezpečí..

helena1982
18. dec 2019

na toto si rychlo zvykne, ale ja by som ho prec nedavala, jemu staci cerstvy vzduch aspon taky kontakt s vonkajsom, je to vsetko sila zvyku, suhlasim s tym co @luba41 napisala 🙂

denisa098
18. dec 2019

@luba41 to je normálne ze sa mláti s mačkami a vyháňa ich. Je kastrovaný určite?Ak nie tak kastrovanim sa skľudní. Ak je kastrovaný a iné kocúre nie tak tie tlčú jeho lebo mu to dávajú vyžrať. Teritórium si bude strážiť vždy. Inak mačka v zime behajúca dom záhrada nie je dobrý nápad, ide o ten teplotný rozdiel ak bude fakt kosa prechladne. Buď keď sa ochladí nechaj ho vo vnútri alebo ho nechaj vonku a pusti ho do garáže. Kôli tomu teplotnému šoku. Útulkom mu nepomôžeš, tam ho nedávaj. Keď tak nejakému dobrákovi. Ak je spokojný takto ako je tak ho nechaj ak neni stále dotlčený, ostatné cudzie mačky k vám prestanú chodiť. Žrať mu daj dnu alebo do garáže a pár konfliktov máš vyriešených. Ešte je možné že ak nie je celý deň doma, kľudne môže patriť susedom o tri ulice ďalej a sa tvári že je aj váš nech profituje. Náš takto chodí k trom našim susedom a aj oni ho kŕmia, už vedia že je od mala náš, no čo už je prefíkaný..

tripetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
korra
18. dec 2019

Macky su teritorialne, dokazu fungovat v skupinkach, ale funguje to tam inak ako napriklad vo svorke psov. Mam 2 macky - samice. Prva sa ku nam pritulala v zubozenom stave, vek mohla mat odhadom 1 - 1 1/2. Povodne sa mala u nas len "dat dokopy", kedze sme bola psia domacnost, ale kedze psy si na nu rychlo zvykli aj ona na nich, prirastla samozrejme k srdcu, ostala. Druhu som priniesla ako mini maca z vlakovej stanice, opat v strasnom stave, mala len par tyzdnov a zivot na "kahanku". Suzitie - zaciatky boli hotovy horor. Stara ju chcela jednoducho popravit, takze nastali krusne chvile, oddelovacky, planovane prepustanie z miestnosti do miestnosti....mala sa ale lepsila, silnela, rastla. Ked uz mala cca 3 mesiace, som to riskla, baby k sebe pustila, boli to prskance, vresky, ale mala uz sa nedala. Tyzden boli pospolu len pod dozorom. Tak nejak sa ignorovali. Mala sa sice chcela hrat, starsia na to moc nebola, tak to vzdy skoncilo prskanim a vreskom a fackami. Ta mala tym, ze vyrastala od mala so psami a taky ten "macaci" vzor chybal, nesprava sa uplne...ako macka, ano, je macka, ale dodnes sa venci ako pes, nezahrabava, pud sebazachovy taky ten macaci nema, cisti sa len tak ledabolo, oproti starej, ktora je vzdy cistucka, nacancana, tato je taky smudlik. Skratim to, po skoro roku zacali spolu spavat v kresle, kludne sa krmia z jednej misky, su navzajom kontaktne /obe samozrejme kastrovane/. Maju pristup von, ale ich akcny radius je znacne obmedzeny, drzia sa doma. Beda vsak, ak cez pozemok prechadza ina macka/kocur, neznesu ziadnu konkurenciu. Votrelca vyzenu, ak to votrelec nestihne, konci to vypraskom. Spavaju zasadne vnutri - tak si vybrali, o 19,00 je cas krmenia - po "veceri" zaujmu svoje miestecka a uz von nechcu ist. Teraz v zime su vonku velmi malo, aj to len vybehnu, skontroluju terasu, zahradu a mars domov. Starsia ma momentalne odhadom 10 rokov /je to taka malicka micka, kedze bola ulicova, slaba vyziva, asi aj dake macata stihla, je taka podrazena v raste/. Mladsia /taky obrik/ ma 8 rokov. Bola som v pokuseni priniest aj tretiu potvorku, ale...ak by nastal problem, momentalne by som to uz casovo....logisticky nedala, kedze medzitym pribudol do rodiny nas syn, ktory nejake zatvaranie dveri prilis neriesi, takze by to bolo cele komplikovane. V kazdom pripade, bez toho, aby ste to vyskusali, to nezistite, urcite poskytnut moznost nejakeho "ukrytu", viac misiek...jednoducho aby na seba zo zaciatku co najmenej narazali a mali manevrovaci priestor. Drzim palce! 😉

lija22
18. dec 2019

ahoj, aj my mame takehoto priselca. Vlastne ti poradit neviem, ale ja by som nasmu vybeh neodopierala. Ved nech sa pomotka a co, ze nechce ine macky v okoli. Musia si to medzi sebou vyriesit. Pekne od vas, ze ste ho prijali. Aj ostatne prispevky od dievcat ma tesia, vzdy rada citam, ked sa niekto ujme neboraka nechceneho ❤️

nicolejeuzobsadene
autor
21. dec 2019

Ďakujem za názory. Ostatné mačky (kocúre) sú tiež kastrované a nie sú tak teritoriálne. Sama veterninárka povedala, že je to kvôli neskorej kastrácii pravdepodobne. Lebo mačka vie byť viac alebo menej teritoriálna. Keby som nebola v podnájme, tiež by som to videla, že je to medzi mačkami, ale tým, že kocúre sú domácich, u ktorých bývam, je situácia taká, že sa potrebujem prispôsobiť. Oni sa tiež snažili rešpektovať nášho kocúra a správanie, brali to tak, že je to medzi nimi a hádam si zvyknú. Po roku sa deje to isté a zas mne by sa tiež nepáčilo, že mám milovaného kocúra a chodi ku mne dodriapaný alebo sa bojí chodiť na dvor.