icon

To naozaj niektoré neviete základy pravopisu?

17. máj 2022

Babyyy... ide ma slak trafit,ked tu citam niektore diskusie. To naozaj neviete niektore ani ZAKLADY pravopisu? Nominativ mn.cisla, obcas nejaka ciarka... ja nerozumiem,ako mozu niektore zeny zacat s cistym svedomim rodit deti a prezentovat svoje nazory,ked ledva vedia dat dokopy 1vetu bez chyby

autor
17. máj 2022

@nikpa a kde mam gramaticku chybu? To,ze nepouzivam diakritiku chyba rozhodne nie je... a ze dam/nedam medzeru za ciarkou, to naozaj neriesim a nie je to ani pointou prispevku.. ale keby sa mi velmi chce, privediem to k dokonalosti 😀

autor
17. máj 2022

@oliolijanka tak ja som zas Monk na chyby a ked nie su v texte ciarky..tym padom je cely prispevok jednoliaty a neviem sa z neho vysomarit :D

juliasb
17. máj 2022

Autorka ahoj. Poviem ti niečo. Počas základnej školy a gymnázia som NIKDY nemala z diktátu inú známku ako 1.
A vieš čo? NIKDY ma nenapadlo súdiť ľudí, čo nevedia pravopis. Skutočne inteligentní ľudia NIKDY nesúdia. Chápu, že napríklad taká znalosť gramatiky dosť záleží od toho, v akom prostredí sme vyrastali, ako sa naši rodičia starali o naše vzdelanie, ako nás motivovali a možno hrá rolu aj genetika - im ide horšie gramatika ale 'ide' im umenie, šport, matematika ....nemajú menšie právo rodiť deti a už tobôž nie písať na anonymnom internetovom fóre.
Ak máš problém sa vysomáriť v texte bez čiarok a v texte, kde je v nominatíve pluralu Y, hľadala by som problém v sebe

tetapetra
17. máj 2022

Mať tvoje problémy a prezidentkin plat. Spolu s manželom ovládame gramatiku dosť dobre a usp, syn je dys. Tak kroť vášne

sparrows
17. máj 2022

Úplne súhlasím. Nepoviem, ak niekto spraví jednu chybu z nepozornosti, ale aby dospelá žena, matka, nevedela napísať jednu súvislú vetu bez jedinej chyby, tak to je už naozaj zlé. Ale to veľa ľudí neovláda, hlavne takí, čo sa bijú do hrude, akí sú hrdí Slováci. A keď počujem “není, není som,” och 😂😂🤣🤣

autor
17. máj 2022

@sparrows presne.. ja ked citam "kôli", "vydeli", "bohaty ludia"a podobne chutovky... strach a hroza

jaroe
17. máj 2022

@juliasb ty si tu asi nikdy nečítala žiaden skvost bez čiarok a bodiek. To má človek naozaj čo robiť, aby pochopil text....

autor
17. máj 2022

@juliasb ak sme vyrastli v prostredi, kde sa nevedel pravopis, asi by sme mali chciet pre svoje deti viac ako to, co sme dostali my..no nie???? Ja keby vyrastiem v rodine analfabetov, tak asi by som nechcela pokracovanie rodu v tomto style. A urcite by som tym neobhajovala svoju neschopnost ovladania ZAKLADNYCH pravidiel gramatiky.

autor
17. máj 2022

@jaroe citala. Tu na koniku ;)

777januska777
17. máj 2022

Inteligenciu mame v genetickej výbave, môžeme ju ovplyvniť z určitej časti ale aj prostredím. Žena, ktora sa napriklad narodí závislej matke a ta matka ju potom vychováva, tak ta s veľkou pravdepodobnosťou nebude ovládať pravopis. Lenze ta žena za svoj život nemôže, ona si to nevybrala a v dospelosti to už môže ovplyvniť len v malej miere, lebo inteligenciu na analyzovanie veci už nedostane. Odsudzovať také ženy je veľmi trufale, lebo ty si mala šťastie, že si sa narodila do správneho prostredia a dostala si dobre základy. Neodudzuj ludi, lebo nevieš čo majú za sebou. Možno by ta svojim životom posadili na stoličku aj keď možno neovládajú pravopis.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
juliasb
17. máj 2022

@jaroe čítala som 🙂 ale však toto je anonymné internetové fórum, nie je to lekárska správa. Nerozumiem, nečítam, idem ďalej. Svet sa nezrúti

autor
17. máj 2022

@777januska777 nevies, kde som ja vyrastla...takze tvrdit, ze som vyrastla v top prostredi je zas trufale z tvojej strany. Ale o to nejde... kazdy sme si sam strojcom svojho stastia.. Ked zena chce zacat rodit div ze nie na zakladnej skole, je to jej vec. Ale nech potom svoje schopnosti (neschopnosti) neobhajuje zlym socialnym prostredim, v ktorom vyrastla.. Ale to uz je na inu temu, ako sa postavit k zivotu a ako sa na Slovensku "neoplati" ist po skole do prace,pripadne dalej studovat..

