To naozaj neovládajú slovenčinu ani v televízii?
Mate aj vy pocit,ze to ide dole vodou v mediach,co sa tyka spisovnej slovenciny?uz tam ozaj pocut kadeco- prid si pre pozicku,najtahsi pripad,v mojom okoli tiez- pod tu,ja tak rada plavem,manzel choruje,chybuje mi trpezlivost, ja nikoho neodcudzujem,napadlo ma,nechapem tomu...s cim sa casto stretavate a rozculuje vas,ze sa to bezne pouziva?
@bela30 suhlasim.ma sa to citat ako s.
mna doraza ako v slovenskych serialoch hovoria, ze idem PO nieco, alebo prid si PO nieco. Mala som asi 8 rokov ked som ucitelke povedala ze si idem po veci, tak ma zdrbala pred celou triedou, ze ''hovori sa PRE veci''
Moja slovencina je skazena inymi jazykmi a zivotom v zahranici, a nevadi mi ak ludia rozpravaju ako im pride.
Ale pocuvat take vselijake slovicka v slovenskych serialoch a reklamach mi fakt trha usi
OK, to s tým spodobovaním beriem späť. https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/aktualne-rubr...
Asi som si to zle pamätala zo školy.
@lucikaklasika ty si snad robis srandu!spravne je - ist po nieco.pre znamena pricinu.idem po chlieb,idem do skoly,len tak,pre radost.tvoja slovencinarka sa ma doucit.fakt hanba,ked deti preuca a uci nespravne.presne o tomto pisem,ze ma rozculuje,ked kvalifikovani ludia ucia nespravne.
Hmmm, no niesom si istá, či to bola aj slovenčinárka 😄 mňa učila nemčinu. Ale tak mi to odvtedy utkvelo v pamäti, že som si celý život myslela, že správne sa hovorí ísť pre niečo 😕 - a to ma musela takto zhodiť pred celou triedou, za niečo, čo ani nebolo správne 😡
Autorka este sa ta to tu nikto neopytal, preco nedavas medzery za bodkami a ciarkami? Mne to tak kole oci 😁, bez ohladu na to ci je kole oci spisovne 🤪😂
@liv1 kvoli tomu,ze pisem z mobilu.nedavam ani velke pismena.som rada,ze napisem z mobilu suvislu vetu.v praci medzery davam.a tiez napriklad ciarku medzi - bez ohladu na to, ci je kole oci spisovne 🙂 ale to velmi neriesim,velmi vela ludi nepouziva spravne ciarky,ale nejako ma to neirituje.
Tak mna to napr. irituje viac ako nejake nespisovne vyrazy 😁. Navyse z mobilu sem pise podla mna 95% ludi. Ale ok, chapem ze nie kazdy je tak zdatny v pisani cez mobil
vidite? kazdeho irituje nieco ine. Mna tiez irituju ne-medzery za ciarkami a bodkami. Tak podme rozoberat dalsich desat hodin koho, co irituje alebo neirituje.
@lucikaklasika tato diskusia nebola vytvorena kvoli kritike citateliek MK, ani na poukazanie, co koho irituje, skor som chcela poukazat na to, ze ludia, ktori kazdodenne pracuju so slovencinou (aj ju ucia), ju ovladaju stale menej a menej. A nemalo by to tak byt.

@alienkami Nikdy v zivote ma na skole ani nikde neucili, ze so mnou/ s nim sa ma citat zo mnou a z nim. To takto rozpravaju madari, ze s citaju ako z a naopak. To potom citajme a hovorme vsetky slova, ktore zacinaju na z a s naopak. Stretla som sa s tym iba na vychode a nikde inde.