To naozaj niektoré neviete základy pravopisu?
Babyyy... ide ma slak trafit,ked tu citam niektore diskusie. To naozaj neviete niektore ani ZAKLADY pravopisu? Nominativ mn.cisla, obcas nejaka ciarka... ja nerozumiem,ako mozu niektore zeny zacat s cistym svedomim rodit deti a prezentovat svoje nazory,ked ledva vedia dat dokopy 1vetu bez chyby
@777januska777 tiez mi pride ze ovlada LEN gramatiku tak tu hra frajerku 😂😂😂 keby to skoncilo pri prvotnom vyleve ale tie komentare od nej su na urovni pubertiacky na zakladnej skole 😂😂😂
Áno, bude najlepšie ak toto tému dáš zmazať adminom, pretože tak ako si sa strapnila ty sama a úplne samoobslužne, nikto ti v tom pomáhať nemusel, to sa ani na Koni tak často nevidí.
Aby, neviete na ktorej skole sa robia štátnice zo strojopisu? Strašne ma to zaujima
"...statnicu zo strojopicu..." tak toto je krasny preklep 😁 ...a mozno aj z pravopicu.
Za mna, kym tomu textu rozumiem tak neriesim. Radsej s chybami a ludsky, uprimne ...ako bez chyby a povysenecky. Mozno by bolo fajn mat taku diskusiu "pravopisne okienko" kde by boli najcastejsie chyby mi-my, dva-dve, bit-byt... a strucne vysvetlene kedy co pouzit. A mozno aj namet pre kona, pridat nejaku poznamku ku prispevkom "pouzila si mi ...ak tym myslis seba tak ok ale ak viac ludi tak to rychlo oprav na my" 🙂
Jezis to je trapas. 😀 Som necakala, ze to tu tak do druheho dna vybuchne. Autorka prosim ta, setri si tymi bodkami lebo sa ti minu. Tam kde maju byt ich nedavas, tam kde nemaju byt ich davas az moc. 😀
@viestta toto som Ti vygooglila:
https://strojopis.wbl.sk/Statnica.html
Chces mat aj Ty taku statnicu? Pre statnicu zo strojopicu som nenasla nic, to bude asi niekde v takom cervenom domceku😝
@dskjhfdlkdjhl ono je dost na zamyslenie ked je to len taka skuska a niekto musel “makat” po strednej na to aby to dostal 😂
@lejusinka No, ved mozno nam to este autorka objasni. Ona ma taku schopnost vysvetlit vsetko pekne a nenasilne😝
@lejusinka zdravím ta v klube "gramatické hovado" budeme tu spolu dve, osprostene a gramatikou nepobozkane 🤣 členské je zdarma stačí v každom príspevku zo dve chyby zrobiť.
Odmeny: posmešne komentáre, potreba iných opravovať a poučiť ťa ako to je správne a v neposlednom rade otázka publika a veľmi obľúbená otázka "ako, ty môžeš vychovávať dieta"
Berieš?
Taká blbosť a 5 strán? 😀
@oktobermimi ja som myslela ze dieta uz nemozem vychovavat lebo mi ho odoberie socialka kvoli tej gramatike 🙈🙈🙈
Mne je napriklad sumafuk, ci niekto pravopis vie, ci nevie. Sama som ho az do VS nevedela, kludne to priznam. Dnes o.i. korigujem texty 😀 Diakritiku nepouzivam, ked pisem na PC, nemam klavsnicu s diakritikou a neovladam strojopis, takze by mi to trvalo 3x tolko. Na mobile ked mi hadze slova, pouzijem a teda diakritiku davam. Ale spat k pravopisu. Myslim si, ze pravopis vela ludi neovlada preto, lebo sa ho ucili v nespravnom case, ked abstraktne myslenie este nemali rozvinute. Videla som to na detoch, ked som ucila, proste na niektore veci treba dozriet. Sama som toho prikladom, ja som mala ako decko velke rozdiely v tom, ako co chapem, napriklad z matiky som bola vyborna, ale nie z geometrie, ta mi docvakla az na strednej. Zo SJ som dokazala spravne pouzit gramaticke javy, ktore sa bolo treba nabiflit (vybrane slova a pod.), ale nedokazala som pouzit nic, co bolo treba nejako analyzovat a pod. napr. sklonovanie podstatnych mien. Teraz si myslim, ze proste nebola som na to zrela. A ked vidim, pri tej korekcii textov, ze ludia vzdelani, inteligentni a spravia uplne v pohode hrubicu ako hrom.. a opakovane tie iste chyby.. Vidim, ze tak isto "nepobrali" na ZS-ke, ked sa to ucilo, lebo ich myslenie nebolo zrele. A nemali to stastie, ako ja, ze na VS sme mali ucitela, ktory si povedal, ze nemoze do praxe pustit ucitelov bez znalosti pravopisu. A prebrali sme za par hodin vsetky javy, ktore ten pravopis ovplyvnuju, kazdy to pochopil, lebo sme boli na to zreli. A viem to dodnes. A stale to neznamena, ze nespravim chybu. Spravim, lebo som omylny clovek.
@dskjhfdlkdjhl ja som tiež zvedavá, čo z toho bude. Ale to co si sem dala, to bude veľké terno v certifikátoch. Lebo pani certifikát má, len ako sa k nemu dostala, keď zjavne neovláda ani základy? Viem si predstaviť tú radosť všetkých zúčastnených, ktorí musia čítať zápis po takejto súdnej úradníčke...