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2022

Autorka: ved urob osvetu a kazdej jednej prznitelke slovenciny priamo pod jej prispevok napis, ako to ma byt spravne. Ci je problem v tom, ze si taka aktivna len ako anonym? A zapracuj na svojej slovencine a teraz absolutne nenarazam na typografiu a diakritiku, pouzivas nespravne vazby a naslo by sa toho hodne😉

autor
17. máj 2022

@dskjhfdlkdjhl ty s cechizmami mi mas urcite co povedat k vazbam

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2022

Ktory cechizmus myslis?

zuzahajdulka
17. máj 2022

@janai1 , presne, ked citam "sú tu niaké mamičky, co...", tak sa divim, ci tie zeny niekedy v zivote citali takyto patvar, ze im to samym nebije do oci.

zuzahajdulka
17. máj 2022

@solange7 aka chyba je v prispevku?

juliasb
17. máj 2022

Autorka ja celkovo nechápem tvojim myšlienkovým pochodom. Vôbec nerozumiem komentáru, v ktorom si ma označila, nechápem logické súvislosti čo prezentuješ, čo má spoločné jedno s druhým. (A to chápanie mám myslím že viac než v poriadku)
@777januska777 to zhrnula veľmi pekne.
Mimochodom, ty nemáš v živote oblasť, v ktorej neovládaš ani základy? Si perfektná v matematike? V angličtine? Si perfektná v nejakom športe, ovládaš teóriu zdravého stravovania?
Ak by som sa mala udivovať, tak by som sa divila skôr nad tým, že mamičky nevedia, koľko g bielkovín obsahuje ktorá potravina a koľko g bielkovín potrebuje dieťa, koľko g železa, koľko g sacharidov potrebuje dieťa...To sú tisíckrát dôležitejšie veci ako gramatika a stavím sa, že ich neovládaš ani do desatiny tak, ako by bolo vhodné.

nikpa
17. máj 2022

Takže jedno nepoužívas a druhé neriešis. Aha, teda za chyby považuješ iba to, čo si ty sama uznáš za vhodné. Podľa mňa chyba ako chyba. Len sa tu zbytočne robíš múdrejšia ako si a povyšujes sa ale teda neukázala si, že máš čím. S tebou škoda reči. Pekný zbytok večera.

autor
17. máj 2022

@dskjhfdlkdjhl :D :D :D ale ziadny...

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2022

Aj som si myslela, lebo ziadny pouzity nebol, len si uz nevedela, co by si tak asi mohla napisat. Na buduce aj popremyslaj, skor ako zalozis nejaku diskusiu, nech to zase nie je trapas😉

autor
17. máj 2022

@nikpa v prispevku pisem o ZAKLADOCH pravopisu. Konkretne o nominative pluralu a ciarkach. Nie o medzerach za ciarkou a o tom, ze sa mi na mobile nechce pisat dlzne. Citaj s porozumenim pointu temy :D

jana_eyre_2
17. máj 2022

Keby bol pravopis najväčší problém našej republiky, to by nám bolo sveta žiť..

autor
17. máj 2022

@dskjhfdlkdjhl hodne, moja, hodne..

dskjhfdlkdjhl
17. máj 2022

Ved bud konkretna a napis aspon jeden z tych hodne cechizmov.

autor
17. máj 2022

@juliasb nerozumiem sa tomu do hlbky, mas pravdu.. preto by som sa ani k tomu nevyjadrovala..

autor
17. máj 2022

@dskjhfdlkdjhl :D :D ja uz neviem. A presne o takychto ako si ty tu pisem :D

zuzahajdulka
17. máj 2022

Dievcata, co kritizujete diakritiku autorky - asi ste v zivote nepracovali pre zahranicnu firmu, vsak? Nuz vedzte, ze slovenska diaktritika sa nepouziva jednak preto, ze recipientom z inych krajin to moze prehodit do necitatelnych klikovhakov a po druhe, je to omnoho rychlejsie. Ak ma Slovak problem citat text bez diakritiky, asi nebude az tak zdatny citatel. Zdatni text len skipuju, menej zdatni kukaju na kazde pismenko. A s gramatikou to nema vobec nic spolocne, je to trend, ktory vyzaduje pracovny trh tejto doby.

jana_eyre_2
17. máj 2022

Autorka ale keď píšeš o tom, čo by mali ludia vedieť, mali by vedieť aj používať typograficke pravidlá.. obzvlášť vtedy ak idu kritizovať pravopis druhých, o to viac by si sa mala snažiť písať spravne.. to ako píšeš, totiž tiež dodá tvojmu pisanemu prejavu urcity obraz..