@viestta alebo skor nesudnej uradnicke😝
@dskjhfdlkdjhl alebo zapicnicu🤩
Autorka, ja som není gramaticky atlét. Žijem v bilingválnej domácnosti kde druha strana nepozná "Y" , veľa raz v zápale písania zabúdam ze u nás "Y" ekzistuje. Ale, keď si to uvedomím alebo som si vedomá chyby tak sa opravím, a naozaj je trápne ak niekto, kto sa skrýva za anonymný príspevok tu ide druhým hovoriť jak sú neschopný a pritom sam narobí x chyb. A inak "štátnicu zo strojopisu?"
Hlúpa trúba si tu jedine ty, dochádzajú argumenty nastupujú vulgarizmy.
Inak, čím viac .... použiješ tým viac je to gramaticky správne ❤
@lejusinka 🤣sa postav do radu najprv prídu ku mne okej? Zahorackosrbska domácnosť gramatika v šuplíku 🤣
@akvi ja sa tiež priznávam, nevedela som dlho pravopis, naučila som sa ho dobre vpodstate až na prahu dospelosti.. aj teraz občas spravím chybu, keď som nepozorna.. avšak nekomentujem nikoho pravopis (iba raz alebo dvakrát som spravila výnimku, lebo to vyplynulo z rozhovoru)
Veľmi dobrá poznámka o tom, že sa učili v nesprávnom case, presne tak to podľa mňa je..
najvtipnejšie mi vždy príde keď čítam správy od sestry, ktorá nadomnou zalamovala rukami keď som písala do zošita ako malé dievča a pritom sama robí dost chýb v texte.. nevyčítam jej to vôbec, sama nemá Slovensku školu, chodila do bulharskej.. len ten princíp.. cítila som sa ako debil..
V príspevkoch máš more chýb, preklepov a to nehovorím o štylistických nezmysloch: "Ja keby vyrastiem v rodine analfabetov, tak asi by som nechcela pokracovanie rodu v tomto style." A viem, že úvodzovky na začiatku sa píšu dole, ale na koníkovi mi ich automaticky dáva hore 😉 Jednoducho sa nevyvyšuj a nekomentuj príspevky, ktorým nerozumieš. Možno tým ochudobníš dopytujúcu. A možno ani nie 😉
@jana_eyre_2 ked som ucila na ZS, tak sklonovanie podstatnych mien sa zacinalo ucit v 2.rocniku. Vacsina deti cumela jak puk, im vobec nedochadzalo. Javy spojene so sklonovanim sa ucili vtedy v 4.rocniku a opat som videla tu "hmlu" u vacsiny deti. Proste nula bodov. Oni nedokazali aplikovat javy. Darmo vedeli, ze duby je s tvrdym y, boli schopne vzapäti napisat domy s makkym i, aj ked sme si odôvodnovali dokolecka, preco y. Vobec im nedocvakavalo. A preto podla mna by sa toto ucivo malo ucit az na strednej, resp. najskor v 8.,9-ke. Venovalo by sa tomu minimum casu, pretoze detom by docvaklo rychlo. Takto sa tym zabija cas od 2 triedy. Uplne kontraproduktivne.
@akvi och toto moje najhoršie časi, stále mam pred ocami tu zjapajucu učiteľku co sa to do nás snaží natlačiť. A my, tupelka nechápeme a v zápätí zisťujeme ze zajtra je s toho písomka, doma po mne vrieskajuca mama z vareškou v ruke nadomnou nachystaná za každú chybu trhať stránku a mňa riadne šlahnúť lebo som zle a neschopné decko sa naučiť takú základnú vec...
Zbytočne sa hádať o pravopise, ako takom. Veľa ľudí ho neovláda, to je bohužiaľ smutný fakt. A nie je to ani urážka, ani výsmech.
Ja o sebe napríklad vždy vravím, že som narodená na Slovensku, ale nikto z mojich predkov nebol Slovák, pretože všetci sme boli Rusíni. Vždy, celé stáročia.
A napriek tomu milujem slovenčinu, milujem pravopis, nikdy som s nim problém nemala, napriek tomu, že neviem pravidlá, ani vybrané slová, ani nič také, v tomto som mala vždy nedostatky, lebo som nechápala, načo ma učiteľka driluje, aby som odrapotala vybrané slová po "r" a prečo chce vedieť, prečo v slove "pekný chlapec" napíšem y a v slove pekní chlapci zase i.
Netušila som, pre mňa bolo podstatné vedieť, že to tak ma byť a hotovo.
Čo je lepšie, vedieť rapotat poučky a nevedieť ich použiť, lebo nemať ich v "malíčku" ale ovládať pravopis?
Milá autorka, v rodine máme jedného extrémne inteligentného človeka (IQ nad 150, plat cez 20 tisíc eur). No tento človek, keď stretne bývalého spolužiaka farmára, dokáže sa s ním baviť 2 hodiny o tom, ako mu tento rok rastie pšenica. V duchu ďakuje, že existuje tento človek, ktorý počas ZŠ nevedel napísať súvislú vetu, no možno aj vďaka tomu neštudoval ďalej a vďaka tomu má celý okres tie najchutnejšie, najzdravšie a najčerstvejšie potraviny.
Keď stretne spolužiačku upratovačku, ktorá 2x prepadla, tak sa s ňou 2 hodiny rozpráva o tom, ako ľudia nechávajú bordeľ ako prasatá, ako sa darí jej deťom. A v duchu ďakuje, že existuje takáto žena, vďaka ktorej sa môžeš v hoteli XY vykadiť do najčastejšieho záchoda na Slovensku a v sprchovom kúte na 100% nedostaneš pleseň na nohy. Lebo pedantnejšieho upratovača nevidel.
Toto sú inteligentní ľudia- ktorí v živote vidia súvislosti a nie takí ako ty, ktorí sa obmedzia na jednu oblasť (gramatika) a ostatných nazývajú sprostými.

Keď dochádzajú argumenty, nastupujú vulgarizmy. 😅